Retroid Pocket 3+ Metal Edition is voor degene die nog durft

De Retroid Pocket 3+ Metal Edition is een nieuwe versie van de Pocket 3+ die alweer een tijdje uit is. Niet alleen de behuizing is vernieuwd; zo zijn er ook nieuwe analoge knuppels. De handheld heeft veel eigenschappen om van te houden.

retroid pocket 3+ metal review

Een paar weken nadat Retroid de Retroid Pocket Flip uitbracht (een aangepaste versie van de Retroid Pocket 3+), komt het bedrijf met de Retroid Pocket 3+ Metal Edition. Dit is eveneens een iteratie op bestaande hardware, die mijns inziens twee belangrijke veranderingen doorvoert. Daardoor is de Metal Edition van de Pocket 3+ snel één van mijn favoriete handhelds van dit moment geworden. Als je dit jaar al een nieuwe Retroid op de kip getikt hebt, heb je nu eigenlijk geen echte reden deze nog aan te schaffen. Want onder de motorkap en qua display is er helemaal niets veranderd.

De kritiek die ik vaak tegenkom over Retroid is dat het bedrijf graag itereert. Dat hoeft an sich geen probleem te zijn. Maar in dit geval hebben we sinds begin dit jaar drie versies van de Retroid Pocket 3+ gekregen, die allemaal van buiten net even anders zijn. Daardoor snap ik goed dat mensen huiverig worden dergelijke handhelds aan te schaffen. Maar goed, hoewel de kritiek valide is, is die niet alleen weggelegd voor Retroid. Ook Anbernic en PowKiddy kunnen er wat van. Niet alleen brengen die snel opvolgers uit, ook komen er steeds nieuwe handhelds met oude chipsets uit.

retroid pocket 3+ metal review

Retroid Pocket 3+ Metal Edition van aluminium

De Retroid Pocket 3+ Metal Edition is in elk geval de nieuwste telg in de Pocket 3+-serie. In tegenstelling tot zijn voorgangers beschikt deze variant over een aluminium behuizing. Ook zijn er dit keer hall effect-sticks aanwezig. Beide nieuwe eigenschappen bieden grote voordelen. De analoge knuppels hebben geen beweegbare onderdelen meer, waardoor bewegingen in-game beter aanvoelen, je geen stick drift oploopt (waarbij het lijkt alsof een personage zelf beweegt) en de knuppels over het algemeen veel duurzamer zijn. Ze gaan immers minder snel kapot.

De metalen behuizing heeft wat mij betreft meerdere voordelen. Zo vangt die heel wat warmte op, die vervolgens goed verspreid wordt over de volle breedte van de handheld. In vergelijking met de Retroid Pocket Flip blijft het toestel gemiddeld twintig graden koeler en dat merk je. Zelfs wanneer je in de zon gamet, dan vormt dat geen probleem. Daarnaast vind ik de handheld ontzettend premium aanvoelen, net zoals bijvoorbeeld de vergelijkbare Anbernic RG405M. Ik houd van zo’n aluminium buitenkant, omdat die bovendien erg comfortabel aanvoelt. Beter dan al dat plastic.

retroid pocket 3+ metal review

Daar staat tegenover dat de Retroid Pocket 3+ Metal Edition voelbaar zwaarder is dan zijn voorgangers. Maar ook dat vind ik een pré. Zo vind ik het ook prettiger wanneer mijn gamecontrollers wat zwaarder aanvoelen, zoals bijvoorbeeld de PlayStation DualSense Edge, Xbox Elite draadloze controller Series 2 en – niet verrassend – de 8bitdo Ultimate. Quick sidenote: de Ultimate C-controllers mogen dan wel wat lichter zijn, maar die verdienen om andere redenen mijn aanbeveling. Met een omweg kun je die drie laatstgenoemde controllers op deze Metal-handheld gebruiken.

