Under Defeat geeft zich niet zomaar gewonnen

Eén van de moeilijkere shoot ‘em ups uit de arcadehal en van de Dreamcast krijgt in 2025 nieuw leven. Sven springt in de helikopter om Under Defeat te testen op moderne hardware, en komt daar niet heelhuids uit. Hoe bevalt de game jaren later?

under defeat

Under Defeat begon als arcadekast in de bloeitijd van arcadehallen. We hebben het hier over het jaar 2005. Enkele maanden later bracht de ontwikkelaar de shoot ‘em up uit voor de Dreamcast. Het bleek één van de laatste releases voor Sega’s stervende console te zijn. Hoewel alleen Japan de arcade- en Dreamcast-versies kon spelen, veroverde Under Defeat desondanks een plek in de harten van shoot ‘em up-fans wereldwijd.

In 2012 kon ook de rest van de wereld genieten van Under Defeat. Toen verscheen de game namelijk wereldwijd als hd-remaster voor de PlayStation 3 en Xbox 360. Naast visuele verbeteringen voegde de ontwikkelaar een nieuwe modus en verschillende besturingsopties toe. Ook kwam er downloadable content, maar opnieuw alleen voor gamers in het land van de rijzende zon. Dit jaar genieten we echter van een gloednieuwe remaster, inclusief de Japanse dlc en meer, voor moderne consoles.

under defeat

De Tweede Wereldoorlog, maar dan net anders

Stel je eens voor dat in een alternatief universum de Duitsers de goeierikken waren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit is het geval in Under Defeat. Je speelt als de Duitssprekende Empire die in oorlog is met de Engelstalige Union. Het ziet er niet rooskleurig uit voor de Empire. De tegenstander overmant ze namelijk. Maar dan ben jij daar: de redder van het volk, de held van het vaderland. Jij moet deze oorlog tot een goed einde brengen.

Hoewel je zeker wat gelijkenissen zult aantreffen in onder meer de verhaalvertelling, merk je ook dat de ontwikkelaars sommige dingen bewust abstract houden. Ze willen namelijk niet dat je Under Defeat te veel met de werkelijkheid vergelijkt. Het spel is immers gebaseerd op de Tweede Wereldoorlog, waardoor de voertuigen overeenkomen met echte vliegtuigen en wagens uit die tijd. Om wat onderscheid te creëeren zijn ze echter veel groter dan in het echt. Zo vecht je bijvoorbeeld tegen schepen die net zo groot zijn als Nederland. Ook hebben de personages een traditioneel Japans anime-ontwerp. Dit in contrast met het landschap, dat veel realistischer oogt.

under defeat

Moeilijk doch rechtvaardig

Under Defeat kenmerkt zich door twee aspecten: de hoge moeilijkheidsgraad en de unieke besturing. Het is geen geheim dat games vroeger veel moeilijker waren. Hedendaagse spellen nemen spelers veelal mee aan de hand, maar dat is bij Under Defeat niet het geval. Je moet gewoon beter worden of stoppen met spelen. Tijdens mijn eerste speelsessie stierf ik keer op keer en belandde ik al snel bij het game over-scherm. In het begin schrok dit me nogal af. Ik weet van mezelf dat ik niet de beste schmupper ben, maar ik voelde me wel heel slecht. Toch liet ik me niet ontmoedigen en begon ik direct opnieuw. Hierbij merkte ik dat ik al een stuk verder kwam. Nadat ik nog een keer was afgegaan, kwam ik in mijn derde potje tot in het vijfde en laatste level. Het was duidelijk dat ik beter werd en de game begon te beheersen. Dat soort dingen geven een immens gevoel van voldoening.

