Hyperkin Xenon maakt het niet mooier dan het is

De Hyperkin Xenon is een nieuwe Xbox 360-controller die je kunt gebruiken op Xbox Series S, Series X en Windows 11. De controller grijpt terug naar de dagen van weleer, maar grijp jij ook naar de controller?

hyperkin xenon review

Dat fabrikant Hyperkin, een bekende producent van third-party controllers, met de Hyperkin Xenon op de proppen komt, is niet zo vreemd als je misschien denkt. Dit is namelijk een replica van een ouderwetse Xbox 360-controller, een gamepad die jarenlang gold als de standaard voor Xbox- en pc-gaming. Veel mensen kijken met warme gevoelens terug op hun tijd met deze controller, die nu links en rechts ingehaald is door de broertjes en zusjes die Microsoft met de Xbox One en Xbox Series X|S geïntroduceerd heeft. Maar toch blijft de Xbox 360-controller nochtans populair.

En ook dat is weer niet vreemd. De Xbox 360-accessoire kun je namelijk nog steeds op pc’s met Windows 10 en 11 gebruiken. Daardoor maken veel gamers er, bijna twintig jaar later, nog altijd dankbaar gebruik van. Heb je alleen een Xbox Series X|S, dan weet je inmiddels dat die spelcomputer niet compatible is met het oude beestje. Is je oude 360-controller kapot of ben je simpelweg op zoek naar de fix die het apparaat gaf terwijl je vroeger lekker op de bank zat te gamen, dan is de Hyperkin Xenon wellicht iets voor jou. Maar hoe bevalt het apparaat in de praktijk?

hyperkin xenon review

hyperkin xenon review

Hyperkin Xenon is een Xbox 360-controller

Nou, dat hangt af van hoe je terugkijkt op je ervaring met de Xbox 360-controller. En in hoeverre je terug verlangt naar die tijd. Voordat ik daar meer over vertel, wil ik eerst even de basis afgehandeld hebben. De controller heeft een prijs van 49,99 dollar (zo’n 46 euro) en is te koop via de officiële website van de fabrikant. Omdat je hem vanuit de Verenigde Staten importeert, komen daar nog 13,45 dollar aan verzendkosten bij, en 13,32 dollar aan te verrekenen btw. Al met al kost de controller je dus 76,76 dollar en dat is omgerekend 70,71 euro. Dat is een flink aankoopbedrag.

De Hyperkin Xenon is nagenoeg identiek aan het origineel, maar voert wel enkele – broodnodige – veranderingen door. Zo zit er bovenop nu een usb-c-poort, waar je een meegeleverde usb-c-kabel op aansluit. Ook zijn er drie menuknoppen die je standaard op een Xbox One- en Series-controller aantreft, waardoor je dus snel eigen content kunt maken. Onderop zit een koptelefoonaansluiting, waardoor je moeiteloos chat met je vrienden wanneer je een bedrade headset aansluit. Verder is de accubehuizing weg aan de achterkant, waardoor het geheel heel veel lichter aanvoelt dan het origineel.

Voor de rest zitten de overige knoppen en onderdelen op precies dezelfde plek. De controller voelt ook bijna helemaal hetzelfde aan; zowel het harde als het glanzende plastic. Aangezien de Xbox 360-controllers die ik heb ook al bijna twintig jaar oud zijn (de 360 verscheen in 2005…) is alles natuurlijk in een veel fijnere staat. De triggers piepen en kraken niet, de knopjes blijven niet hangen (al heeft het origineel daar weinig last van, eerlijk gezegd) en de analoge knuppels draaien ontzettend fijn. Ook ligt de controller precies in de hand zoals het eerste model. Dit is hoe je een replica maakt.

hyperkin xenon review

hyperkin xenon review

hyperkin xenon review

Ik voel een maar aankomen…

In principe heb ik weinig aan te merken op de Hyperkin Xenon. Op het gewicht na is de controller blind moeilijk te onderscheiden van het origineel. Maar toch voel ik hem niet helemaal. Ik heb vroeger wel eindeloos veel uur gespendeerd op de Xbox 360 en heb daar series als Fallout, Grand Theft Auto, Forza Motorsport en nog veel meer ontdekt en leren te waarderen. Maar ik was destijds ook heel blij met de Xbox One- (en later Series-)controller, omdat die het 360-model op de juiste dingen verbeterde. Ik vind dat die controllers veel lekkerder in de hand liggen dan dit model.

Niet alleen de grip, maar vooral ook de triggers voelen wat mij betreft beter aan. De d-pad is veel beter ook. Maar goed, dan is de Hyperkin Xenon dus niet helemaal het product dat voor mij op de markt is gebracht. Dat kan gebeuren. Weet in elk geval dat wanneer je deze controller op het oogt hebt, je niet teleurgesteld gaat zijn in de kwaliteit van de accessoire, evenals de knoppen, knuppels en triggers. Die werken fantastisch en ik ben tijdens het gamen geen problemen tegengekomen. Ik heb de controller zelfs twee keer laten vallen, en ook dat bracht geen ongein met zich mee.

Wat ik wel enorm jammer vind is het feit dat de Hyperkin Xenon niet draadloos is. Nu weet ik dat third-party Xbox-controllers vrijwel nooit draadloos zijn (volgens mij zijn er slechts twee modellen die dat wel zijn), omdat Microsoft dat niet toestaat. Ze moeten dan gebruikmaken van zelfontwikkelde Xbox-technologie en die geeft Microsoft liever niet prijs. Maar dat zit nu dus wel in de weg van een ervaring die voor veel liefhebbers van deze controller beter had kunnen zijn. Ook werken de led-lampjes helaas niet zoals op het origineel en dat is wel echt een groot gemis.

hyperkin xenon review

hyperkin xenon review

Hyperkin Xenon kopen?

In mijn 32 uur met deze controller – waar ik onder meer eindelijk Fallout: New Vegas mee gespeeld heb – ben ik erachter gekomen dat ik weinig nostalgische gevoelens voor de Xbox 360-controller heb. Dat doet echter niets af van de kwaliteit die Hyperkin levert. De Hyperkin Xenon is een fantastische replica, die helaas voor een te hoge prijs aangeboden wordt. Ook is het jammer dat de led-lampjes rondom het Xbox-logo niet werken zoals voorheen. En dat de controller alleen bedraad werkt. Maar in de categorie Xbox 360-controllers voor Xbox Series X|S en pc’s, tref je momenteel niet beter aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.