8bitdo GameCube-kit biedt geen garantie voor succes
Met de 8bitdo GameCube-controllerkit maak je een originele GameCube-controller draadloos. Hoe bevat dit kleine bouwpakket? We hebben het pakket inclusief de draadloze ontvanger besteld — is dit iets voor jou?
Als je gek bent op de originele GameCube-controller en je vindt het niet erg om een uurtje te knutselen, dan is de 8bitdo GameCube-controllerkit misschien wel iets voor jou. Dit kleine bouwpakket volgt de mod kit voor Nintendo 64-controllers op, waar ik eerder een blik op geworpen heb. Mijn conclusie was destijds dat ik de kit niet genoeg kan aanbevelen aan iedereen die graag een ouderwetse N64-gamepad gebruikt op moderne consoles. Hoe zit dat met de versie voor de GameCube? Iets genuanceerder.
Als je zelf op zoek wil gaan naar de kit, dan is dit de officiële naam: 8BitDo Mod Kit for Original NGC Controller. Ik heb er een iets behapbaardere naam van gemaakt voor deze recensie, maar dat is dus hetzelfde product. Het setje kost 25,98 dollar op de officiële website van 8bitdo. Dat is exclusief de Nederlandse belasting. Aangezien ik ook meteen de draadloze GameCube-ontvanger erbij kocht, was ik nog eens 24,99 dollar kwijt. De btw bedroeg 10,71 dollar, waardoor alles me 61,68 dollar (of 59 euro) gekost heeft.
De 8bitdo GameCube-controllerkit
Dat is ongeveer de prijs van een moderne bluetoothcontroller die je soms ook op een GameCube kunt gebruiken, zoals het aanbod van Nyxi en anders wel van Doyoky. Hoe fijn controllers van derde partijen soms ook zijn: er gaat niets boven het origineel. Zeker niet in het geval van de GameCube. De rondingen van beide triggers en de unieke indeling van de actieknoppen brengen we moeiteloos terug naar pakweg twintig jaar geleden. Toen ik voor het eerst The Thousand-Year Door uitspeelde. Good times.
De 8bitdo GameCube-controllerkit wordt geleverd met alles dat je nodig hebt. In het pakket zit een gloednieuw moederbord (inclusief oplaadbare accu), nieuwe caps voor de hall effect-joysticks, de triggerpack (inclusief houder voor de trilmotor), extra bedrading en zelfs een geschikte schroevendraaier. Hoewel ik zelf al zo’n triwing-schroevendraaier heb liggen, kan ik me voorstellen dat dit niet voor iedereen het geval is. Je hoeft in elk geval geen extra accessoires te kopen wanneer je aan de mod kit begint.
Drie klachten
Ik heb drie klachten over de 8bitdo GameCube-controllerkit. De eerste klacht is dezelfde als bij de Nintendo 64-controllerkit. De handleiding is ontzettend klein en summier en zal tijdens het knutselen soms een extra vraagteken oproepen. Ik vind niet elke tekening even goed uitgewerkt en de instructies soms onduidelijk. Door een beetje logisch na te denken en naar alle puzzelstukjes te kijken kom je er uiteindelijk wel uit. Maar de kritiek blijft staan: 8bitdo doet er goed aan een uitgebreidere handleiding (.pdf) uit te brengen.
Daarnaast is het zo dat je de GameCube-controller moet kunnen terugbrengen naar de originele staat wanneer je de mod kit zat bent. Een heel fijn idee, zeker als je je collectie in een goede staat wil houden. Maar dan is het een beetje vreemd dat het stappenplan op een gegeven moment aangeeft dat je de koppeling tussen de trilmotor en het oude moederbord moet doorknippen. Want dat betekent dat wanneer je terug wil gaan naar de oude staat, je aan de slag moet gaan met een soldeerbout. En dat wil niet iedereen.
Gepriegel en gefloep
Als je kijkt naar het idee achter de mod kit, voelt het nog vreemder. Want het verkoopargument van 8bitdo is dat je zonder iets te solderen de accessoire omtovert tot een draadloze bluetoothcontroller. Maar als je dan terug wil gaan naar de oude staat, dan moet je die draden alsnog solderen. Dat is an sich geen probleem – maar dat gaat mijns inziens voorbij aan de toegankelijkheid van en het idee achter het bouwpakket. Ik had met liefde extra betaald voor een rumblepack, zodat ik het oude bord heel kon laten.
