Data Frog SF2000 laat dankzij updates (iets) minder te wensen over

Het is inmiddels een tijdje geleden dat de laatste update voor de Data Frog SF2000 verscheen. Hoe is de handheld erop vooruitgegaan? Dat is een vraag die veel mensen bezighoudt. Daarom nemen we de goedkope handheld opnieuw onder de loep.

Data Frog SF2000 update review 2024

De laatste Data Frog SF2000 update verscheen alweer in oktober, en heeft veel dingen aangepast. Ondertussen is dit nog steeds één van de goedkoopste opties als het gaat om retrohandhelds. Daardoor blijft het product onverminderd populair, vooral onder de mensen die gewoon een spelletje willen spellen en verder weinig waarde hechten aan (emulatie)kwaliteit. Dat klinkt een beetje negatief wellicht. De SF2000 kan z’n plek hebben op deze markt, maar wat mij betreft alleen in specifieke situaties. Bijvoorbeeld als speelgoed voor een jonger familielid. Handig voor op de achterbank in de auto, of een speelhoek in huis.

In mijn oorspronkelijke review (van juni 2023) was ik niet heel veel positiever. Dat heeft met verschillende dingen te maken. Zo is het scherm niet echt fijn om naar te kijken, voelen de gebruikte materialen heel goedkoop aan en is de emulatiekwaliteit niet van het niveau dat je zou willen. Gezien de prijs van de handheld is dat enigszins te verwachten. En dan is het aan jezelf om daar genoegen mee te nemen, natuurlijk. Persoonlijk zou ik zeggen: geef een paar tientjes meer uit en trakteer jezelf op een Anbernic RG35XX Plus of RG35XX H, Powkiddy RGB30 of zelfs een Retroid Pocket 4 Pro.

Data Frog SF2000 review 2024

Data Frog SF2000 update

Maar ik begrijp ook heel goed dat niet iedereen honderd euro of meer (inclusief verzendkosten) over heeft voor dit soort handhelds. Maar dan is het natuurlijk de vraag wat voor product je in huis haalt en wat je daarmee kunt doen. Daar kun je alles over lezen in mijn vorige recensie. In dit vervolgstuk wil ik graag de nadruk leggen op de verschillende updates die het apparaat ontvangen heeft. Ik heb meerdere keren het verzoek gekregen om de Data Frog SF2000 nogmaals onder de loep te nemen, omdat een aantal van mijn kritiekpunten opgelost zouden zijn. Ik ben erg benieuwd!

Voordat ik echter die updates kon uitproberen, ging ik een klein konijnenhol in om het updateproces überhaupt te initiëren. Ik kwam uit op Github, waar een prima uitleg staat. Maar daar kon ik geen goede downloadlink vinden. Een paar Reddit-threads verder kwam ik op een Britse website die de nieuwste firmware aanbiedt. Die firmware is met geen man of macht te downloaden vanaf de Data Frog-website, omdat die er steeds uit ligt. En wat ik zelf vaak lees, is dat wanneer het wél lukt de site te bezoeken, de downloads ontzettend traag gaan.

Data Frog SF2000 review 2024

Spreekt niet voor het gemak

Dat is allemaal gedoe waar je een (nieuwe) eigenaar mee opzadelt. Dit soort handhelds moeten het vooral hebben van hun toegankelijkheid en het gemak waarmee je games uit de jaren tachtig, negentig en vroege zero’s kunt spelen. En daar is hier geen sprake van. Want na het downloaden moest ik de software updaten, natuurlijk. Dat moest ook weer met een programma dat ik niet op mijn computer had staan en ergens vandaan moest halen. Het klinkt allemaal erger dan het is, maar uiteindelijk was ik een uur verder en had ik nog geen nieuwe dingen kunnen uitproberen.

Enfin, dankzij een fijne uitlegvideo van Data Frog is het me uiteindelijk gelukt de Data Frog SF2000 van de nieuwe firmware te voorzien. Op moment van schrijven betreft dit versie 1.71. Tussen maart en oktober 2023 zijn er verschillende updates verschenen, die handige functies toegevoegd, maar ook wat nieuwe problemen geïntroduceerd hebben. Zo starten SNES-games nu sneller op, is er een geschiedenisfunctie (die niet altijd de games laat zien die je gespeeld hebt…) en is er een favorietentab. Daar kun je games aan toevoegen die je graag of veel speelt.

Data Frog SF2000 review 2024

Nieuwe functies en problemen

Toffe nieuwe functies dus, en daar houdt het niet bij op. Want vanuit de gemeenschap kwamen uit berichten dat voornamelijk GBA-games beter draaien dan voorheen. Daarnaast verscheen de optie waarmee je de knoppenindelingen kunt aanpassen. Zo op het eerste gezicht hebben de makers van de handheld dus allerlei problemen opgelost waar ik aanvankelijk tegenaan liep. Echter, de updates introduceren op hun beurt ook weer allerlei problemen, terwijl andere dingen niet echt opgelost worden. Zo werken de ingame saves van games niet (meer) goed.

Dat betekent dat je dus niet kunt vertrouwen op de saves die je in een spel aanmaakt. Zodra je een game afsluit, dan is je savebestand weg en moet je opnieuw beginnen. Gelukkig werken de opslagpunten van het systeem zelf nog wel, dus daar kun je omheen werken. Maar je hebt niet echt een back-up op deze manier. Verder is het zo dat andere problemen totaal niet aangepakt zijn. De vertalingen zijn nog steeds slecht en het systeemmenu heeft nog steeds maar vier simpele opties.

Data Frog SF2000 review 2024

Heeft de Data Frog SF2000 betere prestaties?

Nu je op de hoogte bent van allerlei ontwikkelingen, is het tijd om te kijken naar de vermeende prestatieverbeteringen die de Data Frog SF2000 aanbiedt. Want uit de firmware van de retrohandheld blijkt inderdaad dat de processorsnelheid verhoogd is van 810 naar 918 MHz. En hoewel ik wel verschil zie (met name bij GBA-games), blijft het stotterende beeld echter bestaan. Daarnaast is het zo dat de audio bij SNES- en Megadrive-spellen nog steeds wat hapert. De speelervaring is dus nog niet optimaal – maar dan moet je dus rekening houden met de prijs.

Toch ben ik zeer te spreken over de veranderingen. Niet elke nieuwe functie werkt even goed, maar ze voegen wel waarde toe. Met name het aanpassen van de knoppenindelingen is fijn. Ook is het goed om te zien dat de prestaties er íets (maar dan ook echt marginaal) op vooruitgegaan zijn. Aangezien de Data Frog SF2000 nog niet in prijs omhooggegaan is, is dit al een veel betere koop dan voorheen. Maar als je hieraan begint, wees dan wel gewaarschuwd. Daarom blijf ik bij mijn conclusie dat je beter iets meer kunt uitgeven aan een veel betere handheld, van bijvoorbeeld Anbernic of Powkiddy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.