Evercade Alpha geeft het ouderwetse arcadegevoel

De Evercade Alpha is een compacte arcadekast voor thuis, voorzien van vooraf geïnstalleerde games, waar je ook cartridges op afspeelt. Die zijn dezelfde games en verzamelingen die je op de Evercade EXP en VS kunt gebruiken.

evercade alpha review

Een apparaat als de Evercade Alpha is een beetje een vreemde eend in de bijt. Soms heeft die uitdrukking een negatieve connotatie, maar in dit geval bedoel ik het positief. Daar waar de Evercade VS-console en Evercade EXP-handheld inzetten op het toegankelijk maken van retro games door betaalbare producten aan te bieden, zien we dat fabrikant Blaze Entertainment met de Alpha-arcadekast een andere richting inslaat.

Dat is een richting die ik ontzettend kan waarderen, waar eigenlijk maar één groot nadeel aan kleeft. En dat is het prijskaartje. Allebei de versies van de Evercade Alpha hebben namelijk een adviesprijs van 229,99 tot 249,99 euro. Begrijp me niet verkeerd: dat is niet mals. Maar ik ben er wel van overtuigd dat de hardware en de gameselectie die prijs waard zijn. De selectie games is namelijk (en gelukkig) uniek en de behuizing is van hoge kwaliteit.

evercade alpha review

evercade alpha review

De games van Evercade Alpha

De Evercade Alpha is verkrijgbaar in twee varianten: een die zich richt op Mega Man-spellen (en wat andere titels) en een die zich vooral richt op Street Fighter. Ik het bewust voor de Mega Man-versie gekozen, omdat het aanbod games daarop meer uiteenloopt. Maar ook omdat daar spellen op staan waar ik nog niet mee bekend was. Voor de rest zijn allebei de kasten gelijk aan elkaar en beschikken ze over dezelfde specificaties.

Op de Mega Man-versie tref je de volgende games aan: Mega Man: The Power Battle, Mega Man 2: The Power FIghters, Carrier Air Wing, Final Fight, Knights of the Round en Strider. De andere kast geeft je Street Fighter II: Champion Edition, Street Fighter II Turbo, Street Puzzle Fighter II Turbo, Street Fighter Alpha: Warrior Dreams, Street Fighter Alpha II en Street Fighter Alpha III. Games die wat mij betreft allemaal op elkaar lijken.

Daarom heb ik gekozen voor de Mega Man-editie. Dit zijn ten eerste allerlei arcadegames die ik nog niet eerder gespeeld heb, waardoor er voor mij al veel waarde in zit. En ten tweede ben ik niet zo van de vechtspellen, helemaal niet zo technisch als Street Fighter. Maar voor jou kan die afweging anders zijn. Ik begrijp dat elke Street Fighter net anders speelt of andere vechters aanbiedt – dus ook daar valt zeker wat te beleven.

evercade alpha review

evercade alpha review

Keuze voor de kast

Toen ik vroeger in de arcadehallen rondhing (ik ben al wat ouder, en ja, we hadden er een in de buurt), speelde ik wel wat vaker vechtspellen. Maar mijn interesse lag vooral bij Virtua Fighter, omdat dit één van de eerste vechtspellen met een 3d-arena was – zo niet de allereerste. Street Fighter II (ik weet niet meer welk versie) heb ik vooral gespeeld op mijn Super Nintendo, tot ver nadat de PlayStation 1 uitkwam.

Het is dus niet zo dat ik helemaal niets heb met vechtspellen (integendeel), maar het aanbod spreekt me minder aan. Ik ben immers minder bekend met alle verschillende Street Fighter-games. Wat ook meespeelde is het beeldmateriaal voor deze recensie. Met de zes meegeleverde titels leg je veel meer variatie vast. Tot slot vind ik de Mega Man-kast mooier en minder druk (die van Street Fighter lijkt een beetje op mijn aanrecht).

Later realiseerde ik me dat het punt van het beeldmateriaal wat minder had hoeven meespelen. Want de Evercade Alpha kan gewoon Evercade-cartridges afspelen. Onder het controlepaneel zitten twee sleuven waar die spellen in kunnen. Zodoende kun je niet alleen kiezen uit meer dan vijfhonderd games voor dit toegankelijke platform, ook kun je gewoon – net als op de andere apparaten – alle geheime spellen ontgrendelen.

evercade alpha review

evercade alpha review

Eenvoudig opgebouwd

Los van de mooie en premium hardware (daar later meer over) voelt Evercade Alpha daardoor zowel bijzonder als heel gewoon. Als je al geïnvesteerd hebt in dit systeem, dan heb je nog een apparaat waar je die spellen op kunt spelen. De interface is daarnaast precies hetzelfde, waardoor het voelt alsof je plaatsneemt in een warm bad. Ben je nieuw? Dan navigeer je moeiteloos door het eenvoudig opgebouwde menu.

Zodra je het systeem aanzet, heb je links een aantal opties. Je kunt kiezen voor de zes exclusieve arcadetitels, maar kunt ook meteen naar de cartridge-opening gaan. Daaronder zie je een ster staan waar je maandelijks een gratis game kunt spelen (daar heb je wel wifi voor nodig) en je verzameling geheime games terugvindt. Verder kun je op de Alpha je collectie bijhouden en kun je allerlei zaken aanpassen binnen de instellingen.

