SZDiier D-R35S Plus lift onterecht mee op naamgenoten

Als je de naam R35S Plus voorbij ziet komen, denk je misschien te maken te hebben met een opvolger van de R35S. Niets is minder waar. Nu zijn we wel wat gewend qua kloonhandhelds, maar dit gaat wel heel erg ver.

r35s plus review

De naam R35S Plus doet vermoeden dat dit een opvolger is van de R35S van het algemeen klinkende merk Game Console. De retrohandheld heeft daarnaast niets te maken met de R36S of R33S (die zo hun eigen problemen hebben). Nee, in plaats daarvan komt dit product uit dezelfde stallen als de D-007 van het vreemde merk SZDiier. Dat is een handheld met de RK3326-cpu, waarmee je tot aan PSP-games op kunt spelen. Ook werken een aantal Nintendo 64-titels en Dreamcast-games. Dat kunnen we niet stellen over de R35S Plus, helaas.

Tenminste, helaas is een overbodige toevoeging. Want ik val maar meteen met de deur in huis: deze console kun je het beste aan je voorbij laten gaan. Dit is een kloon van een kloon. Alsof kunstmatige intelligentie een handheld zou maken op basis van de warrige input van andere kunstmatige intelligentie, waardoor je in een soort vreemde doch herkenbare echokamer terechtkomt. De D-R35S Plus heeft veel dezelfde specs als de D-007, maar gaat in het kader van emulatie niet voorbij aan de Game Boy Advance. Dat niveau halen gaat al moeizaam.

r35s plus review

r35s plus review

Schel en onaangenaam

Wanneer je Game Boy Advance- of Sega Megadrive-games speelt, dan voel je in eerste instantie dat er al iets niet klopt. Maar je kunt je vinger er niet helemaal opleggen. De games voelen een fractie trager aan dan normaal, maar vertonen geen onverklaarbare vertragingen of schokken in het beeld. Als je de audio aan hebt staan, dan hoor je meteen dat er iets goed misgaat. Want de muziek heeft een andere maat en frequentie dan normaal. Ik weet niet wat de fabrikant op het gebied van software heeft gedaan, maar de bewerkingen doen de R35S Plus niet goed.

De andere acht consoles en handhelds die je op de R35S Plus terugvindt, werken dan weer wel goed. Maar dat zijn dan ook niet de meest moeilijke systemen (al zou ik dat inmiddels ook wel durven stellen over de GBA en zeker de Megadrive). PlayStation 1 draait op volle snelheid en het overige aanbod daaronder ook. Helaas klinkt de muziek best schel en onaangenaam, en is ook de menumuziek niet om aan te horen. Je kunt het volume wel uitschakelen, maar verder tref je hier geen opties voor aan binnen de instellingen. De handheld voelt daardoor erg karig.

r35s plus review

r35s plus review

Niets is zelf in te stellen

En niet alleen daarom, hoor. Het ontbeert de R35S Plus überhaupt aan mogelijkheden. Je kunt geen console- of handheldinstellingen raadplegen of aanpassen en het hoofdmenu is verder leeg. Wel krijg je toegang tot je favoriete of meest recent gespeelde games, maar daar houdt het kader personalisatie wel bij op (als het daar al onder past, maar soit). Games worden uitgerekt op het redelijke kleurrijke, maar verder zielloze beeld gepresenteerd. Je kunt geen filters toepassen of verwijderen, en ook geen beeldverhouding aanpassen.

Kortom: je moet het dus doen met hetgeen SZDiier voor je uitgekozen heeft. Die software-ervaring is wat mij betreft ondermaats, ook al heb ik er uiteindelijk maar 47,12 euro voor betaald. Daarmee is het systeem goedkoper dan de eerdergenoemde handhelds, maar een aanbeveling verdient die niet. Kijkend naar de naam en specs – en het ontwerp – is het me duidelijk dat de fabrikant een graantje mee wil pikken van het bescheiden succes van Anbernic- en Miyoo-kloonmaker Game Console, die eerder verantwoordelijk was voor de R33S, R35S en R36S.

r35s plus review

r35s plus review

Het ontwerp ten spijt

Dat ontwerp is overigens het enige positieve deel van deze ervaring. Want de R35S Plus voelt aan als een solide handheld die tegen een stootje kan. Hij doet daarnaast sterk denken aan de Anbernic RG35XX Plus en Miyoo Mini Plus en daar hoeft an sich niets mis mee te zijn. Het plastic omhulsel voelt stevig aan, de Nintendo Switch-achtige analoge knuppels bewegen soepel mee en de knoppen achterop zijn gemakkelijk te bedienen. Voorop zitten vier glimmende actieknoppen. Daar ben ik minder fan van, maar die kritiek gooien we gewoon op de stapel.

De d-pad is daarnaast vreselijk. Net als op de D-007 heeft die vierpuntdruktoets (de grootste verrader als het gaat om de afkomst) een dunne en onaantrekkelijke vorm. Het draaipunt is niet goed voelbaar, en indrukken geeft ook geen feedback waar je echt iets mee kunt. De d-pad is bovendien erg goed in het registreren van foutieve input. Voor je het weet heb je een diagonaal signaal gegeven, terwijl dat helemaal niet de bedoeling is. Houd je van games met precieze invoer, dan is dit een groot probleem. Hier word je gewoon niet gelukkig van.

r35s plus review

r35s plus review

R35S Plus kopen?

Een eigenschap die in het voordeel van de R35S Plus spreekt, is het klepje voor de batterij. Dat kun je er moeiteloos uitwippen. Daardoor krijg je toegang tot de accu, die je kunt vervangen. Maar wat mij betreft is dat geen reddende of doorslaggevende factor als je als fabrikant zo’n flagrant onderontwikkeld kloonproduct op de markt uitbrengt. Een ander probleem is het feit dat de maker een beetje geheimzinnig doet over de processor. Op de pagina op AliExpress wordt er geen melding gemaakt van het type; maar het betreft een futloze VR Technology V569b-cpuVR Technology V569b-cpu.

Natuurlijk houd ik de prijs een beetje in acht als het gaat om goedkope handhelds. En ik begrijp dat je als fabrikant je best doet om de kosten te drukken. Maar dit is een schaamteloze poging te profiteren van populaire producten op een groeiende en volle markt. Op de doos wordt de naam Game Console zelfs gebruikt, terwijl de naam SZDiier gewoon achterop de R35S Plus staat. Deze handheld is de aandacht en het geld niet waard en kun je het beste aan je voorbij laten gaan. Je kunt dan beter het aanbod van Game Console, Powkiddy of Anbernic bekijken voor interessante handhelds.


Mocht je je hier toch aan willen wagen vanwege de prijs, check de productpagina dan op AliExpress. Maar de R36S is – voor die prijs – wellicht een betere optie.


Update 2-5-2024: In een eerdere versie van deze review stond dat de handheld een RK3326-processor heeft. Dat bleek niet te kloppen (en vond ik al vreemd). Het artikel is aangepast.

2 gedachten over “SZDiier D-R35S Plus lift onterecht mee op naamgenoten

  1. Haha, wel heeeel goedkoop. Je vraagt je af of het misschien te fixen is met custom firmware… Al denk ik ook niet dat de community hier haar best voor wil doen. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.