Anbernic RG405V bewijst zichzelf als een krachtige, verticale handheld

De Anbernic RG405V is een verticale Android-handheld met een krachtige midrange processor die GameCube-games aan kan. De concurrentie binnen dit marktsegment is moordend, dus de vraag is of de RG405V genoeg onderscheidende kwaliteiten heeft.

anbernic rg405v review

De Anbernic RG405V is een retrohandheld die gebruikmaakt van de T618-processor. Dit is een krachtige midrange processor die in principe zowel GameCube- als PlayStation 2-games kan emuleren, maar dan moet je wel flink aan de knoppen draaien. Met een prijskaartje van 129,99 dollar, exclusief verzendkosten en btw, is de verticale handheld niet duur. Maar goed, dat is de Retroid Pocket 2S (met dezelfde cpu) ook niet, totdat je die extra kosten erbij optelt. Met twaalf dollar aan verzendkosten en bijna dertig dollar aan btw kom je alsnog uit op 171,81 dollar.

Flinke prijsverschillen tussen T618-handhelds

Dat is omgerekend een bedrag van 160 euro en een beetje. Een andere retrohandheld met dezelfde processor en prijs is de Powkiddy X28, die met 166 euro net een paar euro duurder is. Andere vergelijkbare handhelds zijn de Retroid Pocket 3+ (Metal Edition), Retroid Pocket Flip en natuurlijk de Anbernic RG405M. Dat is het model waar dit apparaat een iteratie op is. Ze beschikken over veel dezelfde eigenschappen, maar toch is de Anbernic RG405V een stuk goedkoper. Voor de RG405M (de M staat voor metal, de V staat voor vertical) heb ik destijds bijna 250 euro betaald.

Tussen de Anbernic RG405V en Anbernic RG405M zit dus een prijsverschil van nog net geen negentig euro. Dat is een flink, doch verklaarbaar bedrag. Bij de RG405M betaal je namelijk ook voor de stevige en solide aluminium behuizing. Daarnaast was dit één van de eerste Anbernic-handhelds met de T618-chipset aan boord (naast de RG505, die ook meer dan 200 euro kost). Al met al is de Anbernic RG405V dus één van de meest betaalbare retrohandhelds met deze midrange processor, ook wanneer je de verzendkosten en btw meerekent. Dat maakt hem meteen aantrekkelijk.

anbernic rg405v review

anbernic rg405v review

Ligt de Anbernic RG405V comfortabel in de hand?

Daarnaast is het verticale karakter ook een pluspunt voor een grote groep mensen. Of je van verticaal of horizontaal georiënteerde handhelds houdt, is puur een persoonlijke voorkeur. Daar kan een handheld niet per se iets fout aan doen. De vraag is dan: ligt die wel lekker in de hand? Zoals je op de foto’s kunt zien ben ik gegaan voor het houten model. Dat geeft de Anbernic RG405V niet alleen uniek karakter mee (tot nu toe heb ik alleen handhelds met een kunststof of aluminium omhulsel gekocht), het voelt ook heel anders in je handen aan. De buitenkant is zacht een stevig.

Ook valt de dikte enorm op. Achterop zitten twee flinke hobbels waar je je handen heel prettig op kunt leggen. Het geeft de Anbernic RG405V wat extra houvast, waardoor je hem niet uit je handen laat vallen. Waar de fabrikant ook echt op gelet heeft, is de bereikbaarheid van de schouderknoppen. Soms moet je je pols of vingers in een krampachtige positie houden om die te bereiken, maar dat is hier niet het geval. Je wijsvingers vallen prettig op de knoppen, die zich vervolgens met gemak laten indrukken. Het maakt ook niet uit of je met de d-pad of de hall sensor-knuppels speelt.

anbernic rg405v review

anbernic rg405v review

Koddig en kneuterig

Op het eerste gezicht oogt de Anbernic RG405V een beetje vreemd en log. Maar wanneer je hem vasthoudt, dan snap je meteen waarom dit zo goed voelt. Hij is bewust fors gemaakt, waardoor je hem dus optimaal kunt vasthouden. De actieknoppen voelen secuur aan en reageren supersnel op je input. Het enige nadeel: ze passen niet zo mooi bij de houten buitenkant. Sterker nog: ik vind ze een doorn in het oog. Het heeft iets koddigs en kneuterigs, maar dan niet op een positieve manier. Daarnaast zijn ze glimmend en glad, wat ook niet iedereen kan waarderen.

