Powkiddy RK2023 Pure Black pakt tweede kans met beide handen aan

Omdat de eerste versie van de PowKiddy RK2023 veel problemen kent, komt de fabrikant nu met de verbeterde Powkiddy RK2023 Pure Black. Het Chinese bedrijf voert een aantal belangrijke veranderingen door, waardoor veel problemen zijn verdwenen gelukkig.

powkiddy rk2023 pure black review

De PowKiddy RK2023 Pure Black is een verbeterde versie van de eerder verschenen RK2023. Deze nieuwe versie is even duur als zijn voorganger en heeft een minimale prijs van 85 dollar. Dat is exclusief een micro-sd-kaart, import- en verzendkosten en de btw. Die komen daar nog allemaal bij bovenop, waardoor je al met al rekening moet houden met een prijs van ongeveer 130 euro. Dat is niet duur voor een handheld waar je zelfs PSP-games op kunt spelen, maar goedkoop is anders. Zeker in een competitieve markt als retrohandhelds kan een paar euro snel verschil maken.

De vorige versie van de PowKiddy RK2023 is nog steeds verkrijgbaar via de officiële website. Wil je de nieuwe versie scoren, dan moet je deze hebben. Die beschikt onder meer over een nieuw design, waarbij het lelijke RK2023-logo in elk geval van de voorkant verdwenen is. Ook is die nu zwart – alleen de sticker op de achterkant is wit. Dat maakt de PowKiddy RK2023 zowel stoer als onopvallend in een verzameling handhelds. Maar eerlijk is eerlijk, ik denk dat ik één van de weinige mensen in Nederland ben wiens verzameling groot genoeg is om dat als een nadeel te ervaren.

powkiddy rk2023 pure black review

powkiddy rk2023 pure black review

PowKiddy RK2023 Pure Black met belangrijke aanpassingen

Het design is niet de enige verbetering die PowKiddy doorvoerde. Zo beschikt de PowKiddy RK2023 Pure Black over een wifi-chip, waardoor je hem dus aan het internet kunt koppelen. Zo ben je toch in staat bijvoorbeeld RetroAchievements te synchroniseren met andere apparaten waar je de RetroArch-emulator op gebruikt. Bovendien kun je gemakkelijker box arts schrapen en games en emulators updaten. Bovendien is de optie Netplay dan beschikbaar. Daarmee kun je een hoop retrogames in multiplayer spelen, met mensen die ook een retrohandheld met wifi hebben.

Een andere, ontzettend belangrijke aanpassing is de software-ondersteuning. PowKiddy maakt wederom gebruik van JelOS, maar dit keer draait de boel een stuk beter. De software lijkt echt geoptimaliseerd te zijn voor de PowKiddy RK2023 Pure Black, wat enorm veel vertrouwen uitstraalt. In mijn vorige review had ik veel problemen met de emulatie van 3d-consoles. Nintendo 64-, PSP- en Dreamcast-games sloten zichzelf regelmatig af na een paar minuten spelen (als je die paar minuten al kon volmaken), waardoor de handheld een groot deel van zijn aantrekkelijkheid verloor.

Dit keer is het een heel ander verhaal. De chipset onder de motorkap is niet veranderd, dus de beloofde ondersteuning voor emulators is hetzelfde gebleven. Dit keer maakt PowKiddy de belofte echter waar en heb ik verschillende games op de genoemde platformen grotendeels probleemloos kunnen ervaren. Omdat de RK3556-processor niet de beste is van dit moment (sterker nog: hij is flink verouderd), kom je nog wel eens wat gestotter tegen. Maar in mijn ervaring blijft het aantal frames per seconde vaak wel dan niet boven de dertig, waardoor veel games prettig speelbaar blijven.

De ervaring die je hebt met de PowKiddy RK2023 Pure Black is ook sterk afhankelijk van de instellingen die je hanteert en de games die je speelt. Sommige PSP-titels (zoals de wat kleinere, downloadbare games) doen het veel beter dan de wat grotere actiegames. Voor Dreamcast- en Naomi-spellen moet je er rekening mee houden dat sommige games grafisch net even te veeleisend zijn, waardoor je ineens te maken kunt krijgen met framedrops – maar dat is niet vreemd voor deze processor. Op vergelijkbare handhelds met dezelfde processor kom ik immers dezelfde dingen tegen.

powkiddy rk2023 pure black review

powkiddy rk2023 pure black review

Veel dezelfde voor- en nadelen

Omdat PowKiddy slechts een verbeterde versie van de RK2023 op de markt uitbrengt, heb je niet te maken met een volledig nieuwe handheld. Daarom is het goed om te onthouden dat ook de Pure Black-variant komt met een aantal nadelen die ik ervoer tijdens mijn gamingsessies met het vorige model. Het plastic voelt nog steeds speelgoedachtig goedkoop, de trapsgewijze schouderknoppen maken hun herintrede en de schouderknoppen kunnen nog steeds flink rammelen wanneer je de handheld schudt. De d-pad eet soms nog steeds je input op en heeft nog altijd een scherp randje.

