8bitdo Ultimate Mobile laat wat te wensen over
De 8bitdo Ultimate Mobile is een smartphonecontroller die op veel vlakken bevalt, maar toch wat te wensen overlaat. Zo kun je de accessoire alleen met Android-apparaten gebruiken en zitten de knuppels nog wel eens in de weg.

Als het gaat om smartphonecontrollers dan kun je echt slechter treffen dan de 8bitdo Ultimate Mobile. Dit is een draadloze controller die alleen met Android-smartphones en -tablets werkt. Ik heb het apparaat ook gekoppeld aan mijn iPhone 13. Maar na het paren herkende de RetroArch-app de hardware niet als inputmiddel. Hoewel dat jammer is, kon je dat ook zien aankomen. Op de doos van de controller staat namelijk dat die alleen werkt met Android-apparaten, waardoor je dus geen bredere compatibiliteit hoeft te verwachten.
Ik heb de 8bitdo Ultimate Mobile eind 2024 gekocht. Het product is dus al een tijdje uit, maar door tijdgebrek was ik er niet eerder aan toegekomen. Maar aangezien ik onlangs een andere review over een smartphonecontroller publiceerde, leek me dit het perfecte moment de accessoire alsnog mee te nemen. Ik heb destijds iets meer dan 77 euro uitgegeven aan de Ultimate Mobile, omdat ik hem importeerde. Maar als je hem nu zou bestellen via Amazon, dan kost die je 45 euro. Dat is een schappelijk bedrag.
Geen gepriegel
Aangezien dit soort controllers ook gemakkelijk 80 tot 100 euro kunnen kosten, moet je er rekening mee houden dat je op bepaalde vlakken inlevert op de ervaring. Bijvoorbeeld op het gebied van connectiviteit. De 8bitdo Ultimate Mobile is alleen aan Android te koppelen, dus. En bovendien enkel via bluetooth. Er zit namelijk geen usb-c-aansluiting aan de binnenkant. Nu heeft dit voor- en nadelen. Je hoeft niet te priegelen met een flexibele usb-aansluiting, maar moet wel rekening houden met nog een oplaadbare batterij.
Op de 8bitdo Ultimate Mobile zit een usb-c-poort waarmee je die accu oplaadt, en verder kun je die aansluiting nergens anders voor gebruiken. Ik wilde bijvoorbeeld ondertussen de Logitech G522-headset testen door hem bedraad aan te sluiten, maar dat lukte niet. Gelukkig kan dat wel gewoon via bluetooth. Ook kun je je smartphone niet ondertussen opladen tijdens het spelen; daar is namelijk geen doorvoer voor. Maar ondertussen klemt de controller je smartphone wel goed vast met rubberen randen. Die valt er niet ineens uit.
Misschien teveel gevraagd
Daarnaast is het zo dat de 8bitdo Ultimate Mobile geen eigen speakers heeft en ook geen ruimte overlaat voor de kleine luidspreker aan de onderkant van je smartphone. Daardoor kan het zijn dat het geluid soms een beetje weggemoffeld klinkt, al is me dat reuze meegevallen. Ik heb hier onder meer uren Oblivion Remastered op zitten spelen en heb ondertussen gewoon kunnen genieten van het memewaardige omgevingsgeluid. Desondanks zijn dit soort dingen vermeldenswaardig, zodat je weet wat je precies in huis haalt.
En ja, je betaalt hier ook ‘maar’ 45 euro voor. Dus waarschijnlijk zijn de dingen die ik hierboven noem simpelweg teveel gevraagd voor een smartphonecontroller in deze prijscategorie. De accu gaat overigens zo’n vijftien uur mee. Dat is niet ontzettend veel, waardoor je – afhankelijk van hoeveel je ermee gamet natuurlijk – redelijk vaak naar een oplader grijpt. Koppelen is verder geen probleem. Na het standaard koppelproces herkennen beide apparaten elkaar direct vanaf het moment dat je bluetooth en de controller inschakelt.
Knopversperring
Ik wil verder niet té kritisch klinken, maar nu ik toch bezig ben met kanttekeningen: de pookjes zitten soms in de weg van andere knoppen. Ze doen me een beetje denken aan de hall effect-stick van de 8bitdo Ultimate (dus niet de Ultimate 2 die later verscheen), maar zijn iets lager. Desondanks merk ik dat het rechter pookje soms in de weg zit van de A-knop, terwijl de linker pook de minknop verspert. Zeker dat laatste is irritant, want je moet echt met je duim over dat pookje heen om die knop te kunnen bereiken.
