Anbernic RG CubeXX trotseert zee van betaalbare handhelds

Met de Anbernic RG CubeXX laat het Chinese merk zien wat het in huis heeft, door één van de beste handhelds van 2024 uit te brengen. Maar is dit ook de ultieme retromachine voor jou? Dat lees je in de review.

anbernic rg cubexx review

De Powkiddy RGB20 Pro en Anbernic RG CubeXX hebben één ding gemeen. Ze laten precies zien waar beide fabrikanten goed in zijn. Daar waar de eerstgenoemde niet bang is om te experimenteren, geeft de laatstgenoemde juist de voorkeur aan itereren. Anbernic is fan van de bekende H700-processor en is vastberaden die in zo veel mogelijk apparaten te proppen. Daarnaast neemt dit systeem veel ontwerpelementen over andere apparaten, zoals de RG Cube en RG40XX H (die ook al flink itereerde).

Normaliter betaal je 67 dollar (exclusief verzendkosten) voor de Anbernic RG CubeXX. Maar in de pre-orderperiode krijg je vaak een paar euro korting. In dit geval kostte de retrohandheld mij 60 dollar, plus tien dollar aan verzendkosten en bijna 15 dollar aan btw. In totaal dus bijna 85 dollar, een bedrag dat omgerekend neerkomt op zo’n 78 euro. Daarmee is de RG CubeXX niet één van de goedkoopste handhelds van nu, maar het blijft wel betaalbaar. Eigenlijk net als zijn XX-familieleden, die allemaal net wat anders aanbieden.

anbernic rg cubexx review

RG Cube of RG40XX H?

Het is je vergeven als je denkt dat de Anbernic RG CubeXX een aangepaste versie is van de eerdergenoemde RG Cube. En hoewel dat deels klopt, denk ik toch dat dit model meer wegheeft van een verbeterde versie van de RG40XX H. Een probleem dat je met de H zou kunnen hebben is dat die te plat is. Of dat die door dat platte ontwerp niet echt comfortabel in je handen ligt. Daar heeft de Anbernic RG CubeXX geen last van. Die neemt namelijk de belangrijkste designelementen over van de RG Cube van afgelopen zomer.

Het volledig van kunststof gemaakte omhulsel beschikt over fijne rondingen waar je vingers heel prettig overheen glijden. Ze bieden genoeg houvast voor lange speelsessies. De actieknoppen zijn bovendien goed bereikbaar voor je duimen en hebben dankzij het rubberen membraam eronder een zachte lading. Vanwege de focus op 2d-games (daar later meer over) vind ik het een goede beslissing dat de d-pad boven de analoge knuppel zit. Die overigens minder stroef is dan op de Cube, en echt een prettig kantelpunt heeft.

anbernic rg cubexx review

anbernic rg cubexx review

Ruwe textuur op schouderknoppen

Wat enorm bijdraagt aan de positieve ervaring met de Anbernic RG CubeXX is de wat ruwe textuur op de triggers en schouderknoppen. Daardoor glijden je vingers er niet gemakkelijk van af. De analoge knuppeltjes zijn helaas wat houterig. Ze voldoen voor de basale bediening, maar je hebt al snel het idee dat die tekortkomt. Dat is in feite niet zo, maar dit is een bekend Anbernic-probleem, dat we vaker tegenkomen op de goedkopere handhelds. De RG406V heeft dit probleem niet, dus de fabrikant is ervan op de hoogte.

Verder biedt de Anbernic RG CubeXX allerlei eigenschappen aan die we ook op eerdere Anbernic-handhelds aantreffen. Denk dan aan een hdmi-aansluiting, waardoor je de handheld ook als een miniconsole kunt inzetten. Je kunt zelfs controllers via bluetooth aansluiten, of met een kabel gebruiken. Daarnaast is er een koptelefoonaansluiting en kun je dus een headset naar keuze koppelen. De accu gaat ongeveer 6,5 uur mee. Dat is lager dan gemiddeld voor deze prijs, maar in principe is dat goed genoeg voor tussendoorsessies.

anbernic rg cubexx review

anbernic rg cubexx review

Dat vierkante lcd-scherm

Daar waar de 35XX-reeks inzet op een 3,5 inch display en de 40XX-serie op een 4 inch variant, moet de Anbernic RG CubeXX het vooral hebben van zijn 3,95 inch scherm met een verhouding van 1:1. Dat is vergelijkbaar met de RG Cube, Powkiddy RGB30 en Powkiddy RGB20SX. Dit maakt de CubeXX uitermate geschikt voor ouderwetse handheldgames, zoals die van de Game Boy en Game Gear. Die hebben relatief gezien vierkante schermpjes, waardoor je spellen van die platformen redelijk perfect emuleert en opschaalt.

