5 GameCube-titels die de Paper Mario-behandeling verdienen

Paper Mario: The Thousand-Year Door oogt schitterend op de Nintendo Switch. Welke andere GameCube-games zouden de overstap moeten maken?

paper mario the thousand-year door

Tijdens de Nintendo Direct-aflevering van september 2023 maakt Nintendo bekend dat er een remake van Paper Mario: The Thousand-Year Door aankomt voor Nintendo Switch. Dat tweede deel in de rpg-serie is één van mijn favoriete games op de platform (en misschien wel ooit), dus dat is ontzettend tof nieuws. De meest recente Paper Mario-titel op de Switch viel me wat tegen, voornamelijk omdat het een groot deel van de charme kwijtgeraakt is van voorgaande delen.

Meer Paper Mario!

Paper Mario: The Thousand-Year Door verbeterde destijds alles aan het origineel op de Nintendo 64. Denk dan aan uitgediepte personages, betere graphics en uitdagende gevechten. Op sommige momenten kruip je zelfs in de huid van Bowser en Prinses Peach. De stijl was destijds uniek, maar na meerdere vervolgen kunnen we daar niet meer van spreken. De nieuwe stijl die we onder meer tegenkomen in Paper Mario: The Origami King, is gelukkig wel een lust voor het oog te noemen.

De aankondiging zette me ondertussen ook aan het denken. Welke games vind ik nog meer zo goed dat ze eenzelfde behandeling verdienen? De onderstaande lijst is in willekeurige volgorde en is gebaseerd op meerdere factoren — maar bovenal mijn persoonlijke voorkeur.

paper mario the thousand-year door

Pokémon Colosseum en XD: Gale of Darkness

Op de GameCube verschenen de eerste echt driedimensionale 3d-rpg’s binnen de Pokémon-franchise met Colosseum en XD: Gale of Darkness. Het zijn niet de beste games die Nintendo ooit uitbracht, maar om drie redenen zijn remasters wel op hun plaats. Ten eerste bevatten ze pokémon die mensen misschien nog missen op Pokémon Home, op weg naar een complete Pokédex. Ten tweede is met name XD: Gale of Darkness erg duur, met een waarde van ongeveer tweehonderd euro. Een remaster zou deze avonturen toegankelijk maken voor iedereen.

Een derde reden zou kunnen zijn vanwege de unieke verhalen en gameplay binnen deze games. In zowel Colosseum als XD: Gale of Darkness speel je met een personage dat Pokémon steelt van de slechteriken. Dit doe je met een speciaal apparaat, waarna je de Pokémon kunt zuiveren van hun duistere en emotionele toestand. Je betreedt nog steeds de arena om het op te nemen in twee-tegen-twee gevechten tegen allerlei andere trainers, zowel in het verhaal als in de Mt. Battle-modus. Als beloning krijg je in deel één overigens een Ho-Oh en in deel twee een Lugia.

pokémon xd gale of darkness

Fire Emblem: Path of Radiance

Fire Emblem: Path of Radiance is tegenwoordig ook al zo’n dure GameCube-titel, waardoor het voor veel mensen niet leuk is om voor die console te verzamelen. Een heruitgave, met verbeterde graphics en misschien aangepaste gameplay-onderdelen, kan voor een vierde van de huidige marktprijs over de toonbank gaan. Mocht Nintendo besluiten veertig euro te rekenen omdat het slechts bij een remaster blijft, net zoals bij Metroid Prime Remastered, dan betaal je nog maar een zesde van de tweedehands prijs. Games moeten leuk blijven en lage prijzen kunnen helpen.

