Doyoky Wireless Joycon Retro Game Controller komt dichter bij het origineel

De Doyoky Wireless Joycon Retro Game Controller is een afneembare GameCube-controller voor Nintendo Switch, met veel positieve eigenschappen. Is dit de beste GameCube-controller voor de Nintendo Switch? Hij lijkt in elk geval veel op het origineel!

doyoky wireless joycon gamecube review

De Doyoky Wireless Joycon Retro Game Controller – een mond vol, en dan weet je nog niet eens wat je precies in huis haalt. Dit is een draadloze GameCube-controller voor de Nintendo Switch, met JoyCon-achtige elementen. Het pakket bestaat uit een linker- en rechterhelft, die je aan de zijkanten van de Nintendo Switch kunt klikken. Game je liever helemaal draadloos? Dan plaats je het middenstuk voor een comfortabele grip. Op RetroReady heb ik eerder gekeken naar een soortgelijke GameCube-controller. Die kwam van fabrikant Nyxi en viel niet echt in de smaak.

Hoe vergaat het de variant van Doyoky? Is dit een goed alternatief voor iedereen die op zoek is naar een GameCube-JoyCon voor de Nintendo Switch? Hoewel ik wel wat kanttekeningen kan plaatsen bij de controllerervaring, kan ik ook alvast melden dat dit model heel dichtbij de originele GameCube-controller komt. Maar voor ik daar over doorga, is het goed om te weten wat je moet betalen. De gamepad kost iets meer dan 58 euro en daar komen nog iets meer dan 8 euro aan verzendkosten bij. Al met al moet je dus rekening houden met een bedrag van pakweg 65 euro.

doyoky wireless joycon gamecube review

De acht hoeken van de Doyoky Wireless Joycon Retro

Dat is net een paar euro duurder dan je kwijt bent aan de Nyxi Wizard, de grootste concurrent van de Doyoky Wireless Joycon Retro. Daar ben je namelijk ongeveer 63 euro aan kwijt, inclusief verzendkosten (die gratis zijn). Aangezien dat prijsverschil niet enorm is, neem ik dat verder niet mee in de beoordeling. Wanneer je de GameCube-controller van Doyoky aanschaft, dan krijg je daar nog een setje thumb caps bij, die je kunt plaatsen op de analoge knuppels. Als je wil kun je een kleine stick gebruiken op de plek van de linker knuppel of een hoge variant op de rechter stick.

Dat maakt de Doyoky-controller meteen al completer dan de Nyxi Wizard. Die controller biedt de optie aan om de koepel rondom de sticks te veranderen, van een achthoek naar een cirkel. Een leuke extra, maar in de praktijk heb ik daar weinig gebruik van gemaakt. Ik heb overigens na een tijdje besloten om de sticks te houden zoals ze zijn. Samen met de achthoekige koepel brengen ze dat klassieke Cube-gevoel teweeg en daar was ik precies naar op zoek. Er zijn genoeg elementen die dat gevoel ook weer afpakken, maar in de basis voelt de Doyoky al beter aan dan de Nyxi.

doyoky wireless joycon gamecube review

De actieknoppen zijn betrouwbaar

Dat heeft alles te maken met de kwaliteit van de verschillende knoppen. De actieknoppen (A, B, X en Y) voelen aan alsof ze rechtstreeks van een GameCube-controller zijn overgeheveld. Aangezien dat de knoppen zijn waarmee je het meeste speelt, is dat ontzettend belangrijk. Waar ik dan weer minder tevreden over ben, zijn de plus- en minknoppen. Die zitten gevoelsmatig te diep in de behuizing, waardoor je ze niet lekker indrukt. De d-pad heeft geen fijn aanvoelend draaipunt, waardoor vechtspellen spelen minder intuïtief aanvoelt. Je merkt amper dat je een richting indrukt.