De H700-processor is daarnaast meer dan capabel genoeg voor dergelijke games, waardoor je geen moment last zult hebben van lag, krakende audio of andere problemen. Technisch gezien kun je hier ook PSP, Dreamcast en Nintendo 64-spellen op spelen. Maar gezien dat display, met een resolutie van 720 bij 720 pixels, is dat niet het beste idee. Ik zou echt willen aanraden het bij handheldspellen te houden, en daarin zelfs de Game Boy Advance over te slaan (als je niet van een goedgevuld scherm houdt.)

anbernic rg cubexx review

anbernic rg cubexx review

Helemaal vooraf ingesteld

Het mooie aan de Anbernic RG CubeXX is de vooraf ingestelde software. Anbernic heeft de tijd en moeite genomen om de beeldinstellingen voor je te optimaliseren, waardoor je daar weinig tijd aan kwijt bent. Nieuwkomers hoeven daardoor niet uren te wroeten binnen de vele opties om iets moois te presenteren. Niet alleen zit het wel goed met het opschalen, ook krijg je mooie kaders te zien. Denk dan aan een gameconsolelogo of bijvoorbeeld het aan-lampje van een ouderwetse Game Boy.

Dat heeft als extra voordeel dat je vrijwel nooit tegen een zwarte balk hoeft aan te kijken. Elke pixel op het scherm wordt benut. Daardoor zou je natuurlijk gewoon games in een 4:3-, 3:2 of 16:9-verhouding kunnen spelen; die keuze ligt geheel bij jezelf. Maar de opzet is duidelijk bedoeld voor games die een bijna vierkante aspect ratio hebben. De software is verder overzichtelijk en toegankelijk. Mocht dit je eerste Anbernic zijn: kies altijd de RetroArch-optie in het hoofdmenu om de beste game-ervaring te krijgen.

anbernic rg cubexx review

Anbernic RG CubeXX kopen?

Ik val niet graag in herhaling, maar… Als je al een recente H700-handheld van Anbernic hebt, dan zul je hier weinig voordeel uit halen. De prestaties zijn immers hetzelfde dan de rest van het recente aanbod. Maar als je op zoek bent naar een nieuwe ultieme handheldhandheld, die het stokje overneemt van de RGB30, dan moet je bij de Anbernic RG CubeXX zijn. De retromachine ligt ontzettend lekker in de hand en is bovendien heel toegankelijk. De sticks kunnen beter, maar die d-pad maakt gelukkig een hoop goed.


De Anbernic RG CubeXX is nu verkrijgbaar in de officiële winkel van de fabrikant. 

2 gedachten over “Anbernic RG CubeXX trotseert zee van betaalbare handhelds

  1. Fijne site!
    Ik ben op zoek naar een goede handheld voor rond de 100 euro. Ik speel graag n64 en misschien ook wat psp games. Is dit deze dan een aanrader? Of beter iets anders?

    1. Thanks!

      Als je geen moeite hebt met zwarte balken (voor PSP) en het niet erg vindt dat niet elke N64-titel soepel draait, dan is deze: https://retroready.nl/2024/09/17/anbernic-rg40xx-v-review/ misschien wat beter voor je. In die review staan nog wat andere linkjes.

      Maar voor 100 euro wordt het wel een beetje krap, ook omdat je nog verzend- en importkosten hebt. Dus ik zou dat budget iets ruimer maken als ik jou was.

      Hier: https://retroready.nl/category/hardwarereviews/handhelds/ zie je een compleet overzicht van onze handheldreviews. 🙂 De prijzen staan allemaal vermeld in de tekst.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.