Anbernic RG35XX met Garlic OS is meer premium, maar ook meer priegelen

Anbernic verkoopt de Anbernic RG35XX nu zelf met Garlic OS aan boord. Dit is custom firmware die je voorheen met veel moeite zelf moest installeren. Maar dat hoeft dus niet meer, waardoor dat obstakel wegvalt. Hoe bevalt de software-omgeving?

new anbernic rg35xx garlic os review

Tot voor kort was het ondenkbaar die ondoorgrondelijke Chinese bedrijven als Anbernic en PowKiddy de samenwerking zouden aangaan met makers van zogenaamde custom firmware. Eerder dit jaar lanceerde laatstgenoemde de PowKiddy X55 met JelOS en ook op de RGB10 Max 3 Pro van hetzelfde merk treffen we die softwareschil aan. Dat Anbernic ineens aankondigde dat één van de beste en meest geliefde handhelds van dit moment, de RG35XX, voortaan geleverd wordt met Garlic OS kwam dan niet als een verrassing – maar dat maakt de software-aanpassing niet minder welkom.

Nu is het al vanaf het begin mogelijk de Anbernic RG35XX zelf uit te rusten met Garlic OS als software-omgeving. Daar heb ik melding van gemaakt in mijn vorige review over deze handheld, maar zei daar ook bij dat het best een pittig proces is om dat voor elkaar te krijgen. En als je niet zo technisch onderlegd bent of op zoek bent naar een handheld voor een typische oppakken-en-spelen-ervaring, dan moet je daar ook niet aan willen beginnen. Dat maakt de Garlic OS-optie op de Anbernic-website zo tof. Mocht je toch nieuwsgierig zijn, dan kun het systeem kant-en-klaar kopen.

new anbernic rg35xx garlic os review

ANbernic RG35XX met Garlic OS

Ondanks de softwarematige aanpassingen, is de Anbernic RG35XX met Garlic OS niet duurder dan zijn voorganger. Ik was in totaal 84,17 euro kwijt aan het systeem, de verzending en de belasting. De handheld los kostte 49,99 dollar en op moment van schrijven is de prijs verhoogd naar 57,99 dollar. Ik moet hierbij vermelden dat er tijdens de verzending wel iets belangrijks mis ging. Ook al bestelde ik de New-versie van de Anbernic RG35XX, toch kreeg ik geen variant met Garlic OS aan boord. Na contact opgenomen te hebben met de klantenservice moest ik de sd-kaart met het OS los bestellen.

Daardoor heeft de review van de retrohandheld met het nieuwe systeem wat langer op zich laten wachten. Wat was er nou precies aan de hand? Nou, ik bestelde het product vanuit een locatie in Spanje of Polen, in de hoop minder last te hebben van lange levertijden. En ja, de retrohandheld kwam inderdaad eerder binnen dan wanneer je vanuit China bestelt – maar uiteindelijk moest ik wachten op een sd-kaart die vanuit de land verstuurd werd. Wat bleek? De Europese apparaten waren nog niet voorzien van de nieuwe firmware, terwijl de Chinese dat wel waren.

Wanneer je er dus eentje wil bestellen, doe je er goed aan hem vanuit China te laten komen. Dan gaat het – waarschijnlijk – goed. De kosten vallen daardoor met negen euro hoger uit, waardoor het eindbedrag op ongeveer 95 euro uitkomt. Daardoor komt de prijs dichterbij de premium handhelds, zoals de RG353M, dus dan moet Garlic OS wel heel goed zijn om de prijs te rechtvaardigen. Daarnaast is het goed om te weten dat dit scherm geen last heeft van light bleeding (je ziet dus geen rare vlekken) en de accu beschikt over 2.800 mAh (in plaats van 2.100 op het origineel).

new anbernic rg35xx garlic os review

Garlic OS zorgt voor een premium ervaring

In vergelijking met het vorige RG35XX-model zijn er dus al meteen twee voordelen merkbaar: de accu gaat 25 procent langer mee en het scherm oogt ook veel beter. De variant die ik begin dit jaar kocht heeft last van allerlei vlekken op het scherm, die vooral opvallen wanneer je zwarte balken of veel donkere elementen hebt op het scherm. Deze versie komt wat beeldkwaliteit veel dichter in de buurt van de geliefde Miyoo Mini Plus. In elk geval qua hardware dus, maar hoe zit dat precies met de software? Wat kun je als gebruiker verwachten van de zogenaamde custom firmware?

