Abxylute S9 doet niet onder voor een volwaardige controller
De Abxylute S9 is een tablet- en smartphonecontroller die je om het apparaat heen vouwt, als het ware. De controller is al een tijdje uit, maar ik wil er toch nog wat aandacht aan besteden op RetroReady. Omdat het een tof en goed werkend product is.

Als je op de hoogte bent van tablet- en smartphonecontrollers, dan is het misschien een beetje gek zo lang na de officiële lancering een recensie over de Abxylute S9 voorbij te zien komen. Maar dit doe ik met een goede reden. Ik ben namelijk erg onder de indruk van dit apparaatje. De S9 werd in augustus 2024 aangekondigd en was toen te steunen via Kickstarter. Dat heb ik meteen gedaan, en in november van dat jaar ontving ik de accessoire. De S9 kostte me 49 euro, maar daar kwam nog 10 euro aan btw bovenop.
Als je de centen meerekent dan heb ik bijna 60 euro betaald voor de Abxylute S9. Dat is vrij normaal voor een goede smartphonecontroller. Als je hem nu zou bestellen via de website dan ben je 62 euro kwijt, maar de normale prijs zit rond de 89 euro. Dat is nog steeds minder dan wat ik voor de Gamesir X3 Pro betaald heb. Die controller, die je op eenzelfde manier gebruikt, kostte me namelijk 103 euro. Het kan echter ook goedkoper: de 8bitdo Ultimate Mobile Gaming Controller, die ik hierna test, kost namelijk 45 euro.
Wel bluetooth, maar…
De Abxylute S9 (xy spreek je uit als su) is een controller die je als het ware om een smartphone of tablet heen wikkelt. Aan de rechterkant zit een usb-c-aansluiting, waardoor je daar vrijwel elk mobiele apparaat op kunt aansluiten. Zonder usb-c werkt de accessoire niet. En hoewel er wel bluetooth op zit, kun je die standaard niet gebruiken om apparaten mee aan te sturen. Die verbinding gebruikt de fabrikant voor het updaten van het systeem. Dat gaat via de gratis app die je kunt downloaden uit Google Play of de App Store.
Je kunt de Abxylute S9 horizontaal uitrekken, waardoor zo’n beetje elke moderne smartphone er tussenpast. Voor tablets geldt dat je geen grote formaten kunt gebruiken (tot 8,8 inch). In totaal kun je het reksysteem 21,6 centimeter breder maken. Het enige waar je dan nog rekening mee moet houden, is de ruimte bij de rails. Ik heb de S9 onder meer getest met de OnePlus 13 en 12 en Pixel 8 Pro en Pixel 9 Pro XL en heb gemerkt dat de camera-eiland achterop veel invloed heeft op de manier waarop je de smartphone plaatst.
Eruit wippen
Die op de OnePlus-modellen is eigenlijk te groot voor de S9, waardoor de telefoon er een beetje schuin in hangt. Dat heeft gelukkig geen invloed op de gameplay en ook de usb-c-aansluiting kan het hebben. Die geeft namelijk een beetje mee, om schade aan de poort of connector te voorkomen. Ik heb tijdens het spelen soms wel het idee dat de OnePlus er dan ineens uitwipt, maar dat is nooit voorgekomen. De Pixel-lijn leent zich veel beter voor de smartphonecontroller, omdat daar de camera achterop niet in de weg zit.
Als je de app op de smartphone of tablet plaatst waar de controller op aangesloten is, dan kun je allerlei zaken instellen. Je kunt zelf de knoppen instellen en bijvoorbeeld de deadzones van de triggers en analoge knuppels aanpassen. Ook kun je vanuit hier je games, emulators of clouddiensten opstarten, als je dat wil. Het dient als een soort vervanging van de launcher, in elk geval op Android. Op iOS heb ik dit niet getest, omdat ik een iPhone 13 heb met lightning-aansluiting. Ik heb geen modernere iPhone dan dat.
Overzichtelijk software
De software is gelukkig ontzettend overzichtelijk. Zodra je de app opent, zie je een overzicht van toegevoegde apps en games staan, inclusief wat cloudsuggesties. Die kun je ervaren als reclame helaas, aangezien ze een snelkoppeling vormen naar de Xbox-clouddienst. Als je wil kun je de extra opties verwijderen uit de lijst, maar dat voelt een beetje aan als de omgekeerde wereld. Je zou namelijk alleen hoeven bepalen welke games er wél in horen te staan. Maar goed, het is een kleine moeite om de spellen te verwijderen.
Bovenin tref je in elk geval handige mogelijkheden aan. Naast algemene instellingen tref je hier ook de eerdergenoemde button mapping aan. Je kunt de vier actie- en de twee macroknoppen (die zitten achterop) aanpassen. Ook kun je snel kiezen tussen een Nintendo- of Xbox-indeling. Helaas is het niet mogelijk de fysieke knoppen dan aan te passen, zoals wel kan op de Gamesir X3 Pro. Je draait dan digitaal A en B en X en Y om, maar op de hardware zie je de oude indeling nog staan. A zit altijd onderop en Y altijd bovenaan.
