Data Frog SF3000 moet iets aan de software doen
De Data Frog SF3000 probeert wederom de race naar de bodem te winnen met een handheld van minder dan 25 euro. Lukt dat ook? Hoewel het pakket ontzettend compleet is, gaat er ook een hoop mis.
Met de Data Frog SF3000 probeert de Chinese handheldfabrikant het succes van de SF2000 te herhalen. Om die handheld was het afgelopen jaar veel te doen. De recensie is ontzettend goed gelezen op RetroReady, omdat er vanuit budgetjagers veel interesse voor was. Verschillende gebruikers van koopjeswebsites hebben naar mijn artikel gelinkt, waar ik natuurlijk ontzettend blij mee ben. Maar het zorgde ook voor wat kritiek op de review. Ik zou namelijk onvoldoende rekening gehouden hebben met updates.
Die kritiek is legitiem. Ik recenseer handhelds zoals ik ze ontvang, omdat ik ervan uitga dat veel mensen gewoon een plug-and-play-apparaat zoeken. Maar dan kun je dus voorbijgaan aan eventuele verbeteringen. Ondanks de insteek van mijn recensies, heb ik later toch een tweede recensie geschreven over de Data Frog SF2000. Dit keer voorzien van de meest recente updates. Mijn conclusie bleef – ondanks de verbeteringen – grotendeels hetzelfde. Sindsdien heb ik geen kritiek meer gehoord vanuit dezelfde hoeken.
PlayStation-achtige controllers
Ik ben daarom benieuwd of de review over de Data Frog SF3000 dezelfde hoeveelheid stof doet opwaaien. Want ook dit model heeft een heel aantrekkelijk prijskaartje. Ik heb het op AliExpress gekocht voor iets minder dan 24 euro. Daar kwamen nog wel verzend- en importkosten bij van ongeveer dertien euro, waardoor ik al met al 37 euro kwijt was. Dat is echt geen geld voor een retrohandheld. De grote vraag is dan: wat haal je precies in huis? En is wat je in huis haalt voldoende om van te kunnen genieten?
Ondanks het verschil in formaat en het gebrek aan analoge knuppels, denk ik dat een vergelijking met de Powkiddy V10 op z’n plek is. Daar betaal je omgerekend zo’n 38 euro voor – inclusief verzend- en importkosten. De prestaties zijn ook enigszins gelijk aan elkaar. De Data Frog SF3000 wordt echter geleverd met een usb-dongle voor draadloze controllers, die eveneens in de verpakking zitten. Houd de verwachtingen laag voor die PlayStation-achtige controllers, want die voelen net zo slecht aan als ze ruiken.
Geen speelgoedhandheld
Dit is overigens niet het enige PlayStation-achtige aan de Data Frog SF3000. Het duurt namelijk niet lang voordat je de vergelijking maakt met het ontwerp van de Sony PSP. De SF3000 mag dan misschien minder knoppen en een extra analoge stick hebben; het algemene idee achter het ontwerp komt gewoon overeen. Inclusief de doorzichtige en plastic schouderknoppen. Toegegeven, het geeft het apparaat meer allure mee dan z’n voorganger. Het oogt en voelt veel minder als een speelgoedhandheld dan de SF2000.
De Data Frog SF3000 heeft helaas wel een vreemde knoppenindeling. Het pookje rechts zit boven de actieknoppen en dat speelt… apart. Gelukkig heb je hem niet heel vaak nodig, omdat slechts een handjevol PS1-games dat tweede pookje gebruiken. In alle eerlijkheid moet ik zeggen dat de actieknoppen op een prettige plek zitten. Mijn duim leunt er comfortabel op, terwijl mijn wijsvingers gemakkelijk de schouderknoppen en linker analoge knuppel bereiken. Zoals gezegd voelt het vreemd, maar wel lekker.
