Data Frog SF2000 bewijst dat het ook té goedkoop kan

De Data Frog SF2000 is een retrohandheld met een prijskaartje van ongeveer 25 euro. De grote vraag is dan: wat haal je precies in huis en kun je genoegen nemen met (het gebrek aan) de kwaliteit?

data frog sf2000

De Data Frog SF2000 is een retrohandheld in de vorm van een SNES-controller. Veel gamers zijn gek op die Super Nintendo-controller. De Nintendo-console was een groot succes wereldwijd, waardoor complete generaties met de console én controller opgegroeid zijn. Daarom is het niet vreemd dat we tientallen jaren later nog steeds met het design van de gamepad te maken krijgen. Zo maakt 8bitdo bijvoorbeeld moderne draadloze controllers met het kenmerkende design. Maar ook handheldmakers grijpen graag terug naar het ontwerp. En met reden.

De rondingen, de knoppenindeling, de schouderknoppen en de d-pad waren misschien niet perfect, maar oh wat ligt die controller nog steeds lekker in de hand. Misschien is het de nostalgie die nu spreekt, maar dan nog spreekt het ontwerp van die controller voor zichzelf. Als je anno nu op zoek bent naar een retrohandheld in de vorm van die controller, dan kom je bijvoorbeeld al snel uit op het aanbod van Anbernic, met bijvoorbeeld de betaalbare Anbernic RG353PS. Dat is al een goedkoop apparaat, maar Data Frog laat met de SF2000 zien dat het allemaal nóg goedkoper kan.


📢 Inmiddels zijn er wat updates verschenen voor de SF2000. Daar heb ik een ander artikel aan gewijd. Als je meer wil lezen over de algemene ervaring met de handheld, lees dan lekker verder. Maar als je wil weten wat er in de afgelopen maanden beter (of slechter) geworden is, dan check je het vervolgartikel.


data frog sf2000

Data Frog SF2000: goedkoop is duurkoop?

Begin mei heb ik de retrohandheld aangeschaft voor een prijs van 26,86 euro. Dat is de handheld, inclusief verzendkosten en de micro-sd-kaart van 16 GB (die je er overigens heel moeizaam uit klikt). Dat is echt geen geld voor een product waar je uren op zou kunnen gamen. Tot nu toe is de Anbernic RG35XX de goedkoopste handheld die ik getest heb, samen met de al veel duurdere Miyoo Mini Plus en PowKiddy RK2023. Daardoor moet je de verwachtingen bijschaven en wat naar beneden trekken. Maar dan nog hoeft dat niet te beteken dat je akkoord hoeft te gaan met wat je binnenkrijgt.

Het positieve aspect van de Data Frog SF2000 is natuurlijk de prijs. Daardoor is de retrohandheld ontzettend toegankelijk voor een groot publiek. Je zou er zelfs een voor je jongere kind, broertje, zusje, neefje of nichtje kunnen kopen als cadeau. Of gewoon voor jezelf, omdat je lekker wil gamen en daar het liefst zo min mogelijk geld aan uitgeeft. Aan de bouwkwaliteit ligt het in elk geval niet. Het apparaat voelt ontzettend stevig aan en het plastic lijkt hoogwaardig te zijn. Je kunt de handheld niet buigen; maar als je er mee schudt, dan hoor je wel dat verschillende knoppen los zitten.

data frog sf2000

De vier actieknoppen voelt eveneens solide aan en klikken lekker. Ze zijn sompig genoeg voor een typische retro-ervaring en registreren je input zeer degelijk. De vierpuntdruktoets laat een gemengde indruk achter tijdens het gebruik, maar doet z’n werk desondanks goed. Wanneer je naar rechts drukt dan voelt dat een beetje sponsig aan (alsof die het indrukken niet registreert). Maar daar merk je niets van tijdens het spelen. Druk je naar onderen en naar links of rechts, dan blijft het personage in het spel rustig staan. Dat is wenselijk, maar in dit geval voelt het ook een beetje stroef aan.

Net zoals op de SNES-controller hebben we bovenop twee schouderknoppen zitten: L en R. Die zijn vreselijk. Dit zijn geen ouderwetse knoppen die je net even wat verder in kunt drukken, maar klikken meteen bij de eerste aanraking. Dat voelt erg goedkoop aan. Maar ik begrijp het wel. Want wanneer je bijvoorbeeld Sega Megadrive-games speelt, dan zit de derde actieknop onder de R-knop vast. Dat is flink wennen, maar dat lukt wel mettertijd. De start- en selectknoppen zijn van rubber gemaakt en voelen aan als SNES-controllerknoppen. Dat heeft Data Frog dan weer goed begrepen.

data frog sf2000

Stotterend beeld, en een analoge knuppel?

Kijkend naar de prijs dan kunnen we natuurlijk niet al te beste prestaties verwachten. En afhankelijk van die verwachtingen stelt de Data Frog SF2000 teleur, of juist niet. Op de micro-sd-kaart komen we games van meerdere arcadekasten tegen, evenals Nintendo, Super Nintendo, Sega Megadrive, Game Boy, Game Boy Color en Game Boy Advance. Dit zijn geen moeilijke consoles om te emuleren, maar toch gaan de dingen niet helemaal lekker. Nintendo-, Game Boy- en Game Boy Color-games zijn prima speelbaar op dit apparaat, maar bij al het andere gaat de handheld de mist in.

