Vouwtelefoon OnePlus Open leent zich prima voor Nintendo (3)DS-games

De OnePlus Open is een vouwbare smartphone met een uitstekende processor en een uniek design. Dankzij het vouwbare ontwerp kun je hier meer dan prima Nintendo DS- en 3DS-games op spelen. Maar is dit wel het goede moment?

oneplus open review

De OnePlus Open is het antwoord van smartphonefabrikant OnePlus op de Samsung Galaxy Z Fold 5. Beide toestellen draaien op Android en hebben zowel een scherm aan de voorkant en binnenkant zitten. Het scherm voorop is 6,3 inch groot en wanneer je hem openvouwt krijg je een display van 7,82 inch te zien. In beide gevallen is het een oled-scherm, waardoor kleuren en details heel prettig naar voren komen. Dankzij de hoge resoluties van respectievelijk 2.484 bij 1.116 en 2.440 bij 2.268 pixels krijg je toegang tot een aardige pixeldichtheid van 431 en 426 pixels per inch.

Op RetroReady lees je verder geen uitgebreide uiteenzetting van de specificaties, om twee redenen. We zijn geen technologieblog en richten ons graag snel op hetgeen dat belangrijk is. In dit geval is dat het ontwerp van de OnePlus Open. Net als de Z Fold 5 (en bijvoorbeeld de Huawei Mate X 2) leent dat design zich uitstekend voor het spelen van specifieke retrogames: namelijk die van de Nintendo DS en Nintendo 3DS. De OnePlus Open is hierin wellicht niet uniek, maar dat maakt het niet minder tof het toestel eens onder de loep te nemen. Hoe goed kun je hier Nintendo (3)DS-games op spelen?

oneplus open review

OnePlus Open is krachtig genoeg

Hoewel we ons verder niet focussen op de complete lijst met specs, is het vermelden van de processor en de hoeveelheid werkgeheugen belangrijke context. Onder de motorkap zit namelijk een Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2-processor, die vergezeld wordt door 16 GB aan werkgeheugen en maar liefst 512 GB aan ufs 4.0-opslagruimte. Het apparaat is meer dan geschikt voor het afspelen van Nintendo DS- en Nintendo 3DS-games. Niet alleen is er voldoende rekenkracht, ook is er voldoende ruimte binnen het werkgeheugen en is de lees- en schrijfsnelheid van de opslag razendsnel.

Qua gameprestaties doet de OnePlus Open niet onder voor bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Tab S9 Ultra. Net als bij die tablet zijn de specificaties an sich behoorlijk overkill. Maar goed, als je op zoek bent naar high-end Android-apparaten voor retrogaming, dan is het inmiddels duidelijk dat die markt maar blijft pieken. Helaas hebben we daar – binnen het kader van retrogames – weinig aan. GameCube- en PlayStation 2-emulatie is weliswaar niet perfect, maar wel al goed genoeg op een Odin Pro, sommige Anbernic– en Retroid-handhelds en natuurlijk de Razer Edge.

oneplus open review

Hoe houd je hem vast?

Maar voor latere consoles en handhelds zitten we nog om goede emulators verlegen. Denk dan aan de PlayStation Vita en Nintendo 3DS. De Nintendo DS is prima speelbaar op veel soorten low- en mid-end hardware, maar door het ontwerp van het gros van de retrohandhelds krijgen we vaak te maken met kleine schermen. En de meest bekende emulator voor Nintendo 3DS (Citra) vergt vaak veel van de hardware waar je de app op installeert, waardoor de prestaties vaak ondermaats zijn. In beide gevallen komen toestellen van de Galaxy Z Fold-lijn en de OnePlus Open dus als geroepen.

