8bitdo Ultimate 2 positioneert zichzelf als tegenhanger
De 8bitdo Ultimate 2 voert een aantal belangrijke wijzigingen door aan het origineel, dat eind 2022 verscheen. Denk dan aan zogenaamde tmr-sticks, hall effect-triggers en tactiele schouderknoppen. Zijn dit waardevolle aanpassingen?

Met de 8bitdo Ultimate 2 hebben we een opvolger van één van mijn favoriete controllers sinds 2022: de 8bitdo Ultimate. Dit is een draadloze controller voor Windows en Android, die beschikt over vooral technische verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger. Ik heb ongeveer 70 euro betaald voor het pakket, inclusief dock. Dat komt doordat ik de controller besteld heb bij de fabrikant, nog voordat die officieel in Nederland beschikbaar is. In die prijs zitten btw en verzendkosten, van pakweg een veertien euro.
Er is nu slechts één versie beschikbaar van de Ultimate 2 (niet te verwarren met budgetcontroller Ultimate 2C). Deze variant sluit je bedraad of via de 2,4GHz-dongle aan op een Windows-computer of via bluetooth aan een Android-apparaat. Het is me niet gelukt de gamepad aan de praat te krijgen op iOS. Ik heb geprobeerd games te spelen binnen RetroArch en Delta, maar in beide gevallen zag de iPhone 13, met iOS 18.3, de accessoire niet. Jammer, maar de fabrikant adverteert dan ook niet met iOS-compatibiliteit.
In de basis hetzelfde
Beide fijne controllers delen eenzelfde basis. Het formaat is gelijk aan elkaar, maar de Ultimate 2 weegt net even wat meer dan zijn voorganger. De actieknoppen zijn gelijkwaardig aan elkaar en maken in alle gevallen gebruik van rubberen membraan. Verder is de indeling grotendeels hetzelfde gebleven en zitten de sticks, d-pad en veel van de beschikbare knoppen op dezelfde plaatsen. De menuknoppen hebben wel een andere positie gekregen, maar dat is prima. Het kost totaal geen moeite je daaraan te conformeren.
Daarnaast is het zo dat ze allebei beschikken over een handig oplaadstation. Dit is een dock waar je de controller gemakkelijk in laat glijden en waar de contactpunten moeiteloos verbinding maken. Het toffe aan dit systeem is dat er onderop een luikje zit waar een usb-c-dongle in verstopt zit. Als je die daar laat zitten en het dock aan de pc koppelt, dan maakt de 8bitdo Ultimate 2 automatisch verbinding met je pc op het moment dat je hem eraf haalt. Zo heb je maar één usb-c-poort nodig voor de verbinding en het opladen.
Aanpassingen aan d-pad en schouderknoppen
Wanneer je de 8bitdo Ultimate 2 vastpakt en een beetje verkent, dan kom je al gauw wat aanpassingen tegen. Zo heeft de fabrikant de schouderknoppen en d-pad aangepast; dit zijn nu tactiel. Dat betekent dat je er sneller op kunt klikken dan op het voorgaande model, omdat de travel veel korter is. Daar staat tegenover dat de feedback ook minder prettig is, maar het is nog niet zo erg als met microschakelaars (zoals op de Nyxi Master P1). Dit gaat wel een beetje ten koste van het gevoel van de vorige Ultimate.
Waar ik 8bitdo in de afgelopen jaren om ben gaan waarderen is dat het bedrijf goed in staat is oud met nieuw te combineren. De vierpuntdruktoets op het vorige model doet me denken aan controllers van weleer, omdat die wat sompig is. Datzelfde geldt overigens voor de schouderknoppen. Ze voelen in de bediening wat zachter, zonder dat je het idee hebt dat je iets inlevert op reactiesnelheid. Nu kan ik de nieuwe d-pad nog waarderen, maar de shoulder buttons geven wat mij betreft een te harde feedback.
Extra knoppen en instelbare triggers
Daarnaast kom je twee nieuwe knoppen tegen: L4 en R4. Die vind je bovenop, naast de trekkers en achter de schouderknoppen. Ook dit zijn tactiele knoppen. Hoewel het soms een beetje druk wordt zo onder de wijsvingers, ben ik wel van mening dat ze waardevol kunnen zijn. Je moet ze zelf wel even een functie meegeven in de bekende Ultimate Software V2. Je kunt ze in elk geval blind vinden en als je eenmaal aan de positie gewend bent, dan bekleden ze een waardevolle positie, zonder dat dit ten koste gaat van andere knoppen.
