Trimui Brick stoot de koning van de troon
Het heeft even geduurd, maar we hebben eindelijk een troonopvolger van de Miyoo Mini, in de vorm van de Trimui Brick. Dit is een compacte handheld met een aantal fijne eigenschappen, die zijn prijs meer dan waard is.
Als je het over compacte handhelds hebt, zoals de Trimui Brick, dan denk je misschien eerder aan de Miyoo Mini. Dit is al jaren de meest populaire retrohandheld waar je alles heel fijn tot en met PlayStation 1 op kunt emuleren. De Miyoo Mini is betaalbaar, ligt lekker in de hand en scoort tot slot goed op bouwkwaliteit. Het leek er niet op dat de Mini snel van de troon gestoten zou worden, maar toen verscheen daar opeens de Brick van Trimui. Dit apparaatje heeft alles in zich om de troonopvolger van de Miyoo te worden.
De Trimui Brick is op verschillende plekken te koop, waaronder bij Powkiddy. Ik heb hem echter gekocht bij Keepretro, aangezien die daar eerder verkrijgbaar was. Ik heb er omgerekend 75 euro voor betaald. Koop je een versie zonder sd-kaart, dan ben je er een tientje minder aan kwijt. In vergelijking met de Miyoo Mini betaal je wel een flinke meerprijs (van pakweg twintig euro), maar daar krijg je dan ook een hoop voor terug. Denk dan aan redelijke specificaties en een ontwerp dat doet denken aan de Analogue Pocket.
Handheld met trilmotor
Onder de motorkap zit dezelfde processor als in de Trimui Smart Pro: een Allwinner A133P. Daarnaast is er 1 GB aan werkgeheugen, wifi 5, bluetooth 4.2, een koptelefoonaansluiting en een accu met een vermogen van 3000 mAh. Die gaat ongeveer vijf tot zes uur mee, afhankelijk van de games die je speelt. Je laadt het gevaarte op met een usb-c-kabel. Tot slot zit er zelfs een kleine trilmotor in, die daadwerkelijk iets toevoegt aan de ervaring (mits games die ondersteunen). Het is een toffe, kleine extra.
Net als bij de Miyoo Mini moet je er wel een beetje rekening mee houden dat de handheld te klein voor je handen kan zijn. Het is nou eenmaal een smal product, maar dat is by design. Dit zorgt ervoor dat je, zoals ik, het apparaatje met één hand kunt bedienen. Zo kun je bijvoorbeeld lekker op je gemak rpg’s spelen, of andere rustige games. In vergelijking met de Miyoo is het wel zo dat de knoppen een stuk kleiner zijn. Dat geeft de Trimui Brick tegelijkertijd een meer volwassen uiterlijk, helemaal de zwarte variant.
Warme, aluminium achterkant
De retrohandheld heeft een aantal cosmetische aspecten waar ik erg goed op ga. Denk dan aan de mintgroene powerknop, een schakelaar waarmee je van processorstand wisselt en verschillende led-lampjes. Voorop zitten er twee (die tevens dienstdoen als functieknoppen) en achterop zit ook nog een. Het bovenste deel van de achterkant is gemaakt van aluminium, dat eveneens bijdraagt aan dat stoere karakter. Maar helaas is het ook zo dat de Brick snel warm wordt, en je die warmte constant tegen je vingers aan voelt.
Verder is er een extra usb-c-aansluiting waar je bijvoorbeeld een controller op kunt aansluiten (maar dat kan ook draadloos via bluetooth) en treffen we voorop een extra menuknop aan waarmee je de handheldinterface oproept. Daar tref je opties aan voor opslagpunten aanmaken en laden, games afsluiten en het RetroArch-menu laden. Je kunt daardoor alles finetunen wat je wil. De fabrikant levert trouwens een aantal extra schouderknoppen mee. Mochten de standaardknoppen niet bevallen, dan kun je die omwisselen.