Want het binnenste scherm is groot genoeg voor een praktische en duidelijke weergave van de handhelds met twee displays. Dan kun je op twee manieren doen; horizontaal en verticaal. Wanneer je de OnePlus Open openvouwt (hoe zouden ze toch op die naam gekomen zijn?) dan is het scherm niet volledig vierkant. Maar in principe maakt het voor de beeldverhoudingen weinig uit hoe je hem vastpakt. Dat gaat op basis van voorkeur. Ik vind het persoonlijk fijner om de cameramodule achterop links bovenin te hebben; dan benut je de schermruimte volop in de breedte.

oneplus open review

Emulators voor Nintendo DS en 3DS

Voor deze review heb ik MelonDS en Citra MMJ gebruikt. MelonDS is niet de beste emulator voor Nintendo DS-games, maar wel één van de toegankelijkste opties omdat die gratis is. Mocht je zelf interesse hebben in Nintendo DS-emulatie, en een paar euro kunnen missen, dan is DraStic DS een betere optie – ik gooi het maar gewoon even in de groep. Daarnaast heb ik bewust voor Citra MMJ gekozen, omdat die fork beter presteert dan de reguliere variant. Onthoud dat MMJ niet in Google Play staat, maar via een externe bron gedownload en geïnstalleerd moet worden.

Waar je in alle gevallen echter rekening mee moet houden is dat je tegen wat gestotter en framedrops aan kunt lopen. Bij 3DS-emulatie gebeurt dat vaker dan bij de DS-emulators. Dat komt doordat, vooral Citra, nog een work-in-progress is. Het heeft bijvoorbeeld negentien jaar geduurd voordat de makers van de GameCube-emulator Dolphin de beoogde prestaties konden beloven, en zelfs daar gaat er nog wel eens wat mis. Ja, smartphones en tablets zijn krachtiger dan een DS of 3DS; maar het emuleren van hardware blijft in dit soort gevallen toch een lastig softwareverhaal.

oneplus open review

Dat wil niet zeggen dat ik niet onder de indruk ben. Sterker nog, met zo’n groot platform als Android (en rekening houdend met allerlei configuraties van smartphones, tablets, mediaspelers, laptops en meer) is het een astronomische prestatie dat we überhaupt Nintendo DS- en Nintendo 3DS-games kunnen spelen op dit soort hardware. Ze hebben namelijk unieke onderdelen die je nergens anders aantreft. Voor de beste ervaring kun je beter blijven spelen op de originele hardware, mocht je die nog hebben liggen (en op tijd geweest zijn voor het sluiten van de Nintendo eShop).

Niet in de gewenste hoek

Goed, nu we de kanttekeningen besproken hebben, kunnen we kijken naar wat de OnePlus Open te bieden heeft. Voor de algemene prestaties raad ik je aan mijn review van de Galaxy Tab S9 Ultra te lezen, aangezien de configuratie vergelijkbaar is. Ondanks het feit dat de Open een scherm heeft dat je open en dicht kunt klappen, kun je helaas niet elke gewenste schermpositie uitkiezen. Je kunt dus niet de hoek aannemen die een originele Nintendo DS of Nintendo 3DS aanbiedt, en dat is jammer. Want zo zit je eigenlijk altijd met een groot, plat blok in je handen, dat onaantrekkelijk oogt.

oneplus open review nintendo 3ds

Het is wel mogelijk een hoek van iets meer dan negentig graden in te stellen, maar die gamet niet optimaal. Want zo heb je geen goed zicht op het bovenste scherm wanneer je de OnePlus Open comfortabel vast wil houden. Bovendien is het zo dat het kan gebeuren dat het touchscreen net boven de vouwhoek uitkomt (afhankelijk van de digitale displayinstellingen), en ook dat oogt niet fraai. Wat ook even wennen is: het gewicht en de dikte. De Open is een stuk dunner en lichter dan de New Nintendo 3DS XL waar ik doorgaans op speel. Maar gelukkig went dit wel.

