Gamesir Tarantula Pro vereist de handleiding

De Gamesir Tarantula Pro is in veel opzichten een unieke en toffe controller, die onder meer beschikt over gemotoriseerde actieknoppen. Daardoor heeft de accessoire ook een redelijk prijskaartje. In deze review bekijken we of die dat waard is.

gamesir tarantula pro

Hoewel ik het merk Gamesir al een tijdje ken, is de Gamesir Tarantula Pro de eerste controller die ik van dit merk test. Ik heb meteen een tof product uitgekozen, omdat dit model een unieke troef in handen heeft. De actieknoppen zijn namelijk gepositioneerd op een gemotoriseerd onderdeel, waardoor die met een knoppencombinatie van positie kunnen wisselen. Handig voor wanneer je van platform naar platform wisselt. De gamepad ondersteunt Android, iOS, pc en Nintendo Switch, dus je kunt er behoorlijk wat kanten mee op.

Ik heb in totaal net geen 80 euro betaald voor de Gamesir Tarantula Pro. Dat is een behoorlijk bedrag, hoger dan favoriete 8bitdo Ultimate waar een oplaaddock en een usb-receiver bij zit. Maar goed, het is niet zo dat de Tarantula Pro zonder accessoires geleverd wordt. Niet alleen krijg je hier een usb-c-oplaadkabel bij, ook heeft deze editie een oplaadhouder en een dongle in de doos zitten. Wanneer je de houder standaard van stroom voorziet, dan kun je de controller erop leggen en hem altijd opladen na het gamen.

gamesir tarantula pro

gamesir tarantula pro

Allerlei handigheidjes

Het mooie aan die houder is dat er achterop een usb-poort zit waar je de receiver in kunt plaatsen. Net als bij de Ultimate van fabrikant 8bitdo heeft Gamesir een manier gevonden om zo’n dongle veilig op te bergen. De Gamesir Tarantula Pro beschikt over meer van dit soort handigheidjes. Zo kun je de triggers volledig indrukken of van een microschakelaar voorzien (handig voor shooters). De twee extra knoppen achterop kun je bovendien uitschakelen, waardoor je nergens per ongeluk op kunt drukken.

Dat gaat door middel van vier extra schakelaars achterop. Ze zitten vrij strak in de behuizing en moet je met redelijke druk omschuiven, maar dat ervaar ik als positief. Zo kun je die nooit per ongeluk omschakelen. Mocht je van de analoge triggers digitale varianten maken dan is het fijn om te weten dat ze niet krakkemikkig aanvoelen. Ik heb op geen enkel moment het idee dat ik het stuk plastic onder de trigger zou breken met genoeg druk. Al met al ben ik in elk geval zeer te spreken over de bouwkwaliteit van de Gamesir Tarantula Pro.

gamesir tarantula pro

gamesir tarantula pro

Het gemotoriseerde onderdeel

Hoe handig alles tot nu toe ook klinkt, geen van deze eigenschappen maakt de Gamesir Tarantula Pro echt uniek. Want bijvoorbeeld de Nyxi Master P1-controller biedt dezelfde platformondersteuning en mechanische schuifregelaars aan (maar dan voor de helft van de prijs). Waar het bij deze gamepad allemaal om draait is dat gemotoriseerde onderdeel waarmee je de positie van de actieknoppen aanpast. De ABXY-knoppen veranderen van positie afhankelijk van het gekozen platform waar je op gamet.

Speel je op Android, iOS of pc, dan schakelt de Tarantula Pro automatisch over naar A onderin en X links. Maar maak je daarna verbinding met de Nintendo Switch, dan staat A aan de rechterkant en X aan de bovenkant. Je moet hiervoor wel een knoppencombinatie gebruiken, die uitgelegd wordt in de handleiding. Het tandwieltje van het gemotoriseerde onderdeel is overigens zichtbaar dankzij een stukje doorzicht plastic aan de rechterkant. Het is dus niet alleen handig, maar ziet er ook nog eens ontzettend cool uit.

gamesir tarantula pro

gamesir tarantula pro

Een ander soort hall effect-sticks

Het toffe aan dit systeem is dat je zodoende nooit meer hoeft te twijfelen over welke knop je moet gebruiken. Misschien gebruik je de juiste knoppen uit automatisme. Maar als je games emuleert en je bent de knoppen aan het verbinden, dan is het fijn om zeker te weten welke knop wat doet. Dat je gewoon naar je controller kunt kijken en zelf niet de vertaalslag hoeft te maken dat A eigenlijk B is of andersom. Het is het kleine beetje innovatie waardoor ik erg enthousiast geworden ben over de Gamesir Tarantula Pro.