Veel lof voor Trimui
Toegegeven, ik voelde weinig verschil tussen de verschillende opties, maar het is tof dat het kan. En wie weet komt de community zelf met extra mogelijkheden hiervoor. De actieknoppen laten zich perfect bedienen en voelen zowel modern als ouderwets aan. Ze leggen een korte afstand af bij het indrukken en klikken daarnaast naar volle tevredenheid. De d-pad doet denken aan de variant op de Nintendo 3DS en voelt een beetje beperkt, maar tijdens het spelen rolt die desondanks lekker. Niets minder dan lof voor Trimui.
Het scherm voorop is 3,2 inch groot en heeft een afwijkende resolutie van 1024 bij 768 pixels (net als de Powkiddy RGB20 Pro). Daar heb je dit keer echter weinig tot geen last van, omdat Trimui de emulators voor je ingesteld heeft. Games worden pixelperfect gepresenteerd, in de juiste verhoudingen. Daardoor zie je standaard zwarte randen rondom het gamebeeld staan, maar als je wil kun je dat verder aanpassen via RetroArch. Helaas heeft het lcd-scherm wel last van light bleeding, maar dat heeft de Miyoo Mini ook.
Iets minder streng dan voorheen
Omdat de Trimui Brick qua specs op de Smart Pro lijkt, is de ervaring met beide handhelds grotendeels hetzelfde. Maar toch ben ik in dit geval positief gestemd. Beelden worden niet (meer) uitgerekt, zoals in het hoofdmenu. In het geval van emulatie van Nintendo 64, Dreamcast en bijvoorbeeld PSP of Saturn ben ik, gezien de prijs, wat minder streng. Die games draaien allemaal net niet lekker genoeg om er volledig van te kunnen genieten, maar met een beetje pielen binnen de instellingen kun je best wat voor elkaar krijgen.
Als je het houdt op PlayStation 1 en lager, dan ben je niet snel teleurgesteld. Alle games voor die console, en alles wat daar voor uitkwam, draaien perfect. Je kunt bovendien de d-pad een analoge knuppel laten emuleren met een druk op de knop (dat regel je in het menu), waardoor je ook games die alleen dergelijke sticks ondersteunen kunt spelen. Het is niet zaligmakend, maar het zegt wel iets over de kwaliteit(scontrole) van Trimui bij dit product. De fabrikant heeft aan allerlei kleine dingen gedacht, en dat waardeer ik enorm.
Trimui Brick kopen?
Nee, perfect is de Trimui Brick niet. Maar het is wel een typische retrohandheld die laat zien waar deze markt een paar jaar geleden voor stond: een zo goed mogelijk product tegen een zo laag mogelijke prijs aanbieden. Dat is wat de Miyoo Mini destijds deed en wat de Trimui Brick nu doet. De handheld staat bol van kleine handigheidjes en unieke ontwerpelementen, waardoor die mijn Miyoo Mini uit mijn tas en van de troon gestoten heeft. Dit is voortaan de compacte en fijne handheld die ik overal mee naartoe neem.
Er zijn wat dingen waar je rekening mee moet houden. Hoewel je hier ook Nintendo 64, Saturn, PSP en Dreamcast op kunt emuleren, draaien die games niet perfect. Je komt wellicht een titel tegen die wel werkt, maar je zult per spel moeten kijken wat wel of niet lukt. Verder heeft het scherm last van light bleeding. En als je er een micro-sd-kaartje bij besteld, krijg je er games bij die nu nog te koop zijn (zoals Celeste en Balatro), en dat vind ik heel vreemd. Maar los van dat heb ik weinig te klagen, en vind ik de hardware top.
Zoals gezegd heb ik de handheld bij Keepretro besteld, maar ik zie dat die bij Powkiddy goedkoper is. Daar zou ik hem dus aanschaffen.
