PlayStation Portal ontstijgt het niveau van dure gadget niet

De PlayStation Portal is een unieke handheld waar je alleen PS5-games op kunt spelen met de console in huis. Je kunt hier dus géén games op installeren, maar alleen spellen naartoe streamen. Net als met de Abxylute One.

playstation portal review

Ik zal even eerlijk zijn: ik was aanvankelijk niet van plan een recensie aan de PlayStation Portal te wijden. Maar omdat de Anbernic RG35XX Plus nog even op zich laat wachten en RetroReady zich met name focust op gaming handhelds, dacht ik: dat moet best kunnen tussendoor. Daarom is deze recensie wat later dan je zou verwachten. De PlayStation Portal is een handheld voor het streamen van PlayStation 5-games. Je kunt hem niet koppelen aan andere gamestreamingdiensten, zoals de Abxylute One, en kunt er verder ook geen losse games op installeren.

Om de PlayStation Portal te kunnen gebruiken, dien je hem dus te koppelen aan een PlayStation 5. Tenminste, je koppelt de Portal aan een PlayStation-account en daarna aan je wifi-netwerk, zodat die over het internet de PS5 (waar dat account op staat) kan bedienen. Dat levert een beetje een vreemde opzet op, aangezien de Portal dus niet direct in verbinding staat met de console. Ideaal voor wanneer je buitenshuis wil spelen, maar minder fijn wanneer je gewoon thuis op de bank zit. Elke vorm van vertraging voor het streamen van games is in mijn optiek funest.

playstation portal review

playstation portal review

PlayStation Portal ligt lekker in de hand

Als je al bekend bent met de DualSense-controller van de PlayStation 5, dan weet je wat qua comfort van de handheld kunt verwachten. Hij ligt lekker in de hand en alle knoppen laten zich goed bedienen. Qua ontwerp en gevoel doet de PlayStation Portal sterk denken aan die DualSense-controller, maar dan met een gigantisch scherm in het midden. Dat scherm is maar liefst 7 inch groot, heeft een maximale resolutie van 1080p en een verversingssnelheid van 60 Hertz. Behoorlijk basaal dus, maar hogere specificaties zouden alleen maar ten koste van de accu gaan, dunkt me.

Over die accu gesproken: je mag rekenen op ongeveer zeven tot acht uur aan gamen. In mijn geval resulteert dat in twee tot drie avonden spelen, afhankelijk van hoeveel tijd ik heb. Dat vind ik een prima score voor een apparaat als dit. En hoewel ik verder blij ben met de actie- en schouderknoppen, evenals de triggers en de d-pad, ben ik minder enthousiast over de analoge knuppels. Sony heeft zijn controllers nog steeds niet voorzien van hall effect-sticks, en dat mag je wel verwachten op dit prijspunt. De PlayStation Portal kost immers 219,99 euro.

playstation portal review

playstation portal review

Instellen is zo gebeurd

Eén van de meest opvallende omissies is het gebrek aan bluetooth. Je kunt dus géén draadloze koptelefoons of oordoppen koppelen aan de PlayStation Portal. In plaats daarvan ben je aangewezen op de koptelefoonaansluiting (dat is dan weer prima) en de PlayStation Link-optie. PlayStation Link is een zelf ontwikkelde verbindingsoptie van Sony, waar recent gelanceerde producten onder vallen. Denk dan aan de Pulse Elite-headset en draadloze Pulse Explore-oortjes. Wil je draadloos audio beluisteren, dan zul je daarvoor dus diep in de buidel moeten tasten; heel jammer.

Als je daar eenmaal overheen bent, dan is het goed om te weten dat de PlayStation Portal zich snel en gemakkelijk laat installeren, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Abxylute One (een andere handheld gericht op streaming). Dat is niet zo vreemd. De PlayStation Portal ondersteunt alleen PlayStation 5-games (die op je console staan), terwijl de Abxylute One ook Xbox- en pc-games support. Daardoor moet je logischerwijs meer instellen, maar dat heb ik er graag voor over. De One is niet alleen goedkoper, maar daardoor ook veel uitgebreider dan de Portal van Sony.

playstation portal review

playstation portal review

Hoe bevalt het gamen?

Goed, het gedoe met bluetooth en de hoge prijs even daargelaten – hoe bevalt het gamen op de PlayStation Portal? Ik zal er geen doekjes om winden: ik had er meer van verwacht. Ik had gehoopt dat de Portal de problemen zou ontwijken waar de One ook al last van heeft. Tijdens het gamen met je een piepkleine vertraging tussen de input en de verwerking, waardoor met name snelle games zich minder gemakkelijk laten bedienen. Vergeet het dus maar om Sonic Superstars, Final Fantasy XVI of Rocket League te spelen. Rustige rpg’s, zoals Octopath Traveler, spelen dan weer extreem fijn.

Verder is het opvallend dat de PlayStation Portal – voornamelijk bij snelle actiegames) heel wat artefacten in beeld presenteert, waardoor je grafisch geen sterke indruk krijgt. Games ogen modderig en lelijk, en dat terwijl je weet dat ze er op het grote scherm in de woonkamer prachtig uitzien. Bovendien klinkt de audio nogal scherp uit die piepkleine speakertjes, waardoor een koptelefoon dus een must is. Qua verbinding moet ik toevoegen dat ik geen problemen opgemerkt heb. Of ik nu via wifi of een mobiel netwerk game, de PlayStation Portal houdt de lijn in stand.

playstation portal review

PlayStation Portal kopen?

Het grootste voordeel van de PlayStation Portal is dat je de dure randapparatuur direct kunt koppelen aan je PlayStation-account, en dus niet allerlei (ongure) apps op een smartphone, tablet of handheld hoeft te installeren om toegang te krijgen tot Remote Play (de functie die gamen op dit apparaat mogelijk maakt). Je koppelt het systeem aan wifi, logt in met je account en kunt vrijwel direct beginnen met gamen. Dat sommige games er dan niet uitzien, moet je voorlopig op de koop toenemen; want meer dan dit is het nog niet. Daardoor ontstijgt de Portal het niveau van ‘dure gadget’ helaas niet – en dat had ik toch heel graag anders gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.