Poco F6 Pro werkt als een fijne smartphone voor retrogamers

De Poco F6 Pro is een Android-smartphone waar je heel fijn op kunt gamen. Dat komt onder meer door de sterke specificaties. Ik heb het toestel al een week getest en in deze korte review lees je mijn bevindingen.

poco f6 pro

Iets meer dan een week voor de lancering van de Poco F6 Pro heeft de fabrikant me een toestel opgestuurd om te testen. RetroReady is misschien niet de eerste website waar je aan denkt als het om smartphonereviews gaat. Maar elk toestel dat ik test, is wel een bewuste keuze. In het geval van de OnePlus Open was dat om te checken hoe de ervaring is met Nintendo DS– en 3DS-games. En voor de Galaxy Tab S9 Ultra-review was dat om de prestaties te meten met de meest high-end processor voor mobiele apparaten van dat moment. Hoe zit dat met de F6 Pro?

Nou, de Poco F6 Pro heeft niet de allernieuwste mobiele processor van nu. Maar het merk staat – in elk geval bij mij – wel te boek als een merk voor gamers. In dat geval is het dus interessant om een korte recensie te wijden aan het apparaat. Onder de motorkap zit een Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2-processor, waar je meer dan prima retrogames op kunt draaien. Nog een reden om het toestel onder de loep te leggen. Ik kan me goed voorstellen dat je deze smartphone op het oog hebt en dan denkt: wat kan ik hier precies van verwachten?

poco f6 pro review

Geschikt voor gamers

Laat ik beginnen met het idee dat dit geen échte gamingsmartphone is. Verwacht dus geen extra knoppen zoals op de Asus ROG Phone 8. Maar Poco heeft wel wat andere foefjes toegevoegd die voor een aangename game-ervaring moeten zorgen. Denk dan aan WildBoost Optimization 3.0 en LiquidCool Technology 4.0, die de processor optimaliseren en hem koel houden. Tijdens het testen werd de smartphone wel warm, maar dat gebeurde als ik echt tot het uiterste ging. Als je rekening houdt met een normale warmteontwikkeling kom je niet bedrogen uit.

Het scherm doet de gamingervaring eveneens veel goed. Dit is een amoled-scherm van 6,7 inch, met een maximale verversingssnelheid van 120 Hz. Daarmee doet de Poco niet per se onder voor de Asus, al heeft die wel een hoger aantal Hertz. Het ding is alleen: weinig games maken daar optimaal gebruik van, waardoor je meestal toch op 60 of 120 frames per seconde blijft hangen. Het toestel ligt verder lekker in de hand, maar de cameramodule kan wel een beetje in de weg zitten wanneer je hem horizontaal vasthoudt. Dat is inherent aan het design en daar ontkom je niet aan.

poco f6 pro review

Nintendo GameCube en PlayStation 2

Dan gaan we over tot het belangrijkste onderdeel van de test: de prestaties. Onder de motorkap zit de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, dezelfde als in de Odin 2 Pro-handheld (en de Xiaomi 13, OnePlus 12R en Galaxy Tab S9 Ultra). De premium cpu van vorig jaar dus, die nog steeds perfect dienst doet als motor voor je daily driver én retrogamemachine. Je speelt hier moeiteloos Nintendo GameCube– en PlayStation 2-games op, in verhoogde resoluties en op volle snelheid. Alles daaronder werkt meestal ook goed, mits je de juiste emulators gebruikt.

In het geval van GameCube en PS2 kun je meestal wel tot drie keer opschalen en dan nog steeds genieten van gaming in 60 fps. In vergelijking met bijvoorbeeld de Odin 2 kun je ook daadwerkelijk genieten van die hogere resoluties, omdat het scherm een resolutie heeft van 3.200 bij 1.440 pixels. Maar de ervaring leert dat dit meestal niet nodig is op kleinere schermen, waardoor full hd al perfect is (scheelt voor de accu). Ik zet het er altijd even bij: in theorie kun je hier ook Switch-games op spelen. Maar vanwege juridische redenen heb ik dat niet getest (en dat heeft ook niets met retro te maken).

Waar je wel even rekening mee moet houden is dat de Poco F6 Pro geen micro-sd-kaartsleuf heeft. Dat betekent dus dat je geen bestaand of voorbereid sd-kaartje, met je verzameling retrogames, kunt gebruiken in combinatie met dit toestel. Als je er dus games op wil zetten, dan moet je dat handmatig doen door ze te kopiëren. Dat is wat minder handig voor iemand met een grote collectie. Gelukkig wordt het toestel uitgerust met 256 of 512 GB, of zelfs 1 TB aan ruimte — er is dus genoeg plek voor zo’n collectie. De eerste twee modellen hebben 12 GB aan werkgeheugen; dat laatste model zelfs 16 GB.

poco f6 pro

Poco F6 Pro: andere eigenschappen

Verder heeft de Poco F6 Pro een aantal eigenschappen die me – los van het gamen – kunnen bekoren. Denk dan aan een grote accu van 5.000 mAh, die met een rotgang van 120 watt op te laden is. Daardoor ben je meestal een half uur kwijt aan het opladen. Ook zijn de camera’s ontzettend redelijk. De hoofdlens maakt – onder de betere omstandigheden – fijne foto’s. Maar zodra je ergens op inzoomt, dan daalt de kwaliteit iets; beelden ogen dan wat plat. Ook heeft de F6 Pro fijne software, al zijn er redelijk veel vooraf geïnstalleerde apps op aanwezig.

Verder kan een updatebeleid – in mijn optiek – een smartphone-ervaring maken of breken. De Asus ROG Phone 8 komt er een beetje bekaaid van af met een matig voornemen, maar de Poco krijgt drie Android-updates en vier jaar aan beveiligingsupdates. Geen vetpot, maar gezien de prijs wel te verwachten. De Poco F6 Pro heeft een adviesprijs vanaf 580 euro, waardoor je in mijn beleving een premium smartphone kunt scoren voor de helft van de prijs. Alleen dat maakt hem al interessant. En dat je hier dan ook perfect op kunt retrogamen, is een kers op een verse slagroomtaart.


Voor de lancering van de Poco F6 Pro heeft de fabrikant me ook uitgenodigd aanwezig te zijn op het lanceringsevenement in Dubai. Daar ben ik sinds woensdagochtend (en ga vrijdagmiddag weer terug). Ook heb ik het toestel ter review opgestuurd gekregen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.