En dan hebben we het grootste probleem: de trilmotor aansluiten op het nieuwe bord. In de basis moet dit geen probleem vormen, maar na twee uur priegelen is het me niet gelukt. Je moet de oude draadjes koppelen aan een nieuwe aansluiting middels kleine, rubberen hoesjes. Niet alleen floepen de draden snel uit die hoesjes, ook maken ze slecht verbinding. De fabrikant, hoe hoog ik die ook heb zitten, doet geen moeite om goed uit te leggen hoe je dit geregeld krijgt. Daardoor trilt mijn Cube-controller nu niet meer.
De zure nasmaak
Het voelt dan extra zuur dat ik hiervoor de oude verbinding heb doorgeknipt. Ik had die zelf kunnen losmaken met een soldeerbout, maar die heb ik niet. Klinkt ook als mijn eigen fout, maar daar zit een goede reden achter. Ik zie geen diepte en daardoor is werken met zulke hete middelen en kleine aansluitingen voor mij praktisch geen doen. Ik ben daarom erg blij met dit soort bouwpakketten, die console modding voor mij toegankelijk maken. Het gaat soms wel eens mis, maar toch beleef ik er plezier aan.
Verder valt het me op – en dit is niet echt een grote klacht – dat de GameCube-controller na afloop niet meer perfect afsluit. Je voelt dat het omhulsel onder druk staat. Ook zit de Z-knop een beetje klem en scheef. Omdat je er in beide gevallen bijna geen last van hebt tijdens het spelen, zie ik dat door de vingers. Maar alle onderdelen zitten binnenin de controller redelijk krap op elkaar. Gelukkig doet dit niets af van de algemene Cube-controllerkwaliteit. Die gaat er verder alleen maar op vooruit, gelukkig.
De verbeteringen op een rij
Want als je de mod kit installeert, dan kun je de originele GameCube-controller draadloos gebruiken op allerlei soorten apparaten. Als je de Retro Receiver van 8bitdo aanschaft, dan werkt die gewoon met een reguliere GameCube. Maar via de bluetoothverbinding maak jij bijvoorbeeld ook contact met Android en Nintendo Switch. Zo kun je een geschikte emulator opstarten, de controller instellen en games spelen zoals ze bedoeld zijn. En op de Switch heb je gewoon een handige multiplayeroptie.
Mocht je de omgebouwde controller op de Nintendo Switch willen gebruiken, houd er dan rekening mee dat je een aantal knoppen mist. Zo is er geen thuisknop, maar kun je wel naar Home terugkeren door een knoppencombinatie in te drukken. Ook mis je de L-knop. De L-trigger staat gelijk aan de ZL-trigger op de Switch. Dat is dus iets om rekening mee te houden. Je kunt hier bijvoorbeeld prima Mario Kart mee spelen. En datzelfde geldt eigenlijk voor alle spellen die zonder de L-schouderknop kunnen.
Hall effect-joysticks
Verder is het tof om te zien dat de analoge knuppels nu ingewisseld zijn voor hall effect-sticks. Daardoor gaan de joysticks langer mee; hall effect maakt ze namelijk extra duurzaam vanwege een gebrek aan onderdelen die tegen elkaar aan schuren. De oplaadbare accu biedt zes uur gametijd aan. Dat is vrij mager, maar gelukkig is de controller met een uur of anderhalf weer opgeladen. Je krijgt er een speciale oplaadkabel bij, maar die is niet lang genoeg om tijdens het spelen de Cube-gamepad van stroom te voorzien.
Ook ben ik erg tevreden over het extra led-lampje bovenop de controller. Die geeft goed aan wat de huidige status is (het gedrag wordt kort uitgelegd in de handleiding). Het gewicht van de GameCube-controller blijft ongeveer hetzelfde. Normaliter weegt zo’n accessoire ergens tussen de 195 en 200 gram, maar met dit bouwpakket tik je de 212 gram aan. Die verschillen zijn echter verwaarloosbaar wat mij betreft. De controller koppelen en gebruiken is tot slot net zo simpel als elke andere draadloze controller die ik getest heb.
8bitdo GameCube-controllerkit kopen?
Onderaan de streep zou ik graag willen zeggen dat dit bouwpakket net zo’n schot in de roos is als de variant voor de Nintendo 64. Maar dan zou ik niet helemaal eerlijk zijn. Daarvoor heb ik een te zure nasmaak in de mond gekregen. Het ombouwen heeft iets te veel haken en ogen en is derhalve minder toegankelijk voor een grote groep mensen. Dat komt door het gepriegel met die draden van de trilmotor. Nogmaals: als 8bitdo een nieuwe motor zou leveren, of die los zou verkopen, dan had ik daar graag meer aan uitgegeven.
