Gamesir Cyclone 2 benadeelt je met de d-pad
De Gamesir Cyclone 2 is om veel redenen een ontzettend fijne en toffe controller, maar de draadloze gamepad heeft ook wat nadelen. Eén van die nadelen heeft te maken met de d-pad, terwijl ook de triggers wat te wensen overlaten.

Net nu allerlei controllerfabrikanten overstappen op hall effect-sticks, zien we dat onder meer de Gamesir Cyclone 2 gebruikmaakt van zogenaamde tmr-knuppels. Dat zijn dezelfde soort sticks als die van de 8bitdo Ultimate 2. Tmr-sticks zijn veel preciezer dan hall effect-varianten, terwijl ze eenzelfde niveau aan duurzaamheid aanbieden vanwege het gebrek aan langs elkaar schuivende onderdelen. Daarnaast verbruiken ze minder energie dan andere pookjes. De afkorting staat voor tunneling magnetoresistance.
Ik heb de Gamesir Cyclone 2 zelf gekocht via de officiële website van het bedrijf, voor 59,40 euro. Ik kreeg daarbij een soort vroegbestelkorting van 6,59 euro; de normale prijs betreft namelijk 65,99 euro. De controller is onder meer via Amazon te koop, waar ik hem op moment van schrijven aantreft voor net iets minder dan 60 euro. Dit is een multiplatformgamepad: je kunt hem gebruiken op de Nintendo Switch, pc, Android en iOS. Ik heb hem voornamelijk op de Nintendo Switch gebruikt, omdat ik daar vaak op game.
Veelzijdig gebruik
Je sluit de Gamesir Cyclone 2 op drie manieren aan op verschillende apparaten. Via bluetooth op de Nintendo Switch en mobiele apparaten, en anders via de kabel op pc en Switch. Met de meegeleverde usb-dongle is het daarnaast mogelijk verbinding te maken via 2,4 GHz, voor een nog snellere en stabielere connectie. Net als bij de 8bitdo Ultimate 2 bewaar je de dongle in de oplaadstand. Als je de standaard dan koppelt aan een pc, kun je de controller tegelijkertijd opladen en verbinding laten maken.
Voor die pakweg 60 euro haal je dus best een compleet pakket in huis als het om aansluiten en opladen gaat. Net als bij de Gamesir Tarantula Pro krijg je er een oplaadstandaard bij, al moet je bij Amazon vooral wel even goed opletten dat je dan wel de juiste versie selecteert. De controller plaatsen gaat met groot gemak, maar met de 8bitdo Ultimate 2 voelt dat veel soepeler aan. Van de basis halen gaat heel gemakkelijk. De Cyclone 2 springt dan direct aan en probeert verbinding te maken met een apparaat dat in de buurt is.
Zwak aanvoelende schakelaar
Ik heb Gamesir in korte tijd leren kennen als een toffe controllerfabrikant, die met elke controller iets unieks probeert te doen. De Tarantula Pro heeft een mechanische schakelaar voor de actieknoppen, bijvoorbeeld. En met de Gamesir Cyclone 2 doet het bedrijf ook wat leuks. Zo kun je de afstand van de triggers inperken. Nu is dat geen unieke functie, maar op dit prijspunt is het nog wel erg tof om te zien. De Ultimate 2 biedt deze optie ook aan, en daar voelt alles wel wat steviger en meer solide aan. Dat komt door de implementatie.
De triggers van de Gamesir Cyclone 2 hebben namelijk een kleine, zwak aanvoelende schakelaar op de triggers zelf zitten. Die kun je een kwartslag draaien. Als je dat doet, dan veranderen ze in microschakelaars en kun je dus veel sneller klikken. Dit voelt echter heel onveilig aan. Tijdens het spelen is er niets misgegaan, maar ik merk wel dat ik het idee heb dat ik de schakelaar elk moment kan afbreken. Dat idee heb ik bijvoorbeeld niet bij de Dualsense Edge, Xbox Elite 2 of de eerdergenoemde Ultimate 2.
Dingen waar ik niet mee bezig wil zijn
Daarnaast hebben die triggers nog een probleem. Wanneer je ze helemaal naar beneden duwt (en er dus geen microschakelaar van gemaakt hebt), ontstaat er een grote opening. Daar kunnen gemakkelijk kruimels in vallen of kan vloeistof in komen. Nu is dat tijdens het testen niet gebeurd, maar ook dit is iets waar ik eigenlijk niet aan wil denken tijdens het spelen. Ik snap wel waarom dit zo is. De schakelaarknop steekt een beetje uit, en daar moet ruimte voor zijn. Maar het idee van de loze opening vind ik heel onprettig.
Een ander kritiekpunt betreft de d-pad. An sich is er weinig mis mee. De vierpuntdruktoets beschikt over microschakelaars en reageert vrij vlot. Maar ik heb ook gemerkt dat je vaak met je duim blijft hangen op één van de richtingen. Vooral in platformers kan dat vrij lastig zijn. Tijdens wat potjes Mario Maker 2 (ja, dat spelen we nog wel eens op de redactie) viel op dat Mario vaak ergens gebukt bleef staan, terwijl we toch echt naar de zijkant wilden rennen. Valse diagonalen zijn er haast niet, maar de d-pad werkt je soms alsnog tegen.
