Anbernic RG405M maakt een fantastische handheld nog beter

Met de Anbernic RG405M kun je een groot deel van de Nintendo GameCube- en Wii-games spelen, en alles wat daarvoor uitkwam. Dit is één van de betere retrohandhelds tot nu toe.

anbernic rg405m

De Anbernic RG405M is een mooie opvolger van de eerder gelanceerde retrohandheld RG353M. Maar dat betekent niet dat dit dé handheld is waar je misschien naar op zoek bent. En dat heeft te maken met een belangrijk designelement, waar ik verderop in deze review op terugkom. Qua specificaties is de handheld er in elk geval flink op vooruitgegaan. Zo komen we een inmiddels bekende Unisoc T618-chipset tegen, die krachtiger is dan de RK3566 uit de RG353M. Ook is er 4 GB aan werkgeheugen aanwezig, evenals een 4 inch scherm met een resolutie van 640 bij 480 pixels.

Ik heb omgerekend 247,65 euro betaald voor de Anbernic RG405M. Dat is inclusief verzend- en importkosten. In vergelijking met de RG353M is dat zo’n honderd euro meer; dat is dus flink aan de prijs. Maar daar krijg je ook een hoop voor terug. Wat dacht je van een extreem duurzaam omhulsel, gemaakt van metaal, hall effect-sticks (die dus niet snel kapotgaan) en een ontzettend gestroomlijnd design? Bovendien belooft Anbernic dat je zelfs Nintendo Wii-games op deze hardware kunt spelen, inclusief een groot scala aan PSP-titels. En voor een groot deel klopt dat ook wel.

📢 Er is nu ook een iets goedkopere versie van deze handheld verkrijgbaar, met een verticaal design. Benieuwd naar de review? Die lees je hier.

anbernic rg405m

Anbernic RG405M moet lang mee gaan

Wanneer je een handheld koopt van 250 euro, dan mag je verwachten dat zo’n apparaat lekker lang meegaat. Daar spelen verschillende factoren een belangrijke rol in, zoals de eerdergenoemde buitenkant van metaal. Het apparaat is niet te buigen, loopt niet snel krassen op en beschikt over duurzame analoge knuppels. Daarnaast zorgt de processor en het werkgeheugen ervoor dat je een groot scala aan games kunt spelen, waardoor je ook niet snel op zoek hoeft te gaan naar een vervangend model. En je hoeft daardoor ook niet meteen de onvermijdelijke opvolger te kopen.

Ten opzichte van zijn voorganger heeft Anbernic het design flink gestroomlijnd. Zo komen we dit keer maar één usb-c-poort tegen, die je kunt gebruiken voor het opladen of koppelen van externe controllers. Ook is er nu één micro-sd-kaartsleuf, aangezien het besturingssysteem opgeslagen is op interne opslagruimte. Dat laatste is misschien niet zo chill voor iedereen die graag op toegankelijke wijze aan het besturingssysteem knutselt, aangezien je nu niet snel even een micro-sd-kaart kunt omwisselen. Maar het hoeft geen al te grote belemmering te zijn. Het design oogt in elk geval een stuk netter zo.

Net zoals de RG353M ligt de Anbernic RG405M lekker in de hand. Het scherm heeft een fijne beeldverhouding van 4:3 (perfect voor retrogames) en is met 4 inch vrij groot.  Maar dat gaat niet ten koste van de kwaliteit. Je hoeft ook niet te vrezen voor light bleeding, maar de kijkhoek is niet al te groot. De kleuren zijn ontzettend mooi en helder en met verschillende emulatorinstellingen kun je de beeldkwaliteit waar nodig verbeteren. Maar zo direct uit de doos hoef je waarschijnlijk weinig te doen. De accu beschikt over 4.500 mAh, waardoor je er ruim zes, zeven uur op moet kunnen spelen.

anbernic rg405m

Emulatie van hoog niveau

Opvallend aan het design van de Anbernic RG405M is de plaatsing van de analoge knuppel aan de linkerkant. Die zit dit keer boven de d-pad. Dat duidt op het idee dat deze retrohandheld met name bedoeld is voor het spelen van 3d-games, aangezien de knuppel een centrale positie gekregen heeft. Bij de 353M zit de d-pad juist op die plek, waardoor je daar dus wat beter je 2d-games op kunt spelen. Op de 405M is de d-pad net niet lekker genoeg in te drukken, omdat die gevoelsmatig te laag zit. Verder ben ik nog steeds geen fan van die trapsgewijs ingedeelde schouderknoppen.

