Gamesir X3 Pro valt een beetje tegen
De Gamesir X3 Pro is een uitgebreide en aanpasbare smartphonecontroller met een brede inzetbaarheid — die misschien niet voor iedereen is. Dat heeft te maken met de basis van de accessoire, waar ik meer over vertel in de recensie.
Zo heb je nog geen enkel product van een merk getest, en zo test je er twee in twee weken: de Gamesir X3 Pro volgt in een rap tempo de recensie van de geprezen Tarantula Pro op. In allebei de gevallen gaat het om controllers, maar toch verschillen ze enorm van elkaar. Daar waar de laatstgenoemde een draadloze gamepad is, is de X3 Pro een smartphonecontroller. Dit is een accessoire die zich aan een smartphone vastklampt, en verbinding maakt via de usb-c-poort. Hoe bevalt de Gamesir X3 Pro in de praktijk?
Op het moment van schrijven heb ik de Gamesir X3 Pro nog niet in een Nederlandse webshop gevonden. Ik heb hem daarop besteld via de Amerikaanse Amazon-website, voor een bedrag van van 103 euro. Ongeveer 30 euro daarvan ging op aan verzend- en importkosten. Ik verwacht dat de smartphonecontroller in Nederland een stuk duurder zal zijn, gezien de prijs van reguliere X3. In vergelijking met de reguliere variant heeft de Pro onder meer triggers met microschakelaars en motors voor rumblefeedback.
Verscheidene camera-eilanden
Hoewel de Gamesir X3 Pro één en al plastic is, voelt die toch heel stevig aan. Je installeert een smartphone door de accessoire horizontaal uit elkaar te trekken, zodat er genoeg ruimte ontstaat voor je telefoon. Voor deze test heb ik een OnePlus 12 gebruikt, omdat die een opvallend groot camerasysteem heeft. Het was even priegelen, maar uiteindelijk vormde dit geen probleem voor de smartphonecontroller. Je kunt namelijk beide helften los van elkaar vanuit het midden naar de zijkanten trekken.
Daardoor kun je – in dit geval – meer ruimte creëren aan de linkerkant, waar de ronde cameramodule rust. Zonder dat dit ten koste gaat van de bediening, het gevoel van symmetrie of de gewichtsverdeling. Mijn eigen Pixel 9 Pro XL is wat handzamer, ook voor de X3 Pro, en laat zich veel gemakkelijk installeren. Maar over het algemeen heb ik het idee gekregen dat de fabrikant rekening lijkt te houden met allerlei soorten smartphones, met verscheidene camera-eilanden. Dat is dus gelukkig al een zorg minder.
Microschakelaars, overal
De Gamesir X3 Pro is een volwaardige controller. Naast vier actieknoppen, vier interfacebuttons, twee schouderknoppen en twee triggers, biedt het apparaat ook een d-pad en twee analoge knuppels aan. Onderop zit een usb-c- en koptelefoonaansluiting. Achterop treffen we een ventilator aan, die je smartphone koel kan houden tijdens het gamen. Handig, ware het niet dat die alleen werkt wanneer je hem van stroom voorziet met een kabel. En hoewel je telefoon koel blijft, wordt het ventilatorelement na lang gamen wel warm.
Alle knoppen zijn voorzien van microschakelaars. Dat is niet iedereens ding, en ik moest er aanvankelijk ook aan wennen. Voor de actie- en interfaceknoppen vind ik het niet erg, maar voor een d-pad en zeker ook de triggers wel. Ik had liever gezien dat Gamesir de triggers analoog had gemaakt, zoals bij het reguliere model. Maar goed, het idee hierachter is dat je gamet met ‘bliksemsnelle reflexen’. Er zit dus een gedachte achter, maar in alle eerlijkheid heb ik daar weinig mee te maken. Geef mij maar analoge triggers.
Datzelfde geldt eigenlijk voor de verschillende knoppen. Hoewel ik er weinig last van heb, geef ik toch de voorkeur aan tactiele knoppen. Die bieden gevoelsmatig meer feedback aan en hebben een zachtere landing in de behuizing. De huidige microschakelaars reageren gelukkig genadeloos snel, net als op de Modapad. De normale X3 biedt die tactiele knoppen wel aan, dus wellicht past die beter bij je voorkeur. Ondertussen kijk ik uit naar mijn tijd met de Abxylute S9, die ook over tactiele knoppen en analoge triggers beschikt.