Fraai ontwerp met hoog prijskaartje

Opvallend aan de Retroid Pocket 3+ Metal Edition is dat er één klein onderdeel niet van aluminium gemaakt is. Dit is een zwart balkje bovenop de handheld, ongeveer in het midden. Hieronder zit de wifi-chip. Aangezien wifi-signalen wel door de behuizing heen moeten gaan, en zo’n metal variant dat vaak tegenwerkt, is het fijn om te zien dat Retroid op zo’n detail gelet heeft. Verder ben ik erg te spreken over de gekozen kleuren combinatie. Hij is ontzettend out there, maar dat bevalt me wel. Het design is niet saai zwart of retro-zoals-we-dat-wel-vaker-zien, maar behoorlijk uniek, dus.

retroid pocket 3+ metal review

Dat unieke design, die hall effect-sticks en het metalen omhulsel kosten je wel een flinke duit. Je vindt de Retroid Pocket 3+ Metal Edition nu op de website van de fabrikant, voor een prijs van 179 dollar. Daar komt nog 38 dollar aan verzendkosten bij, waardoor je dus rekening moet houden met een prijs van 217 dollar. Omdat ik (wederom) een vroege bestelling plaatste, kreeg ik tien dollar korting. Al met al heeft het me alsnog 232,37 euro gekost om de handheld hier te krijgen. Ik moest namelijk nog 33,28 euro aan btw betalen, bovenop de omgerekende 199,09 euro die ik al kwijt was.

Ik zet de prijzen er altijd duidelijk bij, zodat je als lezer en potentiële koper weet waar je aan begint. Dit is vaak geen goedkope hobby, waardoor je dus baat hebt bij transparantie. Als ik nog even snel een vergelijking maak met de Retroid Pocket 3+, dan betaal je 30 dollar meer voor dezelfde handheld. Die kost namelijk 149 dollar. De Retroid Pocket Flip valt er precies tussen met een prijs van 159 dollar. Die handheld vind ik ook erg tof, omdat die een clamshelldesign heeft. Mocht je dat meer aanspreken, lees dan vooral mijn eerder gepubliceerde review op RetroReady eens door.

retroid pocket 3+ metal review

Zelfde hardware, zelfde ervaring

Omdat ik de hardware (de combinatie processor, werkgeheugen en opslagruimte) al eens eerder getest hebt met de Pocket Flip, ga ik daar nu niet te uitgebreid op in. Maar het is wel handig wat je ongeveer kunt verwachten. Dankzij de T618-chip kun je games tot aan de Wii en PlayStation 2 emuleren. Tot aan de Dreamcast en Nintendo 64 kun je probleemloos spelen, maar alles daarna kan een drempel opwerpen. Met wat instellingen aanpassen binnen een emulator, zoals bijvoorbeeld RetroArch, kun je een hoop problemen oplossen. PSP-emulatie werkt niet altijd optimaal.

Het lcd-scherm van 4,7-inch oogt fantastisch op dit model en levert nog beter werk wanneer je een handige aanpassing doet. Met een handeling van nog geen vijf minuten bereikt de schermkwaliteit bijna het niveau van een oled-scherm; de kleuren ogen dan nog levendiger dan ooit tevoren. Verder is het goed om te zien dat de accu zeven tot acht uur meegaat, de knopjes ontzettend lekker klikken en voornamelijk de d-pad een ongeëvenaarde ervaring aanbiedt. De clickyness komt nog beter tot z’n recht op dit metalen model, waardoor je ongelooflijk comfortabel retrogames kunt spelen.

retroid pocket 3+ metal review

Er zijn ook wat nadelen, die de Retroid Pocket 3+ Metal Edition overneemt van de Retroid Pocket 3+. Zo is de positie van de start- en selectknoppen nog altijd een beetje vreemd. Die zitten namelijk bovenop de rand en dat is erg wennen. Als je doorhebt dat ze daar zitten, dan zijn ze goed bereikbaar. Maar Anbernic pakt die vaak beter aan qua posities. Verder is het zo dat 3d-games zich niet altijd lekker laten spelen, omdat je je duim in een krampachtige positie moet houden om de analoge knuppel te bereiken. En is het jammer dat de fabrikant Android 11 levert, terwijl Android 14 al in aantocht is. (Maar je kunt sowieso de fanmade remake van Sonic Triple Trouble spelen!)

Retroid Pocket 3+ Metal Edition kopen?

Ik zet hier ongeveer dezelfde conclusie neer als ik deed in de Retroid Pocket Flip-recensie. Als je nog geen apparaat met een T618-processor in huis gehaald hebt, en je hebt liever een handheld in een candybar-formaat, dan is dit één van de betere modellen die je in huis kunt halen. Zeker wanneer je de Anbernic RG405M (of RG353M) te smal vindt. Juist de onderscheidende elementen, zoals de aluminium behuizing en hall effect-knuppels, zijn hierin doorslaggevende factoren. Mits je het aandurft, tenminste. Want voor je het weet brengt Retroid de Pocket 4 uit en loop je alweer achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.