Trimui Smart Pro struikelt over eigen ambities

De Trimui Smart Pro is een redelijk dure retrohandheld die lijkt op een PlayStation Vita, maar niet de kracht heeft die games te spelen. In plaats daarvan moet je er rekening mee houden dat Nintendo 64 al moeizaam gaat. Is de ervaring op andere plekken beter?

trimui smart pro

Eind oktober 2023 verscheen de Trumui Smart Pro op de markt. Dit is een opvolger van de Trumui Smart: een compacte retrohandheld die redelijk in de smaak viel. Ik heb die handheld zelf niet getest, maar vanuit de community krijg ik vaak mee dat het misschien wel de beste compacte handheld is van dit moment. Op dit moment heb ik niet de tijd om dat te bevestigen (helaas), maar ik heb de afgelopen weken wel flink wat tijd besteed met de Smart Pro. Qua comfort gaat mijn voorkeur sowieso uit naar wat grotere retrohandhelds, maar dit model overtuigt helaas niet zo.

De prijs van de handheld speelt daarin een grote rol. Ik heb het apparaat gekocht via de Amerikaanse webshop Gogamegeek, waar die 90 dollar kost. Dat is al flink aan de prijs, aangezien de Trimui Smart Pro qua prestaties niet per se beter is dan een R36S, Anbernic RG353PS, Powkiddy RGB30 of MagicX XU10. Omgerekend kost de handheld dus al iets meer dan 82 euro, exclusief btw. Er komen geen verzendkosten bij, maar al met al moet je rekening houden met een prijskaart van bijna 100 euro. Dat is een hoop geld op een markt waar Anbernic en Miyoo nog steeds actief zijn.

trimui smart pro

trimui smart pro

Prachtig scherm met fijne actieknoppen

Ik kan niet onder stoelen of banken steken dat mijn enthousiasme voor de Trimui Smart Pro in de afgelopen weken afgenomen is. Sterker nog, ik weet zeker dat ik het apparaat na het schrijven van deze recensie nooit meer aanraak. Maar laat ik eerst positief beginnen. Zo ben ik enorm onder de indruk van het lcd-scherm van 5 inch. Die is ontzettend kleurrijk, presenteert veel scherpe details en heeft een brede kijkhoek, waardoor beelden niet snel verkleuren. Daarnaast voelen de actieknoppen lekker clicky aan, en datzelfde geldt voor de drie menuknoppen en de vierpuntdruktoets.

Ook spreekt het ontwerp enorm tot de verbeelding. De Trimui Smart Pro lijkt enorm op een PlayStation Vita, maar dan wat dunner (en goedkoper). Door zijn ronde hoeken ligt de retrohandheld lekker en comfortabel in de hand. De d-pad laat zich beter bedienen dan de analoge knuppel aan de linkerkant, omdat je daarvoor je hand in een onnatuurlijke positie moet houden. Maar goed, daarin verschilt de Smart Pro niet van verticale handhelds die hun knuppels op vervelende plekken hebben zitten, zoals de R36S of Anbernic RG405V. Verder doet het systeem denken aan de Retroid Pocket 3.

trimui smart pro

trimui smart pro

Trimui Smart Pro heeft flink wat nadelen

Daar houden de positieve punten, of punten waar je minder last van hebt, helaas wel een beetje op. Want op veel andere vlakken stelt de Trimui Smart Pro teleur. Zo is het soms lastig de schouderknoppen in te drukken, omdat die behoorlijk gevoelig zijn. Voor je het weet, heb je ze al ingedrukt en vraag je je af waarom de knop niet meer werkt. De schouderknoppen staan daar lijnrecht tegenover, maar laten je wel dezelfde vraag stellen. Aanvankelijk voel je niet dat je ze indruk, waardoor je niet zeker weet of je vingers wel op de juiste plek op de handheld rusten.

