Anbernic RG40XX H combineert het beste van meerdere handhelds
Hoewel de Anbernic RG40XX H geen perfecte retrohandheld is, combineert het systeem wel een aantal goede eigenschappen van andere handhelds. Hierdoor ontstaat er toch een uniek product, dat een gat in de markt opvult.
Als je de Anbernic RG40XX H als kenner of liefhebber bekijkt, dan kom je wellicht snel tot de conclusie dat we ‘wederom dezelfde handheld in een andere vorm’ gekregen hebben. En hoewel dat ook zo is – Anbernic perst maar wat graag alles uit die H700-processor – toch doe je daar dit product mee te kort. In mijn twee weken met dit apparaatje in mijn handen heb ik gemerkt dat die over veel noemenswaardige eigenschappen beschikt, die we allemaal al een keertje eerder gezien hebben op (Anbernic-)handhelds, zoals de RG Cube, RG35XX H en RG405M.
Het is geen toeval dat ik die drie handhelds noem. Dat doe ik om twee redenen: vanwege de overgenomen onderdelen en omdat dit drie van mijn favorieten zijn. Voordat ik daar wat dieper op inga, eerst even dit. Ik heb in totaal iets meer dan 83 euro betaald voor de Anbernic RG40XX H. Zo’n 9 euro ging op aan de verzendkosten, en pakweg 14 euro ging naar de belasting. Dan houd je nog 60 euro over. Daarmee heb je echt een heel fijn bedrag. Het is daarmee niet net zo goedkoop als de Powkiddy V10, maar je betaalt hier dus ook geen hoofdprijs voor.
📢 Ondertussen is er al een V-variant van deze handheld verschenen, namelijk de RG40XX V. Mocht je het horizontale ontwerp van de RG40XX H niet chill vinden en ben je op zoek naar een verticale variant, check dan mijn uitgebreide recensie.
Dit is gewoon goed
Het ontwerp van de Anbernic RG40XX H is megafijn. Het combineert het brede ontwerp van de Anbernic RG35XX H met de ronde afwerkingen van de RG Cube. Daarnaast is het tof dat de analoge knuppels onderop staan, en de d-pad boven. De nadruk ligt hier, in de basis al gevoelsmatig, dus op 2d-gaming. Gezien de processorsnelheid vind ik dat een goed focuspunt, aangezien 3d-games niet allemaal even soepel draaien. Maar daar later meer over. Door de ronde afwerking bedien je de analoge knuppels veel beter en met minder kramp in je hand.
De d-pad steelt echt de show op de Anbernic RG40XX H. Dit is een oude en vertrouwde variant met rubberen membraan en een betrouwbaar draaipunt. Je kunt hier moeiteloos combo’s in vechtspelen mee maken, terwijl je in games die meer precisie eigen geen last hebt van valse diagonalen. De actieknoppen zijn goed bereikbaar en reageren accuraat op je inpunt. En door de extra ruimte aan de zijkant van de handheld, zitten de pookjes niet in de weg wanneer je aan het gamen bent. Zelfs niet wanneer je onderop de menuknoppen wil bereiken. Dit is echt heel goed.
Een lekker groot scherm
Over die analoge knuppels gesproken: die zijn ontzettend gevoelig. Daardoor kun je het idee hebben dat sommige 3d-games onspeelbaar zijn. Een zachte duw is meestal al goed voor een volwaardige beweging op het scherm. Dat zou je dus even kunnen aanpassen. Daarnaast zijn de schouderknoppen snel en accuraat, en de triggers wat mij betreft te clicky. Begrijp me niet verkeerd: ze doen hun werk; dit is gewoon een kwestie van voorkeur. Ik houd ervan als ze meer travel hebben. Dat de knoppen achter en niet naast elkaar zitten, is dan weer uitstekend.