Knoppenbediening op de OnePlus Open

Een voordeel van de genoemde emulatoren is dat je de digitale knoppenindelingen kunt aanpassen. Ook kun je – bijvoorbeeld in MelonDS – de grootte van de schermen aanpassen. Zo kun je voor een comfortabele en logische indeling zorgen, die past bij de manier waarop je de OnePlus Open vasthoudt. Je kunt de actieknoppen, d-pad en in Citra zelfs de circle pad verplaatsen, en de schouderknoppen naar beneden brengen. Een potje Mario Kart 7 spelen gaat wat moeizaam, aangezien je wijsvinger niet op een schouderknop rust. Hier zul je voor jezelf een oplossing voor moeten vinden.

oneplus open review nintendo 3ds

Eén van de dingen die je kunt doen, is een controller aansluiten op de OnePlus Open. Ik heb er eentje aangesloten via usb-c en dat gaat probleemloos. De gebruikte Mobapad wordt meteen herkend. Wel moet je – zoals altijd – nog even de input binden aan de fysieke buttons, zodat de gekozen emulator weet wat er gebeurt. Je kunt hierdoor de indeling zelf instellen zoals je prettig vindt. Je kunt de oorspronkelijke Nintendo DS- of 3DS-indeling aanhouden, of bepaalde knoppen omdraaien of beter bereikbaar maken. Bovendien staat het je vrij een gamepad via bluetooth aan te sluiten.

OnePlus Open en Nintendo (3)DS-games

Veel van de genoemde eigenschappen zijn niet per se uniek voor de OnePlus Open. Dat komt doordat het toestel veel lijkt op wat de concurrentie aanbiedt. Dat hoeft geen nadeel te zijn, want daardoor weet je wel wat vouwtelefoons met Android aanbieden als het gaat om Nintendo DS- en 3DS-emulatie. De prestaties zijn over het algemeen respectabel (en kunnen met instellingen en cheats verbeterd worden) en de bediening bevalt goed. Mochten toestellen als de Open goedkoper worden, en de emulatie mettertijd beter, dan is het goed om te weten dat ze zich prima lenen voor DS- en 3DS-spellen.

26 gedachten over “Vouwtelefoon OnePlus Open leent zich prima voor Nintendo (3)DS-games

 1. Beste Wesley,

  Ben op zoek naar een apparaat waar ik een fijne DS ervaring op kan hebben, maar ook Retro Achievements kan halen m.b.v. RetroArch. Een modded DS gaat daarom niet helpen is mij al verteld, omdat dit blijkbaar niet mogelijk is met Retro Achievements. Toch wil ik dat grote scherm onder en boven hebben met touchscreen voor de meest optimale DS ervaring. Speel nu op een Ayn Odin 2, maar dat is niet ideaal vanwege het best wel horizontaal georiënteerde scherm. Welke (telefoon) zou je naast degene uit dit artikel aanraden voor de beste DS ervaring met Retro Achievements? Ik had zelf al de Surface Duo, Samsung Flip en Samsung Fold op het oog…

  1. Hoi Jermaine,

   Goede vraag! Ik denk dat meer een kwestie van budget is. De Flip valt mijns inziens sowieso af, omdat je dan twee kleine schermpjes hebt.

   De Duo 2 is denk ik de allerbeste optie. Niet alleen krijg je dan toegang tot de grootste schermen, ook kun je dat apparaat gemakkelijker combineren met van die Android-controllers (die je om het apparaat heen wikkelt, als het ware).

   Als je ook 3DS-games wil spelen, dan is een Fold 5 of Open wellicht beter. Die hebben een moderne processor en zijn dus iets meer toekomstbestendig. Nu ligt het ook maar net aan de emulator die je gebruikt, maar een krachtige processor goes a long way, zeg maar.

   De Open en de Fold gaan redelijk gelijk op. De ene is niet per se beter dan de andere als je kijkt naar gaming. Dan gaan andere dingen zwaarder wegen, zoals het updatebeleid. Dan komt Samsung al snel als winnaar uit de bus. Qua prijs kun je de Open wellicht overwegen, omdat die net onder de Fold zit.