Merk echt dat ik een echte Retro Handheld nerd begin te worden 😛
Zo had ik er nog nooit van gehoord of iets van gezien en zo kom ik ineens viavia op RetroReady en lees ik met plezier al je reviews.
Om nog maar te zwijgen over de Retro Handhelds die ik tot nu toe heb gekocht, teller staat nu op 3 en ik weet dat dat niks is in vergelijking met jou 😛
Helaas heb ik nog zat Retro Handhelds op mijn verlanglijstje staan en ben ik een beetje aan het door slaan lijkt wel 😛
Zo wil ik eigenlijk van bijna elk merk wel een Retro Handheld proberen, zo spreekt Retroid mij nog wel aan, maar ook Trimui met hun Brick lijkt mij wat.
Haha ik herken het proces dat je nu doormaakt, zo begon ik ook. En inmiddels heb ik meer dan zestig van die dingen liggen. Als ik jou was zou ik een soort afspraak met mezelf maken: één handheld per prijssegment, bijvoorbeeld. Dan loopt het hopelijk niet de spuigaten uit. Zo krijg je een beter beeld van de markt en krijg je misschien scherper wat je wel of niet chill vindt of nodig hebt.
Oh wees maar niet bang, zoveel gaan het er niet worden 😛
Ik ben alleen gevoelig voor Retro Handhelds die iets uit mijn jeugd triggeren, daar is Anbernic nogal goed in met hun klonen :’)
Zit alleen nog even te kijken voor iets meer pocket size, dus mijn oog valt nu op de Miyoo Mini en de Trimui Brick.
Mocht je voor de Brick gaan, dan waardeer ik het als je het linkje onderin het artikel gebruikt 😁 Laat maar weten waar je keuze op gevallen is!
Als ik hem al bestel dan is het denk ik via AliExpress, daar staat hij op dit moment voor 62 euro met gratis verzending…
Bij jouw link kom ik omgerekend uit op ongeveer 75 euro en geen idee of ik daarna ook nog inklaringskosten douane mag betalen…
Ik snap je gedachte en als het niet veel zou schelen dan zou ik je zeker willen steunen, maar ik ga er nog even over nadenken.
Nee snap ik hoor! Zal ook even kijken of ik een goed linkje kan aanmaken voor AliExpress. Houd er rekening mee dat je soms nog achteraf kosten hebt he, die worden niet altijd aangegeven. Maar voel je niet verplicht whatsoever.
Nee en die achteraf kosten bedoel ik dus, had laatst de Retro Fighter BattlerGC Pro bestel en die was al aardig aan de prijs, maar eergisteren mocht ik ook nog even bijna 20 euro inklaringskosten douane betalen… Al met al een hoop geld voor “geen hele spannende” controller…
Soms ontkom je er helaas niet aan, sommige dingen kunnen we nou eenmaal niet in Nederland kopen dus komen er al gauw extra kosten om de hoek kijken, vaak als ik Retro Handhelds bestel is dat in ieder geval via AliExpress aangezien ze daar vaak goedkoper op staan en met gratis verzenden wat al een hoop scheelt.
Marktplaats kan soms ook nog, maar ben meer fan van nieuw en betrouwbaar 😛
Zou ik niet snel doen, mits je de verkoper vertrouwt inderdaad. Ik heb voor nu een linkje naar AliExpress toegevoegd, van de goedkoopste verkoper die ook naar Nederland verstuurt.
Top, mocht ik hem nog gaan bestellen, dan zal ik zeker je link gebruiken 😉
Hoi, ik heb een paar dagen geleden via de aliexpress link uit dit artikel een bestelling geplaatst. Inmiddels is deze winkel offline gehaald. Hoewel ik het geld via aliexpress waarschijnlijk gewoon terug zal krijgen is deze link dus niet meer beschikbaar!
Goed dat je het zegt! Dan haal ik hem eruit, dank je wel voor het melden, Wouter.