Abxylute One schiet naar de top, maar struikelt soms onderweg

De Abxylute One is een handheld waarmee je games streamt. Dit kunnen pc-, Xbox- en PlayStation-spellen zijn. Je streamt ze vanuit de cloud of lokaal, via je eigen netwerk. De handheld is niet duur en doet een hoop dingen goed, maar is niet zonder gebreken.

abxylute review

Wanneer je het hebt over streaminghandhelds, zoals de Abxylute One (of Abxylute Handheld), dan kom je al gauw in een discussie over het bestaansrecht van dit soort apparaten. Niet geheel onterecht, want het doet geen dingen die een smartphone of tablet (die je al bezit) niet zou kunnen. In alle gevallen is het mogelijk apps als Steam Link, Xbox Game Pass of PlayStation Remote Play te downloaden en je favoriete games te streamen. Je streamt games vanaf een pc of gameconsole, of vanuit de cloud. Wat heb je dan specifiek aan een streaminghandheld?

Dezelfde kritiek bestaat voor het gros van de retrohandhelds die ik voor RetroReady getest heb. De meeste apparaten zijn niet krachtiger dan de smartphone waar ik elke dag dankbaar gebruik van maak, maar toch ben ik daar enthousiast over. En vele mensen met mij, gezien de populariteit van de producten en de artikelen op deze website. Ze liggen lekkerder in de hand dan een smartphone of tablet, je hebt geen extra accessoires nodig (zoals een grip of controller) en je ontziet (voornamelijk de accu van) je smartphone. Plus: de software-omgeving is op gaming ingericht.

abxylute review

Dit is de Abxylute One

En voor de Abxylute (je spreekt dit uit als het Engelse woord absolute) One gaat dezelfde vlieger op. Het verschil tussen deze en andere handhelds is dat de One puur bedoeld is voor het streamen van games die je normaliter op grotere schermen speelt. Daar is de hardware dan ook naar. Niet alleen beschikt de Abxylute over een riant groot scherm van 7 inch, ook is de full hd-resolutie prima op dit formaat. Met sommige gamestreamingdiensten kun je games in 4k streamen, maar dat kost alleen maar meer energie. Dat is wat mij betreft onnodig, helemaal wanneer je op een handheld gamet.

Dan wil je dat de accu zo lang mogelijk meegaat. De Abxylute One heeft een batterij met een vermogen van 5.200 mAh, waar die meer dan acht uur mee doet. Omdat de One nog geen echte concurrentie heeft, is een vergelijking maken moeilijk. Ja, je hebt de Logitech G Cloud, maar op moment van schrijven is het mij nog niet gelukt er eentje in Nederland aan te schaffen. Een enkele Google-zoekopdracht leert me dat de Logitech G Cloud zo’n twaalf uur meegaat door zijn accu van 6.000 mAh, maar dat is gebaseerd op andermans bevindingen.

Daar kan ik zelf dus geen uitspraak over doen. Al met al is meer dan acht uur geen slechte score voor zo’n dunne handheld als de Abxylute One. Maar zodra de Logitech G Cloud arriveert is er dus op het gebied van batterijduur een betere optie beschikbaar. Of dat ook voor andere onderdelen geldt, moeten we nog bezien. Zodra de G Cloud hier beschikbaar is, zal ik die aan een recensie onderwerpen. Voor nu leg ik weer de focus op de One-handheld en wat die in zijn mars heeft. Opladen duurt ongeveer drie uur, dat is dan wel weer vrij lang voor wat je ervoor terugkrijgt.

abxylute review

Lage prijs, logische minpunten

Het display van de Abxylute One heeft tevens een correcte beeldverhouding van 16:9. Dat klinkt tegenwoordig haast ouderwets voor een draagbaar apparaat. Maar daardoor worden console- en pc-games gelukkig perfect weergegeven, en krijg je niet te maken met zwarte randen rondom het beeld. De kleuren zijn natuurgetrouw en levendig, maar de helderheid valt flink tegen wanneer je buiten gamet. Dan zit je meer tegen je eigen gezicht aan te kijken dan wanneer je binnen speelt. Voor binnen is de helderheid (van 450 nits) prima te doen; dan heb je weinig last van zonlicht.

De maximale helderheid is een concessie die je doet. De Abxylute One is met een prijs van ongeveer 200 euro geen duur product in deze markt. Ter vergelijking: de Logitech G Cloud is minimaal 100 euro duurder. De One heeft daarnaast tegenvallende speakers. Niet alleen omdat ze onder je handpalmen terechtkomen tijdens het gamen, ook omdat de audio nogal scherp, afgemeten en hard klinkt. Daarnaast is de software ont-zet-tend traag. Dat kan ik niet genoeg benadrukken. Navigeren door het menu, apps opstarten of een functie activeren – houd er rekening mee dat het even duurt.

