Philips Evnia 34M2C8600-monitor laat retrogames stralen
De Philips Evnia 34M2C8600 is een gigantische monitor met veel goede kwaliteiten. Maar is die ook geschikt voor retrogames? Waarschijnlijk voel je het antwoord al een beetje aankomen, maar toch werpen we een blik op dit premium product.
Als je al een tijdje op mijn website komt, dan is het misschien een beetje vreemd om een review van de Philips Evnia 34M2C8600 voorbij te zien komen. Dit is niet echt een retroproduct, en ook niet direct een product dat veel retrogamers op het oog zouden hebben. Toch heb ik besloten om deze recensie te plaatsen, om drie redenen. Ten eerste vind ik het leuk om mijn horizon te verbreden. Ik ben geen monitorreviewer; maar door producten buiten mijn kennisveld te testen, leer ik toch weer wat bij.
Daarnaast kan ik het me voorstellen dat er mensen met interesse in retrogaming zijn die hun computer ook ergens anders voor gebruiken. En als je dan online op deze monitor stuit, is het handig om te weten wat je er als gamer van kunt verwachten. Niet dat ik de enige ben die dergelijke reviews aanbied, maar meer inzicht kan geen kwaad. Tot slot heb ik goed contact met het pr-bureau dat voor deze klant verantwoordelijk is, en hebben we afgesproken om te kijken of deze test voor ons beide interessant kan zijn.
Wat je in huis haalt
Zoals ik in een eerder artikel heb laten weten vind ik transparantie erg belangrijk. Daarom begin ik mijn recensies daar altijd mee. Maar als dit de eerste keer is dat je mijn website bezoekt, kan het wellicht een beetje vreemd zijn – vandaar dat ik het nogmaals benadruk. Zo weet je als lezer altijd hoe ik aan een product kom, terwijl je verderop leest wat ik tijdens mijn gebruik gemerkt heb. De Philips Evnia 34M2C8600 heeft een prijs van 750 tot 799 euro en is dus behoorlijk duur. Maar wat haal je daarvoor precies in huis?
De Philips Evnia 34M2C8600 is een gamingmonitor van 34 inch (meer dan 86 centimer) en een hoge resolutie van 3440 bij 1440 pixels. Die resolutie wordt ook wel WQHD genoemd. In theorie kun je een verversingssnelheid van 175 Hertz halen, maar alleen wanneer je een bronapparaat via DisplayPort aansluit. Via hdmi, de aansluiting die ik gebruik, is 100 Hertz het maximaal haalbare. Nog steeds niet verkeerd, maar als je op zoek bent naar 120 of 144 Hertz via de hdmi-poort, dan zul je elders moeten kijken.
Dienstdoen als een usb-hub
Als ik een product recenseer voor RetroReady, wil ik altijd zo min mogelijk specificaties simpelweg benoemen. Maar in sommige gevallen is dat wel van belang. Ik weet ook dat het voor monitorreviews belangrijk is allerlei tests uit te voeren die verschillende vergelijkbare cijfers opleveren, maar niet iedereen kan daar iets mee. Dat een monitor op papier beter is, wil niet altijd zeggen dat die in de praktijk bevalt (hoe gek dat ook klinkt). Als je een diepe uiteenzetting verwacht in dit artikel, dan moet ik je teleurstellen.
In plaats daarvan focus ik me op de dingen die ik belangrijk vind. Zo beschikt de Philips Evnia 34M2C8600 over twee hdmi 2.0-poorten. Hdmi 2.1 is een modernere standaard, maar gezien de resolutie niet echt nodig. Dat zul je dus niet meteen missen. Ook is er een DisplayPort, een veelzijdige usb-c-aansluiting (voor video, data en zelfs een tweede DisplayPort), een audiojack en vier usb-a-poorten. Tot slot is er nog een usb-b-poort. De monitor kan dienstdoen als een usb-hub; handig voor als je poorten tekort komt.
Ingebouwde speakers, meegeleverd voetstuk
In de Philips Evnia 34M2C8600 zitten twee speakers verwerkt. Die beschikken over 5 watt, maar stellen weinig voor. Ik heb er wat YouTube-video’s mee kunnen kijken, maar voor het gamen heb ik ze weinig gebruikt. Oudere games, van 32-bit-machines of lager, kunnen er nog wel mee uit de voeten, maar vanaf de PlayStation 2, Nintendo GameCube en andere consoles klinkt het al snel hol. Ik ben daarom blij dat er een audiojack op zit. Heb ik ondertussen mooi de Audio-Technica kunnen testen.
Verder levert Philips er de nodige kabels bij (van elke soort één) en een voetstuk. Dat voetstuk is zwaar en neemt net als de monitor veel ruimte in beslag. Dat vind ik geen nadeel, maar je moet het wel weten. Wellicht moet je ruimte vrijmaken op je bureau. De diepte is ongeveer 23, terwijl de breedte bijna 82 centimeter is. Niet alleen kun je het scherm zelf gemakkelijk in allerlei hoeken plaatsen, ook kun je hem moeiteloos omhoog en omlaag schuiven. Terwijl dat niet ten koste gaat van de algemene stevigheid.
