EON XBHD biedt ondanks simpliciteit en opties magere ervaring

De EON XBHD is een hd-adapter voor de originele Xbox, waardoor je hem op een moderne tv kunt aansluiten. Daar betaal je wel een flinke prijs voor, en daar krijg je waarschijnlijk functies voor terug die je niet gebruikt.

eon xbhd

Als je een originele Xbox aan een monitor of televisie met een hdmi-poort wil koppelen, dan kom je via Google hoogstwaarschijnlijk uit op randapparatuur als de EON XBHD. Dit is een hdmi-adapter voor de OG Xbox, die onder meer een hdmi-poort aanbiedt voor gemakkelijke aansluiting. Het product is helaas niet goedkoop. Ik heb de EON XBHD al in mei vooruitbesteld voor een bedrag van in totaal 315,43 euro. De aanschafprijs van de adapter is omgerekend 174 euro, maar daar komen nog verzendkosten bij van (let op) 71 euro en importkosten van 51 euro.

Als je die bedragen nu bij elkaar optelt, kom je niet helemaal uit op 315 euro, maar dat heeft met wisselkoersen te maken. Zou je het apparaat op dit moment kopen, dan is de prijs minder dan 300 euro. Maar op zich vind ik het verschil verwaarloosbaar gezien de ervaring die ik ermee heb. Laat ik meteen met de deur in huis vallen. De EON XBHD doet precies wat het moet doen. Nadat je de adapter aansluit op de hdmi- en ethernetpoort, werkt die direct nadat je de Xbox aanzet. Je hebt geen losse stroomadapter nodig en hoeft ook niet te rommelen met een extra usb-kabel ergens.

eon xbhd

eon xbhd

EON XBHD met hdmi- en ethernetpoorten

Ethernetpoorten op een hdmi-adapter? De EON XBHD is meer dan een simpel randapparaat met hdmi-poort. Sterker nog, er zitten ook twee hdmi-aansluitingen op. Dat oogt en voelt een beetje aan als complete willekeur, behalve als je begrijpt waar dit apparaat écht voor bedoeld is. EON zet de XBHD onder meer in de markt als een streamerapparaat. Oftewel: iemand die op Twitch of YouTube Gaming zijn gameplay uitzendt. De ene poort is dan voor de computer met het opname-apparaat, terwijl de andere poort op een monitor aangesloten kan worden. Dat is op zich handig.

Daarnaast kun je beide hdmi-poorten ook voor multiplayer gebruiken, als je dat echt zou willen. Of tijdens een toernooi met je vrienden. Wat je ook van plan bent, je kunt twee tv’s of monitors aansluiten op de originele Xbox. Ik was dat zelf niet van plan, en kan me ook niet voorstellen dat je dat per se wil doen, maar het is een gebruikersscenario. Verder kun je met de in totaal drie (!) ethernetpoorten drie andere Xbox’en aansluiten, en zodoende een lan-verbinding opzetten voor wat ouderwetse potjes Halo, bijvoorbeeld. Tot slot is er een audiojack en toslinkaansluiting.

eon xbhd

eon xbhd

Overbodige opties?

Hoewel die functies an sich tof klinken, en in de basis ook zijn, voelen ze een beetje nutteloos op een apparaat als de EON XBHD. Of je de opties nou gebruikt of niet, je betaalt er wel voor (minimaal 174 euro). Misschien was je dit nou net van plan en heb je geen zin in gedoe met externe routers; dan komt de XBHD goed van pas. Er zullen vast en zeker nog wel mensen zijn die dat doen, maar ik kan me gewoonweg niet voorstellen dat die groep gigantisch groot is. En dan vraag ik me toch wel een beetje af voor wie EON dit product gemaakt heeft, en of de afname wel groot genoeg gaat zijn.

Maar goed, dat zijn geen zorgen voor mij, gelukkig. En als de beeldkwaliteit goed is, dan is het probleem ook wellicht minder groot. Er zijn immers andere opties beschikbaar waarmee je een Xbox aan een hdmi-scherm kunt koppelen. Sommige opties zijn duurder, maar veel opties zijn goedkoper. De EON XBHD heeft in elk geval te maken met concurrentie van boven en ander zijn marktpositie. En wanneer je goede beeldkwaliteit koppelt met extra (toffe) functies, dan is die prijs wellicht nog grotendeels te rechtvaardigen. Maar je voelt hem waarschijnlijk al een beetje aankomen…

eon xbhd

eon xbhd

eon xbhd

Wat gaat er mis?

Ik kan helaas niet zeggen dat ik onder de indruk ben van de beeldkwaliteit. Op zich ogen de beelden scherp (of zijn de kartelranden goed zichtbaar, maar dat heb je nou eenmaal) en past de resolutie zich prettig aan naar de televisie of monitor. Maar daar is alles mee gezegd. Want er gaat iets mis in de EON XBHD, waardoor het beeld veel en veel te donker is. Zo donker zelfs dat bepaalde details helemaal wegvallen en je niet meer goed kunt zien wat er nou op je scherm gebeurt. Als je dan ergens 300 euro voor neergelegd hebt, dan is dat een flink zure appel om doorheen te bijten.

Dan kun je denken dat je het beeldscherm aanpast en helderder maakt. Maar dat vind ik geen optie. Ik heb mijn tv-instellingen met grote zorg samengesteld, en ik vind dat die zich niet naar de hardware zou moeten schikken. De hardware zou gewoon goed moeten werken op mijn tv, en optimale kwaliteit moeten presenteren. De Xbox Series X, PlayStation 5, Nvidia Shield TV en Nintendo Switch doen dat allemaal, dus de originele Xbox met de EON XBHD zou dat ook moeten doen. Wat er precies misgaat, weet ik niet. Dit is helaas de zielige staat van de dure randapparatuur.

eon xbhd

eon xbhd

eon xbhd

EON XBHD kopen?

En dat terwijl de aanloop ernaartoe zo lang duurde (ik heb een half jaar moeten wachten totdat die binnenkwam) en de installatie echt zo gepiept was. Je schuift hem zo naar binnen en klikt hem achterop de Xbox vast. That’s it. Je hoeft verder niets te doen, nergens op te letten, niets te solderen en geen hacks uit te voeren. Na het aansluiten van de hdmi-kabel zet je de Xbox aan en kun je meteen beginnen met gamen. EON heeft ook twee pootjes onder de adapter bevestigd, zodat het apparaat geen onnodige druk uitvoert op de poorten. Maar ook hier gaat het mis; het pootje links staat niet eens op het blad van de tv-kast.

Je zou kunnen stellen dat ik niet de doelgroep van het apparaat ben. Want ik ga niet streamen en ben ook niet van plan oudere versies van Forza Motorsport in een groepje te spelen. Dus waarom besloot ik dan geen andere hdmi-adapter te kopen? Nou, mijn ervaring met EON is tot nu toe verder goed. Ik heb ook de GameCube-adapter van dit merk en die werkt perfect. Ik had gehoopt op nog zo’n ervaring, maar in plaats daarvan blijf ik redelijk gedesillusioneerd achter. Mocht je dit apparaat op het oog hebben voor alleen de beeldkwaliteit, dan kun je hem skippen. Niet aan beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.