De overvloed aan kogels die over het scherm vliegen is de voornaamste reden voor de hoge moeilijkheidsgraad. Eén treffer betekent direct een verloren leven. Je moet dus patronen herkennen om te overleven en verder te komen. De besturing schroeft de moeilijkheid verder omhoog. Je bestuurt een helikopter als een soort tank. Wil je mikken? Dan moet je stoppen met bewegen, de juiste hoek aannemen en vervolgens schieten. Gelijktijdig bewegen, schieten en richten is er niet bij. Vroeger zagen we dit soort tank controls vaker, zoals bij Tomb Raider en Resident Evil. Maar in een shoot ‘em up-game is dit behoorlijk uniek. Omdat je constant kogels ontwijkt, wil je eigenlijk niet stilstaan om te richten. Al met al is het in elk geval erg wennen, helemaal als je de game of dit type besturing niet gewend bent. In het begin sterf je er dan ook regelmatig door, maar uiteindelijk ontwikkel je je eigen speelstijl.

under defeat

Beleef de oorlog als nieuw

In deze remaster heb je drie speltypen om uit te kiezen: Arcade, New Order, New Order Plus. De Arcademodus is de traditionele versie, waarbij het scherm verticaal staat. Zo waren de arcadekasten immers ook ontworpen. Je kunt binnen de instellingen de schermoriëntatie aanpassen en bijvoorbeeld negentig graden draaien. Speel je toch op de normale manier, dan verschijnen er balken links en rechts en vindt de actie logischerwijs in het midden plaats. In de New Order-mode speel je hetzelfde spel, maar dan met een horizontaal scherm. Omdat je hierdoor meer ruimte hebt, zijn de levels een beetje aangepast met extra vijanden aan beide kanten. Als je voor New Order Plus kiest, speel je ook met een horizontaal scherm. De vijanden en aanvalspatronen zijn hierbij gehusseld, waardoor de levels toch als nieuw aanvoelen. Ook kun je de helikopter hier zo goed als horizontaal draaien tijdens het richten. Elk van deze drie modi biedt tot slot een oefengedeelte; bijzonder nuttig in het begin!

De ontwikkelaars lieten het niet enkel bij nieuwe gamemodi. Zo kun je nu uit meerdere helikopters kiezen, elk met eigen statistieken. De radiogesprekken zijn daarnaast ondertiteld. Dit is een mooie doch subtiele toevoeging, aangezien het slechts wat small talk betreft. De oorspronkelijke componist Shinji Hosoe, bekend van Ridge Racer en Street Fighter EX, heeft twee nieuwe nummers gemaakt voor in het spel. Die vallen binnen het genre van jazz fusion: nummers die passen bij de oorlogssfeer van het spel, maar tegelijkertijd melancholisch aandoen. Yousuke Yasui heeft een derde nummer gemaakt voor de remaster, die opvallend genoeg bij het technogenre hoort. Het klinkt tof, maar past niet echt bij het spel. En voor de verzamelaar is er een galerij toegevoegd. Hier vind je bijvoorbeeld artwork die je vrijspeelt door levels te halen.

under defeat

Under Defeat kopen?

Shoot ‘em up als genre zie je tegenwoordig niet vaak meer. Toch zijn er nog veel gamers wiens hart harder gaat kloppen bij dit soort spellen. Het maakt dan niet uit of het een nieuwe game is of eentje uit de oude doos. In het geval van Under Defeat kunnen we stellen dat het een oude game is waaraan genoeg veranderd is om het toch als nieuw aan te laten voelen. De verschillende modi, de hoeveelheid vliegtuigen, de galerij en alle quality-of-life-verbeteringen dragen hier aan bij.

De serieuze stijl, gecombineerd met anime-personages en veel grotere voertuigen, zorgen voor een unieke sfeer. Tel daarbij op dat de besturing en de moeilijkheidsgraad je echt uitdagen en je houdt een game over die vooral imponeert. Maar waar je oorspronkelijk schrikt van de uitdaging, wordt het al snel één van de sterkere punten. Je blijft doorgaan en komt steeds een stukje verder. De dopamine die dit oplevert is heerlijk. Houd je niet van uitdaging? Dan vermijd je Under Defeat maar beter. En anders is dit zeker geen miskoop.


Uitgever Clear River Games heeft ons een recensiecode opgestuurd. We hebben de game getest op Nintendo Switch. Laat weten wat je van deze game vindt; dat kan onder dit artikel of in onze Discord! Voor meer (retro)gamereviews kun je terecht in ons uitgebreide archief

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Auto