Snow Bros. 2 Special brengt waar arcadeplezier

Nadat eerder de eerste Snow Bros.-game een remaster kreeg, krijgt nu ook het vervolg zo’n versie. Is die game nog steeds de moeite waard? Sven doet zijn wanten aan om verse sneeuwballen te maken en schakelt hulp in voor de coöperatieve modus.

snow bros 2 special

Snow Bros 2 Special is de derde en tevens laatste (her)uitgave uit deze geliefde gamereeks. Waar het nieuwe deel Snow Bros. Wonderland ons eind vorig jaar verraste en we iets later konden genieten van de remaster van het eerste deel, is het nu tijd voor het tweede deel. Vaste bezoekers van RetroReady weten inmiddels dat ik groot fan van het eerste deel ben en dat Wonderland mij ook zeer goed beviel. Maar Snow Bros 2 is het enige deel dat ik nog niet eerder heb gespeeld. Hoog tijd dus om te kijken wat ik al die jaren gemist heb.

Het verhaal in Snow Bros. 2 is erg mager. Net als in het eerste deel wordt de prinses ontvoerd en is het aan de broers Nick en Tom om haar te redden. De vloek die hen in het eerste deel in sneeuwpoppen veranderde is nog niet verbroken, maar de bijbehorende krachten helpen de broers in hun missie. Dit keer staan drie vrienden hen echter bij, met soortgelijke vaardigheden. De groep slaagt er al snel in om bij de prinses te komen, maar pech achtervolgt hen. Elke keer wanneer het einde in zicht is, gebeurt er iets onverhoopt en wordt de prinses naar een andere plek gebracht. Wat ik hier heb neergepend is al meer dan wat de game je daadwerkelijk voorschotelt. Het lijkt jammer dat dit zo summier is, maar het geeft wel het echte arcadegevoel. Het spel komt dan ook oorspronkelijk uit de arcadehallen.

snow bros 2 special

Arcade blijft hip

Dat gevoel komt vaker terug, zelfs meer dan in het eerste deel. Om te beginnen is de gameplay duidelijk gemaakt voor een spel op een arcadekast. Je gaat van level naar level, waarbij elk level meestal één scherm groot is. Plateaus en vijanden vullen het beeld. Hierbij is het de bedoeling om op de vijanden te schieten, waarna ze in een grote bal veranderen. Bij de sneeuwmannen is dit een grote ijsbal, maar andere personages kunnen de vijanden in bijvoorbeeld een windcapsule transformeren. Je kunt vervolgens op ze springen om hogerop te komen of je besluit ze weg te trappen. Bij de laatste keuze rolt de vijand door het level heen en neemt die iedereen in zijn pad mee. Per verslagen vijand scoor je punten. Weet je elke vijand in het level met één bal te verslaan, dan krijg je veel bonuspunten. Tussen de normale levels door kom je geregeld bazen tegen. Die versla je door kleine monsters in ballen te veranderen en tegen hen aan te schieten.

Het principe is vrij simpel en doet je wellicht aan Bubble Bobble denken. Maar zowel de bubbeldinosauriërs als de sneeuwmannen hebben aangetoond dat dit soort spellen zeer geschikt zijn voor arcadekasten. De korte levels zorgen ervoor dat je al snel een gevoel van voortgang hebt en je dus maar muntjes in de kast blijft gooien om nog verder te komen als je doodgaat. Toen ik een speelsessie samen met hoofdredacteur Wesley speelde, heeft hij ook meerdere keren geroepen dat we vroeger veel geld kwijt zouden zijn. En dat is positief, want we wilden maar verder en verder blijven spelen. Waar het nog rustig begon, belandden we al snel in gestructureerde chaos. We stierven regelmatig door projectielen die we niet zagen, maar hadden nooit het gevoel dat het oneerlijk was. Gelukkig konden we met een druk op de knop extra virtuele muntjes inwerpen, zodat we niet het game-overscherm te zien kregen.

snow bros 2 special

Een lawine aan toevoegingen

De ontwikkelaar Tatsujin, die opgericht is door een medewerker van de oorspronkelijke ontwikkelstudio, heeft duidelijk veel tijd gestoken in deze remake. Niet alleen ziet het spel er nu moderner en scherp uit, maar het bedrijf heeft ook veel dingen toegevoegd. Waar je in het origineel met maximaal twee spelers kon spelen, is dat aantal in Snow Bros. 2 Special opgerekt naar vier spelers. Hierbij hoef je ook niet per se naast elkaar op de bank te zitten, aangezien je ook online met elkaar kunt spelen.