Stijl boven functionaliteit
De buttons zelf vallen me ook alles mee. Ze rusten in een rubberen membraan en geven een redelijke feedback. Niets om over te klagen voor die 24 tot 37 euro. De pookjes doen met bovendien een klein beetje (maar echt een heel klein beetje) denken aan die van de Odin 2 Mini, maar alleen vanwege de vorm. Ze hebben ruime inkepingen waar je duimen op liggen en laten zich soepel bedienen. Desondanks voel je de restrictie van de knuppels tijdens het spelen, maar het is niets om je echt zorgen over te maken.
Achterop zitten overigens twee extra knoppen. Dit zijn L2 en R2. Die druk je helaas heel slecht in. Ik kon er tijdens het testen maar niet aan wennen. Ze zijn namelijk plat en goed verwerkt in de behuizing, waardoor ze weinig tot geen feedback geven. Het had wellicht beter geweest om ze trapsgewijs op de bovenkant te parkeren. Maar goed, dat zou natuurlijk ten koste gaan van het PSP-ontwerp. Dat is mijn vermoeden – maar als het klopt, dan is dit een simpele kwestie van stijl boven functionaliteit. En dat is hier de verkeerde zet.
Uitgesmeerd over het scherm
Wat ik ook niet kan waarderen is dat de fabrikant geen melding maakt van de processor. Ik weet graag waar ik aan toe ben, zodat ik het product meer op waarde kan inschatten. Op de productpagina lees je wel dat het gaat om een dualcore-cpu, geklokt op 1,2 GHz. Ook is er 2 GB aan werkgeheugen. Verder kun je rekenen op een accu van 3000 mAh, die je tevens kunt gebruiken als powerbank. Dat laatste heb ik niet gedaan, omdat ik liever alleen officiële opladers gebruik in combinatie met de accu van mijn smartphone.
Het brede lcd-scherm heeft een formaat van 4,5 inch en een afwijkende resolutie van 854 bij 480 pixels. Daardoor schalen games in theorie wel mooi in de hoogte, maar niet in de breedte. Niet dat het iets uitmaakt – want net als bij de SF2000 is het niet mogelijk zelf aanpassingen te maken. Elke spel, voor elke handheld en spelcomputer, wordt over de volledige breedte van het display uitgesmeerd. De beelden zijn niet scherp noch prettig om naar te kijken, wat in mijn beleving wel echt veel afdoet van de speelervaring.
Tot aan PlayStation 1
Daarnaast valt het me op dat de handheld niet ontzettend krachtig is. Met deze hardware kun je spellen tot aan de PlayStation 1 opstarten, maar die zien er – los van de brede weergave – niet uit. Je ziet allerlei oneffenheden en artefacten ontstaan. Het doet een beetje denken aan het streamen van een game of serie. Je ziet soms tijdelijk willekeurige blokjes ontstaan, die ook meteen wegtrekken. Maar het gebeurt vaak genoeg om op te vallen, waardoor ik niet kan spreken op een hoge kwaliteit. Dit is het allemaal net niet.
In die beoordeling probeer ik zo veel als mogelijk rekening te houden met de prijs. Maar belangrijker vind ik de ervaring. Als die ondermaats is, kan ik het product alsnog niet aanbevelen. Al zou je hem gratis bij een pakje boter krijgen – dan nog hoeft iets geen aanrader te zijn. Dat is een beetje het gevoel dat ik overhoud na mijn week met de Data Frog SF3000. Qua hardware heb ik wel het idee dat de fabrikant er iets van probeerde te maken, maar de software gooit simpelweg wederom veel roet in het eten.
Data Frog SF3000 kopen?
Daarom geef ik voor de Data Frog SF3000 een negatief koopadvies mee. Nee, 24 euro (of 37 euro, inclusief) is geen geld om je druk over te maken – maar dat betekent niet dat je het moet verkwanselen. Als je veertig euro over hebt, kun je mijns inziens veel beter voor de Powkiddy V10 gaan. Die presteert beter, biedt veel meer vrijheid in de software aan en ligt eveneens lekker in de hand. Het scherm is wel kleiner, maar laten we wel wezen: zo’n PSP-achtig scherm hebben we voor retrogames tot aan de PS1 helemaal niet nodig.
De Data Frog SF3000 is te koop op AliExpress.