Vouwtelefoon OnePlus Open leent zich prima voor Nintendo (3)DS-games

De OnePlus Open is een vouwbare smartphone met een uitstekende processor en een uniek design. Dankzij het vouwbare ontwerp kun je hier meer dan prima Nintendo DS- en 3DS-games op spelen. Maar is dit wel het goede moment?

oneplus open review

De OnePlus Open is het antwoord van smartphonefabrikant OnePlus op de Samsung Galaxy Z Fold 5. Beide toestellen draaien op Android en hebben zowel een scherm aan de voorkant en binnenkant zitten. Het scherm voorop is 6,3 inch groot en wanneer je hem openvouwt krijg je een display van 7,82 inch te zien. In beide gevallen is het een oled-scherm, waardoor kleuren en details heel prettig naar voren komen. Dankzij de hoge resoluties van respectievelijk 2.484 bij 1.116 en 2.440 bij 2.268 pixels krijg je toegang tot een aardige pixeldichtheid van 431 en 426 pixels per inch.

Op RetroReady lees je verder geen uitgebreide uiteenzetting van de specificaties, om twee redenen. We zijn geen technologieblog en richten ons graag snel op hetgeen dat belangrijk is. In dit geval is dat het ontwerp van de OnePlus Open. Net als de Z Fold 5 (en bijvoorbeeld de Huawei Mate X 2) leent dat design zich uitstekend voor het spelen van specifieke retrogames: namelijk die van de Nintendo DS en Nintendo 3DS. De OnePlus Open is hierin wellicht niet uniek, maar dat maakt het niet minder tof het toestel eens onder de loep te nemen. Hoe goed kun je hier Nintendo (3)DS-games op spelen?

oneplus open review

OnePlus Open is krachtig genoeg

Hoewel we ons verder niet focussen op de complete lijst met specs, is het vermelden van de processor en de hoeveelheid werkgeheugen belangrijke context. Onder de motorkap zit namelijk een Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2-processor, die vergezeld wordt door 16 GB aan werkgeheugen en maar liefst 512 GB aan ufs 4.0-opslagruimte. Het apparaat is meer dan geschikt voor het afspelen van Nintendo DS- en Nintendo 3DS-games. Niet alleen is er voldoende rekenkracht, ook is er voldoende ruimte binnen het werkgeheugen en is de lees- en schrijfsnelheid van de opslag razendsnel.

Qua gameprestaties doet de OnePlus Open niet onder voor bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Tab S9 Ultra. Net als bij die tablet zijn de specificaties an sich behoorlijk overkill. Maar goed, als je op zoek bent naar high-end Android-apparaten voor retrogaming, dan is het inmiddels duidelijk dat die markt maar blijft pieken. Helaas hebben we daar – binnen het kader van retrogames – weinig aan. GameCube- en PlayStation 2-emulatie zijn weliswaar niet perfect, maar wel goed genoeg al voor een Odin Pro, sommige Anbernic– en Retroid-handhelds en natuurlijk de Razer Edge.

oneplus open review

Hoe houd je hem vast?

Maar voor latere consoles en handhelds zitten we nog om goede emulators verlegen. Denk dan aan de PlayStation Vita en Nintendo 3DS. De Nintendo DS is prima speelbaar op veel soorten low- en mid-end hardware, maar door het ontwerp van het gros van de retrohandhelds krijgen we vaak te maken met kleine schermen. En de meest bekende emulator voor Nintendo 3DS (Citra) vergt vaak veel van de hardware waar je de app op installeert, waardoor de prestaties vaak ondermaats zijn. In beide gevallen komen toestellen van de Galaxy Z Fold-lijn en de OnePlus Open dus als geroepen.

Want het binnenste scherm is groot genoeg voor een praktische en duidelijke weergave van de handhelds met twee displays. Dan kun je op twee manieren doen; horizontaal en verticaal. Wanneer je de OnePlus Open openvouwt (hoe zouden ze toch op die naam gekomen zijn?) dan is het scherm niet volledig vierkant. Maar in principe maakt het voor de beeldverhoudingen weinig uit hoe je hem vastpakt. Dat gaat op basis van voorkeur. Ik vind het persoonlijk fijner om de cameramodule achterop links bovenin te hebben; dan benut je de schermruimte volop in de breedte.

oneplus open review

Emulators voor Nintendo DS en 3DS

Voor deze review heb ik MelonDS en Citra MMJ gebruikt. MelonDS is niet de beste emulator voor Nintendo DS-games, maar wel één van de toegankelijkste opties omdat die gratis is. Mocht je zelf interesse hebben in Nintendo DS-emulatie, en een paar euro kunnen missen, dan is DraStic DS een betere optie – ik gooi het maar gewoon even in de groep. Daarnaast heb ik bewust voor Citra MMJ gekozen, omdat die fork beter presteert dan de reguliere variant. Onthoud dat MMJ niet in Google Play staat, maar via een externe bron gedownload en geïnstalleerd moet worden.