En wil je ervaren hoe het is om als één van de vijanden te spelen? Dan kun je de monsters vrijspelen door bijvoorbeeld levels te halen of een bepaalde score te halen. Veel van die personages spelen redelijk hetzelfde, maar er zijn een aantal uitzonderingen. Zo is er een monster dat door zijn grootte twee verdiepingen in beslag neemt. Of je speelt met een vliegende vijand, waardoor springen overbodig is en je veel behendiger door de levels manoeuvreert. Je kunt van personage wisselen als je game over bent, waardoor je (waarschijnlijk) vaak van speelstijl wisselt.

snow bros 2 special

De nieuwe Sky Run

In de remake van het eerste deel konden we genieten van de toegevoegde Survival- en Time Attack-modi. Daar beschikt Snow Bros. 2 Special ook over. De namen verklappen het al, maar in Survival heb je slechts één leven en moet je zo ver mogelijk zien te komen. Bij Time Attack heb je wel meer levens, maar is het de bedoeling dat je het spel zo snel mogelijk uitspeelt. Ook kun je net als in het eerste deel de hoofdmodus in zowel de moderne- als de arcade-versie spelen.

Wat wel helemaal nieuw is, is de Sky Run. Hierbij gaat het niet om het verslaan van de vijanden, maar om zo hoog mogelijk te komen. Het beeld schuift langzaam omhoog en een rij stekels aan de onderkant zorgt ervoor dat je niet te lang wilt blijven staan. In deze spelvariant draait het meer om je platformvaardigheden. Na het uitspelen van de hoofdmodus vond ik Sky Run toch wel mijn favoriete bezigheid. Je speelt de game immers net op een andere manier en merkt dan echt hoe fijn het springen, rennen en de platformgameplay in het algemeen werkt.

snow bros 2 special

Snow Bros 2 Special kopen?

Ik ben een groot fan van het eerste deel en ook het nieuwste deel viel goed in de smaak. Maar gek genoeg had ik het tweede deel dus nooit eerder gespeeld. Door deze remake heb ik eindelijk kunnen ervaren hoe het vervolg op mijn favoriete game is en het resultaat is erg positief. Het neemt de basis van Snow Bros 1 en borduurt hierop voort, zonder ontzettend af te wijken van de basis. Het is duidelijk dat de makers de moeilijkheidsgraad omhoog hebben gegooid, maar dat is geen probleem door de optie om extra munten in de virtuele arcadekast te kunnen gooien.

Wat de remake echter nog beter maakt, zijn de verschillende toevoegingen en aanpassingen. Het is zeer tof dat je regelmatig van personage kunt wisselen, inclusief naar vrijgespeelde vijanden. Hoewel ik het spel hooguit met twee spelers heb gespeeld, is de mogelijkheid om dit met z’n vieren te doen ook een goede vondst. Plus: dit kan zowel op de bank als online. De drie extra modi zijn tot slot even leuk als uitdagend, en dan met name de Sky Run. Al met al is dit een erg mooie versie van Snow Bros 2 die ik elke arcadeliefhebber kan aanbevelen.


Uitgever Clear River Games heeft ons een recensiecode gegeven. We hebben de game gespeeld op Nintendo Switch. Voor meer gamereviews kun je terecht in ons uitgebreide reviewoverzicht. Meld je ook aan bij onze Discord om verder te praten over Snow Bros 2 Special, andere retrogames en natuurlijk retrohandhelds!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Auto