Tenminste, dat is geen eerlijk oordeel. Want het ligt er maar net aan wélke titels je wil spelen. Speel je graag racegames op de Game Boy Advance? Vergeet dat maar – daarvoor heeft het scherm een te lage framerate. Hetzelfde geldt voor spellen met een isometrisch aanzicht. Beide type games ogen soms meer als PowerPointpresentaties en zijn daardoor in feite onspeelbaar. Voor arcadetitels moet je er rekening mee houden dat je soms heel fijn kunt spelen en soms ineens tegen onoplosbare problemen aanloopt. Het hoort bij de prijs van deze handheld; dat is het risico dat je neemt.

data frog sf2000

Ben je meer iemand die van rustigere games houdt, zoals rpg’s? Dan kan de Data Frog SF2000 misschien een rol spelen in het vervullen van die behoefte. Maar ook dan ligt het maar net aan de games die je speelt. Pokémon-games ogen schokkerig, terwijl de wat latere Final Fantasy’s soms vastlopen. Daarnaast valt op dat het gros van de SNES-games ook te veel vraagt van de hardware, terwijl Megadrive-spellen dan weer draaien als een zonnetje. Zeg jij het maar.

Mocht je je aan vechtspellen willen wagen op dit ding, dan is die ene analoge knuppel (zoals we die zien op de Nintendo Switch) een prima uitkomst. Want je kunt daar heel snel en gemakkelijk combo’s mee uitvoeren, beter dan met de d-pad. Hoewel de vierpuntdruktoets dan weer fijn is voor arcadespellen, platformers en rpg’s, functioneert die niet lekker bij fightinggames door het gebrek aan een fijne draaihoek. De d-pad op dit apparaat krijgt van mij een beschrijving die eigenlijk past bij heel de Data Frog SF2000: leuk bedacht, maar eigenlijk is dit het allemaal net niet.

data frog sf2000

Irritante muziek, slechte interface

En dan heb ik het nog niet eens over de interface gehad. Nogmaals, voor die ongeveer 25 euro mag je niet te veel verwachten. Maar dit is wel heel summier allemaal. Toegegeven, het menu op de Data Frog SF2000 is uniek en waarschijnlijk speciaal voor deze handheld ontworpen, maar laat veel te wensen over. Ten eerste speelt er vanaf het moment dat je hem inschakelt een irritant liedje af. Dat liedje gaat maar door en houdt niet op. Je kunt de audio wel uitzetten (met een lekker ouderwets draaiwieltje), maar dan moet je de muziek ook weer aanzetten wanneer je een game opstart.

Verder is het menu onoverzichtelijk. Ja, je kunt in het hoofdmenu heel snel de console uitkiezen waar je een game op wil spelen, maar daar is alles mee gezegd. Vervolgens moet je namelijk een ellendig lange lijst met games door om te vinden wat je zoekt. Er is wel een zoekfunctie aanwezig waardoor het wat sneller gaat, maar je kunt bijvoorbeeld niet zomaar een lijst met favorieten aanmaken. Ook is er geen sectie met recent gespeelde titels. Wat de handheld dan weer wel nog toegankelijker maakt, is dat de Nederlandse taal beschikbaar is als optie, al zijn sommige dingen slecht vertaald.

data frog sf2000

Als je wil kun je zelf back-ups toevoegen aan het systeem. Dat gaat via User en dan Spellenlijst (voor de review heb ik de Data Frog SF2000 in het Nederlands gebruikt). Je moet de sd-kaart dan wel in je computer stoppen en er zelf bestanden naartoe kopiëren; en ondertussen hopen dat er niets misgaat. Ga je dit soort dingen ondernemen, maak dan eerst een back-up aan of zorg ervoor dat je zelf een micro-sd-kaart klaarstoomt met je favoriete titels. De retrohandheld wordt geleverd met meer dan zesduizend titels, maar daar staan ook dubbele games tussen, helaas.

Tot slot is de software van het systeem echt te beperkt. Zo kun je niet de vier snelkoppelingen in beeld aanpassen als je dat wil en is het ook niet mogelijk de knoppenindelingen aan te passen. Vooral dat laatste is irritant, omdat sommige knoppen verkeerd om geprogrammeerd zijn. Vooral oudere gamers moeten daardoor constant rekening houden met het feit dat a eigenlijk b is en andersom. Als je dan alle problemen bij elkaar optelt, zoals het tegenvallende doch kleurrijke scherm, dan houd je wat mij betreft een ervaring over die zijn geld – hoe laat het bedrag ook is – niet waard is.

Data Frog SF2000 kopen?

Ik ben heel streng geweest in deze review. 25 euro is niet duur voor een handheld. Maar als je dan een ondermaatse ervaring in huis haalt, mag je je afvragen of het die twee, drie tientjes wel waard is. Wat mij betreft is dat een ferme nee. Het kan handig zijn om je kind op de achterbank tijdens vakanties bezig te houden, maar meer credits dan dat wil ik de Data Frog SF2000 niet geven. De handheld laat veel te veel te wensen over en laat zien dat het ook té goedkoop kan. Voor de budgetgamers onder ons raad ik daarom liever de Anbernic RG35XX aan, voor pakweg 75 euro.


📢 Inmiddels zijn er wat updates verschenen voor de SF2000. Daar heb ik een ander artikel aan gewijd. Als je meer wil lezen over de algemene ervaring met de handheld, lees dan lekker verder. Maar als je wil weten wat er in de afgelopen maanden beter (of slechter) geworden is, dan check je het vervolgartikel.

3 gedachten over “Data Frog SF2000 bewijst dat het ook té goedkoop kan

  1. Leuke review, maar een aantal problemen, waaronder snelheid, knopbezetting en favorieten zijn in de laatste firmware-versie al aangepakt en opgelost. Wellicht de review updaten met de laatste firmware?

    1. Ben blij met je reactie, dank je wel. Ik heb die update gemist (ik beheer de website nu nog in m’n eentje). Ik ben nu met vakantie, maar zal er tussendoor even een blik op werpen om te zien wat er verbeterd is. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.