Samsung Galaxy S24 Ultra haalt mogelijk niet alles uit de processor

De Samsung Galaxy S24 Ultra heeft als één van de eerste smartphones de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 aan boord. Hoe bevalt die in de praktijk?

galaxy s24 ultra

In de Amerikaanse versie van de Samsung Galaxy S24 Ultra zit (net als in de andere varianten binnen de reeks) een Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3-processor. Dat is de opvolger van de cpu die we onder meer in de Odin 2 (Max) aantreffen, die heel wat in z’n mars heeft. Twee van de drie Europese Galaxy-versies hebben de Exynos 2400-chip, die op papier net wat krachtiger is dan de Gen 2, maar achterloopt op de Gen 3. Je krijgt dus niet dezelfde prestaties als de gamers aan de andere kant van de oceaan. Gelukkig is het zo dat de S24 Ultra ook in Europa voorzien is van de Snapdragon 8 Gen 3.

Samsung Galaxy S24 Ultra met Snapdragon 8 Gen 3

Als ik processors op papier met elkaar vergelijk, dan gebruik ik daar altijd dezelfde website voor. Net zoals veel andere vergelijkingswebsites kun je hier de scores van veel verschillende benchmarks bekijken, om een idee te krijgen hoe snel en krachtig processors zijn. De reden dat ik deze website gebruik, heeft met gebruiksvriendelijkheid te maken. Ik kan hier vaak snel vinden wat ik zoek, al komt het soms ook voor dat bepaalde cpu’s niet meegenomen zijn. In de vergelijking tussen de Exynos 2400 en Snapdragon 8 Gen 3 komt de laatstgenoemde in elk geval duidelijk als winnaar uit de bus.

galaxy s24 ultra

galaxy s24 ultra

Op het gebied van algemene prestaties is de Samsung Galaxy S24 Ultra een ontzettend fijn toestel. Tegelijkertijd is het zo dat het weinig dingen van toegevoegde waarde heeft ten opzichte van zijn voorganger. Maar als algemene smartphone-ervaring kom je niet snel ergens iets beters tegen. Natuurlijk zijn er nog de Galaxy AI-opties, maar die zijn voor dit artikel niet relevant. Met die opties pas je onder meer foto’s en teksten aan, en kun je telefoongesprekken live vertalen. Op het gebied van gaming en accu loopt de 2400 helaas wat achter op de Gen 3, daarom is het fijn dat de Ultra de Snapdragon-cpu heeft.

GameCube en PlayStation 2

De gamingprestaties ontlopen elkaar in de theoretische vergelijking niet veel. Dus alles wat je op een Odin 2 Max of Samsung Galaxy Tab S9 Ultra kunt doen, kun je ook op de Samsung Galaxy S24 Ultra spelen. Uit mijn tests blijkt dat je bijvoorbeeld probleemloos PSP-games in tien keer de originele resolutie kunt spelen. Het touchscreen biedt daarnaast genoeg ruimte voor digitale knoppen, maar als je wil kun je een controller aansluiten. Je moet dan nog wel even zelf een houder kopen. Zodra je die accessoire gebruikt, dan kun je in feite ongestoord gamen.

Maar ik heb ook gemerkt dat er een grens aan de grafische prestaties zit. Zo is het me gelukt bijvoorbeeld GameCube- en PlayStation 2-spellen in 4k te spelen, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Toegegeven, de emulatorversie speelt hierin een rol en misschien lost een toekomstige update de kleine problemen op. Maar tot nu toe heb ik gemerkt dat wanneer er te veel gebeurt op het scherm, games kunnen gaan stotteren. Voor een halve seconde kan het beeld stilstaan, muziek kan gaan schokken en games reageren dan heel even niet. Dat is niet voor elk genre een probleem.

galaxy s24 ultra

galaxy s24 ultra

Want als je rustige games speelt, zoals een rpg, dan zul je er wellicht vrij weinig van merken. Maar tijdens een potje F-Zero GX kan dat gestotter flink irritant zijn, aangezien je met een extra handicap werkt. Zodra je de emulators op 2.560 bij 1.440 pixels instelt, dan lijk je een sweet spot te vinden. Gelukkig is het scherm klein genoeg dat je het verschil tussen 4k en 1440p niet zult opmerken. Dat valt wel iets meer op wanneer je Samsung Dex gebruikt of de smartphone aan een tv koppelt, maar een kniesoor die erop let. Dat verschil is verwaarloosbaar.

