8bitdo Mod Kit voor Nintendo 64-controllers is een dikke aanrader

Met de 8bitdo Mod Kit voor Nintendo 64-controllers maak je die gamepads draadloos. Voortaan kun je ze dan aan je pc, Nintendo Switch of smartphone koppelen middels bluetooth.

8bitdo mod kit nintendo 64

De 8bitdo Mod Kit voor Nintendo 64-controllers is onderdeel van een lijn producten waarmee je bestaande retrogamehardware op toegankelijke wijze aanpast. Zo maak je bijvoorbeeld authentieke controllers volledig draadloos, zoals we zien met dit pakket. Met een paar simpele stappen verwissel je de printplaat in de N64-controller en zorg je ervoor dat je hem daarna via bluetooth kunt koppelen aan Android, pc’s en Nintendo Switch. Het fijne aan deze kit is dat je niets hoeft te lassen. Zo op het eerste gezicht lijkt dit een simpele klus te zijn, die je in een paar minuten gefikst hebt.

Het bouwpakket is in verschillende edities te koop. Ik heb de variant aangeschaft waar de mod kit, hall effect joystick en rumble pack in zit; die kost je ongeveer 37 euro. Wil je alleen de kit en de pack? Dan ben je daar pakweg 28 euro aan kwijt. Mocht je alleen de joystick willen vervangen (wat ik goed begrijp, want de van mij hangt op half zeven), dan kost je dat 18,50 euro. Je maak je Nintendo 64-controller dan niet draadloos. Houd er rekening mee dat je in alle gevallen nog voor verzending en importeren moet betalen. Ik heb hier uiteindelijk net geen 49 euro aan uitgegeven, in totaal.

8bitdo mod kit nintendo 64

8bitdo mod kit nintendo 64

8bitdo mod kit nintendo 64

8bitdo Mod Kit voor Nintendo 64-controllers

Wanneer je de 8bitdo Mod Kit voor Nintendo 64-controllers opent, dan zie je alles zitten wat je nodig hebt. Naast de eerdergenoemde onderdelen zit er ook een kleine handleiding (met een aantal afbeeldingen) en instructies voor het koppelen in de doos. Daarnaast levert 8bitdo een compacte schroevendraaier mee, voor als je die niet zou hebben. Gelukkig gaat het om een gewone kruiskopschroevendraaier, en de kans is groot dat je die al ergens in huis hebt liggen. Desalniettemin is het fijn dat de mod kit zo compleet is; het ontbreekt je aan niets wanneer je begint met knutselen.

Voordat we beginnen met het beoordelen van het bouwpakket en de instructies, is het handig om nog wat technische specificaties door te nemen. In de rumble pack zit namelijk een oplaadbare accu van 500 mAh, die tot acht uur meegaat. Daarna moet je hem opladen met een usb-c-kabel, die ook gewoon in de doos zit. Het duurt ongeveer twee uur voordat die helemaal opgeladen is. De trilfunctie werkt overigens alleen wanneer je de controller gebruikt in combinatie met N64-games op Nintendo Switch Online, aldus de fabrikant. Speel je op een andere manier, dan vis je dus achter het net.

8bitdo mod kit nintendo 64

8bitdo mod kit nintendo 64

8bitdo mod kit nintendo 64

Over kleine drempels gaan

Dit wordt geen uitgebreide tutorial waarin ik stap voor stap uitleg wat je precies moet doen. Daar kun je de meegeleverde handleiding voor gebruiken. Daarmee legt het bedrijf redelijk uit wat je precies moet doen. Je haalt de schroeven eruit, verwijdert de printplaat en pakt dan de nieuwe plaat erbij. Waar je onder meer op moet letten, is de plastic plug. Die komt op de plek waar normaliter het draad uit de controller komt. Hij kan er echter maar op één manier in, maar dat moet je wel net even zien. Dit is een onderdeel van de installatie dat niet lekker naar voren kwam op de afbeeldingen.

Hetgeen waar ik de meeste moeite mee had, is het aansluiten van de nieuwe analoge knuppel. Op de afbeeldingen zie ik staan dat het mannelijke deel vanaf boven het vrouwelijke deel in moet, maar niets is minder waar. Ik heb de draden van het koppelstuk moeten draaien en hem daarna aan de onderkant vastgemaakt. Wellicht heb ik een nieuwe (of juist oude?) versie van de printplaat (of de handleiding, dat kan ook), waardoor er toch wat verwarring ontstond. Uiteindelijk is het gewoon gelukt. Met een beetje logisch nadenken kom je wel over dit soort kleine drempels heen.

