De R46S heeft een hoop goed te maken

De R46S van Game Console heeft een hoop goed te maken na het debacle van de R40S. Gelukkig gaat er ook meer goed dan voorheen. Of je daarmee een goede handheld in huis haalt, is een tweede.

r46s handheld review

Met de R46S heeft fabrikant Game Console wat goed te maken. De R40S, die eerder verscheen, deed namelijk een hoop dingen verkeerd. De bouwkwaliteit en emulatieopties lieten wat mij betreft te veel te wensen over, waardoor ik het apparaat niet met een goed geweten kon aanbevelen. De R46S-handheld zet een hoop stappen in de goede richting, maar dan nog is het de vraag of dit dé handheld is die je in huis moet halen. Door de schermindeling van 1:1 bevindt de handheld zich op een volle markt.

En zoals vaker het geval is, telt ook hier de prijs zwaar mee voor de beoordeling. Game Console neemt het namelijk op tegen het budgetaanbod van zowel Anbernic als Powkiddy, die allebei overtuigende producten gelanceerd hebben binnen dit segment. Al met al heeft de R46S me 68,75 euro gekost. Dat zit net onder de RG CubeXX en Powkiddy RBG20SX, die echt een aantal sterke punten hebben. Afhankelijk van hoe je de nieuwe Game Console bekijkt, zou je in theorie hetzelfde kunnen deze over deze handheld.

r46s handheld review

Doorsnee, onopvallend, gewoon

De R46S wordt aangedreven door dezelfde, bekende rakker als in de Powkiddy RGB20 Pro en Game Kiddy Bubble. Dat zijn twee handhelds die rond dezelfde periode op de markt verschenen. Het is de RK3566, waar we inmiddels al jaren gebruik van maken. Verder is er 1 GB aan werkgeheugen, een accu met een vermogen van 4000 mAh, een mini-hdmi-poort, bluetooth, wifi en een scherm van 4 inch. De afwijkende beeldverhouding van 1:1 en bijbehorende 720p-resolutie zijn heel geschikt voor handheldgames.

In alle opzichten is de R46S een doorsnee. Niet alleen de specificaties en het ontwerp, maar ook de omschrijving die ik er als recensent aan hang. Niet dat ik klaag over dat ik nagenoeg dezelfde tekst schrijf als voor vergelijkbare 1:1-handhelds, maar het verstevigt het punt wel dat ik maak. De R46S is niet bijzonder en behoorlijk onopvallend. Het apparaat is wel flink forser dan z’n voorganger en bijvoorbeeld trendsetter Powkiddy RGB30. Heb je dus iets grotere handen, dan kan dat in dit specifieke gevoel in je voordeel werken.

r46s handheld review

Een stevige handheld

Goed, het is duidelijk – je haalt de R46S niet in huis voor z’n looks of specs. Maar ik moet wel eerlijk blijven. Ten opzichte van de R40S is er namelijk een hoop in positieve zin veranderd. De schouderknoppen zitten niet vast en laten zich zonder gedoe goed bedienen. Daarnaast heeft het kantelpunt van de d-pad, die nu boven de linker stick zit, een update gekregen. Die rolt nu veel beter onder je duim. En ja, ik waardeer dat iets grotere formaat wel, omdat je wel echt het idee krijgt een stevige handheld vast te houden.

Waar ik dan weer minder over te spreken ben, zijn de actieknoppen. Daar waar de meeste fabrikanten kiezen voor platte knoppen of buttons met een bolling bovenop, heeft Game Console zijn keuze laten vallen op knoppen met een inkeping. Dat voelt enorm onwennig, waardoor je duim nooit echt fijn op de knoppen rust. Ik ben me ervan bewust dat dit een klein minpunt is. Maar op de drukke handheldmarkt, en specifiek in dit ontplofte segment, geven dat soort ervaring wel vaak de doorslag (helaas).

r46s handheld review

Goed voor handheldgames

Het 1:1-scherm is degelijk. Op dit punt doet de R46S niet onder voor de concurrentie. De kijkhoek valt wat tegen, maar de kleuren en het contrast zijn gelukkig prima. Dit volstaat voor het spelen van de meeste retrogames, zeker die van een handheld. Zoals ik vaker gezegd heb over dit afwijkende beeldformaat kun je hier heel prettig handheldgames op spelen. Die houden van oorsprong rekening met een wat hoger, in plaats van breder, scherm. Je kunt ze prima opschalen zonder kwaliteitsverlies, net zoals bij de concurrentie.

Dit keer zie ik ook dat Game Console wat layers toegevoegd heeft. Die lagen zijn minimaal, maar je ziet bijvoorbeeld altijd een consolelogo staan. Over het algemeen vind ik dat een goede manier om de zwarte randen onder en boven te verbergen. De moeite die de fabrikant genomen heeft classificeer ik als minimaal, maar hey, dit is beter dan op de R40S. Je kunt hier games tot aan de Dreamcast op emuleren, via RetroArch en EmulationStation. Maar ik zou het op handheldspellen houden, gezien de schermindeling.

r46s handheld review

Flinke warmteontwikkeling

Eén van de meest frustrerende aspecten aan de R40S is het feit dat wanneer je de restknop indrukt, de handheld niet meer aangaat zonder de accukoppeling los te koppelen. Dat probleem is gelukkig ook opgelost met de R46S. Je kunt nu dus een spel opslaan en via de resetknop terugkeren naar het hoofdmenu. Ook blijven instellingen dit keer opgeslagen en brengt de handheld het volume niet steeds meer naar 100 procent nadat je hem opnieuw opstart. Game Console heeft dus flink wat verbeterd.

Maar op een ander aspect levert het ook weer in… Onderaan het scherm ontstaat namelijk een warmteontwikkeling waar je u tegen zegt. Aanvankelijk valt dat niet op, omdat je handen om de handheld gewikkeld zijn. Maar zodra je het scherm aanraakt na een paar minuten gamen, dan ontkom je niet aan die hitte. Je ruikt het zelfs een beetje. Ik weet niet hoe lang dit goed gaat, want ik heb er na het schrijven van de recensie niet meer op gespeeld. Maar dit lijkt me reden genoeg om het apparaat links te laten liggen.

R46S kopen?

Onderaan de streep kom ik – niet geheel verrassend – tot de conclusie dat dit niet de handheld is die je wil aanschaffen. Daarvoor is het gewoon allemaal net niet. Ja, ten opzichte van de R40S is er een hoop aangepakt, zowel qua hardware als software. Maar gezien het sterke aanbod van Anbernic en Powkiddy kun en mag je meer verwachten van je handhelds. Zelfs een prijsdaling redt dit ding niet; dat komt vooral door die onverklaarbare hitteontwikkeling. Zoiets wil je gewoon niet in huis halen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.