Beperkte mogelijkheden
De gratis app voelt verder wel een beetje beperkt aan. Want je kunt bijvoorbeeld niet de werking van de sticks omdraaien. Daarnaast is er wel een extra programmeerbare knop aanwezig, maar binnen de app van Abxylute kun je die niet aanpassen. Wel via een externe emulator, zoals bijvoorbeeld RetroArch. Daardoor is de knop niet nutteloos, maar het is wel een beetje vreemd dat de bijbehorende software-omgeving een beetje kaal is. Ook is het niet mogelijk om controllerprofielen aan te maken voor specifieke games.
Dat gezegd hebbende wil ik er niet té zwaar aan tillen. De app is gratis en vraagt niet of je ergens een abonnement voor wil afsluiten. Ook is de softwareomgeving volledig optioneel en heb je die niet echt nodig om alles uit de controller te halen. Binnen een emulator, of game voor Android of iOS, bestaan er bovendien genoeg opties voor het aanpassen van de knopjes. Tot slot kun je touchscreenbediening vastleggen onder de fysieke knoppen. Superhandig voor wanneer mobiele games geen controllers ondersteunen.
Behoorlijk veel knoppen
Over de hardware gesproken – hoe bevalt de controller zelf? Niet geheel onbelangrijk, natuurlijk. Ik ben met name enthousiast over de actieknoppen. Die hebben een wat ruwer bovenlaagje, waardoor ze minder glad zijn. Ze rusten op rubberen membraan, maar klikken ondanks dat wellicht toch nog net even te hard voor sommige mensen. Ik heb er in elk geval geen moeite mee. Dat zit wel anders bij de schouderknoppen. Die klikken wel behoorlijk hard. Als er iemand naast je zit tijdens het gamen, kan diegene er last van hebben.
De triggers hoor je helemaal niet, en landen op een zachte ondergrond. Dat zorgt voor solide doch kalme feedback. De d-pad is voorzien van microschakelaars. Daardoor krijg je toegang tot razendsnelle reactietijd, maar lever je iets in op het kantelpunt. Gelukkig kun je nog steeds goed voelen welke richting je indrukt, waardoor menig vechtspel zich prima leent voor de Abxylute S9. Verder zijn er nog wat extra knoppen aanwezig voor het menu, terugkeren naar het thuisscherm, maken van een screenshot en meer. Aan buttons geen gebrek.
Hall effect-sticks
Daarnaast goed Abxylute het ook heel goed als het om de vibratie en de analoge knuppels aankomt. De trillingen van de smartphonecontroller komen overeen met die van een Xbox-gamepad, maar dan iets subtieler. En dat de sticks beschikken over hall effect-technologie. Inmiddels stappen fabrikanten over op een moderne variant (tmr, zoals in de 8bitdo Ultimate 2 en Gamesir Cyclone 2), maar eind 2024 was die technologie nog niet echt gebruikelijk. Dat kan en ga ik de S9 daarom helemaal niet kwalijk nemen.
De analoge knuppels draaien ongeloof soepel. Daardoor spelen veel 3d-games als een droom. Of dat nu gaat om een consoleklassieker of een Android-parel, dat maakt niet uit. Je hebt volledige de controle over wat er op het scherm gebeurt, aangezien de sticks best wat nuance kennen. Ze registreren kleine bewegingen en reageren goed om de input wanneer je ze indrukt. Dankzij een fijne ribbellaag glijden ze ook niet zomaar onder je duimen vandaan. Op dit punt doet de Abxylute S9 niet onder voor consolecontrollers.
Abxylute S9 kopen?
Tot slot voelt de Abxylute S9 echt aan als een volwaardige gamecontroller. Dat komt door de flinke houvast. De handgrepen liggen comfortabel in de hand en zijn lekker dik. Ze beschikken over een lichte contour, maar verwacht niet meer dan wat subtiliteit. Abxylute doet het wat dat betreft wel beter dan de Gamesir X3 Pro, omdat die plat achterop is (zonder hulpmiddelen). Ook fijn: je kunt een koptelefoon bedraad aansluiten én de smartphone ondertussen opladen tijdens het spelen. Daar is een extra usb-c-poort voor aanwezig.
Kortom: ik ben van mening dat de Abxylute S9 nog steeds één van de betere smartphonecontrollers is van dit moment. Natuurlijk zijn er wat nadelen, maar tijdens het spelen heb ik ook gemerkt dat ik daar steeds minder mee bezig ben. Sommige knopjes klinken hard, maar laat dat geen spelbreker zijn. De app is verder beperkt, maar niet verplicht. Het comfort tijdens het spelen is hoog, de hall effect-sticks draaien ontzettend soepel en het algemene speelgevoel doet sterk denken aan een volwaardige controller.
Mocht je iets kopen via de affiliatelink in dit artikel, dan kan RetroReady daar een kleine commissie aan overhouden. Dat kost jou niets extra. Voor meer controllerreviews kun je terecht in ons archief. Meld je ook aan voor onze Discord, om op te hoogte te blijven van nieuwe artikelen en retrogamingnieuws.