RetroArch op iPhone installeren en instellen

Sinds midden mei is het mogelijk RetroArch op iPhone te installeren. Als je wil weten hoe dat moet, volg dan de stappen in deze gids op.

retroarch op iphone

De app RetroArch op iPhone installeren kost niet heel tijd of energie. Als je weet hoe dit op een Android-apparaat moet, dan weet je ook eigenlijk al hoe dit op een iPhone werkt. Voor een groot deel van de kennis en achtergrondinformatie, verwijs ik je daarom door naar een eerder geschreven gids over deze fijne emulator. In dit artikel behoud ik me tot de belangrijkste stappen die je neemt voor het installeren van RetroArch op iPhone. Daardoor kan ik het ook iets korter houden en weet je sneller waar je aan toe bent. Dus laten we snel beginnen.

Eerst is het natuurlijk zaak dat je RetroArch downloadt. Dat kan gelukkig gewoon vanuit de App Store. Je hoeft daarvoor geen alternatieve downloadwinkel te downloaden, zoals dat het geval is bij Delta. In de basis komen Delta en RetroArch overeen: dit zijn emulators waarmee je games van verschillende systemen kunt emuleren. Je kunt zelfs games van de moderne spelcomputers erin spelen – maar mijn ervaring is dat je daar beter andere apps voor kunt downloaden. Op Android zijn die beschikbaar, maar op iOS nog niet.

retroarch op iphone

Voorbereidingen treffen

Voordat we kunnen beginnen aan de uitleg, is het noodzakelijk alvast wat voorbereidingen te treffen. Zodoende loopt de installatie wat vlotter. Je doet er goed aan alvast de nodige BIOS-bestanden op de iPhone te zetten. Dit zijn systeembestanden van spelcomputers, die je in sommige gevallen nodig hebt om de games te emuleren. Helaas kan ik daar niet naartoe linken en je verder ook niet helpen daaraan te komen. Meestal is een RetroArch BIOS pack zo gevonden via een zoekmachine. Zodra je die hebt, verzamel je ze in één map op je iPhone.

Hetzelfde geldt voor alle games die je wil spelen. Je moet zelf de spelbestanden verzamelen. Je kunt dat doen door ze zelf te back-uppen, zoals met de Epilogue GB Operator. En zo zijn er nog meer middelen voor andere spelcomputers beschikbaar. Ook in dit geval kan ik niet vertellen hoe je aan roms komt. Maar als je ze hebt geback-upt, zorg er dan voor dat je ze per console of handheld in een mapje stopt. Vervolgens is het handig als je al die mapjes binnen een map met de naam Games verzamelt en op je iPhone zet.

retroarch op iphone

RetroArch op iPhone gebruiken

Zodra je RetroArch op iPhone voor het eerst opstart, kom je uit in een grijs menu. De eerste taak die we hebben is het aanmaken van de juiste bestandstructuur. Voor de stappen die je hieronder ziet staan, houd ik de Engelse namen aan. Dan kun je – als je ergens niet uitkomt of wat anders in wil stellen – later gemakkelijker opzoeken waar je tegenaan loopt. Maar je bent natuurlijk geheel vrij een andere taalinstelling te gebruiken. Mocht je de taal willen aanpassen, dan ga je naar Settings > User Interface > Language. Daar kies je de taal uit.

Terug naar die bestandsstructuur. Die worden binnen de app Directories genoemd. Via Settings > Directory kun je het bestandspad aanpassen. Eerst moeten we de BIOS-bestanden inladen. Ga daarvoor naar Settings (het tandwieltje) > Directory > System/BIOS. Als je daarop tapt dan ga je op zoek naar de map waarin je de BIOS-bestanden opgeslagen hebt. Selecteer <Use This Directory>. Doe hetzelfde bij File Browser, maar dan voor je games. Ook kun je de locaties voor cheats, screenshots, savebestanden en save states aanpassen.

