Wii U vatbaar voor nare systeemfout: voorkomen is beter dan genezen

Het is al geen al te beste maand voor de Wii U. Aan het einde van maart sluit Nintendo de eShop op dat platform en nu blijkt dat er (opnieuw) een nare systeemfout de kop opsteekt.

Verschillende gamesmedia schrijven de laatste tijd veel over de Wii U. Niet alleen omdat die oude Nintendo-console zijn digitale winkel verliest, net zoals de Nintendo 3DS, maar ook omdat het systeem nu (opnieuw) geplaagd wordt door een vervelende systeemfout. Op het gameforum Neogaf komt bijvoorbeeld naar voren dat gebruikers melden dat hun Wii U niet meer werkt, nadat ze de console na maanden of soms jaren inactiviteit wilden opstarten.

Het probleem met de Wii U

En dan maakt het helaas niet uit hoe je de spelcomputer opslaat of netjes opbergt. Dit probleem wordt niet veroorzaakt door kou, vocht of wat anders, maar heeft te maken met het nand-geheugen van de Wii U. Bij het opstarten van de console verschijnt de foutcode 160-0103 op de Gamepad. Die code kennen sommige gamers al en staat bekend als een doodstraf voor het apparaat. Helaas lijkt hier voor nu geen directe oplossing beschikbaar voor te zijn, zodra je de code ziet staan.

Voor de duidelijkheid: de gebruiker die het verhaal deelt op het genoemde forum laat weten dat de Wii U niet aangepast is en ook geen speciale of eigen software draait. Ironisch genoeg kan dat nu het probleem zijn. Want wanneer je de software van de console aanpast, dan zou je een back-upmiddel kunnen installeren. Wanneer er dan een fout optreedt, zoals 160-0103, dan kan het apparaat terugvallen op die gegevens, waardoor het dus gewoon bruikbaar zou blijven.

Dit is niet de eerste keer dat dit probleem zich voordoet. In de afgelopen jaren hebben we dergelijke berichtgeving namelijk vaker voorbij zien komen, zoals op de fora GBATemp en Reddit. Toen bleek dat beide gebruikers hun Wii U-spelcomputer vijf jaar geleden voor het laatst gebruikt hadden. In beide gevallen resulteert dat in de bovengenoemde foutmelding, die er in feite voor zorgt dat de console brickt. Dan werkt het apparaat niet meer en zonder back-up is er zo goed als niets meer mogelijk.

Wat kun je hier tegen doen?

Wanneer je de foutcode eenmaal tegenkomt, dan kun je eigenlijk niets meer doen. Op de website van Nintendo kom je nog een aantal stappen tegen die je kunt uitvoeren, maar tot op heden lijken deze oplossingen het probleem niet te verhelpen. In het kort raadt Nintendo aan om:

  1. de disc te verwijderen en het systeem opnieuw op te starten;
  2. de meest recente systeemsoftware te downloaden;
  3. software opnieuw te downloaden.

Deze oplossingen werkten enkele jaren geleden al niet en de kans is vrij klein dat ze nu wel werken. Mocht het probleem niets met het nand-geheugen te maken hebben, maar komen door een verouderde softwareversie, dan kan het zijn dat je de dans ontspringt. Download dan zo snel als mogelijk updates die nog binnengehaald moeten worden, mits de Wii U aangaat.

Voor nu geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Wil je ervoor zorgen dat de kans klein is dat jouw Wii U deze foutcode laat zien, zet hem dan zo nu en dan eens aan. Want daar lijkt het probleem te liggen: de Wii U ontvangt geen stroom of staat niet vaak genoeg aan. Wil je er zeker van zijn dat je nog steeds je Wii U-games kunt blijven spelen, geef ze dan voorlopig even voorrang op je backlog. Want het zou enorm zonde zijn als je straks helemaal geen games meer kunt spelen op het apparaat of dat je geen werkend apparaat meer kunt vinden voor het spelen van je fysieke collectie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.