Maar de PowKiddy RK2023 Pure Black heeft ook een groot aantal fijne aspecten, die nu veel beter tot hun recht komen – nu de fabrikant de emulatie op orde heeft. Alle knoppen geven een ontzettend goede feedback en voelen ouderwets sponsig aan. Dat draagt bij aan een herkenbaar retrogevoel. De analoge knuppels zijn misschien geen hall sensor-sticks, maar draaien wel ontzettend soepel en hebben een kleine deadzone. Ook niets om je zorgen over te hoeven maken, dus. Daarnaast ben ik nog altijd te spreken over dat haarscherpe 4:3-scherm, met levendige en heldere kleuren.

Het enige nadeel van dat scherm is dat je PSP-games met zwarte randen moet spelen, maar ook daar kom je wel overheen. Over het algemeen prefereer ik meer vierkante schermen ten opzichte van breedbeelddisplays, omdat ze het gros van de retrogames perfect in beeld brengen. Alles onder de Gameboy Advance ziet er weergaloos uit, en zelfs GBA-games komen goed tot hun recht. Tot slot moet je er rekening mee houden dat de meegeleverde sd-kaart vol Chinese games en teksten staan. Dat is jammer, maar het is toch beter om je eigen back-upbestanden te gebruiken.

powkiddy rk2023 pure black review

powkiddy rk2023 pure black review

PowKiddy RK2023 Pure Black kopen?

Voor deze review houd ik het wat korter dan gebruikelijk. Dit betreft immers een ietwat aangepast model waarvan ik de basisversie uitgebreid getest heb. Voor iets minder dan 130 euro tref je qua emulatie niet snel beter aan in elk geval. Ook niet qua comfort, omdat deze PowKiddy dankzij het ergonomische design – en ondanks het wat goedkope plastic – toch heel lekker in de hand ligt. Dit is de RK2023 die PowKiddy oorspronkelijk gewoon had moeten uitbrengen. Zoek je een wat andere formfactor, dan is de Anbernic RG353PS misschien wat voor je, die biedt vergelijkbare prestaties aan. En anders kun je eens een blik werpen op de PowKiddy X55.

Je kunt de PowKiddy RK2023 Pure Black kopen op de officiële website. Als je dat via de link in dit artikel doet, krijg je vijf procent korting. En ik verdien mogelijk een kleine commissie.

2 gedachten over “Powkiddy RK2023 Pure Black pakt tweede kans met beide handen aan

 1. Ik weet niet hoe ik op dit website bent gekomen, maar dit is echt geniale informatie (ik heb dit site gelijk gebookmarked). Ik zoek een opvolger van mijn helaas defecte GPD XD. Met een maximaal budget van 150 euro.

  1. Waarschijnlijk via een scherpe zoekopdracht 🙂 Fijn dat je de site opgeslagen hebt! Ik post geregeld reviews van retrohandhelds, meestal vlak nadat ze beschikbaar zijn. 🙂 Het is nu even rustig qua aankondigingen, dus dan komt er andere content online.

   Voor een overzicht van de handhelds die ik sinds februari getest heb, kun je hier terecht: https://retroready.nl/category/hardwarereviews/handhelds/

   Ik was nog niet bekend met de handheld die je noemt, maar heb even wat informatie opgezocht om je mogelijk te kunnen helpen. Qua formaat, design en besturingssysteem is de Retroid Pocket Flip misschien wat voor je (mits die in prijs zakt): https://retroready.nl/2023/05/23/retroid-pocket-flip-review/

   Kijk ik alleen naar de prijs dan kom je al gauw uit op de Anbernic RG353PS: https://retroready.nl/2023/05/30/anbernic-rg353ps-review/

   Of anders de Powkiddy uit de review hierboven.

   En nu die wat goedkoper is past de X55 misschien wel bij je: https://retroready.nl/2023/06/13/powkiddy-x55-review/

   De laatste drie handhelds hebben vergelijkbare prestaties (en zijn net even krachtiger dan jouw oude handheld), terwijl de Flip wel een flinke stap voorwaarts zet.

   Hopelijk heb je hier wat aan! Heb je nog meer vragen, let me know!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.