Anbernic RG406V vertroebelt de boodschap

De Anbernic RG406V heeft een redelijk unieke positie op de markt voor verticale handhelds, maar is dat genoeg om te overtuigen? Qua prijs kom je niet snel beter tegen — wel wanneer je hoger of veel lager gaat zitten.

anbernic rg406v review

Met de release van de Anbernic RG406V bespreken we de derde Anbernic-handheld in twee maanden tijd. Nu weet ik wel dat er bijna wekelijks nieuwe handhelds verschijnen, maar die hoeven niet per se allemaal uit dezelfde stal te komen. Goed, overdrijven is ook een vak – maar ik kan me goed voorstellen dat een leek daardoor niet meer precies weet wat een fabrikant als Anbernic nou precies aanbiedt. Lijken de producten qua ontwerp niet op elkaar, dan is het wel qua specificaties. Hoe zit het nu precies met de Anbernic RG406V?

Voordat ik daar antwoord op geef, eerst nog even dit. Ik heb de RG406V voor ongeveer 183 euro gekocht. Ik kocht de standaard beige versie (zonder sd-kaart) voor pakweg 140 euro, waar dus 43 euro aan verzendkosten en btw bovenop kwam. Dit betreft overigens de pre-orderprijs. Als je hem nu bestelt, komt daar nog eens 9 euro bij bovenop. Al met al verandert dat weinig aan mijn mening, want het verschil tussen 180 of 190 euro is niet immens. Feit blijft wel dat je redelijk wat neerlegt voor dit apparaat, en de vraag is nu of die de investering waard is.

anbernic rg406v review

RG40XX V, RG405V en RG556 gecombineerd

Als je het mij vraagt is de Anbernic RG406V een soort combinatie van de Anbernic RG40XX V, Anbernic RG405V (een iteratie op de RG405M) en de RG556-handheld. Qua design lijken de RG405V en RG406V flink op elkaar. Ze hebben eenzelfde soort 4 inch lcd-scherm, maar de resolutie op de 406V is wel hoger met 960 bij 720 pixels. Daarnaast hebben ze dezelfde knoppenindeling, maar vind ik vooral dat de d-pad nu een veel fijner kantelpunt heeft. De actieknoppen veren nog altijd lekker mee en bieden nagenoeg perfecte feedback.

Ondertussen neemt de RG406V ook elementen over van de RG40XX V, waardoor het verhaal wat ingewikkelder wordt. Zo hebben ze overeenkomende designelementen, zoals de cirkels rondom de knoppen en vierpuntdruktoets. De RG406V en RG405V houd je echter grotendeels op dezelfde manier vast, dankzij die dikke achterkant. Je vingers vallen comfortabel in de diepe groeven, waardoor je in principe geen kramp in je handen krijgt. Let even op die kanttekening, want dat is niet altijd zo. Bijvoorbeeld wanneer je speelt met de twee hall effect-knuppels.

anbernic rg406v review

Twee belangrijke verbeteringen

Vanwege de focus op 3d-gaming (daar later meer over) snap ik de plaatsing van die twee sticks niet echt. Zelf zou ik die dit keer boven de d-pad plaatsen, zodat je de Anbernic RG406V vaker prettig vasthoudt. De RG405V heeft last van ditzelfde euvel. Over die knuppels gesproken: damn, wat zijn die goed zeg. Het valt me al een tijdje op dat Anbernic-sticks stroef zijn, maar deze nieuwe varianten zijn echt zo ontzettend veel soepeler. Niet alleen in het fysieke gebruik, maar ook in de bediening van je personages. Je kunt nu veel subtielere bewegingen maken.

Een andere, belangrijke verbetering vinden we achterop. Nu had ik zelf weinig last van de achterknoppen op de RG405V, maar ik heb inmiddels begrepen dat mensen de twee knoppen aan de buiten soms per ongeluk kunnen indrukken. Dat probleem heeft de fabrikant volledig opgelost, door ze iets minder breed te maken. Desondanks kunnen je vingers nog altijd heel gemakkelijk plaatsnemen op die back buttons, waardoor je ze nog steeds toegankelijk bedient. Hiermee heeft Anbernic twee ontzettend belangrijke verbeteringen doorgevoerd.

anbernic rg406v review

Het einde is een beetje zoek

Als we nog even teruggaan naar de vergelijking met eerder uitgebrachte handhelds, dan is het tijd om de RG556 er even bij te pakken. Onder de motorkap draaien beide systemen namelijk op precies dezelfde processor (met dezelfde afstelling) en dezelfde hoeveelheid werkgeheugen. Ik snap dat het goedkoper is om specificaties te delen en dat een uniform design kan helpen bij je merkbekendheid – maar ik begrijp ook heel goed dat mensen een beetje moe zijn van dezelfde soort handhelds die vlak achter elkaar verschijnen. Het einde is namelijk een beetje zoek.