   Het is dus maar net wat je precies wil en wat je budget is. Duo voor DS, grootste schermen en gemak, en de Fold of Open voor 3DS en als je geen behoefte hebt aan externe controllers.

   1. Beste Wesley,

    Bedankt voor je uitgebreide antwoord, denk dat ik dan toch voor de Fold of Open ga aangezien ik daar DS en 3DS op kan spelen, plus ik kan altijd nog een controller gebruiken via bluetooth als ik wil. Je zei in je review over de Open dat het vasthouden met name tot betrekking op de kijkhoek niet optimaal was, jij weet zeker niet hoe dat met ze Fold is? Ik zie dat je daar geen review over hebt, dus doe ik nu maar even een aanname 😉

    1. Hoi Jermaine,

     Klopt, maar die heb ik wel voor mijn opdrachtgevers getest in het verleden. Qua comfort en kijkhoek ontlopen de vouwbare smartphones elkaar niet hoor. OnePlus (maar in feite Oppo) heeft goed opgelet 🙂 Wat ik al zei: let ook vooral op randzaken (zoals prijs, updatebeleid, oplaadsnelheid en meer) om tot een goede keuze te komen.

     1. Beste Wesley,

      Welke zou je zelf kiezen als ik vragen mag? De Fold of de OnePlus Open? Ik neig zelf meer naar de Fold, maar dat is meer omdat ik goede ervaringen heb met Samsung. Qua prijs, updatebeleid, oplaadsnelheid, daar geef ik niet zo veel om… Zou vast niet heel veel verschillen onderling. Het belangrijkste vind ik dat ik DS en 3DS games kan spelen met goede touch screen en dual screen uiteraard. Een modded DS was perfect geweest, maar die ondersteunen helaas geen Retro Achievements en dat is wel echt een must… Heb al een mooie overlay gevonden om die echte NDS feel te krijgen 😉 https://www.androidcentral.com/how-turn-your-galaxy-z-fold-3-nintendo-ds

     2. Hoi Jermaine,

      Haha, nice! Ik zou zelf denk ik voor de Samsung gaan, vanwege het iets betere scherm en de betere performance. Maar zoals je zegt: het ontloopt elkaar allemaal niet. OnePlus is weer beter op het gebied van design (al is dat echt een mening), opladen en unieke softwaremogelijkheden. Maar ik denk dat je meer hebt aan dat betere scherm. Hij is wel wat duurder — maar gelukkig krijgt die ook wat meer updates 😉

 2. Beste Wesley,

  Een Surface Duo vind ik net wat te duur worden, heb laatst ook al een Ayn Odin 2 en een Anbernic RG35XX H aangeschaft dusja 😛
  Misschien dat ik nog voor een PowKiddy RGB30 ga vanwege het perfecte scherm voor Arcade games, merk al dat Retro Handhelds een uit de hand gelopen hobby gaan worden :’) Zag namelijk ook al een GBA SP-achtige Handheld voorbij komen en dan word ik gelijk alweer hebberig :’) Nogmaals bedankt voor je tijd en adviezen!

  1. Ik begrijp het! Ik heb inmiddels een collectie waar je u tegen zegt. Je hoeft daarvoor alleen maar het handheldarchief te bekijken, haha!

   Die SP-handheld ben ik nu aan het testen. Ik neem aan dat je die van Anbernic bedoelt? A.s. dinsdag verschijnt eerst nog een review van de Miyoo A30 (een soort Game Boy Micro, net als de RG28XX). Maar volgende week is de SP aan de beurt. Ze weten goed op nostalgie in te spelen. 🙂

   1. Beste Wesley,

    Ja de Abnernic RG35XXSP inderdaad, had eerst ook al gekeken naar de PowKiddy V90, maar die vond ik toch een beetje te goedkoop ogen :’) Ik hou er wel van dat ze op nostalgie inspelen, paar voorbeeldjes: de verschillende GB, GBC, GBA, GBA SP, SNES en PS Retro Handhelds die je vaak voorbij ziet komen, je weet zelf wel welke merken en modellen ik bedoel, hoef ik jou niet te vertellen 😛 De DataFrog SF2000 bijvoorbeeld had ik best willen hebben, maar die kan naar mijn idee net te weinig… Ik bedoel als je iets maakt wat er uit ziet als een SNES controller met een scherm dan moet je op zijn minst zonder problemen SNES games kunnen spelen, ook GBA games laten vaak te wensen over. Verder vind ik de SNES/PS controllers van 8BitDo erg gaaf!

