OnePlus 13 biedt meer dan je nodig hebt
De OnePlus 13 is één van de eerste mainstream smartphones die beschikt over de Snapdragon 8 Elite-processor. Hoe bevalt die in de praktijk? Ik kan alvast verklappen dat er meer kracht en snelheid aanwezig is dan je nodig hebt.
Naast de OnePlus 13 beschikken onder meer de Asus ROG Phone 9 Pro (die hier op mijn bureau ligt) en de Redmagic 10 Pro over dezelfde razendsnelle processor. Maar die laatstgenoemden toestellen worden in de markt gezet als gamingsmartphones, terwijl de OnePlus 13 toch echt voor een meer mainstream publiek bedoeld is. De doelgroep is in elk geval breder, waardoor het interessanter is om te zien wat zo’n chip doet voor de game-ervaring. Wat haal je precies in huis met dit apparaat? Dat bekijk ik in deze review.
Ik heb het vaker gezegd, maar ik herhaal het nog een keer. Je koopt een smartphone, bedoeld voor dagelijks gebruik, niet per se om op te gamen. Maar dan nog kan ik het me voorstellen dat je het fijn vindt om te weten wat het product in petto heeft als het om videogames gaat. Dat is dan precies hetgeen wat ik wil meegeven in dit soort recensies. Ik heb de OnePlus 13 de afgelopen vier weken gebruikt om games op te emuleren. Ik ontving een reviewmodel, maar het toestel heeft een adviesprijs van 999 euro (en is dus niet goedkoop).
De belangrijkste specificaties
De OnePlus 13 heeft een flinke lijst met specificaties die belangrijk zijn voor gamers. Onder de motorkap treffen we onder meer die eerdergenoemde Qualcomm Snapdragon 8 Elite-processor aan. Dit is momenteel de snelste mobiele cpu, die voorbij gaat aan de kracht en snelheid van de voorganger in onder meer de Samsung Galaxy S24 Ultra en Asus ROG Phone 8 Pro Edition. Op papier scoort die ruim dertig procent beter in verschillende tests, waardoor je ook echt veel meer mag verwachten qua stappen tussen de chipsets.
Het model dat ik test heeft verder 512 GB aan interne opslagruimte en 16 GB aan werkgeheugen. Dat laatste is virtueel uitbreidbaar met in totaal 12 GB ram. Ook is er een flinke accu van maar liefst 6000 mAh, die je kunt opladen met een snelheid van 100 watt (bedraad) of 50 watt (draadloos). Het ltpo-amoled-display gaat van 1 tot 120 Hertz (afhankelijk van de content), is 6,8 inch groot en heeft een maximale resolutie van 3168 bij 1440 pixels. Tot slot draait de smartphone op Android 15, en krijgt die zes jaar aan support.
Blijft koel onder hoge druk
Wat in eerste instantie opvalt aan het gebruik van de OnePlus 13 is dat het toestel redelijk koel blijft onder hoge druk. Ik gebruik hiervoor altijd dezelfde app, zodat de resultaten vergelijkbaar zijn. Bij de ROG Phone 8 Pro Edition merkte ik dat heel het toestel oncomfortabel heet werd, maar bij de 13 heb ik dat idee een stuk minder. De smartphone wordt weliswaar warm, maar niet heet. Het apparaat verdeelt de warmte goed over de totale lengte, dankzij de twee koelkamers. Eén deel voert de hitte af, het andere verzorgt de verkoeling.
Je kunt de OnePlus 13 gewoon blijven vasthouden tijdens het gamen. Mocht je een smartphonecontroller gekoppeld hebben (zoals die van 8bitdo of Gamesir), dan merk je daar vrij weinig van. Je kunt verder via bluetooth of de usb-c-aansluiting een controller aansluiten en op die manier gamen, mocht je de warmteontwikkeling toch iets teveel van het goede vinden. Het toestel voelt verder duurzaam en hoogwaardig aan. Dat heeft het te danken aan de veganistisch leren achterkant en de certificaten IP68 en IP69.
Prachtig oled-scherm met hoge resolutie
Net zoals bij veel smartphones die hiervoor op de markt verschenen, beschikt de OnePlus 13 niet over een 4k-scherm. Dat heeft het voor dagelijks gebruik niet nodig. Sterker nog: bij een lagere resolutie gaat die riante accu langer mee, dus wat mij betreft hoeft dat niet. 1440p is meer dan voldoende voor de meeste content, waaronder videogames. De kleuren spatten clichématig van het scherm en alles rolt, draait en scrolt ontzettend soepel dankzij die variabele verversingssnelheid. Je kunt gamen in 60, 90 of 120 fps.
