Powkiddy RGB20SX werpt zich op als favoriet van het jaar

De Powkiddy RGB20SX is een soort opgevoerde versie van de RGB20S, gecombineerd met de beste elementen van de Powkiddy RGB30. Op papier een gouden combinatie, maar wat is er aan de hand met de software?

powkiddy rgb20sx review

Toen de Powkiddy RGB20SX aangekondigd werd, was ik meteen enthousiast. Dit is namelijk een soort liefdesbaby tussen de Powkiddy RGB20S (die ik destijds overgeslagen heb) en de RGB30. Die laatstgenoemde handheld is één van mijn favoriete systemen van 2023. En is diezelfde hardware, met datzelfde gave scherm, beschikbaar in een wat handzamer formaat. Een ontwerp waar veel mensen rooskleurig op terugkijken. Een typisch Game Boy-achtig design, maar dan met een scherm van 4 inch en een afwijkende resolutie van 720 bij 720 pixels.

Dat resulteert in een scherm met een onorthodoxe beeldverhouding van 1:1. Daardoor is dit systeem – net als die RGB30 – uitermate geschikt voor handheldgames van weleer. Denk dan niet alleen aan de Game Boy, maar ook de Sega Game Gear. De Powkiddy RGB20SX heeft een adviesprijs van minimaal 89,99 dollar (exclusief micro-sd-kaart). Ik heb er minder voor betaald (zo’n 75 dollar), vanwege een vroege pre-orderactie. Powkiddy rekent nooit verzendkosten, maar je moet wel nog btw betalen. De totale kosten waren voor mij net geen 91 dollar (of 85 euro).

powkiddy rgb20sx review

powkiddy rgb20sx review

Gemakkelijk en soepel

Als je de handheld nu bestelt, dan zul je waarschijnlijk op een bedrag van 101 euro en een beetje uitkomen. Dat is haast geen geld als je kijkt naar de kwaliteit van de hardware. Net als de concurrentie bestaan het omhulsel en de knoppen volledig uit hard plastic. Maar de Powkiddy RGB20SX voelt ondanks dat niet goedkoop aan. Iets dat we ook bij Anbernic, Miyoo en zelfs de D-R35S Plus opmerken. Qua specificaties verschilt dit model overigens niet van de RGB30. Heb je die handheld al liggen, dan hoef je niet per se te investeren in de RGB20SX.

Dat gezegd hebbende staat je natuurlijk niets in de weg er alsnog een op de kop te tikken. Want misschien was je geen fan van het oude ontwerp, en zou het zelfs kunnen zijn dat je hem daarom destijds aan je voorbij het laten gaan. Het nieuwe design biedt toegang tot beter geplaatste achterknoppen. De L2- en R2-buttons zijn iets hoger geplaatst, waardoor je ze blind perfect kun vinden. Daarnaast rusten je vingers heel comfortabel in een natuurlijk positie op de vorm van de knoppen. Ze bedienen gaat daar heel gemakkelijk en soepel, precies zoals je wil zien.

powkiddy rgb20sx review

powkiddy rgb20sx review

Fijne hardware, behalve de d-pad

In tegenstelling tot het andere model, vind ik hier de analoge knuppels is minder goed bereikbaar. Maar dat probleem merk ik vaker op met verticale handhelds die knuppeltjes aanbieden. Ik moet mijn duim meestal onhandige positie plaatsen om er goed bij te kunnen, en dat is hier niet anders. Het wordt je echter niet onmogelijk gemaakt, en dat komt onder meer door de fijne en secure positionering van de achterknoppen. En aangezien de speaker nu weer in het midden zit, zul je er ook nooit met je handpalmen of vingers voor zitten. Zalig.

De d-pad heeft eveneens een laag draaipunt en laat zich goed bedienen. Echter, deze variant is wel vatbaar voor onbedoelde input als het om diagonale aanslagen gaat. Wanner je naar beneden of omhoog drukt en iets te ver naar de zijkant leunt, dan kan een character alsnog bewegen. Voor vechtspellen is dit een minder groot probleem. Maar als je van betrouwbare vierpuntdruktoetsen houdt, dan moet je niet bij Powkiddy zijn. Anbernic is dan een veel betere kandidaat. Maar qua hardware is dat één van de weinige klachten die ik momenteel heb.

powkiddy rgb20sx review

powkiddy rgb20sx review

Geen JelOS, maar Rocknix

Met een ondermaatse d-pad kan ik op zich nog wel leven. Ik speel spellen uit verschillende genres en kan me niet herinneren dat ik heel veel last heb gehad van onbedoelde diagonale input. Het valt me op, omdat ik het bewust test. Waar ik een groter probleem mee heb, is de software waar Powkiddy voor gekozen heeft. Onder meer de Powkiddy RGB30 draait op een versie van JelOS, maar de makers hebben dat project stilgelegd (onder meer door de – al dan niet terechte – acties van Nintendo). In plaats daarvan draait de RGB20SX op Rocknix.