De Anbernic RG35XX met Garlic OS heeft meerdere voordelen. Zo ziet de interface er veel aangenamer uit en heb je als gebruiker toegang tot veel meer thema- en iconenopties. Je kunt hem dus verder personaliseren. Het systeem wordt regelmatig, soms zelfs meerdere keren, per week voorzien van updates, wat altijd een fijn gegeven is. Je moet hem dan wel steeds handmatig updaten, wat niet altijd wenselijk is. En of het echt nodig is, is een tweede. Als je tevreden bent met de software zoals die nu is, dan heb je misschien niet eens de behoefte aan nieuwe opties.

Daarnaast heeft de New Anbernic RG35XX, zoals de retrohandheld officieel heet, toegang tot een volwaardige versie van RetroArch, mijn favoriete emulator voor retrogames. Mocht je iets aan willen passen qua beeldverhouding, overlays of andere zaken, dan kan dat via RetroArch. Of dat moet, is een tweede. Want de standaardinstellingen hebben al fijne en betere verhoudingen dan voorheen. Vooral de wat meer doorgewinterde retrogamer wordt hier blij van. RetroArch biedt nagenoeg alle functies tegen die je ook op andere platform aantreft.

new anbernic rg35xx garlic os review

Sneller opgestart en visuele save states

Een ander groot voordeel is de veel snellere opstarttijd van minder dan tien seconden. Uit een korte vergelijking tussen de twee systemen blijkt dat ik al een potje Marvel vs Capcom aan het spelen was terwijl de Anbernic RG35XX met de oude firmware nog aan het opstarten was. Je kunt daanraast het systeem zowel under- als overclocken, door de selectknop in het hoofdmenu in te drukken. Merk je dat de handheld wat meer kracht en energie kan gebruiken, dan schakel je de functie in. Speel je minder veeleisende games? Dan bespaar je energie door underclocking te activeren.

Tot slot ben ik erg te spreken over de visuele save states en het uiterlijk in het algemeen. Visuele save states zijn niet per se anders dan andere save states. Maar op Garlic OS kun je die altijd bereiken met de knop in het midden. Je hoeft nooit te twijfelen om welke game het gaat en waar je was gebleven, omdat Garlic OS naast een state ook een screenshot aanmaakt. Met een druk op de A-knop keer je terug naar waar je gebleven was. Daarnaast oogt alles mooi en logisch ontworpen en staan opties en functies op logische plekken. Gaan er dan helemaal geen dingen mis ondertussen?

new anbernic rg35xx garlic os review

Veel dingen zijn vooraf ingesteld

Dat antwoord is – haast vanzelfsprekend – ja. De firmware wordt gemaakt en onderhouden door mensen vanuit de community. Dit is dus geen officieel bedrijf (al zegt dat natuurlijk ook niet alles), waardoor er gevaar op de loer ligt. Vaak is dat gevaar niet grote vanwege de grote updatefrequentie. Maar als je aan de ene update begint, dan kom je al gauw in zo’n proces terecht dat je blijft updaten om niet eerder verschenen problemen te verhelpen. Zo kan het zijn dat bepaalde audio niet echt lekker klinkt, zoals bij Megadrive-games. Al kan dat ook aan de kwaliteit van de back-ups liggen.

Mocht je een micro-sd-kaart bestellen van Anbernic (let dan goed op, want dit zijn illegaal verkregen rom-bestanden), houd er dan rekening mee dat die roms fouten kunnen bevatten en dat de kaart zelf ontzettend goedkoop is. De kans dat er op korte termijn iets misgaat met die kaart is vrij groot, dus investeer vooral zelf in een micro-sd-kaart en kopieer daar de bestandsstructuur van de oude kaart naartoe. En maak dan meteen gebruik van je eigen back-ups om verder gedoe te voorkomen. Maar goed, dit heeft verder niets te maken met Garlic OS; maar wilde het toch even vermelden.

Een ander probleem waar je als minder doorgewinterde gebruiker tegenaan kunt lopen is dat er ineens veel op je af komt. Hoe fijn Garlic OS ook oogt en hoe uitgebreide RetroArch ook is, dat betekent allemaal niets wanneer je je weg niet kunt vinden langs alle mogelijkheden. Gelukkig is veel vooraf al ingesteld, maar dat betekent niet dat je alles maar goed vindt. Mocht je de schermverhouding of een schermoverlay willen aanpassen, dan heb je veel in korte tijd te leren. Dat is wel anders op de stock firmware, waar je vaak maar een paar opties tot je beschikking hebt.

new anbernic rg35xx garlic os review

Gedoe met save states

Dat maakt de New Anbernic RG35XX met Garlic OS minder toegankelijk voor nieuwe gebruikers. Dit is dus minder oppakken-en-spelen dan bij het origineel, al loop je daar dan weer snel tegen de vele beperkingen aan. Daarnaast kunnen die save states ook mettertijd gaan ergeren; ben je iemand die veel games uitprobeert en gewoon lekker wil spelen, dan staat de lijst met recente games vrij snel vol en moet je heel wat saves verwijderen om tot een selectie te komen van spellen die je graag speelt. Dit is een klein ongemak, dat je dan weer niet tegenkomt op de stock firmware van de RG35XX.

