Recente Metroid Prime 4-ontwikkeling biedt houvast

We wachten al sinds 2017 op Metroid Prime 4. Maar recentelijk verscheen er een hint dat de game nu echt snel kan verschijnen. Of dat ook zo is, is een tweede. Maar hoop doet leven. Tijd voor een overzicht.

Metroid Prime Remastered

Metroid Prime 4 laat echt al jaren op zich wachten. De eerste keer dat de game aangekondigd werd, was in juni 2017. Toen hebben we er twee jaar niets over gehoord. In 2019 verscheen het nieuws dat het spel een andere ontwikkelaar gekregen heeft. Heel even leek het er ook op dat de Nintendo Switch-game in januari 2024 zou verschijnen (aldus een Amazon-winkelpagina). Maar januari is voorbij, en de game is nog nergens te bekennen. We willen niemand valse hoop geven, maar toch lijkt het er op dat Metroid Prime 4 binnen nu en – pakweg – elf maanden kan uitkomen.

Voordat we de diepte ingaan met dit artikel is een pas op de plaats welkom. Ik schrijf dit artikel bewust, omdat er een recente en interessante ontwikkeling heeft plaatsgevonden. Op moment van schrijven (eind januari 2024) is er geen officiële informatie beschikbaar vanuit uitgever Nintendo of ontwikkelaar Retro Studios. In deze blog zul je dus geen bevestigde informatie over gameplay of het verhaal zien staan. Ook zal ik geen beweringen doen die kant noch wal slaan, maar ik zal wel proberen het nieuws te duiden voor de mensen die hierin geïnteresseerd zijn. Want er leeft immers wel een hype rondom dit spel.

Metroid Prime 4 duikt op in een cv

En de hype is real. Veel mensen klampen zich dan ook vast aan elk beetje nieuws dat voorbij komt. Zoals een YouTube-videomaker genaamd SuperMetalDave64. Hij heeft recentelijk een toffe ontdekking gedaan op LinkedIn. Daar dook het spel namelijk ineens op, op een cv van een gametester genaamd Edwin Atwell. De test is al sinds maart 2023 bezig met het testen van het nieuwe Metroid Prime-deel, en is daar tot op heden nog steeds druk mee. We weten niet hoe lang het duurt om Metroid Prime 4 te testen, maar we weten wel dat Nintendo zorgvuldig met z’n games omgaat.

Testen gebeurt gedurende het ontwikkelen van videogames, en ook vaak aan het einde. Hoe dichterbij de game bij de afronding is, hoe drukker de testers het krijgen. Helaas kunnen we niet uit de LinkedIn-vermelding opmaken hoe lang Atwell met het testen bezig is of welke gebieden of functies die test. Maar het testen an sich duurt al bijna een jaar, terwijl de game al vier jaar in ontwikkeling is bij Retro Studios. Kijken we naar zijn vorige posities (tester bij twee Call of Duty-games), dan zien we dat die daar zeven tot negen maanden mee bezig is. Het kan dus zijn dat de testperiode op elk moment afloopt op moment van schrijven.

Nintendo Switch of Nintendo Switch 2?

Het zou heel tof zijn als de testperiodes van games die in ontwikkeling zijn aan elkaar gelijk zijn, maar niets is minder waar. Ik kan me voorstellen dat Activision (toen nog niet onder leiderschap van Microsoft) daar veel minder tijd en energie in stopt dan Nintendo en Retro Studios doen. Maar aangezien de game al enkele jaren in ontwikkeling is en het testen sinds maart 2023 begonnen is, kan ik me ook voorstellen dat die periode dit jaar afloopt en dat we dus medio of eind 2024 de game op de Nintendo Switch (of diens opvolger, zonder oled-scherm…) kunnen gaan spelen.

Het zou heel mooi zijn als Nintendo ons zou verrassen met Metroid Prime 4 in de vorm van een launchtitel voor de Nintendo Switch 2. Of de Super Nintendo Switch, dat vind ik een betere naam. Ook daar weten we nu nog veel te weinig over om een zinnige uitspraak over te kunnen doen, maar een deel van deze hobby is ook leuk omdat je constant vooruit kunt kijken en kunt fantaseren over wat er zoal mogelijk is. Nog toffer zou zijn wanneer Prime 4 een soort crossplatform release krijgt en zowel draait op de oude als nieuwe Switch. Dat moeten we nog allemaal afwachten.

Metroid Prime 4-ontwikkeling in het kort

Ik zou hier een compleet overzicht kunnen tikken van wat er tot nu toe gebeurd is rondom de ontwikkeling van Metroid Prime 4. Maar in plaats daarvan houd ik het kort en presenteer ik middels opsommingstekens wat je daarover moet weten. Zoals gezegd is heel veel informatie niet bevestigd, dus probeer ik het echt tot de feiten te beperken. Ondertussen is het wachten op wat Nintendo hier over naar buiten wil brengen. Wellicht horen we daar meer over tijdens de volgende Nintendo Direct – maar dat denken we inmiddels ook al jaren. Niemand die dat met zekerheid kan zeggen.

  • Zomer 2017: Nintendo presenteert het logo van Metroid Prime 4. Retro Studios was toen niet aan het project verbonden.
  • Februari 2018: Eurogamer bracht naar buiten dat Bandai Namco Singapore aan de game werkt, samen met Nintendo. Dat is niet gek: eerder werkten beide bedrijven samen al aan de Mario Kart- en Super Smash Bros.-series.
  • November 2018: Nintendo laat weten dat de game nog steeds in ontwikkeling is en dat alles goed gaat.
  • Januari 2019: Tot opeens aan het licht kwam dat de ontwikkeling geschrapt is en dat het team teruggaat naar de tekentafel. Ook neemt Retro Studios vanaf hier het roer over.
  • Zomer 2021: Nintendo bevestigt nog steeds hard te werken aan Metroid Prime 4.

Ook wanneer je dit nieuws niet al jaren volgt dan begrijp je nu wellicht wat beter waarom Metroid Prime-fans zo uitkijken naar deze titel. Er is al een hoop gebeurd, zonder dat de game überhaupt een keer getoond is. Teleurstelling alom dus, maar op dit soort momenten moet ik vaak denken aan een bekende quote van Mario- en Donkey Kong-bedenker Shigeru Miyamoto. “Een uitgesteld spel is uiteindelijk goed, maar een gehaast spel is voor altijd slecht.” Een quote die dankzij het internet ingehaald is door de tijd, maar ondanks alle technologische ontwikkelingen niet minder rust biedt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.