Batlexp G350 betreedt de troon als nieuwe budgetkoning
De Batlexp G350 zou zomaar de grote verrassing en beste budgethandheld van 2025 kunnen worden. In de basis lijkt de retrohandheld ontzettend veel op de concurrentie, maar het apparaat heeft een paar verlossende kwaliteiten.

Zo op het eerste gezicht past de Batlexp G350 prima in het rijtje handhelds van de Game Console R36S, Anbernic RG353V, Trimui Brick en Powkiddy V20. Dit zijn betaalbare handhelds die een emulatieniveau van Playstation 1 of iets daarboven hebben en allemaal net even wat anders aanbieden. Voor elke handheld is wel wat te zeggen. De R36S is echter al jaren een budgetfavoriet. Dat merk ik in mijn bezoekersaantallen, maar ook in het zoekgedrag online. Veel mensen hebben interesse in die handige handheld.
Maar wat als er inmiddels een betere optie beschikbaar is? Hoewel de Powkiddy, Anbernic en Trimui niet de meest dure retrohandhelds zijn in dit lijstje, hebben de Game Console en Batlexp één ding gemeen: ze zijn te koop voor een bedrag van 50 tot 60 euro. Daarmee ondermijnen ze de concurrentie. Voor de G350 heb ik 51,99 euro betaald. Dat is inclusief btw en verzendkosten. Dat is echt niet duur en waarschijnlijk één van de laagste bedragen die ik in tijden voorbij heb zien komen (al bestaan er goedkopere voorbeelden).
De minimale ondergrens
Hoewel iedereen zelf mag weten wat een handheld wel of niet waard is, of aan welke minimale eisen die moet voldoen, vind ik zelf dat er een ondergrens is. Het is fantastisch dat je voor pakweg 30 euro een handheld kunt scoren, maar dan is de kans groot dat je bedrogen uitkom. Stroeve bediening, een slecht scherm, een ondermaatse processor – dat zijn voorbeelden van eigenschappen die in de weg kunnen zitten van een goede ervaring. Ik denk dat je wel minimaal aan 40 of 50 euro moet denken voor een beter product.
Dat geeft zo’n fabrikant net wat meer beweegruimte om er ten eerste iets van te kunnen maken en ten tweede zo’n retrohandheld een eigen gezicht kan meegeven. De Batlexp G350 is daar het beste voorbeeld van. Als je puur naar de specificaties kijkt, dan is dit een zeer onopvallende handheld. Een standaard lcd-scherm van 3,5 inch, een weinig verrassende resolutie van 640 bij 480 pixels, de RK3326-chipset die geen geheimen heeft, een accu met een bekend vermogen en 1 GB aan werkgeheugen – we hebben het eerder gezien.
Kwaliteitsuitstraling
Dat zijn dan ook niet de eigenschappen waar de Batlexp G350 indruk mee maakt. Dat zit hem in heel andere dingen. Het is algemene kwaliteitsuitstraling van de handheld. Zo is het plastic omhulsel zacht doch robuust, en een genot om vast te houden. Het lcd-display is scherp, levendig en heeft een grotere kijkhoek dan ik doorgaans gewend ben. De G350 is daarnaast relatief compact. Niet zo klein als een Miyoo Mini of iets dergelijks, maar wel kleiner dan de Powkiddy V20 of Game Console R36S.
Daarnaast voelen alle knoppen ontzettend fijn aan. De actieknoppen zijn een beetje glimmend en glad, maar mijn duim glijd er niet gemakkelijk van af. Net als de start-, select- en menuknoppen rusten ze allemaal op een rubberen membraan met een ontzettend duidelijke en ouderwets aanvoelende feedback. De vierpuntdruktoets heeft een strak draaipunt waar je van op aan kunt, zonder je duim te vermoeien. En de schouderknoppen lopen schuin af, waardoor je wijsvingers daar prettig op rusten. Ook klikken ze niet hard.
R36S, aan de kant!
Dat is echt een compleet andere ervaring dan bij de R36S, die ik als directe concurrent bestempel. Die heeft veel stroevere actieknoppen en een onbetrouwbare d-pad. Gezien de prijs ging ik daar eind 2023 nog mee akkoord, maar inmiddels zou ik die handheld aan niemand meer aanbevelen. Helemaal niet als er dus een betere opties beschikbaar is, in de vorm van de Batlexp G350. Dat apparaatje ligt lekkerder in de hand, biedt veel fijnere knoppen aan en het scherm maakt de ervaring helemaal compleet.