Wederom zijn de schouderknoppen een gemiste kans. Dan vraag ik me af: waarom zou je een GameCube-achtige controller uitbrengen als één van de belangrijkste eigenschappen achterwege blijft? De Nintendo Switch kan geen input van drukgevoelige, analoge triggers verwerken, maar bij controllers is het gevoel ook belangrijk. Als de triggers in elk geval zouden lijken op die van de GameCube, dan zijn we al over de helft. Gelukkig kun je de triggers enigszins ver indrukken en veren ze lekker terug omhoog, waardoor er in elk geval sprake is van aangename feedback.

doyoky wireless joycon gamecube review

Analoge knuppels van Doyoky Wireless Joycon Retro

De analoge knuppels voelen aan als een fijne combinatie van modern en retro. Enerzijds speel je ermee alsof het oude GameCube-sticks zijn; anderzijds weet je dat het moderne knuppels zijn. Het gaat om zogenaamde ALPS-sticks, die vaak ook in controllers van first-party fabrikanten zitten. Ik heb aan de fabrikant gevraagd of er ook gewerkt wordt aan een variant met hall effect-sticks, en daar kreeg ik een positief antwoord op. Die versie is nu nog niet te koop op de website, maar komt er dus wel aan. Dankzij hall sensor-sticks zijn analoge knuppels duurzamer en bestendiger.

De normale configuratie van de analoge knuppels doen de GameCube dus eer aan. Toegegeven, de gele knuppel is ondanks z’n formaat gevoelsmatig nog net te hoog, maar de ervaring is zo veel beter dan op de Nyxi Wizard. Verder zitten er achterop twee programmeerbare knoppen, die je gemakkelijk met de M-knop instelt, die je gemakkelijker dan op de Wizard indrukt. Je moet nog steeds knijpen in de handvatten om ze te bereiken, maar je krijgt er geen kramp van in je handen. Datzelfde geldt over de trilmotor, die met subtiele bewegingen veel prettiger en niet onrustiger trillen.

doyoky wireless joycon gamecube review

Een opvallend detail

Een opvallend detail waar Doyoky mee adverteert is dat je beide helften van de Doyoky Wireless Joycon Retro tegelijkertijd oplaadt. Dit is mogelijk een sneer naar de Nyxi Wizard, waarbij je beide kanten los van elkaar oplaadt. Dat stukje plastic in het midden doet dus vrij weinig, behalve er gewoon zijn. De GameCube-controllerreplica van Doyoky biedt gelukkig de optie aan met één kabel beide kanten op te laden, zoals dat ook bij andere controllers gaat. Gek genoeg is dat tussenstuk bij mij nog zwart – maar op de website zie ik staan dat die inmiddels paars is.

Tot slot wil ik nog een ander verschil benadrukken tussen de Doyoky en de Nyxi. De Wizard heeft een behoorlijk omvang en is ook vrij dik, waardoor die sterk doet denken aan een klassieke WaveBird-controller. De Doyoky Wireless Joycon Retro is daarentegen veel meer gemodelleerd als een JoyCon van Nintendo en is derhalve een stuk dunner. Dat merk je niet aan de bovenkant, waar je je vingers comfortabel op de triggers kunt laten rusten, maar vooral aan de achterkant. Er is veel meer ruimte voor je vingers. Bovendien voelt dit pakket meer aan als een ‘gewone’ GameCube-controller.

doyoky wireless joycon gamecube review

Doyoky Wireless Joycon Retro kopen?

Het moge duidelijk zijn dat ik een stuk enthousiaster ben over de Doyoky Wireless Joycon Retro dan over de Nyxi Wizard. De actieknoppen, iets betere triggers, rustige trilmotor en de comfortabele grip zorgen ervoor dat ik deze controller er tijdens Mario Kart of Super Smash Bros. nog wel eens bij wil pakken. Dat had ik totaal niet bij de Wizard, die ik na de reviewperiode in de lade met andere controllers heb gelegd. Is dit dan de beste GameCube-controller voor de Nintendo Switch? Ja, maar we zijn er nog niet. Ik weet zeker dat het nóg beter kan – en op die dag wacht ik rustig.


Je kunt de Doyoky Wireless Joycon Retro nu met tien procent korting aanschaffen wanneer je de Doyoky-website bezoekt via deze link. Ook kun je deze link gebruiken voor korting op andere controllers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.