Tot slot ben ik wat problemen met PlayStation 1-emulatie tegengekomen. Net zoals bij het originele apparaat had Tekken 3 bijvoorbeeld last van wat problemen. Op een gegeven moment wilde de Anbernic RG35XX de game niet meer opstarten, waardoor het beeld begon te flikkeren. Daarna deed geen enkele game of save state het meer. Ik ben toen teruggegaan naar de fabrieksinstellingen van de retrohandheld en daarna deed alles het weer. Ik heb het probleem niet kunnen reproduceren, dus kan ook niet vertellen waar het aan ligt – maar wees dus scherp op PS1-emulatieproblemen.

new anbernic rg35xx garlic os review

Anbernic RG35XX met Garlic OS kopen?

Ondanks de problemen met Garlic OS kan ik toch aanbevelen een Anbernic RG35XX met dit systeem aan boord aan te schaffen. Voor minder dan 90 euro haal je een capabele retrohandheld in huis, die veel problemen van het originele model oplost, zowel qua hardware als software. Ja, als je iets wil aanpassen, moet je even over een drempel heen. En Garlic OS kan nieuwe problemen introduceren. Maar in vergelijking met de oude (stock) firmware voelt de software-ervaring meer premium en volwassen aan. Daardoor is de RG35XX nu nog meer een geduchte concurrent voor de Miyoo Mini Plus.


De nieuwe versie van de Anbernic RG35XX koop je via de officiële website. 

4 gedachten over “Anbernic RG35XX met Garlic OS is meer premium, maar ook meer priegelen

 1. Hey Wesley, een paar dagen geleden ontdekte ik je site en ben met veel plezier aan het lezen geslagen!
  Je hebt geen complete review van de RG35XX staan, maar mag ik concluderen dat je aardig positief bent?
  Ik denk dat dit een leuk cadeautje voor mezelf is eenmaal afgestudeerd.

  Ik hoop dat je nog een tijdje doorschrijft aan deze site, artikelen zijn zeer informatief en goed geschreven.

  (En, schreef jij ook niet ooit voor Bashers? Je naam komt me bekend voor!)

  1. Hoi Ronnie, thanks voor je compliment! Fijn dat de artikelen bevallen, hopelijk blijf je nog een tijdje hangen. Ik beheer de website nu nog alleen waardoor dagelijkse content nog niet mogelijk is, maar met twee artikelen per week hoop ik je hier te houden. 😁

   Wat bedoel je met geen complete review? Ik heb nog een recensie op de site staan over de RG35XX (linkje staat in het artikel), waar je misschien de informatie vindt die je hierboven mist.

   Deze handheld vind ik ontzettend gaaf, zeker net Garlic OS! En voor de prijs hoef je het bijna niet te laten (al kan ik niet in je portemonnee kijken, natuurlijk). Oh en mocht je hem aanschaffen via de link onderaan de review, dan krijg ik ongeveer 2 dollar aan affiliate. Alle kleine beetjes helpen.

   En klopt van Bashers! Ik schrijf daarnaast ook nog wel eens wat voor Gamer en was in het verleden actief voor gaming outlets als InsideGamer, DGS Online, FOK!games en Control Magazine.

 2. Hoi Wesley, fijne review! Ik ben echt nieuw in handheldland en heb een vraagje. Als ik voornamelijk ps1 games wil spelen, heeft de Plus versie nog een voordeel tov de normale 35xx? En komt zo’n apparaat met spellen al geïnstalleerd of dien je alles zelf te downloaden op duistere websites?

  1. Hoi Gerrit, de Plus-versie heeft natuurlijk meer horsepower. Maar daar zou ik het niet per se voor doen. Al scheelt het niet zo heel veel in prijs. Maar als je voor de Plus-versie zou willen gaan, dan raad ik de RG35XX H aan. Die heeft analoge knuppels, waardoor je PS1-games iets beter kunt besturen.

   Op de website van Anbernic (linkje staat in het artikel) kun je zien welke opties er zijn met betrekking tot (volle) sd-kaarten.

   Die review check je hier: https://retroready.nl/2024/01/23/anbernic-rg35xx-h-review/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.