Game Kiddy Bubble verdient het voordeel van de twijfel

De Game Kiddy Bubble is zo’n typische retrohandheld die je gemakkelijk onderschat. Maar als je hem een kans geeft, verrast die je. Dat komt door een aantal fijne kwaliteiten, zoals de d-pad en dingen die vooraf ingesteld zijn.

game kiddy bubble review

Daar waar de ZPG Unicorn A1 concurreert met de Anbernic RG Cube, moet de Game Kiddy Bubble het opnemen tegen de overvloed aan betaalbare retrohandhelds die allemaal draaien op de welbekende RK3566-processor. Game Kiddy is een merk dat valt onder Z-Pocket Game, dat onder meer verantwoordelijk is voor de voortreffelijke Game Kiddy Pixel. Ondanks mijn eerdere negatieve ervaring met dit merk, heb ik besloten de Bubble te kopen via een alternatieve verkoper, waardoor ik hem gewoon binnenkreeg.

De Game Kiddy Bubble heeft een ietwat hoge adviesprijs van 89,99 dollar. De webshop waar ik bestelde rekent 3 dollar aan verzendkosten, waardoor je dus al op pakweg 93 dollar, of pakweg 87 euro zit. Daar komt nog afgerond zo’n 17 euro bij aan Nederlandse btw, waardoor ik in tot 104 euro betaald heb voor de handheld. Dat is meer dan voor de Powkiddy RGB20 Pro, Anbernic RG40XX V en RG40XX H en Game Console R40S. Je betaalt dus een meerprijs voor dit product, al gaat het in sommige gevallen niet om heel veel geld.

game kiddy bubble review

Doet denken aan de Game Gear

Die meerprijs gaat niet helemaal verloren. Want je haalt daarmee een handheld in huis die net even anders voelt en werkt. Toegegeven, het gebruikte plastic voelt goedkoop en een beetje broos aan, zeker in vergelijking met Powkiddy en Anbernic. Maar als je hier rustig mee omgaat, hoeft dat geen probleem te zijn. Ik ben in elk geval tevreden over de breedte en dikte, aangezien de Game Kiddy Bubble lekker in de hand ligt. Qua ontwerp doet het apparaatje me denken aan de Game Gear van Sega, zeker met dat schuine vlak.

Verder kreeg ik er een beetje een Game Boy Advance-gevoel bij. Hoewel de Nintendo-handheld een stuk kleiner is, doet de Bubble me er toch aan denken. Het enige wat ik een beetje vreemd vindt aan het ontwerp, is de plaatsing van de volumeknoppen. Die zitten namelijk onderop. Met mijn duim kom ik er ook net niet comfortabel bij zonder mijn hand te verplaatsen. Verder is het tof dat er een kleine hdmi-aansluiting aanwezig is, waardoor je de Bubble ook als een soort miniconsole kunt inzetten.

game kiddy bubble review

game kiddy bubble review

Losse schouderknoppen

Als je kijkt naar de kracht van de Game Kiddy Bubble, dan vind ik het tof om te zien dat ZPG de d-pad boven de analoge knuppel geplaatst heeft. Je zult hier voornamelijk 2d-games op spelen, of anders hooguit een PlayStation 1-titel die je soms ook met de vierpuntdruktoets bedient. Om die d-pad is overigens een hoop te doen. Ook die doet denken aan die van de Game Gear, met zijn ronde afwerking en soepele kantelpunt. Je voert hiermee moeiteloos combo’s uit in vechtspellen, en bedient allerlei games simpelweg frictieloos.