Vrij compacte smartphonecontroller
Andere afwijkende eigenschappen zijn verder de sticks. De X3 Pro heeft gelukkig hall effect-knuppeltjes, die weinig tot geen last hebben van slijtage. Ze voelen lekker vrij en los aan, draaien goed door en bieden genoeg bewegingsvrijheid voor allerlei soorten 3d-games. Daarnaast ondersteunt de Pro ook iPhones met een usb-c-poort en is er dus een rumblemotor aanwezig voor trillingen. De normale X3 heeft minder geavanceerde knuppels en werkt alleen met Android-smartphones (en dus níet met iPhones).
Voor welke versie je ook kiest, de controllerindeling is vrij compact. Ook dat is niet voor iedereen een even groot obstakel. Sterker nog: sommige mensen geven daar de voorkeur aan. Ik heb echter gemerkt dat bijvoorbeeld de menuknop boven de stick links moeilijk bereikbaar is en dat ik het pookje rechts vaak net niet ontwijk wanneer ik op de A-knop wil drukken. Je leert daar mettertijd mee omgaan, maar in het begin is het een vrij waardeloze ervaring. Dit hoort echter een klein beetje bij smartphonecontrollers.
Een grote troef
In tegenstelling tot veel andere smartphonecontrollers (daar schaar ik de gamepad van de Razer Edge ook onder) heeft de Gamesir X3 Pro een grote troef in handen. Je kunt namelijk de pookjes en d-pad omwisselen voor alternatieven die de fabrikant meelevert. Zelf heb ik bijvoorbeeld gekozen voor een kleine stick aan de rechterkant, om het GameCube-gevoel na te bootsen. En ook heb ik de d-pad omgewisseld voor een rondere optie, die me een klein beetje doet denken aan de vierpuntdruktoets van de Xbox-controller.
Daarnaast kun je de positie van de actieknoppen veranderen. Om de Tarantula gebeurt dit mechanisch, maar hier moet je het even handmatig doen. Je plopt de plastic knopjes uit de behuizing en schuift ze er moeiteloos in (mits je de openingen kunt vinden). Ik ben fan van dit idee, ook al voelt het een beetje goedkoop aan in de praktijk. Als je de knoppen omwisselt, dan staan ze namelijk altijd op de juiste positie, ongeacht het spel dat je speelt. Dat bevalt aan de Tarantula, en dat bevalt ook aan de X3 Pro.
Gamesir X3 Pro kopen?
Onderaan de streep blijf ik met gemengde gevoelens achter. Enerzijds ben ik erg enthousiast over de Gamesir X3 Pro. Denk dan aan de bouwkwaliteit, het gevoel tijdens het vasthouden en het gemak waarmee je smartphones koppelt. Ook vind ik het tof dat je de actieknoppen kunt omwisselen en andere dopjes op de hall effect-sticks kunt plaatsen. Dit zijn echter geen unieke eigenschappen voor deze reeks, aangezien de reguliere X3 die onderdelen ook aanbiedt. Wat de Pro uniek maakt, staat mij een beetje tegen.
Ik doel dan op de knoppen en triggers met microschakelaars. Ik geef de voorkeur aan respectievelijke tactiele knoppen en analoge triggers. Maar die zitten gelukkig op de normale X3. Helaas beschikt die over minder geavanceerde pookjes, maar die zou ik zelf voor lief nemen. Maar mocht je iemand zijn die microschakelaars wel kan waarderen en ben je op zoek naar een comfortabele smartphonecontroller, dan is dit een prima model. Anders kom je misschien beter uit de voeten met de reguliere variant.
Zodra de Gamesir X3 Pro op Bol of Amazon te koop is, zal ik hier een linkje toevoegen. Mocht je de reguliere X3 beter kunnen waarderen, dan tref je die hier op Amazon en hier op Bol aan.