Waar je in alle gevallen echter rekening mee moet houden is dat je tegen wat gestotter en framedrops aan kunt lopen. Bij 3DS-emulatie gebeurt dat vaker dan bij de DS-emulators. Dat komt doordat, vooral Citra, nog een work-in-progress is. Het heeft bijvoorbeeld negentien jaar geduurd voordat de makers van de GameCube-emulator Dolphin de beoogde prestaties konden beloven, en zelfs daar gaat er nog wel eens wat mis. Ja, smartphones en tablets zijn krachtiger dan een DS of 3DS; maar het emuleren van hardware blijft in dit soort gevallen toch een lastig softwareverhaal.

oneplus open review

Dat wil niet zeggen dat ik niet onder de indruk ben. Sterker nog, met zo’n groot platform als Android (en rekening houdend met allerlei configuraties van smartphones, tablets, mediaspelers, laptops en meer) is het een astronomische prestatie dat we überhaupt Nintendo DS- en Nintendo 3DS-games kunnen spelen op dit soort hardware. Ze hebben namelijk unieke onderdelen die je nergens anders aantreft. Voor de beste ervaring kun je beter blijven spelen op de originele hardware, mocht je die nog hebben liggen (en op tijd geweest zijn voor het sluiten van de Nintendo eShop).

Niet in de gewenste hoek

Goed, nu we de kanttekeningen besproken hebben, kunnen we kijken naar wat de OnePlus Open te bieden heeft. Voor de algemene prestaties raad ik je aan mijn review van de Galaxy Tab S9 Ultra te lezen, aangezien de configuratie vergelijkbaar is. Ondanks het feit dat de Open een scherm heeft dat je open en dicht kunt klappen, kun je helaas niet elke gewenste schermpositie uitkiezen. Je kunt dus niet de hoek aannemen die een originele Nintendo DS of Nintendo 3DS aanbiedt, en dat is jammer. Want zo zit je eigenlijk altijd met een groot, plat blok in je handen, dat onaantrekkelijk oogt.

oneplus open review nintendo 3ds

Het is wel mogelijk een hoek van iets meer dan negentig graden in te stellen, maar die gamet niet optimaal. Want zo heb je geen goed zicht op het bovenste scherm wanneer je de OnePlus Open comfortabel vast wil houden. Bovendien is het zo dat het kan gebeuren dat het touchscreen net boven de vouwhoek uitkomt (afhankelijk van de digitale displayinstellingen), en ook dat oogt niet fraai. Wat ook even wennen is: het gewicht en de dikte. De Open is een stuk dunner en lichter dan de New Nintendo 3DS XL waar ik doorgaans op speel. Maar gelukkig went dit wel.

Knoppenbediening op de OnePlus Open

Een voordeel van de genoemde emulatoren is dat je de digitale knoppenindelingen kunt aanpassen. Ook kun je – bijvoorbeeld in MelonDS – de grootte van de schermen aanpassen. Zo kun je voor een comfortabele en logische indeling zorgen, die past bij de manier waarop je de OnePlus Open vasthoudt. Je kunt de actieknoppen, d-pad en in Citra zelfs de circle pad verplaatsen, en de schouderknoppen naar beneden brengen. Een potje Mario Kart 7 spelen gaat wat moeizaam, aangezien je wijsvinger niet op een schouderknop rust. Hier zul je voor jezelf een oplossing voor moeten vinden.

oneplus open review nintendo 3ds

Eén van de dingen die je kunt doen, is een controller aansluiten op de OnePlus Open. Ik heb er eentje aangesloten via usb-c en dat gaat probleemloos. De gebruikte Mobapad wordt meteen herkend. Wel moet je – zoals altijd – nog even de input binden aan de fysieke buttons, zodat de gekozen emulator weet wat er gebeurt. Je kunt hierdoor de indeling zelf instellen zoals je prettig vindt. Je kunt de oorspronkelijke Nintendo DS- of 3DS-indeling aanhouden, of bepaalde knoppen omdraaien of beter bereikbaar maken. Bovendien staat het je vrij een gamepad via bluetooth aan te sluiten.

OnePlus Open en Nintendo (3)DS-games

Veel van de genoemde eigenschappen zijn niet per se uniek voor de OnePlus Open. Dat komt doordat het toestel veel lijkt op wat de concurrentie aanbiedt. Dat hoeft geen nadeel te zijn, want daardoor weet je wel wat vouwtelefoons met Android aanbieden als het gaat om Nintendo DS- en 3DS-emulatie. De prestaties zijn over het algemeen respectabel (en kunnen met instellingen en cheats verbeterd worden) en de bediening bevalt goed. Mochten toestellen als de Open goedkoper worden, en de emulatie mettertijd beter, dan is het goed om te weten dat ze zich prima lenen voor DS- en 3DS-spellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.