Maar als je – net als ik – zonder trilmotor kunt leven, of je bent wat handiger dan ik ben, dan kan de kit echt wel iets moois leveren. Je kunt games emuleren en spelen met de officiële controller. En anders speel je moderne games op je Android of Switch met dit prachtproduct. En als je bereid bent te investeren in een extra dongle, dan kun je ook je fysieke collectie GameCube-games draadloos spelen (zonder Wavebird, met trillingen). Als alles goed gaat, is dit een mooie aanwinst – maar dat succes wordt niet gegarandeerd.
Beste Wesley,
Zie dat je de mod kit hebt geprobeerd en niet erg tevreden bent, vervelend om te lezen.
Wat ik zelf deed bij de mod kit voor de N64 controller was het instructie filmpje kijken.
Die was vele malen duidelijker dan het bijgeleverde instructieboekje.
Ook zie ik dat je het over leven zonder trilmotor heb, maar deze blijft toch gewoon behouden?
Heb net wederom het instructiefilmpje gekeken en lijkt mij toch allemaal vrij duidelijk wat je moet doen en hoe alles werkt.
Mocht je het filmpje gemist hebben, deze staat gewoon op deze link tussen de foto’s van het product:
https://shop.8bitdo.com/products/mod-kit-for-original-ngc
Gr,
Jermaine
In principe blijft de trilmotor ook behouden, als het lukt de verbinding te maken met het nieuwe kabeltje.
Ik had de video inderdaad gemist tussen de afbeeldingen, dus fijn dat je daar op attendeert! Ik heb het precies zo gedaan als in de video, maar heb geen aansteker gebruikt. Heb ik ook niet in huis, dus had de warmte op een andere manier gegeneerd. Ga jij hem zelf aanschaffen?
Geen dank, het filmpje is beter te volgen dan het boekje…
Ik ben wel nog steeds van plan om het zelf ook te proberen ja.
Eerst maar eens kijken naar mijn Retro Fighter BattlerGC Pro.
Gisteren inklaringskosten douane mogen betalen dus duurt niet lang meer voor hij binnen komt.
Ik weet niet of je een föhn in huis hebt, misschien dat dat ook werkt?
Anders gewoon zo’n tafelaansteker halen bij de Action, je weet wel zo’n ding waar je kaarsje mee aan kunt steken.
Gr,
Jermaine
Ik heb inderdaad met een föhn staan hannesen, haha. Maar geen succes dus. Dank voor de tips in elk geval.
De BattlerGC Pro ligt nu een week op mijn bureau denk ik, maar ben daar nog niet aan toegekomen. Gaat denk ik dit jaar niet meer lukken ook. Hoop begin volgend jaar daarmee aan de slag te gaan. Laat zeker even weten wat je zelf vindt van de mod kit en de controller zodra je ze hebt!
Komt goed!
Zag dat je ook die controller van Anbernic onder de loep hebt genomen…
Heb je weleens een controller van GameSir geprobeerd?
Heb zelf de GameSir G7 SE Xbox Wired Controller met o.a. Hall Effect sticks.
Nu al een behoorlijke tijd een hoop plezier van, prijs/kwaliteit is erg goed vergeleken met een OG Xbox controller.
Zeker gezien het feit dat die nog steeds geen Hall Effect sticks hebben…
Gr,
Jermaine
Jazeker! Onder https://retroready.nl/category/hardwarereviews/controllers/ vind je er twee die ik afgelopen tijd getest heb, en een derde is nu onderweg!
Aha, de GameSir Tarantula Pro zie ik nu inderdaad met nog 2 handhelds 😉
Ben wel benieuwd naar die nieuwe GameSir Cyclone 2 Multiplatform Controller, schijnen weer een nog betere technologie te gebruiken dan Hall Effect.
TMR Sticks heet het, schijnt nog preciezer te zijn maar werkt net als Hall Effect ook magnetisch.
Lees net dat je daar al vanaf weet 😛 Sorry, had je artikel over de GameSire Tarantula Pro nog niet gelezen voor mijn eerdere reactie 😛 Inmiddels dus wel 😛
De Cyclone 2 heb ik gekocht! Ik verwacht hem elk moment binnen te hebben.
Oeh nice, maar volgens mij ook alleen maar weer voor Android, PC en Switch…
Klopt!