Mijn ultieme GameCube, zonder iets te solderen
Ook wanneer je de Nintendo GameCube wil preserveren zijn er genoeg opties waarmee je hem toch lekker moderniseert. Ik heb een aantal accessoires en onderdelen toegevoegd, zonder iets te solderen. Plug and play, all the way!

Als ik echt zou moeten zeggen wat mijn favoriete spelcomputer is, dan is dat waarschijnlijk de Nintendo GameCube. Maar vergis je niet: het is een nipte strijd tussen Nintendo’s kroonjuweel en de Sega Dreamcast. Beide consoles hebben voor mij twee belangrijke overeenkomsten. Niet alleen werden ze vroeger onderschat en zelfs uitgelachen, ook is de community rondom de apparaten meer dan twintig jaar na dato springlevend. Levendiger dan ooit, als je kijkt naar de hoeveelheid modificaties en accessoires die beschikbaar zijn en nog steeds ontstaan.
Mijn gezonde dosis zelfkennis leert me dat ik geen handig persoon ben als het gaat om pielen met klein gereedschap. Ik zie geen diepte, waardoor mijn oog-handcoördinatie soms wat te wensen overlaat. Daardoor is een kleine chip op een smal moederbord solderen met een smalle pen een grotere opgave dan voor menig ander knutselaar. Dat is geen probleem. Dit euvel speelt al heel m’n leven; maar als beheerder van een retrogamingwebsite levert het een unieke uitdaging op. Want console modding is immers een belangrijk onderdeel in deze scene.
Moderniseren zonder te solderen
Het betekent in dit geval dat ik zelf dus niet snel een soldeerbout oppak om een console als de Nintendo GameCube van allerlei toffe en moderne trucjes te voorzien. Ik sta voor een andere uitdaging, een die minstens net zo leuk kan zijn en minder tijd hoeft te kosten – voor wellicht hetzelfde resultaat. Ik vroeg me af: hoe kan ik mijn GameCube moderniseren zonder te hoeven solderen? Ik heb daarvoor de afgelopen paar jaar verschillende tutorials gelezen en bekeken, en tot nu toe mag het resultaat er wezen. Ik heb inmiddels mijn ultieme GameCube gebouwd.
Laat ik vooropstellen dat het echt gaat om míjn ultieme GameCube. Ik heb enkele accessoires toegevoegd die ík belangrijk of tof vind. Daar kun je natuurlijk anders over denken, maar zie dit artikel dan als een soort startpunt. Laat anders een reactie onder dit artikel achter om je eigen ideeën of ervaringen te delen, waardoor ze samen verder kunnen komen. Er is tegenwoordig echt heel veel mogelijk en dat is gaaf, en je kunt het zo gek maken als je zelf wil. In dit artikel vertel ik je over de dingen die ik toegevoegd heb en wat dat betekent voor het gebruik.
De GameCube met bluetooth
Dit project begon bij mij in de zomer van 2022, een paar maanden voordat ik RetroReady oprichtte. Grappig feitje: dat is dezelfde zomer dat ik de Odin Pro aan het ontdekken was en het idee voor deze website ontstond. Ik kocht de GameCube Blue Retro Internal Adapter van Laser Bear Industries voor 115 dollar, en moest daar vervolgens een paar maanden op wachten. Ondertussen kocht ik een tweede GameCube, zodat ik mijn eerste in de originele staat kond houden, en klikte ik daar een Game Boy Player onder. Want die hoort er gewoon bij.
De GameCube Blue Retro Internal Adapter vervangt de hardware die direct achter de controllerpoorten zit van de GameCube. Je haalt het oude blok eruit, en stopt dat van Laser Bear Industries erin. Ik ga niet stap voor stap uitleggen hoe dit moet – maar het was wel even priegelen met draadjes. Je maakt namelijk gebruik van de poorten en aansluitingen die al in de GameCube zitten. Maar door het gebrek aan ruimte (de console is echt compact), kan dat lastig worden. Uiteindelijk moet dit iedereen lukken. Als ik het kan, dan kun jij het ook.
Met het nieuwe bord is het mogelijk draadloze controllers via bluetooth te koppelen aan de GameCube. Nu wil ik niemand het gemak en comfort van de GameCube- en WaveBird-controllers ontzeggen. Maar je console volledig draadloos bedienen of de keuze voor een andere controller hebben is me veel waard. Bovendien heb ik – op de dag dat ik dit artikel schrijf – een Kickstarter-project gesteund dat kits voor draadloze GameCube-controllers aanbiedt. Voor de geïnteresseerden: dat is de GC Ultimate Controller Kit. Ook biedt 8bitdo hiervoor een kit aan.
In het kader van behoud
Het mooie aan het pakket van Laser Bear Industries is dat de controllerpoorten nog steeds werken als voorheen. Je kunt dus oude GameCube-controllers blijven gebruiken, of met de producten van Nyxi of Retro FIghters spelen. Bovendien wisselt het systeem automatisch van controllerpositie wanneer je een bekabelde variant inplugt of weghaalt. Dit is voor mij echt een ultieme accessoire, omdat het niets weghaalt. Het voegt alleen dingen toe, zonder dat het ten koste gaat van iets anders. In het kader van behoud, houd ik daarvan.