Want de vraag is nu: wanneer houdt het op? Iedere keer wanneer Anbernic een handheld uitbrengt, dan kun je er vergif op innemen dat er een paar weken later een ‘net iets beter’ product verschijnt. Niet zozeer een directe opvolger, maar iets wat erop lijkt – en één of twee dingen net even anders doet. Begrijp me niet verkeerd, ik heb er niet zo’n last van. Ik vind het wel leuk om de verschillen te benoemen en juist daar de focus op te leggen. Maar voor de gewone consument voelt het al snel alsof je de verkeerde handheld hebt gekocht.

anbernic rg406v review

Tekenend voor de situatie

Want op het ene model is het scherm beter, maar op het andere is de processor sneller. Dan heeft het merk eindelijk de sticks aangepakt, maar stelt het scherm weer teleur. Dat is een specifiek voorbeeld van wat er gaande is met de Anbernic RG406V. Het display doet weinig fout als het gaat om kleur, contrast en de kijkhoek. Maar het scherm is voor een deel in de handheld gezakt. Dat oogt een beetje vreemd, maar erger nog: is een bron van stof. Er blijft namelijk veel hangen achter de randen, waardoor je vaak het display wil afnemen met je mouw.

Als ik tot slot nog even iets mag toevoegen over die snelle releases achter elkaar, dan is het wel dat ik de laatste tijd iets minder kan genieten van de handhelds die uitkomen. Ik ben heel erg blij met de Ayaneo Pocket Micro bijvoorbeeld, maar heb daar weinig mee kunnen doen. Ik was tegelijkertijd bezig met de RG40XX V en daarna dus de RG406V – en ondertussen ligt de Powkiddy RGB10X op me te wachten en kijk ik uit naar de Ayaneo Pocket DMG. Ik begrijp dat dit voor veel lezers niet herkenbaar is, maar het is wel illustrerend voor de huidige situatie.

anbernic rg406v review

Tot drie keer de oorspronkelijke resolutie

Hierboven haal ik overigens bewust de Ayaneo Pocket DMG aan. Dit is een high-end verticale handheld van ongeveer 400 euro (exclusief verzendkosten en btw), die een stap boven de Anbernic RG406V zit. Maar qua games kun je op beide toestellen ongeveer hetzelfde aanbod vinden. De verschillen zitten hem niet alleen in de schermkwaliteit (oled vs lcd), maar ook in de manier waarop je je games speelt. De Pocket DMG biedt meer vrijheid aan als het gaat om framerates; dankzij de Qualcomm-processor hoef je nergens echt op te letten.

Bij de Anbernic RG406V is dat wel het geval. In dit model zit dezelfde processor dus als de RG556 (zo zijn we met een omweg daar toch weer op teruggekomen). En hoewel dit echt geen slechte cpu is, merk je toch wel dat er beperkingen zijn. Niet alle PS2-titels zullen feilloos werken, maar het grootste deel van de GameCube-bibliotheek wel. Vrijwel alle games spelen prettig in de oorspronkelijke resolutie, maar de hardware kan de resolutie ook twee tot drie keer opschalen. Dit is echter niet noodzakelijk, gezien de maximale resolutie.

anbernic rg406v review

720p of 1080p?

De schermresolutie gaat namelijk niet hoger dan 720p, terwijl je met drie keer opschalen al op 1080p zit. Gelukkig zien modernere 3d-games er ook prachtig uit op twee keer de oorspronkelijke resolutie (dat toevallig 720p is), waardoor ik dat geen probleem vind. De verticale versie van de RG556 is daarnaast bijna vier tientjes goedkoper, dus daar zal het prijsverschil hem ook voornamelijk in zitten. Voor de volledigheid: de Anbernic RG556 biedt wel gaming in 1080p aan, al zul je dan merken dat niet iedere emulator daar even prettig mee omgaat, momenteel.

Verder mag je verwachten dat alles onder de zesde generatie spelcomputers voortreffelijk werkt. Vooral de emulatie van Nintendo 64– en Sega Dreamcast-games is op een hoog niveau, mede ook dankzij het 4:3-scherm. Daardoor past alles precies in beeld zonder zwarte balken, behalve bij games voor systemen met een andere beeldverhouding, zoals de PSP, GBA, DS en 3DS. Mijns inziens is de Anbernic RG406V echter gebouwd voor PS2, GameCube, N64 en Dreamcast-games.

anbernic rg406v review

Anbernic RG406V kopen?

Mijn conclusie over de Anbernic RG406V is eigenlijk vergelijkbaar met die van de Anbernic RG40XX V. De fabrikant maakt echt geen slechte handhelds. Ook de prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend. Bovendien heeft het merk belangrijke verbeteringen doorgevoerd aan de sticks en achterknoppen, terwijl ondertussen het scherm door zijn randen wat tegenvalt. Zoek je een capabele handheld die moeiteloos GameCube- en PS2-games kan draaien, op tweemaal de oorspronkelijke resolutie? Dan is dit de handheld voor jou. Maar je voelt een maar aankomen.

Niet alleen hebben we deze handheld al van Anbernic (weliswaar in horizontale vorm), ook is het verschil in prestaties marginaal beter in vergelijking met een ander voorganger, namelijk de RG405V. Bovendien lijkt die qua ontwerp een beetje op de RG40XX V. Ook hier lijkt Anbernic het beste van meerdere handhelds te willen combineren (op het scherm na), maar die boodschap begint inmiddels toch wat troebel te worden. Dankzij de redelijk unieke prijs-kwaliteitverhouding kan Anbernic concurrenten als Ayaneo voorlopig voorblijven. De vraag is echter voor hoe lang.


Je koopt de Anbernic RG406V gewoon bij de fabrikant.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.