Met de eerdergenoemde chipset aan boord (die je onder meer tegenkomt in bijvoorbeeld de Retroid Pocket Flip en Pocket 3 (Plus) heb je qua emulatie weinig te vrezen. Anbernic belooft emulatie tot aan PlayStation 2, GameCube en zelfs de Wii, en alles wat daarvoor uitkwam. En in principe is dat ook zo. Je kunt een groot deel van die bibliotheken spelen, maar houdt rekening met gestotter, lage framerates en grafische problemen. Sommige games zijn onspeelbaar, maar het gros niet – al zul je waarschijnlijk zelf wel even de instellingen moeten induiken om alles soepel draaiende te krijgen.

Veel 3d-games zijn hier in elk geval goed op te spelen, zoals die van de PlayStation 1, Dreamcast en Nintendo 64. Zelfs de PSP komt goed uit de verf. Net zoals bij zijn voorganger wil ik ook bij de Anbernic RG405M meegeven dat je alles perfect kunt spelen tot een generatie onder de beloofde consoles. Alles daarboven is soms een beetje een loterij. Wil je echter alleen 2d-games spelen, dan is de 353M nog steeds perfect geschikt voor die klus. De d-pad zit daarvoor op de perfecte plek. Plus: de prijs is wat lager en verder geniet je van veel premium voordelen, zoals die metalen behuizing.

anbernic rg405m

Android of de software van Anbernic?

In tegenstelling tot veel andere Anbernic-apparaten, komt de Anbernic RG405M alleen met Android 12 geleverd. Dat is een vrij recente Android-versie, die hopelijk lang ondersteund wordt. Het bedrijf brengt zo nu en dan updates uit voor zijn handhelds, maar ik weet niet precies hoe lang ze alles blijven ondersteunen. De retrohandheld wordt verder geleverd met een grote hoeveelheid aan vooraf geïnstalleerde emulators, waardoor je in principe zo aan de slag kunt. En met ondersteuning voor Google Play kun je de resterende of missende emulators gemakkelijk downloaden, waar nodig.

Het staat je helemaal vrij om alles eraf te gooien en zelf de emulators uit te kiezen. Maar voor de mensen die hier wat minder bekend mee zijn, is het een toegankelijke manier om hiermee aan de slag te kunnen. Door de Google Play-ondersteuning is het overigens ook mogelijk Android-games te downloaden, die je dan met de fijne en razendsnel reagerende knoppen kunt spelen. Als je iets voor bepaalde games wil aanpassen, dan moet je dat per emulator regelen. Daar is niet echt een mooi menu voor, zoals we die wel tegenkomen op de RG353M of zelfs de PowKiddy RK2023.

Wat tof is om te zien is dat je via het snelle menu de Game Mode kunt activeren. Je opent daarmee een software-omgeving die games netjes presenteert binnen een fraaie interface. Je kunt zelf kiezen hoe alles eruitziet en geordend wordt, maar heel veel opties zijn er helaas niet. Dat zul je dan toch echt via de losse emulatorapps of via Android moeten regelen. Het goede nieuws is in elk geval dat je via Google Play de emulator RetroArch kunt downloaden en als je die app correct instelt, vallen er een hoop nadelen weg. Maar goed, dan moet je wel dus even door flink wat hoepels springen.

anbernic rg405m

Anbernic RG405M kopen of niet?

Onderaan de streep valt op dat de Anbernic RG405M een hoop goede eigenschappen van de RG353M overneemt. Denk dan aan dat kleurrijke, heldere en gedetailleerde scherm (dat nu een slag groter is), de metalen behuizing, de fijne actieknoppen en d-pad en hoe de retrohandheld in de hand ligt. Ook de analoge knuppels voelen betrouwbaar aan en gaan door de onderliggende technologie lang mee. Tel daarbij op dat je via Android en Google Play een hoop apps en games kunt installeren en je houdt een haast ongeëvenaarde handheldervaring over. Maar er zijn ook wat nadelen.

Zo ben ik niet te spreken over trapsgewijze schouderknoppen, omdat je ze nooit allemaal comfortabel kunt bereiken. Ook is de kijkhoek van het scherm niet zo groot, waardoor het wat goedkoop overkomt. De hardware is inderdaad in staat alles tot aan de Wii te emuleren; maar hoe hoger de consolegeneratie, hoe groter de kans dat je tegen problemen aanloopt. Zó krachtig is de chipset nou ook weer niet. Plus: met een prijs van 250 euro blijft de handheld buiten het bereik van veel mensen. Maar als je de prijs kunt betalen, dan hoef je voorlopig geen nieuwe (Anbernic-)handheld te scoren.


Je kunt de Anbernic RG405M bij het bedrijf zelf aanschaffen, via de officiële website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.