R35S mag zich budgethandheld van 2023 noemen

De R35S is een verrassende retrohandheld die vrijwel uit het niets ten tonele verschijnt, en vooral opvalt vanwege de prijs en het design. Met een prijs van nog geen vijftig euro kan het apparaatje de budgethandheld van 2023 worden.

data frog r35s

Waar de R35S precies vandaan komt, is mij een raadsel. Ik kwam de retrohandheld tegen op AliExpress en besloot er eentje aan te schaffen voor in totaal 69,61 euro. Dat is inclusief btw en verzendkosten. Op dezelfde website zag ik staan dat onder meer Data Frog, bekend van de SF2000, het apparaat verkoopt. Daardoor kan het zijn dat die fabrikant hier verantwoordelijk voor is. De onduidelijkheid daargelaten: kort na het bestellen arriveerde de retrohandheld op de deurmat. Ik heb er nu een paar weken mee kunnen spelen, en ben redelijk onder de indruk.

In mijn tijd met de R35S heb ik de retrohandheld vergeleken met de Anbernic RG35XX, Miyoo Mini+ en Game Console D-007 (ook zo’n bijzonder geval). Qua prijs, design en emulatieprestaties ontwijken de handhelds elkaar niet. Een handheld die ik niet bezit of heb getest is de Powkiddy RGB20S. Daar is de R35S duidelijk een kloon van, kijkende naar de plaatsing van de actieknoppen, d-pad en analoge knuppels. In alle gevallen is het echter zo dat de R35S met zijn prijs van minder dan 70 euro (nogmaals: inclusief verzendkosten en btw) de meest betaalbare handheld binnen dit segment is.


📢 Let op: voor zover wij kunnen zien is de R35S uit de verkoop gehaald. Dat is balen, maar gelukkig is er een nieuwe versie beschikbaar, de R36S. Of die ook net zo goed bevalt, lees je in de uitgebreide review.

r36s review


R35S raast concurrentie voorbij

Je hebt nog goedkopere handhelds (de eerdergenoemde Data Frog SF2000), maar die kan net aan GBA-games emuleren. Voordat ik het echter over de prestaties ga hebben, wil ik eerst de hardware toelichten. Op papier scoort de R35S heel goed. De RK3326-processor is capabel en de grafische processor is beter dan in de Anbernic RG35XX. De Miyoo Mini+ heeft geen gpu, maar voor de games die je daarop speelt, is dat geen groot gemis. Het maakt de R35S echter wel heel interessant voor iedereen die zo veel mogelijk games wil spelen op één apparaat, voor een zo laag mogelijke prijs.

data frog r35s

data frog r35s

data frog r35s

Het geeft de budgethandheld in elk geval een streepje voor, ook als we kijken naar de hoeveelheid werkgeheugen. Met 1 GB aan beschikbaar geheugen raast de R35S zijn concurrentie voorbij. Daarnaast is er een flinke accu van 3.500 mAh aanwezig, die tot acht uur meegaat (afhankelijk van de games die je erop speelt). Ook op dat gebied scoort deze handheld iets beter dan zijn directe concurrenten. Het lijkt erop dat de fabrikant achter dit toestel een soort race naar de bodem heeft ingezet. Het bedrijf laat in elk geval zien dat een goede retrohandheld niet duur hoeft te zijn.

En als we het dan toch over de technische specificaties hebben, kan ik het scherm niet onderbelicht laten. Net als op andere handhelds van dit formaat is het lcd-scherm 3,5 inch groot. Hij is behoorlijk helder in te stellen (helderder dan de RG35XX en Mini+) en heeft een behoorlijk fijne kleurenaccuraatheid. De kleuren spatten niet helemaal van het scherm, maar eigenlijk merk je daar – zonder direct vergelijkingsmateriaal – vrij weinig van. De kleuren ogen niet overdreven warm of koel, waardoor ze dus wat minder knallen. Maar dat is best fijn voor je ogen (in de avond).