Ik ben bovendien geen fan van de schouderknoppen. Op het originele model klikken ze perfect en voelen ze lekker sompig aan. Maar de 8bitdo Ultimate Mobile probeert een soort beste-van-twee-wereld-situatie te presenteren. De knoppen an sich voelen aan als microschakelaars, maar kun je daarna alsnog verder indrukken. Maar dit voelt heel vreemd en onwennig aan. Voor mobile games is dit misschien beter, maar voor retrogames geniet dit absoluut niet de voorkeur. Met de triggers heb ik gelukkig geen problemen ervaren.
Nadruk op mobile games
Verder is me duidelijk dat 8bitdo ook de d-pad gemaakt heeft met mobile games in het achterhoofd. Ook hier ontstaat een soort vreemde combinatie van microschakelaars en ‘het ouderwetse gevoel’, maar daar heb ik aanzienlijk minder moeite mee. De vierpuntdruktoets ziet er hetzelfde uit als op de Ultimate-controller, maar klikt als een d-pad van Retroid. Je levert daardoor in op zachtheid, maar krijgt er een hoop snelheid voor terug. Het is maar net wat je fijn vindt, maar hier heb ik gelukkig wel aan kunnen wennen.
De actieknoppen staan wat dichter op elkaar dan bij de originele variant, maar ook daar heb ik geen moeite mee gehad. Ze voelen verder precies hetzelfde aan als op de reguliere controller. Ze hebben een fijne travel en een zachte landing in rubberen membraan. De pookjes draaien daarnaast heel soepel, maar hebben een deadzone waar je even aan moet wennen. Zeker het pookje rechts gaat voor je gevoel van nu naar vijftig wanneer je het naar de buitenkant duwt. De app kan dat probleem helaas niet verhelpen.
Vrij basale appervaring
Juist, net zoals bij andere 8bitdo-controllers (en recente gamepads van Gamesir) ben je in staat de 8bitdo Ultimate Mobile te koppelen aan een companionapplicatie. In dit geval is het de 8bitdo Ultimate Software V2. Je kunt de knoppen andere functies geven en ook de twee achterknoppen instellen zoals je wil. Wat dan weer niet kan is een macro instellen. Daarmee kun je, op andere controllers van het merk, knoppencombinatie onder één button installeren. Wellicht minder nodig voor mobile games, maar toch jammer dat dit niet kan.
De applicatie is verder vrij basaal. Je kunt een profiel instellen, de knoppen aanpassen, deadzones instellen voor zowel de pookjes als de triggers en de posities van die dingen omdraaien. Die profielen zijn dan wel weer cool, aangezien je zodoende voor allerlei games of emulators een andere indeling selecteert. Van profiel wisselen werkt overigens alleen via de app; daar is geen handige butoon voor beschikbaar op de mobiele controller. Verder zie je via de gratis app hoe het gesteld is met de batterijduur van de 8bitdo Ultimate Mobile.
8bitdo Ultimate Mobile kopen?
Ondanks het feit dat de 8bitdo Ultimate Mobile veel te wensen overlaat, heb ik er toch veel van kunnen genieten. De smartphonecontroller ligt namelijk erg lekker in de hand en doet wat dat betreft ook niet onder voor reguliere controllers. De achterknoppen zijn daarnaast goed bereikbaar en de actieknoppen liggen ontzettend lekker onder je duim. En als je eenmaal gewend bent aan de pookjes en d-pad, dan bieden die eveneens een ervaring aan waar je redelijk gelukkig van wordt. Maar het kan dus beter.
Gezien de prijs moet ik misschien niet al te zwaar tillen aan allerlei kanttekeningen. Maar dat neemt niet weg dat de 8bitdo Ultimate Mobile een vrij beperkte ervaring biedt. Voor een eventuele opvolger hoop ik dat het merk inzet op meer flexibiliteit, in elk geval. Zodat mensen met een iPhone hem ook kunnen overwegen. En dat de pookjes niet zo in de weg zitten, want dat vind ik oprecht het grootste probleem. Mocht je de Abxylute S9 te duur vinden, dan biedt de Ultimate Mobile een redelijk, maar niet fantastisch, alternatief.
Je kunt de 8bitdo Ultimate Mobile kopen bij Amazon. Mocht je iets kopen via de affliatelinks, dan kan RetroReady daar een klein bedrag aan overhouden, zonder dat het jou iets kost. Voor meer controllerreviews kun je terecht in ons overzicht. En kom ook hangen in onze Discord, waar we het over controllers, games en meer hebben.