Pimax Portal View bootst Virtual Boy-ervaring tot op zekere hoogte na

We hebben de Pimax Portal View-headset nu een tijdje getest, onder meer door Virtual Boy-games te spelen. Hoe bevalt de bril in de praktijk en wat kun je van de emulatie van Nintendo’s gefaalde console verwachten?

pimax portal view vr

Vlak nadat de review van de Pimax Portal online verscheen, zocht een Nederlandse medewerker van het bedrijf contact met me op. Hij vroeg of ik interesse had in een interview met een productmanager van het bedrijf (dat is uiteindelijk het goed gelezen interview met Snake geworden) en bood daarna aan mij een View-headset op te sturen. Dat is een accessoire voor de Portal-handheld. Voorop zit een lade waar je het platte gevaarte in schuift, zodat je naar het scherm kunt kijken via de twee lenzen die in de bril zitten. In de bril zit verder weinig technologie.

Er zit wel een accu van 6.000 mAh in. En die is hard nodig. Samen met de 4.000 mAh van de Pimax Portal zelf, kom je uit op 10.000 mAh. Aangezien je de accu snel leeg trekt wanneer je in virtual reality dingen gaat doen, is dat dus geen overbodige luxe. Voor de rest zit alles wat je nodig hebt dus in de handheld. Niet alleen de camera’s, processor en het werkgeheugen, maar ook de afneembare controllers die je in de bijbehorende houders kunt plaatsen. Dat gaat redelijk moeiteloos en kan ook maar op één manier, waardoor dat haast niet mis kan gaan.

pimax portal view headset

Pimax Portal View en de Virtual Boy

Voordat ik met de Pimax Portal View aan de slag ging, moest ik eerst even bedenken in welke mate ik de hardware kan bespreken op RetroReady. Ik focus me op het behoud en bereikbaar houden van retrogames, door met name retrohandhelds te bespreken (los van wat controllers, consoles en randapparatuur). Omdat ik weinig met de Virtual Boy van Nintendo heb gedaan tot nu toe, lijkt me dit het beste moment die console te bespreken. Met een virtual reality-headset kun je die ervaring immers redelijk emuleren – was mijn idee althans vooraf.

De Virtual Boy is een soort hybride handheld en console van Nintendo uit 1995. Het is een zogenaamde head-mounted display op pootjes, waar uiteindelijk 22 games voor ontwikkeld zijn. In totaal is de console, die voor het eerst stereoscopisch 3d-gamen naar de markt bracht, een jaar te koop geweest. Daarna trok Nintendo de stekker uit het project, vanwege tegenvallende verkopen (minder dan een miljoen stuks). Nu kan de Pimax Portal geen stereoscopisch 3d weergeven, maar de View en de Portal vormen wel samen een head-mounted display.

pimax portal view headset

pimax portal view headset

Welke emulator?

Aangezien de Pimax Portal een Android-apparaat is, kun je gewoon een goede Virtual Boy-emulator downloaden vanuit de Google Play Store. Je kunt ook een core downloaden voor RetroArch, maar in dit geval heb ik gekozen voor de Virtual Virtual Boy. Dit is een gratis app die nog niet zo heel bekend is, maar niet tegenvalt qua functies. Zo kun je zelf knoppen toewijzen aan de losse Joy-con-achtige controllers van de Portal en is het mogelijk het linker- of het rechterbeeld te laten zien op het scherm. Je kunt ze ook allebei weergeven.

Die laatste optie is handig als je een Android-apparaat hebt dat in staat is stereoscopisch 3d te weergeven. Maar de Pimax Portal heeft een qled-paneel met een hoge resolutie, dat beelden altijd plat presenteert. Geen probleem, aangezien we ook naar één van de twee beeldhelften kunnen kijken. Zo is het in elk geval mogelijk games te spelen die veel gamers nooit gespeeld hebben, al maak je dan niet optimaal gebruik van de ‘nieuwe’ mechanics en ideeën. Juist dat verschil in diepte was hetgeen dat de Virtual Boy destijds zo uniek en speels maakte.

pimax portal view vr

pimax portal view vr

Zonder diepteverschil

Als je wil, kun je zo’n ervaring wel realiseren op de Nintendo 3DS, aangezien dat apparaat wel een stereoscopisch 3d-scherm heeft. Maar op de Pimax Portal moet je het zonder dat diepteverschil doen. Op een 3DS heb je dan weer geen headset op je hoofd zitten. Dus voor een volledige Virtual Boy-ervaring ben je aangewezen op de originele hardware (maar zie die nog maar eens voor een leuk bedrag te krijgen). Met zo’n headset op je gezicht ervaar je in elk geval tot op zeker hoogte wat de mensen in de jaren negentig meemaakten.

Niet de misselijkheid gelukkig – maar wel de manier van spelen. Maar ook dit werkt net even anders. Ik kan me voorstellen dat wanneer je een Virtual Boy gebruikt, je niets anders dan de game te zien krijgt. Binnen de virtuele omgeving van de Pimax Portal View wordt het scherm op een digitaal display geprojecteerd. Je kunt dat display lekker groot, maar nooit schermvullend maken. Je ziet altijd nog de omgeving om dat scherm heen. Maar als je je gewoon concentreert op de actie van de games, dan heb je daar weinig last van en kun je prima van genieten.

pimax portal view vr

Meer knoppen op de controllers

Het is daarnaast fijn dat je gewoon de losse controllers van de Pimax Portal kunt gebruiken. Je hoeft ze niet per se in de houders te stoppen voor reguliere apps (dus geen apps die speciaal voor virtual reality gemaakt zijn). Daardoor voelt het spelen vertrouwd aan, zeker wanneer je zelf de knoppenindeling ingesteld hebt. Op de controllerhelften tref je tevens meerdere soorten knoppen aan, waarvan het gros in de vr-modus gebruikt wordt. Dat is even wennen, omdat ik die niet eerder gebruikte. Maar ondanks dat navigeer je je snel een weg in de virtuele wereld.

Ook moet ik zeggen dat de View-headset best comfortabel zit. Je kunt de band achterop strakker trekken door aan de knop te draaien, en kunt daarnaast de headset voorop omhoog duwen tijdens het op- en afzetten. Het enige waar je nog aan moet denken, is de accukabel te bevestigen, anders houd je het misschien een uur of twee vol. Een nadeel van deze opzet is dat je constant het scherm schoon moet vegen en houden. Het is immers een touchscreen op een Android-apparaat, en soms moet je bepaalde acties op het scherm bevestigen met een tap.

pimax portal review

pimax portal view vr

Pimax Portal View kopen?

Al met al ben ik tevreden over de Pimax Portal View-headset. Het is een comfortabele head-mounted display, die je gemakkelijk installeert. Daarnaast krijg je een goed idee van hoe het vroeger was om op de Virtual Boy te spelen. Op Android kom je niet gauw zo’n uitgebreid en compleet systeem tegen als de Pimax Portal View-set, maar ik kan hem ondanks dat niet als een soort must-have aanbevelen voor retrogamers. Daarvoor is de ervaring te niche. Maar mocht je al een Portal hebben en twijfelen over de aankoop, dan is het een welkome en fijne accessoire.

Pimax heeft een vr-headset opgestuurd voor een review, maar ik had er zelf ook al een gekocht. De Pimax Portal koop je het beste bij de fabrikant zelf, voor de laagste prijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.