retroarch op iphone

Updaten en cores downloaden

Als je hiermee klaar bent, ga je terug naar het hoofdmenu. Selecteer vanaf hier Configuration File > Save Current Configuration. Dat doe je altijd wanneer je een appinstelling aanpast, zodat de veranderingen niet verloren gaan. Zorg er vervolgens voor dat de iPhone verbonden is met het internet (bijvoorbeeld via wifi), zodat we kunnen gaan updaten. Ga dan via het hoofdmenu naar de Online Updater en klik op de volgende regels: Update Core Info Files, Update Assets, Update Controller Profiles, Update Cheats, Update Databases en Update Shaders.

Dan is het nu tijd de benodigde cores te downloaden. Dit zijn als het ware de emulators die je downloadt, waardoor je de games voor verschillende spelcomputers kunt spelen. Dit gaat wederom via de Online Updater. Het is belangrijk om te onthouden dat je één emulator per keer downloadt, om problemen te voorkomen. Verder doe je er goed aan om zo nu en dan op Update Installed Cores te klikken of tappen, om te kijken of er nieuwe versies beschikbaar zijn. Ikzelf gebruik altijd dezelfde cores voor elke RetroArch-installatie, en die lijst vind je hieronder.

 • Arcade: MAME 2003-Plus
 • Commodore Amiga: PUAE
 • DOS: DosBox-Pure
 • NEC PCE, TG-16, PCE-CD en TG-CD: Beetle PCE
 • Game Boy (Color): Gambatte
 • Game Boy Advance: mGBA
 • Virtual Boy: Beetle VB
 • Nintendo DS: melonDS
 • NES: Nestopia
 • SNES: Snes9x Current
 • Nintendo 64: Mupen64Plus
 • GameCube en Wii: Dolphin
 • Sega Master System, Mega Drive en Sega CD: Genesis Plus GX
 • Sega 32X: PicoDrive
 • Sega Saturn: YabaSanshiro
 • Sega Dreamcast: Flycast
 • SNK Neo Geo: FinalBurn Neo
 • Sony PlayStation: DuckStation
 • Sony PlayStation 2: PCSX2
 • Sony Playstation Portable: PPSSPP

Interface aanpassen

Er zijn nog heel veel dingen die je later kunt instellen en aanpassen. Maar nu is het belangrijk dat je de interface enigszins toegankelijk maakt. Tot nu toe maakten we gebruik van de interface die glui genoemd wordt. Maar wat we liever willen is xmb. Dit is een menuontwerp dat veel lijkt op dat van de PSP en PlayStation 3. Niet alleen maakt dit je lijst met games overzichtelijk, ook kun je de instellingen gemakkelijker vinden. Dit is één van de beste menu’s die RetroArch op iPhone aanbiedt. Volg de stappen op om hem in te stellen.

Ga wederom naar de instellingen door op het tandwieltje te klikken of tappen. Selecteer daarna de optie User Interface en vervolgens Menu. Selecteer het menu dat je wil hebben (je mag van mij ook een andere structuur gebruiken, net wat je wil). Als je hebt gekozen, keer dan terug naar Configuration File > Save Current Configuration via het hoofdmenu. Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is RetroArch afsluiten (dat kan via het hoofdmenu) en opnieuw opstarten. Dan word je begroet door de interface die je zojuist ingesteld hebt.

retroarch op iphone

RetroArch verder instellen

Met de instellingen en tips van dit artikel, ben je klaar om te genieten van alle games van weleer. Maar zoals gezegd, betreft dit alleen de basis. Er valt nog veel meer te ontdekken. Denk dan aan het aanpassen van knoppenindelingen, beeldkwaliteit, shaders, overlays en nog veel meer. Daar kom ik in een later artikel op terug. Zoals je kunt lezen hoef je niet heel veel tijd kwijt te zijn aan deze installatie. Het back-uppen of vinden van de benodigde bestanden duurt waarschijnlijk langer. Desondanks leuk om mee bezig te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.