Final Fantasy VII Rebirth boezemt ontzag in op de Steam Deck
Een jaar na de release op de PlayStation 5 kunnen pc-gamers ook van de Final Fantasy VII Rebirth genieten. Zelfs op de Steam Deck! Sven zoekt uit of je dat als eigenaar van die draagbare game-pc moet doen (spoilers: ja!).

Final Fantasy VII Rebirth is het vervolg op de in 2020 uitgebrachte game Final Fantasy VII Remake, die gebaseerd is op de PlayStation 1-klassieker Final Fantasy VII. Dit is wellicht de bekendste rpg ooit. Bij de release in 1997 veroverde het spel de harten van gamers. Het was het eerste deel in de Final Fantasy-serie dat in 3d was. Daarnaast was de gameplay zeer solide, het verhaal sterk en de muziek heerlijk. De game werd een ware kaskraker en heeft veel betekend voor het rpg-landschap. Enkele jaren later bracht de uitgever diverse spin-offs en zelfs een film uit. Hoewel die het succes van het origineel nooit konden bereiken, was het duidelijk: Final Fantasy VII is een sterk merk geworden.
Geruchten over een remake met verbeterde graphics deden regelmatig de ronde. Pas in 2020 bracht Square Enix Final Fantasy VII Remake uit voor de PlayStation 4. Dit betrof geen simpele remake, maar één waar zeer veel aan veranderd was. Zo was het niet slechts één deel, maar werd het een trilogie. Visueel werden de eenvoudige polygonen vervangen door gedetailleerde high-definition personages en omgevingen. Maar ook de gameplay was veranderd. Waar het origineel nog puur turn-based was, betrof het nu een action rpg. Vooral dit laatste schrok fans in het begin af. Toch bleek het goed te werken en ontvingen gamers het spel met open armen.
Gespeeld op de Steam Deck
Vier jaar later verscheen het tweede deel, Final Fantasy VII Rebirth, op de PlayStation 5. Het spel was nóg mooier en het verhaal ging verder waar Remake ophield. Plus: de ontwikkelaars hadden goed geluisterd naar de kritiek op Remake. Rebirth werd een nog groter succes en won – terecht – meerdere game of the year-prijzen. Een groot minpunt was de exclusiviteit, waardoor spelers zonder deze console het spel moesten missen. Begin dit jaar kwam daar echter verandering in: Final Fantasy VII Rebirth kwam ook naar de pc toe.
Niet alleen werd het zo toegankelijker voor een groter publiek, ook zou het spel nog mooier worden. Een belofte waar wij vooral oren naar hadden, was dat de makers de game ook gingen optimaliseren voor de Steam Deck. Steams handheld is een krachtig apparaat, maar kan grote spellen vaak niet of minder goed aan. De belofte van Square Enix om Final Fantasy VII Rebirth speelbaar te maken op de Steam Deck is daarom ambitieus. Wij besloten dit op de proef te nemen en hebben de remake op deze handheld gespeeld.
Verstoringen van tijd en realiteit
Final Fantasy VII Rebirth pikt het verhaal op waar Remake eindigde. Cloud en zijn vrienden zijn net Midgar uit en hebben te maken gehad met de Whispers. Die wezens zijn een soort verdedigingsmechaniek van de planeet om verstoringen van tijd en realiteit te voorkomen. Dat is een concept dat in deze remakes toegevoegd is en het verhaal nog meer diepgang geeft. De meedogenloze corporatie Shinra zit de groep echter op de hielen. De helden moeten daardoor alles op alles zetten om aan hun klauwen te ontkomen.
Tegelijkertijd gaan ze op zoek naar de iconische slechterik Sephiroth. Hierbij reizen ze door heel het land. Waar je in Remake dus enkel in Midgar was, krijg je nu veel meer vrijheid. Die vrijheid is erg fijn, maar zorgt er ook voor dat het verhaal iets meer naar de achtergrond verdwijnt. Final Fantasy VII Rebirth legt dan ook meer nadruk op het opbouwen van de spelwereld en de dynamiek tussen de personages. Dat klinkt als een negatief punt voor een spel als Final Fantasy, waar het verhaal erg belangrijk is. Tijdens het spelen valt dit echter nauwelijks op. De boeiende zijmissies en de algehele sfeer zorgen namelijk voor een goede ervaring.