De d-pad heeft gelukkig een net zo fijn draaipunt als andere Anbernic-handhelds. Vooral ook de start- en selectknoppen vallen op. Dit zijn hoge rubberen knoppen, die extreem doen denken aan de buttons van de eerste paar Game Boys. De hall sensor-sticks steken – in vergelijking met de RG405M – een flink stuk uit. Begrijp me niet verkeerd: ze zijn extreem goed bereikbaar en reageren eveneens ontzettend snel. Maar tegelijkertijd is het ook zo dat de Anbernic RG405V minder goed in je broekzak past. Niet alleen vanwege de breedte of dikte, maar vooral ook door die uitstekende sticks.

anbernic rg405v review

anbernic rg405v review

4:3-scherm en Android 12

Het scherm van 4:3 is – net zoals bij de voorganger – een uitstekend formaat voor retrogames. De console die je hierop speelt hebben vaak geen breedbeeldondersteuning, waardoor je ook niet snel tegen zwarte balken aanloopt. GBA- en PSP-titels kunnen die balken wel onder- en bovenop laten zien, en ook GB-games maken zich er schuldig aan (maar dan aan de zijkant), maar qua kleur en contrast heb ik weinig te klagen. Het scherm is wat koeler dan op een Retroid, en ook de scherpte is te hoog ingesteld (waardoor je een gloed om menuranden ziet); dat kan een dealbreaker zijn.

Een andere dealbreaker is wellicht de Android-versie waar de Anbernic RG405V op draait. Dit is namelijk Android 12, terwijl Android 13 bijna op z’n retour is (op moment van schrijven). De Anbernic RG405M heeft ook nog altijd geen update naar een nieuwere versie van Android gekregen en de vraag is of dit ooit gaat gebeuren. Hier geeft het bedrijf geen informatie over. Het Android-systeem maakt de handheld wel toegankelijk. Via Google Play downloadt je alle emulators, apps en games die je nodig hebt (als die er nog niet opstaan, aangezien de fabrikant veel apps vooraf installeert).

anbernic rg405v review

anbernic rg405v review

Emuleren tot aan Nintendo GameCube

Als we de Anbernic RG405V en RG405M naast elkaar leggen, dan is er aan de buitenkant dus enorm veel veranderd. Niet alle verandering zijn positief, en een hoop hangt af van je voorkeur voor oriëntatie. Op het gebied van emulatie is er echter niets veranderd. De handheld kan nog steeds alles tot aan de Nintendo GameCube emuleren, al heeft die daar soms wel wat hulp bij nodig. Een groot deel van de bibliotheek is speelbaar, soms zelfs op twee keer de oorspronkelijke resolutie. Het aantal frames per seconden komt vaak niet hoger uit dan vijftig, maar dat valt geheel binnen de norm.

De PlayStation 2 is echter een ander verhaal. Je moet een T618-handheld niet kopen met de verwachting dat je je PS2-verzameling digitaal kunt verslinden. Want zelfs met wat gepriegel binnen de instellingen loop je vaker wel dan niet tegen beperkingen aan. Lage framerates, trage acties – dit soort dingen zijn aan de orde van de dag. Minder veeleisende games werken nog wel, maar dit is geen PS2-handheld. Alles daaronder presteert echt perfect. De emulatie van PlayStation 1, Sega Dreamcast, Nintendo 64, Game Boy Advance en meer – eigenlijk werkt alles gewoon perfect.

anbernic rg405v review

anbernic rg405v review

Anbernic RG405V kopen?

Maar of je de Anbernic RG405V moet kopen of niet, hangt af van twee dingen. Heb je nog geen T618-handheld? En houd je van de verticale oriëntatie? Dan is dit het gevaarte waar je op gewacht hebt. De hardware ligt extreem lekker in de hand en de knoppen zijn allemaal perfect bereikbaar. Het scherm is top (met zijn 4:3-verhouding) en de speakers klinken prima. Heb je echter al een handheld met deze chipset en ben je niet echt fan van dit formaat, dan kun je hem beter aan je voorbij laten gaan. Tenzij je die prijs natuurlijk aantrekkelijk vindt, maar anders staat de Powkiddy X28 voor je klaar.


Je kunt de Anbernic RG405V in de webshop van de fabrikant kopen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.