Jammer van de knoppen

Op technisch vlak heb ik – zeker voor deze prijs – vrij weinig te klagen. De bouwkwaliteit voelt ook over het algemeen goed. De behuizing is solide en hard, en lijkt tegen een stootje te kunnen. De knoppen zitten ook niet overdreven los; wanneer je de retrohandheld schudt, dan hoor je ze slechts een klein beetje bewegen. Wat helaas minder goed bevalt, is hoe stroef je de knoppen indrukt. Dat voel je meteen wanneer je de R35S vasthoudt. Indrukken gaat gevoelsmatig moeizaam, maar je input wordt wel nauwkeurig geregistreerd. Daarover bestaat dus gelukkig geen twijfel.

data frog r35s

data frog r35s

data frog r35s

Maar je hebt wel het idee dat je de knopjes hard moet indrukken, wat na een aantal uur spelen voor wat kramp in je handen of vingers zorgt. Ik speelde ondertussen ook op andere handhelds (voor reviews, bijvoorbeeld), waardoor ik nooit helemaal kon wennen aan de stroefheid. Maar ik kan me voorstellen dat wanneer je hier eenmaal aan gewend bent, het geen groot probleem hoeft te zijn. De d-pad is eveneens stroef, maar ook goed voor vechtspelen. Het rubberen membraam achter de knop reageert vrij vlot op een kantelbeweging (ook wanneer je die niet bewust maakt).

Wat wel echt heel naar is: de vier achterknoppen (of de schouderknoppen). Die klikken behoorlijk hard en geven geen fijne feedback, ook al reageren ze wel vlot en accuraat. Je zult dus even moeten wennen aan hoe je met de R35S omgaat, maar aan het verwerken van de input ligt het gelukkig niet. Tot slot kijk ik nog naar de analoge knuppels. Geen enkel systeem dat je hiermee emuleert, gebruikt een tweede knuppel. Dus die is vrij nutteloos. Maar wellicht kun je er zelf input onder instellen binnen de emulator (zoals RetroArch, Drastic of PPSSPP), zodat die niet volledig doelloos is.

Een beetje Dreamcast, veel Nintendo 64

Mocht je een beetje aan die knoppen kunnen wennen, dan gaat er een wereld aan games voor je open. De processor is krachtig genoeg voor het strak emuleren van Nintendo 64-, Nintendo DS- en zelfs PSP-games. Ook kun je er een Dreamcast-spel mee opstarten. Vooral bij dat laatste systeem moet je er rekening mee houden dat het aantal frames per seconde veel lager is dan je gewend bent, waardoor de spellen praktisch onspeelbaar zijn. Mogelijk kun je dat oplossen door een ander besturingssysteem te installeren (zoals UnofficialOS), maar dan moet je dus zelf gaan priegelen.

data frog r35s

data frog r35s

data frog r35s

Ik heb de budgethandheld gebruikt met het standaardsysteem op het interne geheugen: ArkOS. Dit is een mooi besturingssysteem met veel ruimte voor screenshots en boxarts. Maar helaas is het wat minder overzichtelijk als je snel een game wil vinden binnen een consolelijst. Je ziet namelijk geen complete lijst staan, maar steeds één titel met een plaatje. Daardoor duurt het lang voordat je vindt wat je wil spelen, maar gelukkig is er ook een zoekfunctie. Maak daar dus gebruik van en voor je het weet ben je je favoriete games aan het spelen. De zoekfunctie is hier dus zeer essentieel.

Wat de R35S verder zo indrukwekkend maakt is dat die bepaalde consolegames kan opschalen (maar voor de leek is het best wat werk dat voor elkaar te krijgen). Bepaalde PlayStation 1- en Nintendo DS-titels kun je bijvoorbeeld in twee keer de oorspronkelijke resolutie spelen, zonder dat dit effect heeft op de prestaties. Merk je dat een spel dat toch niet helemaal trekt, dan schakel je gewoon terug. Games van vroeger zien er daardoor haarscherp uit op dat 3,5 inch scherm met een resolutie van 640 bij 480 pixels. Dat is even hoog als op de eerdergenoemde handhelds van Anbernic en Miyoo.

R35S kopen?

Al met al ben ik heel enthousiast geworden over de R35S en dat komt met name door de prijs. Voor minder dan 70 euro haal je een capabele retrohandheld in huis, die games van veel generaties aan kan. Sommige games kun je zelfs in een verbeterde kwaliteit spelen. Er zijn wel wat nadelen. Het besturingssysteem is niet heel overzichtelijk en de knoppen voelen wat stroef aan. En er is geen wifi aanwezig, maar als je wil kun je wel een wifi-usb-dongle aansluiten. Maar voor die 70 euro zijn dat wat mij betreft geen dealbreakers. Sterker nog: voor deze prijs is dit waarschijnlijk de budgethandheld van 2023.

4 gedachten over “R35S mag zich budgethandheld van 2023 noemen

  1. Wesley

    Bedankt voor je grondige recensie en ik kijk uit wanneer mijn r35s op de deurmat valt.
    Voor 53 euro heb ik wel een koopje te pakken incl 128gb microsd en hij komt uit Spanje dus geen verrassing achteraf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.