Ergens mag je dit wel verwachten op dit prijspunt, maar het lijkt me dat Abxylute dit soort dingen met toekomstige software-updates kan optimaliseren. Ik weet dat de processor onder de motorkap niet de snelste is, maar dan nog mag het een tandje sneller. De 4 GB aan werkgeheugen is misschien net te weinig, maar dit moet wel genoeg zijn voor besturingssysteem Android 12. Op papier lijkt er dus vrij weinig aan de hand te zijn, maar in de praktijk kan het dus beter. Gelukkig brengt de fabrikant geregeld updates uit, maar de vraag is altijd voor hoe lang dat is.

abxylute review

Games streamen (Xbox en PlayStation)

Abxylute is een kersvers bedrijf dat nog geen ervaring heeft met het onderhouden van hardware. Daarom is dat iets dat ik op de langere termijn in de gaten ga houden. Gelukkig hebben de prestaties en softwaregebreken geen invloed op de game-ervaring. Die legt het bedrijf namelijk in de handen van aanbieders als Nvidia, Microsoft, Steam, Sony en meer. Als er een app is waarmee je games kunt streamen die in de Google Play Store staat (de downloadwinkel van Android), dan kun je er vergif op innemen dat die op de Abxylute One werkt. Dat is een fijne gedachte.

Tenminste, mits die apps direct ondersteuning aanbieden voor controllerinput. Game Pass van Microsoft werkt meteen nadat je de app en een game opstart. Maar Remote Play van PlayStation biedt een extra obstakel aan: je kunt de touchscreenbesturing niet koppelen aan fysieke knoppen (zonder een extra controller aan te sluiten). Nu is er gelukkig een update beschikbaar die dat probleem verhelpt, waardoor dat wel mogelijk is. Maar tijdens het testen heb ik de third-party app Chiaki moeten gebruiken om games als Final Fantasy XVI en Octopath Traveler II te kunnen streamen.

Omdat ik niet zo veel met pc-gaming heb, heb ik daarnaast voornamelijk Xbox-games getest. Zo heb ik Need for Speed: Unbound, Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge en Fallout: New Vegas zitten spelen op de Abxylute One. Ook heb ik via lokale gameplay Antstream Arcade uitgeprobeerd. In alle gevallen had ik weinig tot geen problemen met het streamen, al zag ik zo nu en dan wel wat artefacten in beeld verschijnen. Daar kan de Abxylute One op zich zelf weinig aan doen, want een groot deel van de ervaring is afhankelijk van het internet en jouw modem of router.

abxylute review

abxylute review

Abxylute One ligt lekker in de hand

Om ervoor te zorgen dat de Abxylute One niet zo snel de verbinding verliest (wat tijdens mijn testperiode geen enkele keer gebeurd is) beschikt de handheld over wifi 5 met 2t2r mu-mimo-ondersteuning. Dat zijn een hoop technische termen, maar in principe kom je dergelijke technologie ook in smartphones en tablets tegen. De support zorgt ervoor dat de handheld een stabiele verbinding behoudt, waardoor je dus lekker ongestoord kunt gamen. Wifi 5 is wel een beetje jammer (aangezien wifi 6 in opmars is), maar voor het streamen van games is er genoeg bandbreedte.

Gelukkig ligt de Abxylute One lekker in de hand. Onderop zitten ronde hoeken, die perfect in mijn handpalmen vallen. Alle knoppen zijn goed bereikbaar, al zul je voor de interfaceknoppen rondom het scherm de handheld fysiek moeten verplaatsen. Gezien de grote van het scherm is dat geen grote verrassing. Er zijn genoeg knoppen voor het interne menu, het thuisscherm en het oproepen van de Xbox-, PlayStation of Steam-interface. Zo heb je altijd alles bij de hand, en kun je direct belangrijke zaken (zoals helderheid) aanpassen en informatie (zoals online vrienden) tevoorschijn halen.

Op het apparaat zitten bovendien twee hall sensor analoge knuppels, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over slijtage. Dat voelt erg luxe aan op de betaalbare Abxylute One. De schouderknoppen hebben microschakelaars, terwijl de triggers drukgevoelig zijn. Al met al voelt de One-handheld aan als een volwaardige consolevervanger voor wanneer de Xbox of PlayStation niet beschikbaar is. De knuppels missen echter wel wat subtiliteit, waardoor shooters spelen problematisch kan zijn. En ook de d-pad heeft geen fraai draaipunt; dat is het grootste nadeel.

abxylute review

Abxylute One kopen?

Maar onderaan de streep tref je momenteel niet veel beter aan. Ja, je kunt ook games streamen naar een Steam Deck, een handheld van Ayaneo, de Odin Pro, Retroid Pocket, de Pimax Portal of een handheld van Powkiddy – maar geen van die handhelds biedt eenzelfde ervaring aan als de Abxylute One. Het scherm is groot en riant, met levendige kleuren en een meer dan prima resolutie, beeldverhouding en schermverversingssnelheid (van 60 Hertz). De plastic behuizing voelt duurzaam aan en de bedieningslementen werken goed, op de tegenvallende d-pad na dan. Bovendien wordt de handheld niet snel warm en gaat de accu langer mee dan ook andere handhelds.

De hall effect-knuppels zijn meer dan een mooie bonus en de drukgevoelige triggers spelen een grote rol in de beleving van veel Xbox- en PlayStation-games. Daarnaast is de Abxylute One krachtig genoeg voor het emuleren van Game Boy Advance-games, en kun je binnen de Google Play Store meer dan genoeg apps en games vinden om de ervaring te personaliseren. Ja, de software is traag en de helderheid valt tegen. Maar als je lekker op de bank gamet, dan merk je daar niets van. De Abxylute One staat aan de wieg van een opkomende markt en schiet daarin meteen naar de top.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.