Powkiddy RGB10MAX3 Pro zet de community aan het werk

De Powkiddy RGB10MAX3 Pro is een retrohandheld die krachtig genoeg is voor PSP-games, maar de software laat verder te wensen over. Tijdens het spelen loopt het systeem geregeld vast. Maar geen nood: de community werkt aan oplossingen.

Powkiddy RGB10MAX3 Pro review

De Powkiddy RGB10MAX3 Pro is in veel opzichten een bijzondere handheld. Niet alleen omdat de fabrikant het design en de specificaties al jaren bijna één-op-één kopieert van het merk Odroid. Maar ook omdat het bedrijf een interessante prijs-kwaliteitverhouding kan aanbieden door voor een processor te kiezen die je niet snel aantreft in andere handhelds. Dit is de Amlogic A311D, een cpu die je soms tegenkomt in speciale mediaspelers waar je ook back-ups van videogames op kunt spelen. In theorie kun je hier games tot aan de Nintendo GameCube en PlayStation 2 op spelen.

Voordat ik het ga hebben over de emulatieprestaties, is het eerst goed om te kijken naar wat het apparaat kost en wat je daarvoor precies in huis haalt. Wanneer je de Powkiddy RGB10MAX3 Pro koopt zonder een micro-sd-kaart, dan betaal je daar 114,99 dollar voor. Dat is ongeveer 105 euro, exclusief btw. Daar betaal je nog eens 22 euro voor. In totaal ben je dus 127 euro kwijt, waardoor het systeem kan concurreren met Powkiddy RK2023 Pure Black en Anbernic RG353PS. Sterker nog: deze Powkiddy is goedkoper dan die Anbernic-favoriet; alleen omdat je nu geen verzendkosten betaalt.


📢 Als je op zoek bent naar het kleinere model van de Powkiddy RGB10MAX3 Pro (zonder de Pro, dus), dan tref je die review hier aan! Dat model is iets minder krachtig, maar ook wat goedkoper en stabieler qua software.


Powkiddy RGB10MAX3 Pro review

Powkiddy RGB10MAX3 Pro oogt ouderwets

Qua design kijkt Powkiddy niet alleen goed naar de eerdergenoemde handhelds van Odroid, maar ook bijvoorbeeld naar de Retroid Pocket 2 (waar onlangs een speciale versie van aangekondigd is). Het ontwerp is een simpel doch doeltreffend en recht blok, voorzien van ronde hoeken die lekker in de handpalmen liggen. Je wijsvingers rusten ook heel fijn op de hoek van de schouderknoppen. Helaas zijn dit wederom knoppen die trapsgewijs geplaatst zijn: de L2 en R2 zitten dus naast, en niet achter, de L1 en R1. Zoek je zo’n indeling, dan kun je beter kijken op Retroid wat voor je is.

De schouderknoppen zijn voorzien van microschakelaars, waardoor je ze razendsnel indrukt en ze net zo snel reageren op je input. De vier actieknoppen, die beschikken over rubberen membraam, voelen lekker retro aan en eten je commando’s niet op. Over het algemeen ben ik tevens tevreden over de d-pad, waar je heel fijn met je duim overheen rolt. Het draaipunt ligt hoog genoeg voor een potje Street Fighter of Tekken, maar soms voel je lastig of je nu wel een diagonale input aan het geven bent. Als die vuurbal dan toch tevoorschijn komt, weet je het zeker – maar je kunt er niet blind op vertrouwen.

Powkiddy RGB10MAX3 Pro review

Onder het riante lcd-scherm van 5 inch zitten zes knoppen: twee functie-, twee volume- en start- en selectknoppen. Die knoppen klikken ontzettend hard, zeker in vergelijking met de overige knoppen. De analoge knuppels zitten voor mij niet op een ideale plek. Ik vind het lastig om 3d-games te spelen wanneer ik ook de schouderknoppen nodig hebt. Mijn hand zit dan in een krampachtige positie, waardoor ik dat niet lang volhoud. Bovendien is het zo dat ze extreem gevoelig zijn, waardoor subtiele bewegingen maken niet echt mogelijk is. En je kunt dit ook niet zelf handmatig instellen.