Bovendien is het tof om te zien hoe Fire Emblem ooit begon in een driedimensionale wereld. De gameplay is niet zo uitgebreid als in latere delen, maar dat hoeft de pret niet te drukken. Door meer bij de basis te blijven, kun je ook meer genieten van wat het spel te bieden heeft. Meer dan veertig personages, tientallen uren aan strategische gameplay en een steekhoudend verhaal trekken je moeiteloos door dit spel heen. Eén van de klachten van meer dan twintig jaar geleden was dat het spel er niet altijd even mooi uitzag; maar dat probleem kan Nintendo meer dan prima oplossen.

fire emblem

Mario Superstar Baseball

Mario Superstar Baseball is misschien een vreemde eend in de bijt. Honkbal is niet super populair in Europa, en dat is meteen de reden dat weinig mensen dit spel destijds gespeeld hebben. Ook deze game is niet goedkoop of breed verkrijgbaar. Wil je hem nu spelen, dan is de kans groot dat je dat via emulatie doet. En dat vindt Nintendo – logischerwijs – niet tof. Het Japanse bedrijf kan die prikkel wegnemen door een verbeterde versie uit te brengen voor de Nintendo Switch. Compleet met scherpe en kleurrijke graphics en een verbeterde besturing: meppen met de Joy-Cons.

Implementeer een online modus naast alle offline modi en je hebt waarschijnlijk een fijne titel erbij op de Nintendo Switch, of diens opvolger. Nintendo kan ervoor kiezen om meer personages en stadiums toe te voegen, net zoals het bedrijf deed met Mario Golf en Mario Tennis op de Switch. Dit klinkt allemaal meer als aanvullingen die we in een eventueel vervolg kunnen tegenkomen – maar gezien het feit dat weinig mensen deze titel in Nederland gespeeld hebben, is dat nergens voor nodig. Voor het gros van de Nintendo-gamers wordt dit simpelweg een geheel nieuwe ervaring.

mario superstar baseball

Eternal Darkness: Sanity’s Requiem

Wat mij betreft moet Eternal Darkness: Sanity’s Requiem zeker in aanmerking komen voor een remake of remaster. Dit is niet echt een horrorgame, maar dankzij de zogenaamde sanity-effecten komt die er wel dicht bij in de buurt. Die effecten kunnen de speler verwarren door onder meer de vierde wand te doorbreken. Zo kan het spel het volume aanpassen, de camerahoek veranderen of bijvoorbeeld spelers laten volgen door zwevende standbeeldhoofden. Ook kom je bloed op de muur tegen, zijn sommige kamers niet echt en kunnen er foutmeldingen verschijnen.

In hoeverre je last hebt van die unieke effecten, is geheel afhankelijk van de sanity-meter. Hoe dieper in het rood, hoe vreemder de problemen en verschijnselen. Omdat bepaalde effecten destijds zijn gebaseerd op de interface van een oude tv, werken ze anno 2023 niet meer helemaal. Een geüpdatete versie kan dat probleem oplossen, en het spel er bovendien schitterend uit laten zien. Het verhaal speelt zich af gedurende enkele millennia, op vier verschillende locaties op aarde en meerdere speelbare personages. Daardoor heb je meer dan genoeg te doen en te ontdekken.

eternal darkness sanity's requiem

Paper Mario: The Thousand-Year Door in 2024

Op moment van schrijven duurt het overigens nog wel even voordat Paper Mario: The Thousand-Year Door naar de Nintendo Switch komt. De release staat gepland voor volgend jaar. Een precieze releasedatum is nog niet bekend, dus daar zullen we nog even op moeten wachten. Ondertussen kun je naar de onderstaande trailer kijken, om te zien hoe mooi het spel oogt op de draagbare console van het Japanse bedrijf. De stijl en gameplay zijn wat mij betreft tijdloos, en dat nieuwe likje verf maakt alles ontzettend scherp. Ik kan niet wachten!

Ondertussen kunnen we uitkijken naar nog twee andere remakes van toffe retrotitels. Zo verschijnt in november de game Super Mario RPG op Nintendo Switch. Oorspronkelijk verscheen die voor de Super Nintendo. Zonder die titel was Paper Mario er op de GameCube nooit gekomen, dus dit is een belangrijk stukje gamegeschiedenis. Een andere game waar ik erg naar uitkijk is de remake van Mario vs. Donkey Kong. Voorheen alleen speelbaar op de Game Boy Advance, maar vanaf februari 2024 ook – volledig in high definition – speelbaar op de Nintendo Switch. Mooie tijden!

1 gedachte over “5 GameCube-titels die de Paper Mario-behandeling verdienen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.