Achterop zitten, net als bij de Nyxi Master P1 en GameSir Cyclone 2 (die ik ondertussen aan het testen ben), twee mechanische schakelaars. Daarmee kort je het bereik van de triggers in. Ze veranderen dan in tactiele trekkers, wat met name handig kan zijn voor shooters en andere schietspellen. Je vuurt veel sneller je kogels af. De drukgevoelig in de normale stand heeft nog groeiruimte: soms merk je tijdens het racen dat je auto ineens veel harder gaat dan je zou inschatten. Het systeem lijkt dus te werken met drukpunten.
De compleet nieuwe sticks
Tot slot kom ik aan bij een verandering die minder zichtbaar of voelbaar is. De 8bitdo Ultimate 2 is voorzien van tmr-sticks. Dit is een afkorting voor tunneling magnetoresistance. In essentie is die technologie een upgrade van de bekende hall effect-pookjes waar ik het al maanden over heb. Ze werken eveneens met magneten en hebben dus geen onderdelen die langs elkaar schuren. Bovendien is het zo dat de pookjes accurater zijn, terwijl ze minder energie verbruiken dan de sticks in de voorganger uit 2022.
Je merkt dat ze accurater zijn in de meest subtiele bewegingen. Nagenoeg alles pakt die mee. Wat de sticks verder bijzonder maakt is dat ze een pollingpercentage van 1000 Hz hebben, zowel bedraad als draadloos. De gewone Ultimate moet het doen met 125 Hz in de draadloze stand. Nu zul je niet snel voelen wanneer zo’n percentage 125 of 1000 Hz is; maar hoe hoger het getal, hoe stabieler en sneller de verbinding is. In dit geval stuurt de controller duizend keer per seconde data door naar de pc of smartphone.
Te koppelen aan Ultimate Software V2
En dan hebben we de uitgebreide Ultimate Software V2 nog. Dit is andere software dan waar ik de eerste 8bitdo Ultimate aan koppelde, maar in beide gevallen kun je dezelfde dingen instellen. Zo kun je bijna elke knop elke functie meegeven die je wil. Je kunt de sticks omdraaien, de d-pad en de linker knuppel omwisselen (digitaal dan, niet fysiek zoals bij de Nyxi Flexi) en zowel de y- als x-assen omdraaien. Dit is ook de plek waar je beide achterknoppen en de twee extra buttons aan de bovenkant van nieuwe functies voorziet.
Verder kun je de deadzones instellen van zowel de triggers als de knuppels, maar kun je de problemen die ik eerder noemde helaas niet oplossen. Maar je kunt wel invloed uitoefenen op hoe groot de draaicirkel is en hoe diep je de triggers moet indrukken voordat ze ‘volledig’ ingedrukt zijn. Net als bij andere 8bitdo-gamepads kun je ook hier macro’s instellen (knoppencombinaties onder één knop installeren), evenals de led-verlichting regelen en de opties voor bewegingsgevoeligheid beheren.
8bitdo Ultimate 2 kopen?
Al met al kan ik niet stellen dat de 8bitdo Ultimate 2 de ultieme opvolger is van de eerste 8bitdo Ultimate. Sommige aanpassingen kan ik namelijk niet echt waarderen, terwijl andere technische verbeteringen weinig invloed hebben op de gameplay. Daardoor heb ik niet het gevoel dat ik per se mijn vertrouwde Ultimate aan de kant moet schuiven, zodat die plaats kan maken voor de nieuwste telg in de reeks. Daarvoor hecht ik te veel waarde aan bijvoorbeeld de schouderknoppen en het ouderwetse gevoel van de d-pad.
Tegelijkertijd is het zo dat de Ultimate 2 veel voor weinig aanbiedt. Je krijgt er een controller voor terug met fijne en snelle knoppen, duurzame en accurate sticks en triggers en genoeg aanpassingsmogelijkheden om de ervaring constant persoonlijk te houden. Ik zie dit model dan ook minder als een opvolger, maar meer als een soort tegenhanger. Doet je oude Ultimate het nog goed, dan hoef je de 8bitdo Ultimate 2 niet snel in huis te halen. Tenzij je heel veel waarde hecht aan de technische aanpassingen.
WIl je verder kletsen over de 8bitdo Ultimate 2? Meld je dan aan bij onze Discord!