8bitdo Ultimate – 10th Anniversary Limited Edition wordt netjes verpakt

Controllerfabrikant 8bitdo biedt nu een 10th Anniversary Limited Edition van de 8bitdo Ultimate aan. In de basis nog steeds dezelfde fijne controller, maar dan in een speciaal jasje en met een hoger prijskaartje. Wat kun je verwachten?

8bitdo ultimate 10th anniversary limited edition

De 8bitdo Ultimate  – 10th Anniversary Limited Edition is een nieuwe variant van de bestaande Ultimate-controller, die ik bestempel als de ‘bijna perfecte controller’. Geen enkele controller kan ooit echt perfect zijn, zeker niet van een third party fabrikant. Maar 8bitdo komt wat mij betreft wel ontzettend in de buurt. Als je meer wil lezen over hoe de controller in de praktijk werkt en aanvoelt, raad ik je aan de uitgebreide recensie te lezen. In dit artikel focus ik me op de speciale editie van de gamepad, zodat je als koper weet wat je kunt verwachten wanneer je hier geld aan uitgeeft.

Je kunt de 8bitdo Ultimate  – 10th Anniversary Limited Edition in twee verschillende edities kopen. Ik koos voor de Chinese Style-editie, maar er is ook een Retro Celebrations-model. Persoonlijk vind ik de Chinese Style mooier, maar in principe moet de verzending en de kwaliteit hetzelfde zijn – ongeacht de controller die je koopt. Voor de volledigheid meld ik erbij dat er ook twee Famicom-varianten te koop zijn. Famicom is de Japanse naam van de NES (Nintendo Entertainment System), die destijds verkrijgbaar was in het rood en wit. Als je die wil, dan heb je de F40 Limited Edition nodig.

8bitdo ultimate 10th anniversary limited edition

8bitdo ultimate 10th anniversary limited edition

8bitdo ultimate 10th anniversary limited edition

8bitdo ultimate 10th anniversary limited edition

8bitdo Ultimate  – 10th Anniversary Limited Edition

Normaliter kost de reguliere variant van de 8bitdo Ultimate-controller zo’n zeventig euro (wanneer die niet in de aanbieding is). Maar de 8bitdo Ultimate  – 10th Anniversary Limited Edition kost omgerekend 73 euro en een beetje. Daar komen nog verzendkosten bij (iets minder dan één euro) en belasting van 15,50 euro. Al met al moet je dus rekening houden met een bedrag van 89,50 euro. Wellicht dat de prijzen net wat schommelen door de waarde van de dollar of euro, maar als je rekening houdt met 90 euro dan zit je goed. Dat is een vrij fors bedrag voor een controller.

Toegegeven – en ik kan het niet genoeg benadrukken – dit is wel één van de beste controllers die momenteel op de markt beschikbaar is. Maar je moet het er net voor over hebben, zeker wanneer er goedkopere controllers beschikbaar zijn, die ook zo hun charme hebben. Omdat het bedrag dus vrij hoog is en ik online wat berichten over een slechte verzending tegenkwam, besloot ik de proef op de som te nemen. Ik bestelde de 8bitdo Ultimate  – 10th Anniversary Limited Edition en wilde kijken in welke staat die binnen zou komen. Daarover vertel ik je dus alles in dit artikel.

8bitdo ultimate 10th anniversary limited edition

8bitdo ultimate 10th anniversary limited edition

8bitdo ultimate 10th anniversary limited edition

8bitdo ultimate 10th anniversary limited edition

Nette, stevige verpakking

Ik heb negentien foto’s aan dit artikel toegevoegd, zodat je ook zelf kunt kijken hoe het zit met de kwaliteit. Op YouTube kwam ik video’s tegen waarin sommige content creators klaagden over de kwaliteit van de doos waar de controller in zit. Die was enigszins beschadigd. Nu kun je denken: wat maakt dat uit? Nou, als bezoeker van RetroReady ga ik er van uit dat je waarde hecht aan je collectie en dus ook de dozen in een zo optimale conditie wil hebben en behouden. Al is het maar omdat dat netjes in de collectie staat – maar mocht je ooit iets verkopen, dan kun je er meer voor vragen.