Maar dan ineens voel je toch dat je ergens op drukt, en al met al levert dat een beetje een onwerkelijk gevoel op. De triggers zijn klein en volledig digitaal, maar dat hoeft an sich geen nadeel te zijn. Vrijwel alle handhelds van deze prijs, en soms duurder, hebben vergelijkbare triggers. Echter, die zijn wat groter en buigen wat verder naar beneden, waardoor er sprake is van meer feedback. Je mist hier gewoonweg de feedback, waardoor je er niet blind op kunt vertrouwen dat er wat gebeurt. En dat is zonde, aangezien het ontwerp zo voortreffelijk is en ontzettend comfortabel aanvoelt.

trimui smart pro

trimui smart pro

Daar houden de problemen niet op

Maar hier houden de problemen niet op. Want we hebben het dan nog niet eens over die analoge knuppels gehad. Trimui heeft namelijk niet alleen voor het algemene ontwerp bij de PlayStation Vita afgekeken, maar kopieerde tevens de sticks. Die zijn klein en laag, maar lijken in eerste instantie een redelijke bedieningsoptie te zijn. Maar al gauw blijkt het tegenoverstelde. Want wanneer je net naar rechts hebt gestuurd in een racegame, is het ontzettend moeilijk naar links te kunnen sturen. Je moet dan het pookje twee keer naar links duwen vanaf het midden om het toch te kunnen doen.

Dat voelt echt onnatuurlijk en vervelend aan, en gaat bovendien ten koste van de reactiesnelheid die je soms nodig hebt. Of dit echter een hardwareprobleem is, betwijfel ik. Want binnen de software-omgeving kun je een knoppentest uitvoeren en daaruit blijkt dat de knuppels gewoon naar behoren werken. Je kunt daarnaast, binnen RetroArch, de werking van de sticks aanpassen, mocht je dezelfde problemen ervaren. Echter, dan kan het zijn dat de besturing omgedraaid wordt. En dan moet je dus naar links sturen om naar rechts te gaan, en andersom. Het is echt een rommeltje.

trimui smart pro

trimui smart pro

Rommelige software op de Trimui Smart Pro

Daarmee komen we meteen uit bij het volgende punt: de rommelige software. De Trimui-software is uniek, maar niet per se goed. Boxarts worden uitgerekt, en lange bestandsnamen vormen vaak een probleem (door niet in de lijst met games opgenomen te worden). Daarnaast krijg je drie vreemde collecties tot je beschikking wanneer je de meegeleverde sd-kaart gebruikt. Wat wel handig is: als je eenmaal in het overzicht met consoles komt (wij moesten ook even zoeken, maar de schouderknop werkte dus niet goed), dan kun je selecteren welke consoles je wel en niet wil zien.

Maar dat is slechts een schrale troost. Heel de Trimui Smart Pro leunt overigens op RetroArch, met allerlei vooraf ingestelde beeld- en besturingsopties. Op PSP en Nintendo DS na, aangezien die hun eigen emulators hebben. Maar die games wil je niet spelen; Dreamcast daarnaast ook niet. Daar is de chipset simpelweg te langzaam voor. Ja, je kunt ze opstarten en met frameskips misschien toch een tijdje spelen, maar ervan kunnen genieten is een tweede. Bovendien wordt het systeem snel warm en dat voel je direct door het goedkope plastic heen. Alles onder Nintendo 64 draait als een zonnetje.

trimui smart pro

trimui smart pro

Trimui Smart Pro kopen?

Als je naar de Trimui Smart Pro kijkt dan heb je misschien het idee dat dit een perfect apparaat voor PSP-games is. Dat apparaat hebben wel al. Nee, in plaats daarvan is dit een volgende handheld waarmee je hooguit tot aan Nintendo 64 kunt spelen, maar ook niet zonder gestotter of vertraging. Gezien de hardware (het grote scherm en de twee analoge knuppels) is het in elk geval geen gekke gedachte dat de Trimui Smart Pro meer in z’n mars zou hebben. Ik wil niet stellen dat het een geval ‘valse reclame’ is, maar in dit soort gevallen doe je er goed aan eerst de specificaties door te nemen.

Ik kan de Trimui Smart Pro voor deze prijs in elk geval niet aanbevelen. Voor veel minder kun je dezelfde systemen spelen op andere handhelds. Bovendien heb je dan ook geen gedoe met vervelende software en tegenvallende sticks (die na een paar weken gamen al kuren vertonen). Ergens vind ik het wel jammer dat de Smart Pro me zo slecht bevalt. Niet omdat de reguliere variant zo omarmd werd door de community, maar omdat de hardware er wel gelikt uitziet en dat scherm nu eigenlijk verloren gaat aan een retrohandheld die zowel je tijd als geld niet waard is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.