    1. Helemaal met je eens! Vooral over de Data Frog SF2000. Daar had ik op een andere site nog een discussie over, omdat iemand het wel vond meevallen voor de prijs. Is wat voor te zeggen — maar dan nog verdwijnen de kritiekpunten niet. Heeft wel een extra artikel opgeleverd destijds, dus dat is dan weer tof.

     En ik houd ook van 8bitdo controllers. De Ultimate is mijn favoriete controller, die gebruik ik altijd op de Switch. En met de goedkopere variant speel ik op pc. Superchill.

     1. Als de DataFrog SF2000 probleemloos GB, GBC, GBA, NES en SNES had kunnen spelen had ik hem zeker gekocht! Maar goed, misschien dat de Anbernic RG353PS dan een leuk alternatief is, aangezien deze toch nog een beetje de vorm heeft van een SNES controller en volgens mij ook nog DC, N64 en NDS games kan spelen. Welke 8BitDo controllers heb je nu precies? Ik zit te denken aan de 8BitDo Pro 2 Bluetooth Gamepad, twijfel tussen de PS controller of de SNES controller… Nog een vraagje, ik heb uiteraard ook je PowKiddy RGB30 artikel gelezen en deze al langer op mijn netvlies staan, maar past deze eigenlijk makkelijk in je broekzak of wordt dat hem niet net?

     2. De RG353PS is zeker een fijn alternatief. Helemaal als je hem in een sale kunt scoren.

      Ik heb deze 8bitdo-controllers:
      Ultimate
      Ultimate C (allebei)
      Neogeo Wireless
      Micro
      Pro 2

      Naast de Ultimate heb ik daarvoor veel gegamed met de Pro 2. Fantastisch ding.

      De RGB30 is naar mijn mening te log voor in een broekzak. Hij past wel maar dan moet wel redelijk diepe zakken hebben.

 3. Zat er aan te denken en nog vergeet ik het erbij te zeggen… Als er een betaalbare a la PowKiddy RGB30 met touchscreen op de markt komt ga ik deze zeker aanschaffen! Lijkt mij de ultieme manier om DS en 3DS games te spelen, zeker als ze er dan ook nog een stylus pen bij doen, al kun je die ook zelf makkelijk aanschaffen maar toch…

  1. Cool! Ik denk wel dat wanneer je beide schermpjes onder elkaar zet, ze net te klein zijn voor een toegankelijke touchscreenbediening. Maar wie weet 🙂 Zal me niets verbazen als die uiteindelijk komt.

   1. Daar heb je wel een punt wat je zegt over de schermgrootte van de RGB30 met 2 screens onder elkaar, de Ayaneo Flip DS was een mooi alternatief geweest als deze niet zo duur was geweest 😛 Puur vanwege het feit dat ik zoiets alleen voor DS en 3DS emulatie zoek en niet naar een pocket pc op zoek ben :’) Misschien dat ik ook nog wel voor die Neogeo Wireless ga, puur om deze te koppelen als ik games op het bijhorende systeem ga spelen met de daarbij horende nostalgische controller 😉

    1. Zag net ook je artikel over het ombouwen van je N64 controller naar een Bluetooth controller m.b.v. de 8BitDo mod kits, wist niet eens dat dit bestond, heel gaaf! Denk dat ik maar eens op zoek ga naar wat oude NES, SNES en N64 controllers om dit ook te gaan doen. Jammer dat het (nog) niet mogelijk is om dit ook te doen voor GC en WII controllers met Nunchuk er bij 😛

     1. Ja het is echt heel vet! En als ik zo’n controller kan ombouwen, dan kan een ander dat ook. Zou het echt doen, prima werkje voor de zondagmiddag, haha

    2. We zijn het wederom eens. Heel tof zo’n Pocket-pc, maar echt veel te duur (en aangezien ik 99 procent van de producten zelf koop die ik recenseer, niet te doen). Maar een goedkopere DS-machine zie ik zeker zitten.