De wat oudere titels

Waar ik met name veel plezier uitgehaald heb, zijn de wat oudere games. Spellen die in 4:3, 3:2 of 1:1 te spelen zijn. Want het riante, kleurrijke en levendige oled-scherm van de Samsung Galaxy S24 Ultra biedt genoeg ruimte aan voor digitale knoppen die niet in beeld hoeven te staan. En staan ze dat wel, dan kun je de controllerindeling wijzigen, zodat ze op de zwarte delen staan. Het apparaat leent zich ook perfect als een verticale handheld, waardoor je met een waar retrogevoel je oude Game Boy-games kunt spelen (en natuurlijk ook de spellen die voor de Game Boy Advance verschenen).

Met een display van 6,8 inch is er daarnaast genoeg ruimte voor Nintendo DS- en Nintendo 3DS-games. Als je wil kun je de schermen onder of naast elkaar plaatsen (afhankelijk van of je hem horizontaal of verticaal vasthoudt), maar dan heb je weinig ruimte over voor de knopjes. Die staan hoe dan ook in beeld, tenzij je de digitale displays wat kleiner maakt. Ik moet eerlijk zeggen dat dit niet echt lekker werkte, en dat een opvouwbaar toestel als de Galaxy Z Fold 5 of de OnePlus Open zich daar beter voor lenen. Die bieden immers veel meer schermruimte aan.

galaxy s24 ultra

galaxy s24 ultra

Tot slot vind ik dat de Samsung Galaxy S24 Ultra lekker in de hand ligt. Het toestel is vrij dun en relatief licht (bijna 240 gram) en laat zich comfortabel vasthouden. Het enige waar je rekening mee moet houden is de plaatsing van de speakers. Eén van de twee openingen zitten vrijwel altijd onder je handpalm, waardoor het geluid dus wat afgeschermd ten gehore komt. Ook dit kun je oplossen door een controller te koppelen; maar daar heb je weinig aan als je hem even uit je broekzak trekt om een potje te gamen. De accuduur valt met zeven tot acht uur schermtijd overigens goed tegen.

Samsung Galaxy S24 Ultra kopen?

Ik heb de Galaxy S24 Ultra zo’n twee weken gebruikt. Over het algemeen ben ik erg tevreden over de prestaties, maar toch heb ik het idee dat er meer uit de processor gehaald kan worden. Er zijn wat kleine beperkingen qua emuleren, maar uiteindelijk valt het allemaal mee en kun je hier prima wat grafisch zware titels op spelen op 1440p en 60fps (en hoger, in sommige gevallen). Natuurlijk koop je geen Galaxy S24 Ultra om specifiek op te gamen. Maar als je hem via je werk krijgt of je had hem toch al op het oog, dan is het goed om te weten dat gamen en emuleren gewoonweg goed gaan. Nu is het wachten op andere fabrikanten, die mogelijk iets meer uit de processor persen.


Samsung heeft een reviewunit ter beschikking gesteld.


In een eerdere versie van dit artikel stond dat de smartphone beschikt over de Exynos 2400-processor. Ik heb de tekst een dag na publicatie aangepast, ook op inhoud. Excuses voor de verwarring. 

6 gedachten over “Samsung Galaxy S24 Ultra haalt mogelijk niet alles uit de processor

 1. Excuses maar ik moet even wijzen op een probleem.

  De S24 Ultra heeft ook in Europa de gen 3 van qualcomm. Alleen de S24 en S24+ hebben de exynos 2400.

  Dit artikel gaat dus over de S24/S24+ niet de Ultra. Ultra krijgt ongeacht regio de qualcomm.

  Zou dit niet in het artikel vermeld moeten worden?

  1. Hoi Rebecca,

   Dank je wel voor je reactie! Je hebt helemaal gelijk — dat heb ik verkeerd opgeschreven. Ik heb de naam van de processor aangepast, evenals de inhoud van het artikel. Sorry voor de verwarring!

 2. 7 tot 8 uur gameplezier is opvallend en vreemd. Ik speel games heel veel games en behoorlijk zware ik heb tot nu toe nauwelijks stotterende beelden en accu gaat bij mij s24 ultra 12/512 moeiteloos naar 9 a 10 uur gameplezier. Sterker nog als ik spellen als Asphalt Xtreme: Rally Racing speel welke het maximale van.je telefoon vergen heb ik werkelijk perfecte graphics en kom ik tot 9.2 uur niet slecht aangezien ik met mijn S22 ultra na 4 uur en S23 ultra na 6 uur klaar was.

  1. Dat verschil is misschien te verklaren door specifieke beeld- of processorinstellingen. Ik zal voor een volgende smartphonerecensie dat proberen mee te nemen. 😄 Het ligt er denk ik ook aan dat ik voornamelijk veel emulators test en dan de cpu in performance mode zet. Plus: ik koppel meestal een controller aan de smartphone. Die vraagt ook om energie wanneer je die via usb koppelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.