De Evercade Alpha heeft overigens eenzelfde minpunt als de EXP, VS en de later uitgebrachte R-versies: de soms vreemde vertalingen. Zo wordt de optie ‘herstarten’ of ‘reset’ nog steeds aangeduid als ‘Genstart’, en ik weet niet waarom dat nog niet gefikst is. Dit zijn echter kleine nadelen, die je misschien niet tegenkomt als je hem in het Engels zet. Maar juist door de Nederlandse taal is het systeem zo benaderbaar.

evercade alpha review

evercade alpha review

Om enthousiast van te worden

Wat de games nog toegankelijker had kunnen maken is bijvoorbeeld een systeem waarmee je de moeilijkheid had kunnen instellen. Dat is nu niet aanwezig, maar vind ik zelf geen groot probleem. Je hebt immers de optie om zo veel digitale muntjes te gebruiken als je wil en stopt dus pas met spelen als je de game zat bent of uitgespeeld hebt. Ik vind het toch vermeldenswaardig: je speelt de games echt zoals in een arcadehal.

En daar kan ik alleen maar enthousiast van worden. De zes meegeleverde titels brengen dat typische arcadegevoel omhoog bij mij, juist omdat ze in onaangetaste vorm gepresenteerd worden. Je kunt wel een opslagpunt aanmaken en laden wanneer het misgaat, maar dat zie ik als een modern gamegemak. Dat doet niets af van de arcade-ervaring. Ook kun je scanlines toevoegen die aan dat gevoel bijdragen.

Tijdens het schrijven van deze recensie heb ik de Evercade Alpha lekker aanstaan. Ik ga namelijk ook heel goed op de achtergrond muziek. Wanneer je geen games speelt, schakelt de Alpha over op een demomodus, waardoor je één van de zes spellen in beweging ziet. Net zoals vroeger in een arcadehal. Dat zijn van die kleine dingen die een product kunnen maken of breken. Sommige dingen kunnen heel simpel zijn.

evercade alpha evercade vs-r controller

evercade alpha

Evercade Alpha-arcadekast

Dan wil ik tot slot nog even de arcadekast zelf behandelen. Wat een unit. Hij is niet groot genoeg om op de grond te parkeren, en past daardoor prima op een bureau of kast. Het ips-beeldscherm van 8 inch is in een relatief kleine hoek geplaatst, zodat je er prima boven kunt hangen. Het scherm is niet superhelder en de scanlines kunnen het beeld nog wat donkerder maken, maar voor binnengebruik is dit meer dan prima.

Het apparaat is voorzien van een mooie mix van hout en plastic. Daar waar je handen op leunen, voelt in elk geval aan als hoogwaardig materiaal. Datzelfde geldt voor de losse, maar o zo responsieve knoppen en de fijne arcadestick. Je moet soms even de juiste zithoek vinden voor een comfortabel potje gamen; maar als je die dan gevonden hebt, is het genieten geblazen. Daarnaast is er een aantal toffe details toegevoegd.

Zo kun je de led-marquees vervangen (er zitten er drie in de doos). Voorop zit bovendien een neppe muntjessleuf dat nu dienstdoet als de powerknop, maar nog steeds over dat typische oranje ontwerp beschikt (net als op de Pac-Man Arcade!). Tot slot zijn er twee usb-poorten waar je externe controllers op kunt aansluiten, voor twee-spelers-multiplayerpotjes. Die van Evercade zijn meteen ingesteld; andere moet je even zelf regelen.

evercade alpha review

evercade alpha review

Evercade Alpha kopen?

En zo zijn er meer dingen waar ik dol op ben. Het stereogeluid klinkt machtig en een beetje dof, maar in mijn herinnering precies zoals ik dat vroeger beleefde in de arcadehallen. Het geheel is bovendien ook niet ontzettend zwaar, waardoor je hem gemakkelijk verplaatst of ergens mee naartoe neemt. En het feit dat je hem via usb-c van stroomt voorziet, vind ik ook een grote plus. Evercade heeft aan een hoop dingen gedacht.

Op de wat kleinere minpunten na is – zoals gezegd – de prijs waarschijnlijk het grootste obstakelblok voor de Evercade Alpha. En dat begrijp ik. Maar als je het tof vindt om met zulke hardware te spelen en je hebt (interesse in) enkele spellen van Evercade, dan is dit eigenlijk een no-brainer. Een perfect cadeau voor jezelf, dat niet misstaat in een gamecollectie of op je bureau. Ik ben in elk geval helemaal overtuigd van de Alpha.


De importeur van Evercade-producten heeft de Alpha een week voor de release opgestuurd. Na het schrijven van de recensie mogen we de hardware houden. De Evercade Alpha is nu te koop bij onder meer Bol. Daar tref je zowel de Mega Man-versie als de Street Fighter-variant aan. Je kunt ook altijd checken hoe het ervoor staat op Amazon.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.