     1. Er gaat echt een wereld voor mij open vandaag, ik ga van artikel naar artikel op je website en heb daardoor net dus websites ontdekt als die van Nyxi, Doyoky en Retro Fighters. Fantastisch om te zien dat er Bluetooth controllers bestaan voor N64, GC en SEGA! Als jij een bepaald systeem m.b.v. emulatie speelt, ik noem een N64, GC of een SEGA, gebruik je dan ook het liefst je daarbij horende klassieke controller? :p

     2. Haha wat vet! Leuk man. Welkom in mijn wereld. Ik kon dan ook niet anders er een website over te beginnen. Doe ik nu nog in m’n eentje, al zit ik de laatste tijd wel aan versterking te denken. Zoals je ziet is er veel te ontdekken en heel veel te doen 🙂

      Als ik een klassieke controller paraat heb, dan wel! Maar anders de Ultimate C of iets anders van 8bitdo. Die controllers zijn gewoon heel breed inzetbaar en comfortabel.

 4. Veel controllers zijn inderdaad breed inzetbaar, maar voor systemen als de N64, GC en bijvoorbeeld SEGA komen er toch bijzondere knoppen bij kijken. En ik vind vooral het nostalgische gevoel wat het geeft geweldig! Ik speel nog graag alles van vroeger, maar ook games van nu uiteraard. Maar hoe fijn is het als je gewoon 1 apparaat hebt, ik noem bijvoorbeeld een Ayn Odin 2, die je aansluit op je tv en dan m.b.v. emulatie alles kan spelen wat je vroeger ook speelde, maar nu gewoon niet meer persee de oude consoles nodig hebt. En hoe fijn is het als je nu gewoon onderweg een systeem kunt spelen wat je vroeger fysiek thuis voor je tv deed? :’) Van wat ik zo zag is niet alles geheel Bluetooth ondersteund of wel? Ik zag wat controllers voorbij komen voor N64, GC en SEGA, maar volgens mij is de GC controller alleen maar te gebruiken op PC en Nintendo Switch m.b.v. een soort dongel… Of is er nog een website die wel Retro Controllers met Bluetooth aanbied die wel gewoon op Retro Handhelds te gebruiken zijn i.p.v. alleen op PC en Nintendo Switch? Je zult ondertussen wel gek worden van al mijn berichten… :’)

  1. True! Je kunt wel een hoop met button mapping (of knoppenbinding) doen, maar ik ben het met je eens dat dit een originele controller nooit helemaal vervangt. Veel third party controllers zijn soms met een usb-kabel te koppelen, maar lang niet allemaal — hetzelfde dus als het gaat om bluetooth.

   En er zijn meer merken en fabrikanten ja. Ik heb nog lang geen dwarsdoorsnede van de markt in mijn archief staan, en moet ook een beetje selectief zijn qua reviews (veelal door tijdgebrek). Ik hoop ooit een complete of in elk geval respectable database met reviews te hebben. Maar eerlijk is eerlijk: reviews van controllers worden amper gelezen. Dus voor nu is het (voor mij in elk geval) een zijproject.

   En nee hoor! Zou wel gek zijn dat van iemand te denken die hier net zo veel plezier van en enthousiasme voor heeft als ik 🙂

   1. Ik snap dat het veel is in je eentje en dat je dan keuzes moet maken, ik lees de artikelen in ieder geval graag! Fijne avond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.