Waarom 1440p meer dan genoeg is, heeft te maken met het opschalen van de beeldkwaliteit. In veel gevallen krijg je al zeer scherpe beelden wanneer je PS2- of GameCube-games in 1080p presenteert. Dan zit je al op drie keer de oorspronkelijke resolutie. Nu is een stapje hoger natuurlijk prima, maar alles daarboven is overkill. Op zo’n relatief klein scherm zie je het verschil echt niet meer tussen 1440p en alles wat daar nog boven zit. Dus op dat vlak kun je prima accuduur besparen door de interne resolutie laag te houden.
Meer dan je nodig hebt
In de praktijk heb ik gemerkt dat de OnePlus 13 echter veel meer in huis heeft dan slechts drie tot vier keer de oorspronkelijke resolutie van de zesde generatie spelcomputers. Daar waar de modellen van vorig jaar dat ook al konden hebben, hier en daar met een stootje, zie ik dat vier keer opschalen moeiteloos werkt op dit toestel. Sterker nog: je kunt PSP tot tien keer opschalen (voorbij de 4k-resolutie) als je dat wil. En GameCube en PS2 zelfs tot zes keer. Vanaf zeven keer daalt het fps-teller, maar dat is alsnog meer dan je nodig hebt.
Ook maakt het niet uit welke Android-game je tegen dit apparaat aan gooit. Je kunt de meest veeleisende spellen spelen, zonder in te hoeven leveren op grafische kwaliteit. Als we het echter op emulatie houden, dan valt (wederom) op dat de softwareontwikkeling achterloopt op de processorvooruitgangen. Sommige emulators zijn onderontwikkeld (zoals 3DS en PS Vita) of worden niet meer actief ondersteund, waardoor je tegen oneffenheden kan aanlopen. Maar daar kan de hardware dit keer niets aan doen. Dat is een softwareprobleem.
Dingen om rekening mee te houden
Hoewel ik heel positief ben over de OnePlus 13 als gamingsmartphone, zijn er toch dingen waar je rekening mee moet houden. Zo is het softwarebeleid niet op gelijk niveau met Samsung en Google. Je krijgt vier jaar aan Android-upgrades en zes jaar aan beveiligingsupdates. Je bent voor de komende tijd dus wel voorzien, maar enkele concurrenten doen het beter. Daarnaast is het me niet gelukt de desktopmodus (geforceerd) aan de gang te krijgen, waardoor je de OnePlus dus niet als een miniconsole kunt inzetten.
Verder is het goed om te weten dat je handen vrijwel altijd in de weg zitten van de speakers, wanneer je zonder smartphonecontroller gamet. Het geluid klinkt daardoor weggemoffeld tijdens het gamen, tenzij je je hand in een oncomfortabele positie houdt. Omdat de OnePlus 13 geen gamingsmartphone an sich is en je dat probleem kunt tackelen met een controller, til ik er minder zwaar aan. Daarnaast valt op dat de cpu na twee minuten zwaar gebruik wat instort, maar daar merk je tijdens het gamen vrijwel niets van.
OnePlus 13 kopen?
Nogmaals: je koopt een smartphone niet primair om op te gamen. Maar aangezien we steeds vaker gamen op onze smartphones, is het belangrijk om te weten wat zo’n toestel dan in z’n mars heeft. Op dit moment heeft de OnePlus 13 meer kracht in de aanbieding dan nodig, zelfs als je voorbij de PS2, GameCube, Wii en Nintendo 3DS gaat of die consoles in hogere resoluties emuleert. De prijs van minimaal 999 euro is wel ontzettend fors, maar voor de vergelijkbare Asus ROG Phone 9 ben je 100 euro meer kwijt.
De smartphone heeft wat typische gebreken. Zo schakelt de processor snel een tandje terug, maar daar merk je niets van. Ook zitten je handen in de weg van de speakers en heb je het helaas te doen met een tegenvallend updatebeleid. De accuduur kan ook beter – tenzij je op lagere resoluties speelt. Tot slot moet je er rekening mee houden dat er geen micro-sd-kaartsleuf is. Op de OnePlus 13 kun je ondanks alles heel goed je digitale verzameling games emuleren — geen retrohandheld die momenteel in de buurt komt.
OnePlus heeft het toestel ter review opgestuurd. Na afloop houden we het apparaat in bruikleen. Je vindt de smartphone onder meer op Amazon.