De actie-, menu- en schouderknoppen hebben allemaal een fijne vering en landen op een zacht bedje onder de harde knoppen. De feedback is daardoor van hoog niveau. Ik heb wel gemerkt dat de schouderknoppen gevoelsmatig te los zitten. Soms voel je niet helemaal dat je de knop nog ingedrukt hebt op het moment dat je die opnieuw wil gebruiken. De analoge knuppels voelen tot slot stroef en beperkt, maar dat is niet vreemd op dit prijspunt. Dat maakt het overigens niet minder erg of frustrerend, laten we eerlijk zijn.

game kiddy bubble review

game kiddy bubble review

Scanlines en overlays

En hoewel het display verder geen hoogvlieger is, doet het wat het moet doen. De helderheid kan helaas niet hoog ingesteld worden, maar als je binnen gamet dan heb je daar weinig last van. Omdat de fabrikant voor elke console scanlines ingesteld heeft, kun je die eventueel digitaal verwijderen en zo het beeld kunstmatig helderder maken. De kleurenweergave en het contrast zijn gelukkig wel goed ingesteld, en de resolutie is hoog genoeg voor het opschalen retrogames. Op dit vlak doet Game Kiddy niet onder voor de rest.

Naast vooraf ingestelde scanlines heeft de fabrikant ook allerlei overlays geïnstalleerd. Dat kan ik wel waarderen, om twee redenen. Perfect opgeschaalde games hebben vaak zwarte randen, omdat ze het scherm niet helemaal opvullen. Game Kiddy vult die extra ruimte op met console-overlays. Zo zie je bijvoorbeeld een deel van de Game Boy Advance in beeld staan wanneer je een GBA-game speelt. Anbernic kan dit ook heel goed; maar dan nog waardeer ik dit enorm van Game Kiddy. Het bedrijf heeft er werk van gemaakt.

game kiddy bubble review

game kiddy bubble review

Tot aan PlayStation 1

Ook al heb ik het eerder genoemd in deze recensie, en inmiddels al tientallen keren herhaald op deze website, toch wil ik nog even kort benadrukken wat je van de processor mag verwachten. Het kan zijn dat dit je eerste retrohandheld wordt of je eerste bezoek aan RetroReady. De RK3566 werkt het beste met games tot aan de PlayStation 1. Dat houdt in dat vrijwel alle games die op die console verschenen zijn, en voor de spelcomputers die eerder uitkwamen, perfect werken en je die zonder kwaliteitsverlies kunt spelen.

Technisch gezien kun je hier ook PSP, Dreamcast en Nintendo 64 op draaien, maar dat raad ik meestal af. Dan kun je het beter een trede hoger zoeken. De games draaien op zich, maar niet zonder framedrops of gestotter in de audio. Je zult her en der een minder veeleisende titel tegenkomen (helemaal voor de PSP, als je de mini’s gaat spelen), maar over het algemeen raad ik dat niet aan op een RK3566-processor. Gelukkig heb je tot aan de PS1 meer dan genoeg games om te verkennen, ontdekken en spelen.

game kiddy bubble review

Game Kiddy Bubble kopen?

Onderaan de streep ben ik enthousiast over de Game Kiddy Bubble. Laat ik er geen doekjes om winden: ik heb genoeg aan te merken op dit apparaat. De schouderknoppen blijven soms hangen, de behuizing voelt een beetje goedkoop aan en de prijs is hoger dan je gemiddeld voor dit prestatieniveau betaalt. De pookjes werken stroef en voelen beperkt aan, maar dat komen we vaker tegen binnen dit prijspunt. Ook vergelijkbare handhelds van budgetaanbieders als Anbernic en Powkiddy hebben daar last van.

Maar dat wat de Game Kiddy Bubble goed doet, doet het ook echt goed. Zo ben ik enorm gecharmeerd door uit Game Gear-achtige uiterlijk en het Game Boy Advance-achtige gevoel tijdens het spelen. De knoppen voelen fijn aan en de d-pad werkt ontzettend responsief. En die is voor deze machine het belangrijkste. Ook is het fijn dat die gewoon werkt met RetroArch aan boord. Een prijsdaling zou de handheld echter sieren. En zodra die in prijs zakt, dan verdient de Game Kiddy Bubbel het voordeel van de twijfel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.