Dit is een aangepaste versie van JelOS, bedoeld als besturingssysteem voor gamingapparaten. Een aantal makers van het JelOS-team werkt met aan deze zogenaamde fork. Rocknix is al beschikbaar voor onder meer de Gameforce Ace, Anbernic RG353M, Powkiddy RGB30, Powkiddy RK2023, Powkiddy RGB10 Max 3, MagicX XU10, R33S, R36S en R35S. Behoorlijk wat systemen dus. Mocht je één van die handhelds hebben en interesse hebben in wat Rocknix te bieden heeft, dan kun je daarvoor een kijkje nemen op de officiële Github-pagina.

powkiddy rgb20sx review

powkiddy rgb20sx review

Cool, maar wat doet Rocknix?

Vanaf het eerste moment dat je Rocknix opstart, merk je als gebruiker vrij weinig van het feit dat de handheld niet op JelOS draait (al krijg je gelukkig wel toegang tot RetroArch). Het enige waar je dat direct aan zou kunnen zien, is het opstartscherm. De interface oogt nagenoeg hetzelfde en je zult je meteen welkom voelen. Kudo’s aan Powkiddy voor het direct omarmen van de nieuwe fork, maar dat gaat helaas niet zonder gevaar. Want op dit moment (begin mei 2024) is de software nog niet echt geoptimaliseerd. En dat beïnvloedt de emulatieprestaties behoorlijk.

Tenminste, niet voor de systemen die je hier vermoedelijk op wil spelen. Want dankzij dat riante en zeer levendige lcd-scherm voorop, met zijn afwijkende beeldverhouding, is de kans groot dat je hier gewoon je handheldgames op wil spelen. Net als op de RGB30, dus. Allerlei consoles met een beeldverhouding van 4:3 ogen ook prima, al krijg je dan wel te maken met aanwezige zwarte randen. Helemaal wanneer je integer scaling aanzet (wat meestal een goede optie is). Alles onder de Nintendo 64 draait soepel en perfect – en anders mag ook niet, gezien de chipset.

powkiddy rgb20sx review

powkiddy rgb20sx review

Powiddy RGB20SX presteert goed, maar…

Dat is de oude en vertrouwde RK3566-processor. In theorie zou je hier zelfs wat Nintendo 64-, DS-, Dreamcast- en PSP-games mee kunnen spelen, al moet je dan wel je verwachtingen wat bijschaven. De emulatie is nooit perfect, maar in het geval van N64, DS en Dreamcast – bij een groot aantal games – wel acceptabel. Maar nu moet je het doen met framerates van dertig tot veertig beeldjes per seconden, soms zelfs in de laagste resolutie. En dat is moeilijk om naar te kijken, omdat de games dan niet op hun volledige snelheid draaien en daardoor niet tot hun recht komen. Spijtig om te zien.

Helemaal omdat we weten wat de chipset kan. Dat heeft die immers lang en breed bewezen. Nogmaals: ik denk dat dat veel mensen deze handheld aanschaffen voor een specifieke groep spellen – maar dan is het natuurlijk fijn als je daarnaast toegang krijgt tot een groter aanbod. Dat is nu nog niet het geval. Zou je zelf de RGB30-versie van JelOS op het apparaat installeren, dan draaien de games zoals je gewend bent. Niet perfect, maar wel gewoon prettig speelbaar. Dat bewijst dat Rocknix momenteel simpelweg niet geoptimaliseerd is zoals je zou willen zien.

powkiddy rgb20sx review

powkiddy rgb20sx review

Powkiddy RGB20SX kopen?

Ik verwacht dat de community de problemen mettertijd zal aanpakken, waardoor de Powkiddy RGB20SX kan laten zien wat die in huis heeft. En anders zul je even moeten checken of je JelOS geïnstalleerd krijgt. Dan krijg je volledig toegang tot alle mogelijkheden. Als ik nu puur zou kijken naar de ervaring zoals die uit de doos komt, dan stelt de RGB20SX op de wat meer eisende systemen teleur. Maar voor handheldgames en games tot aan de PlayStation 1, werkt alles al perfect. Dat scherm blijft ook een cadeautje, dus in de basis zit het wel goed met dit systeem.

Daar speelt de accuduur van pakweg tien uur ook een grote rol in. Dat is langer dan ik gemiddeld tegenkom bij dit soort handhelds. Daarom denk ik dat de Powkiddy RGB20SX, ondanks de problemen, zich toch opwerpt als favoriet van 2024. Dat zeg ik met een licht vooroordeel, omdat ik zo tevreden ben met de RGB30 en de RGB20SX hetzelfde scherm aanbiedt. Of dit één van mijn favoriete handhelds van 2024 gaat worden, weten we natuurlijk was over een paar maanden. Dan moeten de software- en prestatieproblemen toch echt opgelost zijn.


Je kunt de Powkiddy RGB20SX het beste bij de fabrikant zelf aanschaffen. Dat heb ik ook gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.