De eerste indrukken zijn in elk geval goed. Binnenin de verzenddoos zit genoeg bubbelplastic, waardoor het product netjes beschermd wordt. In de hoeken van de doos zit nog wat verstevigd karton, waardoor die weinig bewegingsruimte heeft. Daardoor kunnen er geen deuken of andere onwenselijke beschadigingen ontstaan – zou je denken. Aan één rand van de buitenlaag zat toch een merkwaardige, opvallende vouw. Wellicht is dat al in de fabriek gebeurt, dat zullen we nooit weten. Hoe klein de smet ook is, helaas is het een smet die je voor 90 euro niet mag meemaken.

8bitdo ultimate 10th anniversary limited edition

8bitdo ultimate 10th anniversary limited edition

8bitdo ultimate 10th anniversary limited edition

8bitdo ultimate 10th anniversary limited edition

8bitdo Ultimate mankeert niets

Gelukkig mankeert de 8bitdo Ultimate  – 10th Anniversary Limited Edition zelf niets. Zodra je de doos opengemaakt hebt, dan zie je de opberghoes meteen liggen. Daaronder tref je nog een usb-c-oplaadkabel en een kaartje aan. Dat kaartje stelt helaas weinig voor. Eerst dacht ik dat het misschien om een nummer zou gaan die me zou vertellen welke variant ik heb. Maar na Google Vertalen gebruikt te hebben kom ik tot de conclusie dat het slechts om een produceerdatum gaat. Het had best leuk geweest als het om een soort exclusieve certificaat zou gaan, of iets vergelijkbaars.

De hoes van de 8bitdo Ultimate  – 10th Anniversary Limited Edition voelt enorm stevig en van goede kwaliteit aan. Je drukt hem niet gemakkelijk in. Achterop zit een kleine basis, waardoor je de controller met hoes en al rechtop kunt plaatsen. Onderaan zit ook nog een kleine opening, waardoor je toegang hebt tot de usb-c-poort van de draadloze oplader. Zo kun je de Ultimate dus in de hoes opladen, en valt er ook geen stof op. Hij is dus altijd goed beschermd. Een beetje overkill, maar laten we wel wezen: als je dit soort dingen koopt, dan ben je daar ook gewoon naar op zoek.

8bitdo ultimate 10th anniversary limited edition

8bitdo ultimate 10th anniversary limited edition

8bitdo ultimate 10th anniversary limited edition

Glossy finish van speciale 8bitdo Ultimate

Een nadeel van de hoes is dat er weinig ruimte binnenin zit. Ja, daardoor zit zowel de 8bitdo Ultimate  – 10th Anniversary Limited Edition als de oplaadstandaard heel knus, maar daardoor kun je de oplaadkabel niet goed opbergen. Bovenin, aan de binnenkant van de bovenkant, zit nog wel een klein vangnet waar dat eventueel mee kan. Maar ik kreeg het niet voor elkaar. Bij mij viel de kabel eruit zodra ik de hoes opendeed. Misschien is het daar niet voor bedoeld, maar dan blijft de kritiek overeind staan. Als je de controller zo meeneemt, dan moet je de oplaadkabel dus elders opbergen.

Dan komen we eindelijk aan bij de controller zelf. Ik ben enorm fan van het design. De donkergroene kolk gecombineerd met het Chinese teken onderop spreken enorm tot de verbeelding en geven het product daadwerkelijk een uniek karakter mee. Waar ik wel enorm aan moet wennen is de glossy afwerking. Vooral de bovenkant voelt erg glad, en daardoor net even wat goedkoop, aan, wat heel anders is dan op het originele model. De achterkant is even ruig als de reguliere versie, wat een vreemd contrast tot gevolg brengt. Ook is de finish zeer gevoelig voor vingerafdrukken.

8bitdo ultimate 10th anniversary limited edition

8bitdo ultimate 10th anniversary limited edition

8bitdo ultimate 10th anniversary limited edition

8bitdo Ultimate  – 10th Anniversary Limited Edition kopen?

Hoe dat precies zit met de andere varianten van de speciale editie, weet ik niet. Maar ik verwacht eenzelfde ervaring. Qua verpakking, hoes, draadloze oplaadstandaard en design levert 8bitdo met de 8bitdo Ultimate  – 10th Anniversary Limited Edition in elk geval een fantastisch product af. Maar de gladde afwerking gooit toch wat roet in het eten. Ik heb geen spijt van mijn aankoop – totaal niet zelfs – maar ik betwijfel of die de 90 euro waard is. Mocht je één van de betere controllers van nu willen hebben, dan is de reguliere variant ook goed. Mag het wat unieker, dan ga je voor deze versie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.