Heel veel om te doen
De wereld waar je doorheen banjert is vrij groot. Je hebt echter nooit het gevoel dat je doelloos aan het ronddwalen bent; overal is iets te doen. Dat maakt het verkennen ontzettend leuk. Her en der staan bijvoorbeeld inactieve zendmasten. Daar dien je op te klimmen om ze te activeren, maar niet voordat je de monsters verslaat die ze bewaken. Zodoende krijg je zicht op andere activiteiten in de buurt. Een herkenbaar concept, dat Square-Enix rechtstreeks vanuit Assassin’s Creed overnam.
Final Fantasy VII Rebirth geeft je daarnaast meer dingen om te doen. Zo kun je tegen sterke monsters vechten, grotten zoeken en informatie over summons bijeensprokkelen. Dit zijn grote entiteiten die je tijdens het vechten kunt inschakelen om vijanden een kopje kleiner te maken. Daarnaast kun je Chocobo’s (een ras racevogels) verzamelen, minigames spelen en nog veel meer. Ook bereik je op een gegeven moment de Golden Saucer. Dit is een soort pretpark, boordenvol spelletjes die je kunt doen.
Queen’s Blood
Maar er zijn ook veel dorpjes die je passeert. Elk dorp voelt uniek en levendig aan. Er zijn veel npc’s die hun eigen leven leiden en de ervaring authentiek maken. Veel van deze inwoners bieden bovendien zijmissies aan, die de wereld meer diepgang geven. Verder is het mogelijk om op een Guitar Hero-achtige manier pianonummers te spelen. Hoewel het aanvankelijk even wennen is om dat met een controller te doen, zit het systeem toch goed in elkaar. En met genoeg talent kun je zelfs eigen nummers spelen.
Iets anders dat de ontwikkelaar bedacht heeft dat erg goed uitpakt, is Queen’s Blood. Het deed mij in het begin denken aan het kaartspel Triple Triad uit Final Fantasy VIII, maar het is veel meer dan dat. Je verzamelt door het spel heen allerlei kaarten en kunt daarmee tegen anderen spelen (net zoals met Gwent in The Witcher 3). Elke kaart heeft een bepaalde waarde, een sterkte, een patroon en soms een vaardigheid. Door die strategisch op het bord neer te leggen, kan je punten verdienen of de tegenstander dwarsbomen. Het kaartspel an sich is al vermakelijk genoeg, maar ook hier heeft Square-Enix een verhaal omheen bedacht. Je hoeft je dus echt niet te vervelen in Rebirth.
Een zeer divers vechtsysteem
Af en toe heb je echter wel het gevoel dat je veel minigames aan het spelen bent. Hoewel ze erg leuk zijn, wil je dan toch gewoon gaan vechten. Dit is immers de kern van het spel. Gelukkig biedt de game meer dan genoeg uitdagende gevechten. Het vechtsysteem is hetzelfde als in Remake. De nadruk ligt op actie, terwijl je vrij door het speelveld loopt en aanvallen ontwijkt. Actie-rpg’s lopen vaak het gevaar dat je ze kunt ervaren als buttonmashers. Maar bij Rebirth is dat niet het geval. Zo moet je regelmatig blokken of ontwijken. Maar ook dien je rekening te houden met de sterkte- en zwaktepunten van de vijand. Sommigen zijn bijvoorbeeld enkel van achteren goed aan te vallen. Of je dient magie te gebruiken om goed schade te kunnen doen.
Een verbetering ten opzichte van Remake is dat aanvallen beter op elkaar aansluiten. Na een succesvolle ontwijking kan Cloud nu bijvoorbeeld naar een vliegend monster ’toevliegen’ en in de lucht blijven aanvallen. Hierdoor voelt het gevecht veel vloeiender aan. Daarnaast zijn er synergie-aanvallen. Door het uitvoeren van bepaalde vaardigheden kan je per personage een balk vullen. Zijn de balken van twee personages gevuld, dan kun je zo’n unieke vaardigheid uitvoeren. Ze doen niet alleen veel schade, maar leveren ook verschillende bonussen op. Denk aan het vullen van je vaardigheidsmeter, het genezen van teamleden en dergelijke.
In Rebirth voegen daarnaast Red XIII, Yuffie en Cait Sith zich bij je team. Dit zorgt niet alleen voor extra dynamiek, maar ook voor een diversiteit aan speelstijlen. Red XIII is snel en focust zich meer op het verdedigen om vervolgens sterke aanvallen te kunnen doen. Yuffie gebruikt shurikens die ze fuseert met magie. Zo vecht je vooral op afstand en ben je strategisch bezig met welke shuriken je op dat moment moet aanvallen. En Cait Sith is een personage dat vooral met geluk speelt. Zo gooi je letterlijk met dobbelstenen en zie je later pas wat dat oplevert. Elk oog van de dobbelsteen heeft een ander effect; de één natuurlijk beter dan de ander.