Al die knoppen en knuppels zitten in een goedkoop voelende en ogende behuizing, die verder ook lekker licht is. Dat het systeem goedkoop aanvoelt, hoeft geen probleem te zijn. Want op een vreemde manier spreekt dat het retrogevoel enorm aan, zeker in combinatie met dat logge, brede ontwerp. Tot slot is het goed om te weten dat er geen ventilator aanwezig is voor de hitte-afvoer (waardoor het systeem warm kan worden) en dat de accu pas na drie uur volledig opgeladen is. Dat is echt heel lang. Je kunt de handheld ook alleen opladen wanneer je hem helemaal uitgeschakeld hebt.

Powkiddy RGB10MAX3 Pro review

Jelos biedt nu nog een gebrekkige software-ervaring

Of dat een fout in de software is, dat durf ik niet te zeggen. Het zou zomaar kunnen, aangezien ik tijdens het gamen heel wat problemen met de software-omgeving ben tegengekomen. De Powkiddy RGB10MAX3 Pro draait op Jelos, een front-end van het besturingssysteem Linux. Het voordeel van Linux – in het algemeen – is dat er weinig zaken zijn waar je echt rekening mee hoeft te houden. Heel vaak werken handhelds op Linux gewoon goed, zonder dat je apps hoeft te downloaden zoals op Android. Allebei de systemen hebben zo hun voor- en nadelen; ikzelf prefereer Android, bijvoorbeeld.

Dat is omdat ik Android vooralsnog beter begrijp. Hoe meer handhelds ik met Linux test, hoe meer ik erover leer – en dat is hartstikke leuk. Maar het proces gaat niet zonder vallen en opstaan. En over het algemeen kost het me meer tijd handhelds met Linux te testen. Ik ben gewoonweg meer bekend met Android. En als er dan problemen opduiken, zoals met deze versie van Linux en Jelos op de Powkiddy RGB10MAX3 Pro, dan ben ik op de community aangewezen om uit te vogelen wat er speelt en hoe ik eventueel zelf iets kan oplossen. Android-handhelds laten zich veel beter vormen.

Powkiddy RGB10MAX3 Pro review

Toen ik de handheld ontving, stond er een versie van Linux op die echt nog maar een week oud was. Dat betekent dat je rekening moet houden met allerlei softwarefouten, waar op dat moment nog weinig aan te doen is. Linux-ontwikkelaars draaien overuren om van alles te verbeteren en ook de makers van Jelos proberen veranderingen bij te benen, nieuwe functies te introduceren en foutoplossingen te presenteren. Maar daar zit ongelooflijk veel tijd in. Plus: je moet de handheld handmatig updaten, als je dat wil, en ook daar moet je als eigenaar voor door een hoepel springen.

De Powkiddy RGB10MAX3 Pro beschikt namelijk niet over een wifi-chip. Dat is één van de redenen waarom de handheld wat goedkoper is dan je zou verwachten. Als je Jelos wil updaten, dan zul je dat handmatig via de computer moeten doen. Dat kan dan weer alleen als je de micro-sd-kaart uit de handheld haalt, aangezien een computer (met Windows of macOS) het apparaat niet als extern opslagmedium herkent. Je moet dan zelf de nieuwe releases in de gaten houden en die steeds overzetten. Je kunt ook investeren in een wifi-usb-adapter; dan kun je vanuit het menu updaten.

Powkiddy RGB10MAX3 Pro review

Problemen met emulatie en screen tearing

Maar goed, dan doe je dat dus (via de computer of de wifi-adapter) en dan kom je erachter dat de problemen die je tegenkomt niet verdwenen zijn. Op moment van schrijven heeft de Powkiddy RGB10MAX3 Pro bijvoorbeeld ontzettend veel last van screen tearing (schermscheuren), waardoor beelden ontzettend schokkerig overkomen. Het verder prima scherm ten spijt; het display is kleurrijk en kun je redelijk helder instellen, waardoor je ook buiten kunt gamen. Daarnaast stellen de speakers teleur: die kunnen al gauw een snerpend geluid ten gehore brengen. Alles behalve prettig.