Dit is overigens niet de eerste soldeerloze aanpassing die ik kocht. Want een paar maanden eerder haal ik een SD2SP2-adapter. Dit is een simpele accessoire van een paar euro waarmee je back-ups van je Nintendo GameCube-games van een sd-kaartje kunt spelen. Je plugt de adapter in de SP2-poort van de console, die onderop zit. Vervolgens moet je nog aan een memory card komen waar het programma Swiss op staat en bijvoorbeeld de disc van The Legend of Zelda: The Wind Waker in de Cube hebben zitten, maar dan ben je wel klaar.
Die memory card was wel prijzig; daar heb ik destijds meer dan 50 dollar aan uitgegeven. Gelukkig had ik The Wind Waker al via Marktplaats gekocht, maar die kosten komen er dan ook nog bij. Je kunt ook een andere game van deze specifieke lijst gebruiken; welke je ook kiest, je hebt hem nodig voor het opstarten van het programma. Dit klinkt allemaal veel ingewikkelder dan het is, maar als je de tutorials volgt dan merk je dat het allemaal zo gepiept is. Voor je het weet, speel je je back-ups vanuit de serial port onderin, die je anders nergens voor gebruikt.
Aansluiting op moderne tv’s
Oké, ik kan dus allerlei bluetoothcontrollers draadloos aansluiten en games vanaf een sd-kaartje opstarten – nu nog een manier vinden om de GameCube op een moderne tv aan te sluiten. Gelukkig is daar eveneens een simpele oplossing voor: de GCHD Mk-II. Die accessoire heeft me 162 euro gekost (inclusief btw en verzendkosten) en maakt echt het verschil als het gaat om gemakkelijk aansluiten. Het product biedt naast een audiojack en een composiet-video-uitgang ook gewoon hdmi aan. Je kunt de oude spelcomputer daardoor flexibel installeren.
Mocht je dit product willen aanschaffen, dan moet je wel even scherp zijn op de aansluitingen van je GameCube. Je moet namelijk op zoek gaan naar de variant met twee mediapoorten achterop. Datzelfde geldt eigenlijk voor de SD2SP2-adapter. Meestal vermelden verkopers een modelnummer van de GameCube: je moet DOL-001 hebben. De DOL-101-versie heeft die tweede poort (en serialpoort) niet, waardoor je de genoemde accessoires dus niet kunt aansluiten. Gelukkig zijn deze consoleversies (nog) niet duurder dan de iteraties zonder.
Van de GCHD Mk-II zou ik de verwachtingen overigens een klein beetje bijschaven. Het is niet zo dat je hiermee een kraakhelder beeld op 1080p of zelfs 720p kunt realiseren. Voor dat soort kwaliteit zul je toch echt die soldeerbout moeten leren gebruiken. Met de GCHD bereik je 576p en heb je toegang tot een toegankelijke hdmi-aansluiting die het koppelen überhaupt mogelijk maakt. Helaas zijn dit de beperkingen van beide mediapoorten op de GameCube, daar kan de adapter weinig aan doen. Desondanks is dit product onmisbaar als je niet wil solderen.
Mijn ultieme GameCube
Op de foto’s in dit artikel zie je bovendien voorop ook allerlei draadloze ontvangers zitten. Die zijn bedoeld voor de Nyxi Warrior (oranje) en de Retro Fighter GC-controllers (zwart en paars). De grijze dongle is van de oude en vertrouwde WaveBird. Al met al heb ik zo voor mezelf een GameCube kunnen realiseren die ik heel goed op moderne tv’s kan aansluiten en waar ik al mijn games op kan spelen. Zelfs mijn GBA-spellen, die ik via de GB Operator hebben kunnen back-uppen. Als het gaat om toegankelijkheid, dan is dit dus al een ultiem apparaat.
Wat ook tof is: vanwege het compacte formaat en dat handige handvat achterop, neem je deze GameCube met alle accessoires net zo gemakkelijk mee naar je vrienden. Je kunt je games, controllers en hdmi-kabel thuislaten en hoeft alleen nog de stekker mee te nemen. Je kunt immers elke bluetoothcontroller aansluiten (dan moet die wel genoeg knoppen hebben), elke nieuwe tv gebruiken en de games digitaal afspelen. Bovendien is de laser nog intact en werkt die Game Boy Player gewoon, waardoor je ook de games van je vrienden kunt spelen.
Hier blijft het niet bij. Ik heb een tijd geleden de 8bitmods Memcard Pro GC gekocht. Dit is een hypermoderne memory card voor de Nintendo GameCube met allerlei snufjes. Savebestanden bewaar je op een sd-kaartje en via een webbrowser is het mogelijk alle bestanden te beheren op deze kaart (dat gaat via ftp). Er zit daarnaast een oled-schermpje op waarmee je de functies bedient. Ik moet hem nog uitpakken en uitproberen, maar door tijdgebrek lukt dat maar steeds niet. Maar zodra ik hem test, verschijnt er vanzelf een recensie van op RetroReady.
Omdat ik zelf niet soldeer, ben ik ook aangewezen op vooraf gesoldeerde bouwpakketten als de GBHD Advance. Dit is een consoliser waarmee je GBA-games op je tv kunt spelen. Wel heb ik zelf het scherm van een Game Boy Advance vervangen met een ander, simpel bouwpakket. Daarnaast ging ik aan de slag met de FPGBC, maar dat was geen succes… Verder staan er een aantal affiliate links in dit artikel. Als je iets koopt nadat je hebt geklikt, kan ik een commissie verdienen.
Blijft een mooi apparaat <3