Retrogames zien er echt mooi uit
Het oled-paneel heeft een quantum dot-laag, zoals ik het begrijp. Dat betekent dat je toegang krijgt tot een diep kleurenspectrum en een breder kleurbereik en extra lichtopbrengst. Dat klinkt heel mooi natuurlijk, maar wat merk je hiervan in de praktijk? Best veel eigenlijk. Want voornamelijk retrogames zien er daardoor ontzettend mooi uit. Kleuren spatten van het scherm, terwijl details – zeker wanneer je gaat opschalen – superscherp (maar niet wazig) in beeld komen. Om je vingers bij af te likken.
Het maakt ook niet uit wat voor soort game je dan speelt. GameCube-games zien er uit alsof ze speelbaar zijn op de Nintendo Switch, terwijl GBA-games – met hun verhoogde contrast – optimaal gebruikmaken van moderne technologie. Houd er rekening mee dat er naast de content altijd brede zwarte vlakken aanwezig zijn, maar dat is inherent aan die 38 inch. Zo’n beeldformaat is overkill voor retrogames. Maar goed, stel dat je de monitor ook voor werk of school nodig hebt, dan heb je meer ruimte nodig.
Een compleet ander beeld
Je hebt misschien al gezien dat ik ‘voornamelijk retrogames’ opgeschreven heb. Ik heb de Philips Evnia 34M2C8600 namelijk vooral gebruikt in combinatie met de Ayaneo Retro Mini PC AM01 gebruikt, maar ook met de Saroo op de Sega Saturn. Daardoor kan ik die conclusie trekken. Daarnaast heb ik er Baldur’s Gate 3 op gespeeld met een vriend. Hij neemt dan zijn Xbox Series X mee, zodat we samen – in dezelfde ruimte – online kunnen coöpen. En zodra je de Xbox aansluit, ontstaat er toch een ander beeld.
Vrij letterlijk ook. Ik vind het contrast dan te hoog, en heb dat probleem niet echt kunnen oplossen via het interne menu. Sowieso schakelt het scherm automatisch over naar de hdr-stand wanneer het bronapparaat high dynamic range verzendt, en daar kun je dan vrij weinig aan aanpassen. Schakel je over, dan kun je wel invloed uitoefenen op het beeld, maar erg blij word ik daar niet van. Dat hoge contrast blijft, waardoor het beeld onnatuurlijk oogt. Dit valt me alleen op wanneer ik de Xbox aansluit, dus.
Dat verrekte menu
En als ik dan toch even aan het zeuren ben, wil ik het menu even benoemen. Op de Philips Evnia 34M2C8600 zit één knopje, dat ook een soort pookje is. Je bedient daarmee alles: van de beeldinstellingen tot aan het geluid en de usb-hub. Dikke prima, maar erg fijn werkt dit niet. Wisselen tussen een onderdeel werkt omslachtig en gevoelsmatig onlogisch, waardoor bijvoorbeeld een kleine afstandsbediening wenselijk zou zijn. En anders wel een simpele terugknop; dat lijkt me wel het minimale.
Daarnaast valt me op hoe vaak het scherm uitvalt tijdens het gamen. Ook dit gebeurt vaker wanneer ik op de Xbox Series X game. Maar tijdens een zondagmiddagsessie Baldur’s Gate 3 valt het scherm soms vier keer een paar minuten uit om het beeld te verversen. En als ik dan instel via de instellingen dat dat niet hoeft, dan doet het scherm het ondertussen toch. Ik zal ongetwijfeld iets fout doen, maar dan nog is het irritant. Het menu voelt niet logisch aan, en ondertussen zit je met de gebakken peren.
Philips Evnia 34M2C8600 kopen?
Maar goed, dat zal mogelijk een firmwaredingetje zijn, dat in de toekomst opgelost kan worden. Ik lees namelijk online meer van dit soort ervaringen, aangaande het automatisch uitschakelen voor de verversing. Ik ben verder heel tevreden met de Philips Evnia 34M2C8600 als gamingmonitor. Het is een fantastisch en multifunctioneel apparaat voor op je bureau, dat genoeg ruimte aanbiedt voor werk en studeren. Je opent moeiteloos meerdere vensters naast elkaar, die meer dan genoeg ruimte krijgen.
Als gamingmonitor is de Philips Evnia 34M2C8600 ook een geslaagd product. Meer voor retrogames, ondanks die zwarte vlakken, dan voor moderne titels, gek genoeg. Nu is zo’n 799 euro natuurlijk een hoop geld. Maar als je het hebt, en je wil echt een toffe monitor waar je lang mee doet en veel mee kan, dan zie ik geen reden om niet voor dit model te kiezen. Oh en dan ben ik de led-lampjes achterop eigenlijk nog vergeten te benoemen: die kunnen voor een mooi kleurfestijn op de muur zorgen. Dikke prima.
Zoals gezegd heeft het pr-bureau van Philips mij de monitor te review opgestuurd.