Positief gestemd
Voor de rest ben ik eigenlijk allemaal positief gezind over de Gamesir Cyclone 2. De actieknoppen beschikken eveneens over microschakelaars, maar de afstand die ze afleggen is groter dan op de Nyxi Flexi, bijvoorbeeld. Daardoor heb je toch het gevoel van een wat ouderwets aanvoelende retroknop, terwijl je toegang hebt tot de snelste reactietijd. Achterop zitten twee rugknoppen die op een logische plek zitten voor je middelvingers en zich zonder druk laten indrukken. Ze zijn dus ontzettend toegankelijk.
Voor de rest doet de Cyclone 2 me ontzettend denken aan een Xbox-controller. De schouderknoppen zijn lekker groot en bieden weinig weerstand, waardoor je ze moeiteloos bedient. De grips hebben een stroeve structuur, waardoor de gamepad niet gemakkelijk uit je handen glijdt. En zowel de breedte, het ontwerp en het gewicht evenaren Microsofts accessoire. Nu is dit natuurlijk een persoonlijke voorkeur of dat positief is of niet, maar ik vind de Xbox One- en Series-controller heel lekker in de hand liggen.
Hoog pollingpercentage
En net als bij de 8bitdo Ultimate 2 merk je dat de tmr-sticks ontzettend gevoelig zijn. Met een pollingpercentage van 1000 Hz (zowel bedraad als draadloos) kan dat haast ook niet anders. De Cyclone 2 pakt gevoelsmatig elke subtiele beweging mee. Dat heeft in Mario Kart 8 Deluxe al flink wat verschilt gemaakt, aangezien ik in benarde situaties op het laatste moment kon wegsturen voordat het fout ging. Dan merk je wel ineens veel verschil tussen controllers die draaien op 125 Hz (zoals mijn favoriete 8bitdo Ultimate).
Daarnaast wil ik het onderdeel led-verlichting graag een eigen alinea geven. Als je mijn controllerreviews al een tijdje leest, dan weet je dat ik weinig heb met led-lampjes op of in controllers en retrohandhelds. Ik vind ze vaak afleidend en niets toevoegen. Maar de manier waarop Gamesir ze nu implementeert is fantastisch. De gamepad namelijk deels doorzichtig (de witte, althans), waardoor de lampjes flink wat ruimte krijgen voor een flitsende en levendige vormgeving. Het geeft de Cyclone 2 een eigen smoelwerk mee.
Te koppelen aan Gamesir Connect
Tot slot is het vermeldenswaardig dat de Gamesir Cyclone 2 te koppelen is aan Gamesir Connect. Dat is software voor Windows waarmee je de controller personaliseert. Zo is het mogelijk vier profielen in te stellen. Dat is om verschillende redenen handig. Je kunt dan bijvoorbeeld voor vier spellen een bepaalde controllerindeling opslaan. Of je schakelt van profiel op het moment dat je van platform wisselt. Wat je reden of idee ook is, met de software van Gamesir is het mogelijk om er wat van te maken.
Je kunt een hoop dingen instellen. De led-verlichting, de deadzones van de triggers en tmr-sticks en zelfs het pollingpercentage. Daarnaast activeer je hier bewegingsbediening en kun je de functies van alle knoppen en andere onderdelen aanpassen. Wat dat betreft doen 8bitdo en Gamesir niet onder voor elkaar. Het enige dat ik mis, is het aanmaken van macro’s: daarmee kun je knoppencombinaties onder één knop installeren. Dat kan wel bij 8bitdo. Maar voor de rest heb ik weinig te klagen over het uitgebreide programma.
Gamesir Cyclone 2 kopen?
Het is niet zo dat ik echt ontevreden ben over de Gamesir Cyclone 2. De controller doet echt heel goed en ik ben over veel onderdelen enthousiast. Het gewicht, de breedte, de grips, de schouderknoppen en de tmr-sticks zijn echt voortreffelijk. En die rugknoppen zijn zo fijn bereikbaar, dat ik zou willen dat concurrenten Gamesir hierin gaan kopiëren. Op moment van schrijven is de Nintendo Switch 2 net aangekondigd. De achterknoppen van de nieuwe Pro-controller lijken op dezelfde plek te zitten. Vind ik nu al fijn.
Het grootste struikelbok van de Gamesir Cyclone 2 is echter de vierpuntdruktoets. In mijn ervaring blijft die te vaak ergens op hangen om echt betrouwbaar te zijn. Wellicht is het een kwestie van gewenning of voorkeur (geef mij maar rubberen membraan), maar dan nog speelt het niet fijn. En die grote openingen bij de schouderknoppen boezemen weinig vertrouwen in. Naar mijn idee is dat vragen om problemen. Maar als je daar rekening mee houdt of omheen kunt werken, dan wacht er een fantastische gamepad op je.
Je kunt de Gamesir Cyclone 2 bij Amazon aanschaffen voor ongeveer 60 euro. Mocht je iets aanschaffen via de affiliatelink, dan kan RetroReady daar een kleine commissie aan verdienen. Voor meer controllerreviews kun je ons reviewarchief terecht. Daarnaast hebben we een groeiende Discord-community waar je onderdeel van kunt zijn.