Zo kun je nog steeds Nintendo DS-games online spelen

Wil je met je Nintendo DS online kunnen gamen, en doe je dat het liefst met authentieke hardware? Met deze truc krijg je dat voor elkaar. Het maakt overigens niet uit of je op een reguliere DS, DS Lite of een 3DS-model speelt.

nintendo ds online

Ondanks het feit dat de Nintendo Wi-Fi Connection jaren geleden offline gehaald is, kun je nog steeds met je Nintendo DS online gamen. Het maakt dan niet uit welk spel je speelt en op welke hardware je dat doet. Het trucje dat we in dit artikel gebruiken werkt op alle Nintendo DS-modellen. Dit kun je ook voor elkaar krijgen op een Nintendo 3DS of Nintendo 2DS, aangezien die backward compatible zijn. En met een beetje handigheid en een goede emulator, zou je de instellingen ook daar kunnen aanpassen. Voor je het weet, speel je Mario Kart DS weer online.

Voor dit artikel focus ik me echter op het gebruik van originele Nintendo DS-hardware. Ik gebruik zelf een Nintendo 2DS, omdat ik die nog opgeladen heb liggen en zo nu en dan zelf gebruik. Maar in principe maakt het systeem niet uit, aangezien de stappen grotendeels hetzelfde zijn. Voordat je echter kunt beginnen, dien je eerst een open wifi-netwerk aan te maken. In dit geval heb ik een hotspot geactiveerd op mijn Android-smartphone en daar geen wachtwoord opgezet. Maar je kunt ook een beveiligde verbinding opzetten die gebruikmaakt van WEB-beveiliging.

nintendo ds online

Met je Nintendo DS online gaan

Heb je de hotspot ingesteld (of er zelf speciaal een wifi-netwerk voor aangemaakt), dan kunnen we beginnen. Het mooie aan dit trucje is dat je geen hacks hoeft uit te voeren. De Nintendo 2DS die ik gebruik, draait op stock firmware. Je begint door een game uit te kiezen die je wil spelen, die beschikt over online functies. In mijn voorbeeld gebruik ik Mario Kart DS. Binnen die game tref je de instellingen aan voor Nintendo Wi-Fi Connection (en als het goed biedt jouw spel die ook aan). In dit geval selecteer ik de optie Nintendo WFC-optie in het hoofdmenu.

In het volgende scherm ga ik naar Nintendo WFC Settings (nogmaals: als het goed is biedt jouw game dezelfde opties aan, maar ze kunnen ergens anders staan). Heb je de juiste instellingenpagina bereikt, volg dan de onderstaande stappen op.

 1. Tap op Nintendo Wi-Fi Connection Settings
 2. Tap op een lege connection (bijvoorbeeld Connection 1)
 3. Tap op Search for an Access Point
 4. Wacht even tot de Nintendo DS klaar is en selecteer jouw open netwerk (in mijn geval kies ik voor de hotspot RetroReady)
 5. Bevestig de verbinding en wacht totdat die succes geïnstalleerd is

nintendo ds online

Daarmee hebben we de eerste vijf stappen achter de rug. Vervolgens is het de bedoeling dat we twee instellingen aanpassen die ervoor zorgen dat we nog steeds met onze Nintendo DS online kunnen gamen. Ook dat vergt weinig technische kennis, dus we gaan snel verder.

 1. Selecteer opnieuw Nintendo Wi-Fi Connection Settings
 2. Kies de verbinding uit die je net instelde
 3. Scrol naar beneden totdat je Auto-obtain DNS ziet staan en selecteer No
 4. Vul nu onder Primary DNS de volgende cijfers in: 167.86.108.126
 5. Sla de instellingen op en test de connectie

En dat is het! Het kan zijn dat je tegen verbindingsproblemen aanloopt. Dan ga je terug naar het menu waar je Nintendo Wi-Fi Connection Settings en Options ziet staan. Tap op Options en selecteer daarna Erase Nintendo WFC Configuration. Doe dit alleen als de verbinding niet werkt.

nintendo ds online

Ga nu twee keer terug (door op de B-knop te drukken) en selecteer binnen de game die je opstartte de optie voor het online gamen. In het geval van Mario Kart DS is dat Nintendo WFC Match. Je bevestigt enkele keuzes die in beeld verschijnen. Als je dit probeert zonder de instellingen in dit artikel, dan vertelt de game je dat het wifi-netwerk van Nintendo offline is en dat je dus niet kunt gamen. Maar als alles correct ingesteld is, komt dat scherm niet in beeld en kun je dus wachten op tegenstanders. Houd er rekening mee dat dit even kan duren.

Nintendo DSi- en 3DS-instellingen

Mocht je ditzelfde trucje willen uitproberen met een Nintendo 3DS, vergeet dan ook niet de algemene wifi-instellingen aan te passen. Het voordeel van de 3DS is dat je gebruik kunt maken van een volledig modern wifi-netwerk, inclusief betere beveiliging. Deze stap is nodig voor wanneer je van plan bent DSi-games te spelen, of games die na de release van de DSi uitgebracht zijn. Het is de bedoeling dat je verder precies dezelfde instellingen overneemt als eerder beschreven. Het onderstaande stappenplan moet daarbij helpen.

 1. Ga naar de instellingen van de Nintendo 2DS of 3DS
 2. Selecteer de internetinstellingen
 3. Ga nu naar het netwerk waarmee je verbinding maakt (of maak ergens verbinding mee)
 4. Onder netwerkinstellingen ga je naar DNS (ga daarvoor één keer naar rechts)
 5. Zet Auto-obtain DNS uit en neem 167.86.108.126 over

nintendo ds online

Vanaf dit punt kunnen eigenaars van een Nintendo 3DS of Nintendo 2DS het artikel opnieuw lezen en de stappen uitvoeren die ik eerder beschreven heb. Je moet namelijk de Nintendo Wi-Fi-instellingen digitaal aanpassen (aangezien de DS-omgeving digitaal aanwezig is op een 3DS). Anders kan de DS-game geen verbinding maken met het online netwerk. Ook in dit geval moet je er rekening mee houden dat het even kan duren voordat je iemand vindt. Maar tijdens het testen is het me gelukt meerdere keren iemand te vinden in Mario Kart DS. Veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.