De controller heeft bovendien nog een troef in handen: een ander soort hall effect-sticks. Dit zijn zogenaamde TMR-knuppels. Die afkorting staat voor Tunnel Magnetic Resistance, en biedt ten opzichte van reguliere hall effect-pookjes enkele voordelen aan. De sticks verbruiken minder energie (waardoor de accu van 1200 mAh heel lang meegaat) en zijn nog accurater. Daarnaast is er een nfc-lezer aanwezig, waardoor je amiibo kunt scannen op de Switch, en vind je voorop vijf extra knoppen die je zelf van een functie kunt voorzien.

Ik ben zeer te spreken over de kwaliteit van de knoppen. De actieknoppen leggen een fijne afstand af en landen op een zachte basis. De extra buttons en interfaceknoppen zijn voorzien van microschakelaars en reageren razendsnel op je input. Om nog maar te zwijgen over de soepelheid van de schouderknoppen; ik heb ze zelden zo betrouwbaar meegemaakt. De analoge triggers voelen tot slot niet ontzettend bijzonder aan, maar laten zich gelukkig wel prettig indrukken. Je hoeft over de input niet te twijfelen.

gamesir tarantula pro

gamesir tarantula pro

Soms wel een beetje lastig

Hoewel dit zonder meer één van de meest uitgebreide controllers ooit is die ik heb getest, zit er ook een mindere kant aan al die mogelijkheden. Zonder handleiding haal je helaas niet alles uit dit model. Daarin staat hoe je de extra knoppen instelt, de turbofunctie activeert en hoe je van verbindingstype wisselt. Dit spreekt allemaal helaas niet voor zich, waardoor de Gamesir Tarantula Pro iets inlevert op het gebied van toegankelijkheid. Het helpt ook niet dat de controller de officiële applicatie van Gamesir nog niet ondersteunt.

Daarnaast ben ik geen fan van de d-pad. Die werkt namelijk ook met microschakelaars, waar mijn duim snel moe van wordt. Ik prefereer de vierpuntdruktoetsen op de controllers van 8bitdo en Retro Fighters (of van Retroid of Ayn), omdat die veel zachter aanvoelen en een fijner kantelpunt hebben. Ze geven me gevoelsmatig meer controle, al moet ik erbij zeggen dat die van Gamesir extreem snel reageert en verwerkt. Als je dat geen groot nadeel vindt, dan zijn er verder vrij weinig onderdelen waar je echt op kunt afknappen.

gamesir tarantula pro

gamesir tarantula pro

Gamesir Tarantula Pro kopen?

Je kunt het ontwerp niet mooi vinden of balen dat de kabel zo goedkoop aanvoelt. Dat zijn echter kleine minpunten, ondanks de hoge aanschafprijs. Daarnaast moet je het oké vinden dat beide analoge sticks in het midden zitten, net zoals bij een PlayStation-controller. Hoewel ik de Nintendo- en Xbox-indeling fijner vind voor 3d-games, is ook superchill om een volwaardige controller te hebben voor 2d-spellen waarbij de d-pad boven de stick zit. Ik heb daardoor bijvoorbeeld heel relaxed Echoes of Wisdom kunnen spelen.

Onderaan de streep heb ik mijn tijd met de Gamesir Tarantula Pro kunnen waarderen. Hoewel het aantal mogelijkheden in het begin een beetje overweldigend kan zijn, weet ik zeker dat gamers die op zoek zijn naar een multifunctionele controller, die werkt op meerdere platformen, hier tevreden over gaan zijn. Hij ligt erg lekker in de hand, biedt veel aanpassingsmogelijkheden en heeft bijzonder duurzame sticks en triggers. Het grootste nadeel is de drempel waar je even over moet; zonder handleiding kom je voorlopig nergens.


Je kunt de Gamesir Tarantula Pro op Amazon vinden voor minder dan 80 euro.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.