Datzelfde zeg ik ook met liefde over het scherm. Dit is een 4 inch lcd-paneel, vergelijkbaar met wat we op de Anbernic RG405M en 405V aantreffen. De kleuren ogen natuurlijk en niet opgeblazen, maar het kan zijn dat je last hebt van wat light bleeding. Dat valt op zodra je een donker deel op het scherm hebt. Niet elke unit lijkt hier last van te hebben, maar wees daar scherp op. Verder is er bluetooth 4.2 (en kun je externe controllers aansluiten), hdmi-out (voor een koppeling met een tv) en gaat de accu gemiddeld zo’n zes tot zeven uur mee.
Nog steeds dezelfde fijne software
Vooral dat grotere scherm is een grote troef voor de Anbernic RG40XX H, naast het verhoogde comfort tijdens het spelen. Het lijkt misschien niet zo’n groot verschil met het andere aanbod, dat voornamelijk bestaat uit 3,5 inch displays. Maar het verschil is groter dan je denkt. Teksten in games zijn net even beter leesbaar, pixelart is scherper dan ooit en games krijgen over het algemeen meer ruimte. Ook verticaal georiënteerde games, die van de GBA en PSP, hebben dunnere zwarte balken. Alles ziet er simpelweg beter uit dan op vergelijkbare apparaten.
Tel daar de doorontwikkelde software bij op en je houdt een handheld over die zich gemakkelijk laat aanbevelen. Dit is precies dezelfde software als op de Anbernics van de afgelopen maanden, maar duidelijk is dat het bedrijf er veel aandacht aan besteed heeft. Veel consoles en handhelds mogen rekenen op een fijne filter of geschikte border, waardoor het gros van de games prettig ingesteld zijn als het gaat om beeldkwaliteit en de verhouding. Je hebt er dus weinig omkijken naar, en anders kun je in de meeste gevallen terugvallen op RetroArch.
Tot aan PlayStation 1, en soms wat verder
Werpen we nog even een blik op de emulatieprestaties, dan zien we dat de Anbernic RG40XX H met zijn processor dezelfde vierkantjes aftikt. In principe kun je hier PSP, Dreamcast en Nintendo 64 op spelen, maar verwacht niet overal dezelfde resultaten. Nu zal het gros van de bibliotheek van Sega’s laatste console prima draaien, maar voor de Nintendo 64 heb je nou eenmaal net iets meer nodig. Je kunt best een aantal titels spelen, maar dan moet je er rekening mee houden dat je te maken krijgt met een lagere framerate dan wenselijk. Het werkt, maar soms maar net.
Voor PSP geldt eigenlijk hetzelfde. Als je de instellingen induikt dan kun je wellicht net even wat meer uit de hardware persen, maar optimaal is anders. Bovendien werkt het vierkante scherm niet mee door de beeldverhouding van 4:3. PSP-spellen werken in 16:9, waardoor je dus zult moeten kiezen tussen zwarte balken of een vreemde beeldverhouding. Dankzij het grotere scherm is er ook iets meer ruimte voor Nintendo DS-games, maar beide schermen onder elkaar plaatsen, oogt net even te krap. Alles tot aan de PlayStation 1 werkt echter gewoon perfect.
Anbernic RG40XX H kopen?
Een conclusie voor de Anbernic RG40XX H laat zich wel een beetje raden. Ondanks het feit dat ik heel enthousiast ben over het apparaat, denk ik niet dat dit een verplicht nummertje is. Als je al een H700-handheld hebt, dan heb je weinig redenen om te upgraden (tenzij je dat grotere scherm echt waardeert). Maar als je alle Anbernics met die cpu tot nu toe oversloeg vanwege het te kleine scherm of de afwijkende formfactors, dan heb je nu eigenlijk geen reden meer om ze te negeren. Deze handheld vult een uniek gat op binnen deze niche markt, dankzij dat grotere scherm en binnen dit prijssegment, en is derhalve z’n prijs meer dan waard.
De Anbernic RG40XX H is verkrijgbaar in de online Anbernic-winkel.