Dat gezegd hebbende zijn er ook wat dingen die minder fijn zijn. Het is geen perfecte retrohandheld. Zo registreert de d-pad vrijwel constant negatieve diagonalen. Daardoor kun je wat problemen ervaren in platformgames waar precieze noodzaak is. Daar kun je echter aan wennen en omheen werken, dus schuif de G350 niet om die reden aan de kant. Daarnaast zitten de sticks op een ongelukkige plek – net zoals bij veel andere verticale handhelds. Je moet je duim in een krampachtige positie houden om ze te gebruiken.
Software met twee gezichten
Verder vind ik de software twee duidelijke kanten hebben. Officieel draait de Batlexp G350 op iets dat Batlexp V1.0.0 heet, maar je krijgt aan de voorkant te maken met EmulationStation. Dat is een frontend die je spellen overzichtelijk op consoles ordent. Per handheld of console verschilt de standaard ingestelde emulator. Voor de systemen die wat minder krachtig zijn, maak je gebruik van RetroArch, waardoor je veel dingen zelf in kunt stellen. Dreamcast draait bijvoorbeeld via de bekende Flycast-emulator.
Voor Nintendo 64- en Dreamcast-games kun je helaas geen opties aanpassen, omdat die van een afgesloten emulator gebruikmaken. Voor Nintendo DS en andere spelcomputers kun je wel vaak een menu oproepen en dan wat zaken aanpassen. Het EmulationStation-systeem is tot slot niet te personaliseren. Dat heeft de fabrikant helemaal afgesloten. Dat is jammer, omdat het juist zo’n fijne frontend is. Maar goed, onderaan de streep heb ik niet gemerkt dat het de ervaring al te veel in de weg heeft gezeten tijdens het spelen.
Niet voor latere 3d-games
Het had misschien fijn geweest om andere emulators of kernen te kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld Dreamcast- of PSP-titels, die niet vlekkeloos draaien. Ook Nintendo 64 en Nintendo DS laten wat te wensen over. Maar ik zeg wel vaker: als je een handheld met de RK3326-processor in huis haalt, dan doe je dat niet voor de wat latere 3d-systemen. Je doet dit echt om PS1-games of eerder te kunnen spelen. Het zal dan ook tot niemands verbazing zijn dat de emulatiekwaliteit voor die consoles van hoog niveau is.
En hoewel de community nog niet pal achter de Batlexp G350 staat, kan ik me wel voorstellen dat er in de toekomst meer opties beschikbaar zullen zijn voor dit systeem. Dan zou je dus in theorie zelf een besturingssysteem kunnen installeren en eventueel andere emulators. Je hebt dan wel wat meer technische kennis nodig. Aangezien ik handhelds beoordeel op basis van hoe ze uit de doos komen, kan ik verder geen rekening houden met potentie. Maar weet dat die potentie er is, zeker als de gemeenschap de handheld omarmt.
Batlexp G350 kopen?
In deze recensie heb ik de Batlexp G350 al een paar keer vergeleken met de R36S. Dat is niet zonder reden: die handheld wordt anno 2025 nog altijd gezien als dé algemene budgetoptie voor mensen die gewoon een goede retrohandheld willen waar ze meteen een potje ouderwets op kunnen gamen. Maar ik ben ervan overtuigd dat dat product inmiddels ingehaald is door de concurrentie en wel door de Batlexp G350. Op papier lijken de handhelds heel erg op elkaar, maar de G350 heeft een aantal strepen voor.
Het zit hem echt in de ervaring van de hardware, niet in de hardware an sich. Want qua specificaties doen beide systemen niet onder voor elkaar. De G350 straalt echter meer kwaliteit uit en voelt daarnaast kwaliteit beter en hoogwaardiger aan. De knoppen, het plastic, het scherm – alles voelt en oogt veel beter dan op concurrerende modellen binnen dit prijssegment. Mocht je dus in de markt zijn voor een nieuwe budgettopper en je hebt 50 euro te besteden, dan kun je het beste de Batlexp G350 in huis halen.
De Batlexp G350 is te koop op AliExpres. Ik heb de retrohandheld bij heb ik 51,99 euro betaald. Bij de Nederlandse webshop Retrogear.nl heb je hem morgen al in huis als je op tijd bestelt (en hoef je dus niet zo lang te wachten als bij de Chinese aanbieders). Wat vind jij van de G350? Laat dat weten in de reacties of kom gezellig kletsen in onze Discord. Mocht je iets kopen via de affiliatelinks in dit artikel, dan kan RetroReady daar een klein bedrag aan overhouden — zonder dat jij daar extra geld aan kwijt bent. Meer handheldreviews? Check dan ons uitgebreide reviewarchief.