8bitdo mod kit nintendo 64

8bitdo mod kit nintendo 64

8bitdo mod kit nintendo 64

Handleiding is erg summier

Het helpt ook wel dat 8bitdo zelf een instructievideo online geplaatst heeft, waar ik dankbaar gebruik van heb gemaakt. Zo komt in de papieren handleiding niet naar voren wanneer je de schouderknoppen opnieuw installeert en dat je losse, rubberen stukken moet gebruiken (die je uit de oude controller haalt). Wellicht als je dit wat vaker doet (dit is voor mij de eerste keer) dat het wat logischer lijkt, maar qua handleiding vind ik de ervaring erg mager. Het is te summier om er een korte klus van pakweg tien minuten van te maken. Ik was uiteindelijk een half uur bezig.

In dat half uur was het soms flink priegelen. Het rubberen membraam opnieuw bevestigen leverde bijvoorbeeld wat frustratie op, omdat ze net niet lekker genoeg passen op de nieuwe onderdelen. Daardoor kwamen ze soms los wanneer ik de controller weer in elkaar wilde zetten. Ik liep tegen hetzelfde probleem aan toen ik bezig was met het scherminbouwpakket voor de Gameboy Advance. Schouderknoppen terugplaatsen is iets waar je denk ik behendig in moet worden, omdat je te maken krijgt met veel losse onderdelen. Ook hier geldt denk ik: oefening baart kunst.

8bitdo mod kit nintendo 64

8bitdo mod kit nintendo 64

Spelen met de vernieuwde Nintendo 64-controller

Zoals je op de foto’s kunt zien is de (hall effect) analoge knuppel na installatie volledig anders. Dit is namelijk een variant die sterk lijkt op de stick die op de GameCube-controller zit. Dat is geen nadeel, vind ik zelf, aangezien die analog stick behoorlijk stevig en lekker groot is. Het is geen iel ding zoals op een originele Nintendo 64-controller. Verder is de gamepad precies zoals je hem gewend bent. De actieknoppen voelen even sponzig aan (oud en vertrouwd, dus) en datzelfde geldt voor de Z-, C- en schouderknoppen. Dat kan ook niet anders, aangezien het een originele controller is.

Wanneer je de vernieuwde Nintendo 64-gamepad aan de Nintendo Switch koppelt, dan herkent de draagbare console van Nintendo de controller direct als een N64-model. Links onderin zie je het juiste icoontje staan. Je kunt hiermee overigens niet alleen N64-games mee spelen via Switch Online, maar ook anders titels die geen tweede analoge knuppel nodig hebben (zoals Mario Kart 8 Deluxe). Wellicht vind je zelf nog wat titels die werken, maar de kans is groot dat je snel tegen een grens aanloopt. Veel Switch-titels maken uiteindelijk van alle knoppen op de controller gebruik.

8bitdo mod kit nintendo 64

8bitdo mod kit nintendo 64

8bitdo mod kit nintendo 64

8bitdo Mod Kit voor Nintendo 64-controllers kopen?

Ondanks het priegelwerk en de soms onduidelijke handleiding, ben ik erg tevreden met het resultaat. Het is tof dat je een oude N64-controller kunt omtoveren tot een bluetoothmodel, dat werkt op Nintendo Switch, Android en Windows. Als Switch-gebruiker krijg je bovendien toegang tot een extra ZR-, screenshot- en homeknop, dus daarin ben je voorzien. Waar je verder rekening mee moet houden is dat je de memory en transfer packs niet meer kunt gebruiken, aangezien je die aansluiting weghaalt. Maar laat dat de pret niet drukken, aangezien je die toch niet nodig hebt.

Je gebruikt de Nintendo 64-controller namelijk niet meer op de Nintendo 64 en alleen op Android, Nintendo Switch of Windows. En die platformen konden toch al niets met die extra accessoires, dus in feite kom je niets tekort. Daarom kan ik deze mod kit niet genoeg aanbevelen voor iedereen die een oude en vertrouwde Nintendo 64-controller zoekt voor de genoemde platformen; er gaat niets boven het origineel. Nintendo Switch-spelers kunnen nog kijken of ze het nieuwe model uit de Nintendo-winkel kunnen scoren, maar dat is vaak slecht leverbaar. Dit is dan het perfecte alternatief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.