Final Fantasy VII Rebirth op Steam Deck
Het spel is dus erg uitgebreid en zeer vermakelijk. Het biedt veel content waar je flink wat uren mee zoet bent. Zelf heb ik er net geen honderd uur inzitten, waarbij ik zo goed als alle (zij)missies voltooid heb. Maar dan nu de hamvraag die ik in het begin stelde: hoe presteert het spel op de Steam Deck? Uiteraard kun je niet met de hoogste instellingen spelen. Bij het opstarten worden de grafische instellingen automatisch op ‘laag’ gezet. Het schrikt af wanneer je dit ziet, maar het is ook best logisch. Inmiddels heeft Square-Enix ook meerdere patches uitgebracht, waarbij het spel bijvoorbeeld maar een vierde van de opslagruimte kost op het apparaat van Steam. Al die high definition assets zijn hierbij immers niet nodig.
Wanneer je dan begint met spelen, zie je direct dat de graphics op ‘laag’ staan. Het ziet er nog steeds prachtig uit, maar wat minder scherp. De framerate is ook duidelijk lager. Waar de pc-versie soms meer dan zestig frames per seconde (fps) haalt, is de framerate op de Steam Deck beperkt tot maximaal dertig. Tijdens het spelen heb je daar echter geen last van. Het spel blijft erg stabiel, al kan er tijdens een cutscene nog wel eens een dip zichtbaar zijn. Natuurlijk wil je liever de 60 fps hebben, maar de helft blijkt meer dan voldoende om het spel goed te kunnen spelen.
Tijdens het spelen merk je wel op dat delen van de omgeving zomaar in beeld verschijnen. Dit is jammer, maar het verpest de ervaring niet. Het is namelijk niet zo dat dit de gameplay beïnvloedt of dat je in een negatieve situatie terechtkomt. In het stuk op weg naar Cosmo Canyon ging het helaas wel echt mis. Omdat delen van het level niet geladen werden, zakte ik door de grond. Daardoor werd de game kort onspeelbaar. Dit is gelukkig later niet meer voorgekomen, maar desondanks vermeldenswaardig. Als Square-Enix dit nog kan oplossen met een patch, dan is de optimalisatie voor de Steam Deck erg goed gelukt. Op dit moment is het al goed, maar nog niet optimaal.
Final Fantasy VII Rebirth kopen?
In de basis was het al bekend dat Final Fantasy VII Rebirth een goede game is. Het spel is al een jaar uit op de PlayStation 5 en heeft meerdere prijzen gewonnen. Maar een port naar een ander platform, zoals de pc of Steam Deck, kan altijd nog verkeerd uitpakken. Gelukkig is dat nu niet het geval. Zelfs met de optimalisatieslag voor de Steam Deck ziet Final Fantasy VII Rebirth er geweldig uit. Het speelt vloeiend en je komt over het algemeen weinig visuele fouten tegen.
Ik kan de game dus zeker aanbevelen. Voor fans van het eerste uur, maar ook voor gamers die zich voor het eerst in deze wereld wanen. Heb je beide games nog niet gespeeld en wil je direct beginnen bij Rebirth? Dan mis je wel het één en ander, maar gelukkig is er een samenvatting beschikbaar zodat je op de hoogte bent van de belangrijkste gebeurtenissen. Maar als ik eerlijk ben en je hier echt van wil genieten, dan doe je jezelf een plezier om dat eerste deel alsnog te spelen. Final Fantasy VIII Rebirth heeft onderaan de streep een geweldig gevechtsysteem, een levendige wereld en soms een oneindig aanvoelende hoeveelheid minigames, waardoor je hier uren mee zoet bent. Ook op de Steam Deck.
Square-Enix heeft een recensiecode gegeven voor deze review. We hebben de game gespeeld op de Steam Deck. De game is nu te spelen op pc, maar kwam eerder uit voor PS5. Mocht je iets kopen via de affiliatelink, dan kan RetroReady daar een kleine commissie aan verdienen. Verder praten over de game? Join dan onze Discord! Meer gamereviews? Bezoek dan ons reviewarchief!