Andere veelvoorkomende problemen zijn vastlopende games. Hoe hoger de generatie games, hoe groter de kans dat de Powkiddy RGB10MAX3 Pro vastloopt. Dit gebeurt voornamelijk wanneer je GameCube-, Nintendo 3DS- en PlayStation 2-games speelt. Het vervelende hieraan is niet per se dat de handheld die games dus eigenlijk niet ondersteunt, maar dat er geen resetknop aanwezig is. Gaat er dus iets mis, dan loopt het systeem vast en moet je een hard reset uitvoeren. Ik had ook last van boot loops, waardoor ik de Powkiddy moest openmaken om de accu los te koppelen.

Powkiddy RGB10MAX3 Pro review

Toegegeven, Powkiddy adverteert niet met het feit dat de Powkiddy RGB10MAX3 Pro zo sterk is als een Nintendo GameCube of PlayStation 2. Dus je kunt het de handheld haast niet kwalijk nemen. Een groot deel van de bibliotheek is dan ook niet speelbaar, en voor de rest moet je rekening houden met games die je gemiddeld in twintig tot veertig frames per seconde afspeelt. Zie dit daarom als een extraatje. Bij mij werkt de PS2-emulatie momenteel helemaal niet meer, omdat ik een controllerinstelling had aangepast binnen de instellingen. En die aanpassing is niet terug te draaien.

Ondertussen kun je wel genieten van nagenoeg perfecte PSP- en Dreamcast-emulatie. Kijkend naar dat 5 inch scherm, met helaas maar een maximale resolutie van 480p, kom ik al snel tot de conclusie dat dit een perfecte PSP-vervanger is. Je kunt PSP-spellen op 2x de native resolutie draaien. Sommige games op andere consoles kunnen zelfs hoger ingesteld worden, maar daar heb je niets aan. Het scherm kan namelijk geen beelden in 720p tonen, zoals de Retroid Pocket 3+ dat bijvoorbeeld wel kan, omdat de teller blijft hangen op 480p. Maar eerlijk is eerlijk, dat kost toch alleen maar energie.

Powkiddy RGB10MAX3 Pro review

Powkiddy RGB10MAX3 Pro kopen?

En alles onder de PSP en Dreamcast draait gelukkig ook als een zonnetje (dankzij RetroArch). Ondertussen is het aan de community om het apparaat te redden. Ik heb het bijvoorbeeld nog niet eens over de hdmi-uitpoort gehad, omdat die nog helemaal niet werkt. Maar hij zit er wel op. Er is dus heel veel mis met de Powkiddy RGB10MAX3 Pro. En de mensen achter Jelos draaien nu overuren om alles te fixen. Op dit moment is er nog geen oplossing beschikbaar voor screen tearing, maar ik heb vernomen dat de oplossing onderweg is. Daarmee zou een groot probleem in elk geval zijn opgelost.

Maar tot die tijd kan ik de Powkiddy RGB10MAX3 Pro niet aanbevelen. Er zijn simpelweg te veel problemen. Naast de screen tearing heb je dus ook te maken met boot loops, een accu die soms ineens een ander percentage presenteert (dat had ik nog niet eens vermeld), emulatieproblemen, snerpende audio, tegenvallende software, lange oplaadtijd, vervelend geplaatste analoge knuppels, sticks die geen subtiele bewegingen ondersteunen en het missen van een wifi-chip. Zoek je per se een krachtige Powkiddy? Dan past de Powkiddy X28 wellicht veel beter bij je.


Mocht je je hier toch aan willen wagen, omdat je wel van een uitdaging houdt of omdat het ontwerp je aanspreekt, dan koop je de Powkiddy hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.